Jump to content

roeier

Members
 • Content Count

  1,172
 • Joined

 • Last visited

About roeier

Personal Information

 • LOCATION
  Iens

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik ga er bij die roest op grassen van uit dat het hier om een ander type roest gaat, dat die grassen nodig heeft als gastheer, en dat de roest op Alliums alleen op Alliums gedijt, dus dat daar geen uitwisseling plaats vindt. Ik drukte me slordig uit toen ik zei dat roest alleen op Alliums voorkomt, ik dacht vanuit de beheersingsstrategie. Het zegt denk ik wel veel over de omstandigheden voor roest als je die ook op grassen tegenkomt. Binnen de knofloken zie ik toch ook wel verschil in vatbaarheid voor roest. De artisjok types, zoals op Patrijs' foto's te zien zijn, zijn relatief vatbaar. Bij mij komt het altijd het laatst op het ras Wonha. Ik had vorig jaar dus al in Maart roest, maar de laatste Wonha's oogste ik pas in Juli. Ondanks dat de planten erg vochtig waren komen te staan, o.a. door overwoekering door aardappelplanten hebben ze het lang volgehouden. Hier staan de foto's van vorig jaar nog: https://www.moestuinforum.nl/topic/23251-knoflook-avonturen-2018-2019/page/7/?tab=comments#comment-383558. Dus misschien een aanrader voor Adopeg ook, die Wonha. Werken met zaad, écht zaad, om zo weerstand op te bouwen, zal een lange en moeilijke weg zijn, om te beginnen omdat knoflook steriel is en echte bloemetjes en zaadjes dus hoogst zeldzaam zijn. Bij mijn Olifanten knoflook heb ik nog nooit roest gezien, dat is niet echt knoflook, maar het kan misschien voor sommigen met roest problemen een alternatief zijn. Al zou het ook wel roest moeten kunnen krijgen, maar ik weet niet of anderen dan wel heftige roest op de Olifanten hebben gehad?..
 2. 9-Star: hoogste tijd om te oogsten? Ik vorig jaar voor het eerst 9-Star gezaaid, de muizen zijn er niet vriendelijk voor geweest, maar dit exemplaar is goed gegaan. Als iemand nog tips heeft voor hoe verder met zo'n struik om te gaan - wordt misschien erg groot en moet op een gegeven moment worden bekapt? - dan graag.
 3. Roest is een Allium ziekte, het komt op allerhande Alliums wel voor, maar niet op grassen voor zover ik weet. Het verplaatst zich makkelijk van de ene Allium op de andere. Het heeft een levende gastheer nodig om te overleven, dus zou ergens een tijdje geen Alliums groeien, dan krijgt de schimmel een klap. Zou je ergens afgelegen zitten, dan zou je om die reden dus een deel van het jaar geen Alliums op je tuin kunnen toelaten. Op een volkstuincomplex heb je een probleem, want daar staat altijd wel ergens ui of prei, dus de roest heeft altijd een gastheer. Je kunt proberen je knoflook er zover mogelijk vandaan te zetten, maar je blijft er waarschijnlijk niet vrij van. Hopelijk remt droog weer en je nog jonge loof de roest afdoende om nog een goede oogst te krijgen. Anders helpt het late poten misschien nog op een andere manier: omdat een teen een bladoksel nodig heeft om in te groeien, en er minder bladeren groeien omdat je laat pootte, zou je ook minder tenen moeten hebben, maar die dan per stuk wel groter zijn. En meestal werk je toch met tenen, en niet met hele bollen... Het is een beetje persoonlijk, maar ik heb liever een klein getal forse tenen per bol dan een hoop kleintjes. Ook ik heb een rasje pas half December gepoot, namelijk de Eden Rose. Die houdt van warmte, wat er niet is bij mij, dus die bollen blijven klein. Daarom heb ik dit rasje als laatste gepoot, zo hoop ik minder tenen te krijgen, dat compenseert dan de geringe bolgrootte. Als ik kijk naar hoe de Eden Rose er nu bij staat, dan zie ik dat de meeste plantjes nog maar 3 of 4 bladeren hebben. Dat is weinig. Er zal nog wel wat bijkomen, maar veel zal het niet zijn, en zo hoop ik dus bollen met veel kleine teentjes te vermijden.
 4. Beetje wel, niet veel. Wat ik Tsien_bier schreef was dat ik het normaal wat te ver zou vinden, ook met corona, maar een fiets van mij is total loss, en ik heb een nieuwe fiets besteld. Zodra ik die fiets heb, heb ik wel zin in een stevige proefrit ermee, snap je... Dat is mijn motivatie. 😃 Tsien_bier heeft mij al een kop koffie bij aankomst beloofd. Mierikswortel uit Drachten zal zeker zo goed zijn, maar dan zou ik even een andere rit verzinnen om mijn fiets in te wijden...
 5. Ik raad het aan. Ik heb zelf een paar kleine plukjes liggen die ik vorig jaar vond - ik gebruik zo'n beetje alles wat ik links en rechts vind wat natuurlijk is en waarvan ik denk dat het als mulch kan dienen - en die zijn nog nauwelijks verteerd. Het ziet er niet uit, maar ik zou willen dat ik er meer van had. Als meststof had ik het niet bedacht, er zijn natuurlijk wel schapenvacht korrels in de handel verkrijgbaar als slakkenwerend middel, daar zat ik eerder aan te denken. Als schapen worden geschoren blijven wat stukken achter van het achterste gedeelte met aangekoekte keutels. Het mooie stuk wordt opgerold en is goede wol, maar mogelijk is van de 'vieze' overblijfsels in dit geval mest gemaakt. Kun jij ook van dit soort stukken van een boer krijgen? Het lijkt me multifunctioneel spul in onverwerkte vorm.
