Jump to content

roeier

Members
 • Content Count

  1,355
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Iens

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik vind de planttijd nogal ras-afhankelijk, en van de Wonha heb ik eens opgemerkt dat die er eind September haast wel in mag. Ik denk dat Saalk daarop reageerde, maar als 10 Oktober goed is gegaan, dan is dat dus een goede tijd. Het is alleen zo dat toen ik het eerste seizoen de Wonha had, ik half Oktober pootte, waarop ze pas in Maart boven kwamen en geen goed resultaat meer gaven; bolletjes van maar 3 cm. Het seizoen deed ik ze er een paar weken eerder in, toen kwamen ze in Januari boven en gaven mooie bollen. Dus ja, dan houd ik vast aan 1 Oktober of daaromtrent, maar het was wel zo dat dat eerste seizoen Wonha een erg koude maand Maart had, want Maart 2018 was nogal een barre maand, dat kan natuurlijk ook de ontwikkeling van de Wonha dat jaar hebben tegen gezeten. Bij een normale, zachte Nederlandse winter vind ik Oktober poten te vroeg voor de meeste rassen. Dan hebben we nog temperaturen tegen de 20°C, de knoflook schiet naar boven, staat er prachtig bij in November en December, maar kan dan niet lekker doorgroeien richting volwassenheid, want dat kan in April of zo pas, dan zijn er langere dagen en betere temperaturen. Daar wachten ze dan eigenlijk op in Januari, Februari, Maart, maar die stilstand is niet echt goed; het loof wordt alleen maar ouder en kwetsbaarder in die tijd. Zeker roest krijgt meer kans. Ik probeer te vermijden dat de knoflook meerdere groeifases heeft; eerst een herfst-groei, dan stilstand, en dan weer door in het voorjaar. Ik zie liever de knoflook opkomen na de korste dag, waardoor het meer één geleidelijke ontwikkeling kan doormaken. Onder meer daarom pootte ik rond 1 December, en dit is me goed bevallen. Ik had minder roest dit jaar dan voorgaande jaren, en grotere bollen dan vorig jaar - niet groter dan het jaar daarvoor, maar toen was de winter veel beter; knoflook houdt van winterkou. Maar ook het aantal tenen per bol bepaalt bij mij de planttijd. De Choparsky, omdat die weinig tenen maakt, had ik er half Oktober in gedaan. Twee planten had ik maar, één daarvan produceerde een bol met maar vier tenen. Ik wil niet nog minder tenen per bol, dus dan moet ik niet later poten. Choparsky gaat er komend seizoen ook weer half Oktober bij mij in. Maar andere rassen half December of later. @Saalk86, die Pskem van jou lijkt helemaal niet zo dikbuikig. Een stuk of wat mensen hier op de volkstuin die ik bollen had gegeven hadden ook zo'n omgekeerde trechtervorm erin, waardoor ik de bollen helemaal niet als Pskem herkende. Gek is dat. Die Therador; de zwaarste knoflook in het record topic is ook een Therador, dus dat ras kan er wat van. Het is een Artisjok, die zijn vaak groot - teentjes in meerdere lagen, dus ook kleine teentjes binnenin.
 2. Het kan wel. Even op en neer halen in een emmer water of wat afspoelen onder de kraan. Zolang je het maar met net geoogste knoflook doet die daarna goed wordt gedroogd. Goed drogen is wel cruciaal voor de bewaarbaarheid - niet in de zon, liefst wel op een plek waar tocht is. Als de knoflook al mooi droog uit de aarde komt zou ik het niet zo snel doen. Persoonlijk ga ik mijn knoflook niet schoonmaken dit jaar. Deed ik vorig jaar wel met een belangrijk deel, maar toen het eenmaal gedroogd was kon ik niet meer zien wat ik nu schoongemaakt had en wat niet. Als knoflook eenmaal droog is ziet het er toch al veel schoner uit dan als het nog nat is.
 3. Wat berichten terug heb ik het over het telen van solo bolletjes gehad, ik heb trouwens zelf nooit één gegeten of gekocht, maar het kan best zijn dat je gewoon het ras lekker vindt waar die solo bolletjes van gekweekt werden. Als je gewoon kleine teentjes onpraktisch vindt, iets wat ik volkomen met je deel, dan hier in elk geval twee tips voor de 'gewone' teelt: 1) Neem geen zachthalzen/Artisjokken; die maken teentjes in meerdere lagen, daarom heten ze ook Artisjokken, en die maken wel grote bollen en grote buitenste tenen, maar binnenin zitten veel kleintjes. Neem hardhalzen. 2) Poot laat, dan krijg je minder tenen. De tenen worden in de oksels van de bladen gemaakt, en bij later poten krijg je een kortere teelt waarin minder blad wordt aangemaakt, en daardoor verschijnen er ook minder tenen. Er is niet een 1 op 1 verhouding tussen bladen en tenen, maar gemiddeld genomen zie je minder tenen bij later poten. De bollen zullen er niet kleiner door zijn, de oudste bladen zijn al weg als de bolvorming begint, dus kunnen geen energie meer naar de bol sturen. Zelf zie ik het duidelijk bij het ras Pskem, want dat teel ik al 3 seizoenen, pootte eerder in Oktober of November; Oktober resulteerde in 8 - 12 tenen per bol, grofweg, als ik me goed herinner, November gemiddeld 8 per bol, en dit seizoen heb ik 4 December pas gepoot, en nu hebben ze als standaard 6 tenen per bol. Bij een bol van 6 cm zijn dat grote tenen. Dit is een bol Pskem, ik heb vrijdag geoogst, je hoeft de bol niet open te breken om hier 6 tenen te tellen: @Saalk86, Purple Haze komt uit de Rocambole groep, die heeft maar een korte houdbaarheid, wordt na een paar maanden al minder. Morado gaat heel lang mee; zou wel een jaartje goed moeten blijven. Wonha heeft ook een goede houdbaarheid, mits er niks mis is met de bollen natuurlijk, en Pskem zit er wat tussenin, maar die haalt het volgende kalenderjaar niet. Zodat je dus weet welke je het beste eerst kunt gebruiken...
 4. De wortels lijken nog wel goed. Vaak krijgt schimmel de hele bol al snel te pakken, zeker als de tenen bloot liggen en de wortels al weg zijn. Misschien dat met de buitenste vliezen weghalen en dan goed de wind erdoor om te drogen ze niet helemaal verloren zijn. Ze hadden natuurlijk al voor de regen eruit gemoeten, als het loof al weinig groen meer had. De vliezen rond de bol zijn de onderkant van de bladen. Als er helemaal geen groen meer te zien is dan worden de vliezen erg kwetsbaar in vochtige grond. Dit is een goed artikel o.a. over wanneer te oogsten: https://www.nytimes.com/2020/06/24/realestate/grow-garlic-garden-organic.html. Dan is je knoflook in deze pot dus een beetje mislukt, Saalk, maar het lijkt erop dat goede knoflook telen in jouw grond wel mogelijk is. Je had het over bollen van 6+ cm bij Purple Haze of Morada, dat is helemaal goed. Is dat gewoon de wâldgrûn daar waar die bollen uit zijn gekomen?
 5. roeier