 6. Dat lijkt me wel roest, en dat valt me tegen dan. Volgens mij heeft Adopeg pas half December de knoflook erin gedaan, en dan kan het loof nog niet zo oud zijn, maar nog jong en daardoor beter bestand tegen ziekten, zou je zeggen. Als het nou even droog blijft, dan gaat de roest niet zo hard, daar is het dan hopen op. Vorig jaar had ik al roest eind Maart, maar het ging niet woekeren, daar waren het de omstandigheden niet naar. De eerst aangetaste planten leverden me toen toch nog knoflook bollen op met een diameter van 6 cm, goede bollen dus. Dit jaar heb ik nog geen roest gezien, maar ik verwacht het wel ieder moment. Ik hoop dus ook op droog weer de komende tijd. Verder kun je er niet zoveel aan doen.
 7. Dit pompoentje... Kleintjes gaan minder lang mee dan grote exemplaren, hoor je weleens, maar dan vind ik dat dit kleintje zich erg goed heeft gehouden, zo tot April. Dit is natuurlijk zo'n typisch asbakkenrasje van zelf overgehouden zaad, want zo werk ik graag. Ik ben er ook wel over uit dat ik de kleintjes leuker vind dan die grote dingen. Zo'n kleintje smijt je zo even in een bakpan als ontbijt of tussendoor, terwijl de groten echt een project zijn, en wat smaak betreft verliezen ze het - mijn ervaring is tenminste dat de kleintjes echt meer smaak hebben.
 8. Ziet er goed uit, ja. Het is de bedoeling dat ze nu een spurt maken, April gebruiken om groot te worden, en dan vanaf 1 Mei ongeveer kracht in de bol gaan steken. Dan is het loof op het hoogtepunt, daarna gaat het bergaf, maar dat mag dan. Ik ben zelf niet aan het water geven, maar de grond is afgedekt, dus dat houdt de uitdroing wat tegen. Grond mag niet uitdrogen waar de bol zit, nu nog niet, een paar weken voor de oogst wel, dan is droogte welkom.
 9. Ik heb op 10 Maart de eerste peulen gepoot, die lichting ben ik kwijt geraakt. Tegen mijn zuidelijke muur aan staat het meestal een beetje beschut, maar ik geloof dat de wind uit de verkeerde hoek kwam. Mogelijk dat het hier de gehele winter niet eens tot matige vorst is gekomen, maar het is voortdúúúrend storm geweest, ondanks de weersvooruitzichten, en dan temperaturen die wat rond het vriespunt fluctueren... nee, dan gaat het niet. Beschermen met doek of zoiets wat op en neer gaat klapperen, dan worden de zaailingetjes lekker tegen de grond aan geklapt, dus dat werkt dan ook niet. Bescherming onder glas, zoals ik bij Patrijs en Grork meen te zien, was wel goed gekomen. Ik heb wel 3 verschillende rassen peulen die ik dit jaar wil doen, dus dan was het niet zo gek dat ik met de eerste partij een risico met het weer nam. Ik denk dat ik op dit moment de volgende lichting al ga zaaien, want begin April beleeft de temperatuur altijd even een piek, dus ik ben van plan om vrij veel dingen nú te zaaien.
 10. Het is weer zover! Ik zag dat sommige Dahlia's al weer aan het uitlopen waren. Een beetje vroeg volgens mij, maar ik heb ze maar in potten gezet. Dit is een witte. Ik ben lui met naambordjes, als ik er nu een wit steentje op leg om aan te geven dat dit een witte Dahlia is?... Ik laat ze maar buiten staan, in de hoop dat de kou ze wat intoomt. Volgens mij waren ze andere jaren helemaal niet zo vroeg. Alles is zo vroeg. Kijk die narcissen, die zijn zo'n beetje uitgebloeid. Dat was anders toch pas April dat ze bloeiden, nu zijn ze de eerste dag van April alweer uitgebloeid...
 11. Het is toch wel de bedoeling dat ijs als een isolerend laagje werkt. En ik neem aan dat buiten Bertus' tuin weinig nattigheid is om voor de bevroren aanblik te zorgen. Frustrerend, Bertus. Het is te zien dat je veel aandacht aan deze gewassen hebt besteed, dat je ze een mooie plek hebt gegeven, en daar komt dan weinig voor terug zo.
 12. Misschien de Encyclopedia of Plants & Flowers van de RHS? Je zou mijn exemplaar zo kunnen krijgen als je in de buurt woonde, want ik kijk het nauwelijks meer in in dit digitale tijdperk. Ooit eens aangekocht in Inverness voor £30. Wel een mooi boek met veel plaatjes, er zullen ondertussen veel nieuwere edities zijn verschenen.
 13. roeier

  Daslook

  Mijn knoflook, een vergelijkbaar gewas dus, heeft ook van dit soort punten en staat de hele dag in de zon. Nu zijn de bladeren van knoflook wel langer, dus in verhouding is een minder groot deel van het blad opgeofferd, en ik maak mij geen zorgen. Daslook heb ik niet, maar is zo aan de vorm van het blad te zien iets minder geschikt voor veel zon.
 14. Ik schrijf misschien één of twee berichtjes per dag, maar de laatste paar dagen bleef het geloof ik altijd hangen als ik op 'submit reply' drukte. Dan ging ik altijd via één van de tabs aan de top van de pagina kijken of het er wel stond. Dat was altijd het geval. Toevoeging: dit stond er wel gelijk; mijn bericht werd direkt getoond toen ik op 'submit' drukte. Dus niet altijd blijft het hangen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...