  Komkommer 2020

  Ze beginnen hier ook te komen, Rodniciokjes; na een lááááánge groeistilstand in Mei vanwege de kou. Vanwege slakken heb ik ze nog bij huis in pot, maar ze moeten maar snel de volle grond in.
 6. Appelvrouw, er zit wel exact zo'n schild omheen als bij de broedbolletjes die ik jaren terug van een forumlid hier heb mogen ontvangen. Maar die waren slechts millimeters groot. Dit is in die zin onvergelijkbaar. Kijk, dit is de grootste broedbol: RobO, wat ook goed is te bedenken bij OK is dat ze echt zaad produceren, dus dat je gemakkelijker genetisch unieke planten kunt krijgen. Gewone knoflook is steriel en kan alleen gekloond worden. Wij hebben vast geen klonen van dezelfde OK, er zal in eerste instantie totaal ander zaad in het spel zijn. Er zullen verschillende cultivars in omloop zijn bij de verschillende leden op dit forum.
 7. Ja, er wordt regelmatig gevraagd naar hoe je solo's kweekt, dus ik doe wat pogingen om tot antwoorden te komen. Er bestaat geen eenduidige handleiding voor hoe je dit doet; het is een kwestie van vallen en opstaan. Om splitsing te voorkomen wil je geen groot uitgangsmateriaal, en poot je pas in het voorjaar. Ik heb met bulbines gewerkt, maar je zou ook met kleine teentjes kunnen werken. Als je een bloemstengel ziet komen weet je dat je geen solo krijgt, want een bloemstengel betekent splitsing van de bol. Voor zover ik weet worden alleen hardhalzen gebruikt voor deze teelt. Zachthalzen splitsen zich zonder bloemstengel te maken en zullen niet geschikt zijn om solo's mee te maken. Ik heb bulbines van het ras Pskem gebruikt, over twee seizoenen. Seizoen 2018 - 2019 hebben deze bulbines een vol seizoen in de grond gezeten. Ze zijn op de normale tijd geoogst, om daarna lang bewaard te worden om pas in het voorjaar van 2020 er weer in te gaan. Op verschillende tijdstippen, want de ideale tijd weet ik nog niet. Resultaten: Half Maart gepoot: schoot door, dus gesplitste bol; 1 April gepoot: idem dito; Half April gepoot: schoot niet door, dus solo's. Deze: De grootste is dikker dan 3 cm. Omdat na één seizoen sommige bulbines ook al bijna zo groot waren ben ik niet van onder de indruk van deze solo's. Maar dit was een eerste poging, ik denk dat het beter kan. De eerst gepote exemplaren waren het kleinst, maar schoten toch door. De later gepote exemplaren waren groter, maar schoten ondanks dat niet door. Vooral laat poten is dus belangrijk, en dan mogen ze best wat groter zijn. Zou ik dit nog een keer doen, dan wordt het resultaat waarschijnlijk beter. Ik schat de kans groot dat ik redelijk constant op bollen van minimaal 3 cm kan uitkomen; een kwestie van oefening. Ik heb eergisteren veel knoflook geoogst; regen werd voorspeld en dat wilde ik voor zijn. Voor mij is het niet zo'n makkelijk klusje om knoflook te oogsten, want even aarde opzij schuiven is er niet bij met mijn grond. Ik moet door grote klei kluiten zien heen te breken, daar is fysiek geweld voor nodig, terwijl ik daarbij natuurlijk niet de knoflook moet beschadigen. Dat worteldoek van Erny zou het mij onmogelijk maken; dat zou ik eerst moeten verknippen. Niet dat ik zo'n doek zou willen. Zo ziet mijn grond eruit nadat ik knoflook heb geoogst; kluit voor kluit weggebroken om bij de bollen te kunnen komen:
 8. Ja, ik geloof dat ik hier toch met een OK variant te maken heb. Je kunt al zien dat het ding paars gaat bloeien, net als OK, en er komen echte bloemetjes, dus niet broedbolletjes. Ik heb er een volwassen bol uitgehaald, die lijkt gesplitst in slechts twee tenen, heel weinig dus, en de broedbollen... die zijn groter dan de Olifanten broedbollen die ik hier op het forum heb voorbij zie komen. Die langs de schuifmaat op de foto gaat richting de 4 cm en dat was niet de grootste. De geur is plezierig ui-achtig; het ruikt eetbaar. Dus ik hou het maar op Olifanten knoflook, maar dan zitten er wel grote verschillen tussen de ene OK en de andere, zowel morphologisch als in groei-voorwaarden.
 9. Dat spul moet er dus echt na half Juli pas in dus; am soi, pak soi, tat soi of wat voor soi dan ook, van soay schapen wil ik niks zeggen, maar dat meeste soi is echt wel leuk spul, mits je pas zaait als de zomer over z'n hoogtepunt heen is. Dan kunnen we best nog wel samen met Patrijs een heel leven gelukkig zijn.
 10. Ja, zoiets doe ik ook; herplanten met uitjes van een redelijke middenmaat. Met teentjes knoflook vind ik dat ook het beste werken. St Jans blijft minder lang goed dan die grijze sjalotten, dus zo September planten moet haast wel. Als ze eenmaal in de grond zitten vind ik ze wel heel robuust.
 11. Ik heb iets van 10 rasjes staan, weinig planten per ras, en ik oogst per beurt. Gisteren was het de beurt aan de Violet de Cadours. Die bol links is het dikst, net over de 7 cm. Ietsje garderobe problematiek bij deze zachthals, maar niet dat de tenen eruit komen. Als ik naar de foto's van anderen kijk, dan zie ik dat ik geluk heb met de droogte hier - het spul komt er droog en makkelijk uit. Vanavond is het waarschijnlijk de beurt aan Vessalico.
 12. Ik heb ze geoogst, vorige week al, liggen op het bootje. Maar vanaf begin Mei nam ik er al af en toe van. Die oogstdatum van St Jans is wel een beetje naar voren opgeschoven, net als zoveel dingen. Ze zijn wat kleiner gebleven als de jaren ervoor, het was wel erg droog en zonnig dit jaar, al spreek ik dan voor mijn locatie, en misschien maakt de grondsoort ook uit.
 13. Ik heb Eden Rose/Rose de l'Autrec en Wonha genoemd als goede bewaarders, @acpronk, dus die zal je bedoelen. Niet de makkelijkste rassen; Eden Rose blijft wat klein in ons klimaat, zit in dezelfde groep als Morado, en die groep doet het beter in een mediterraan klimaat. Maar ik moet mijn Eden Rose dit seizoen nog oogsten, die is nu nog helemaal groen. Als later poten leidt tot later oogsten kan het zijn dat dit goed uitpakt voor de Eden Rose, want dan maakt de knoflook meer warmte mee. Ik zal het resultaat melden. Wonha moet vrij vroeg gepoot worden, want groeit veel langzamer dan wat je gewend bent van knoflook. Makkelijk krijg je het idee dat er iets mis is, want maandenlang zie je Wonha niet na het poten. Maar wat langzaam groeit bederft vaak ook langzaam... Zo aan die volle wortelstelsels te zien op bovenstaande foto's had er nog wel wat groeipotentieel ingezeten, maar dan moeten de omstandigheden wel mee zitten. Als het vochtig is krijg je kans op schimmels, dus dan moet je eerder oogsten dan als het droog is. Patrijs heeft zandgrond, dat doorlucht beter dan die zware klei waar ik op zit, dus ook je grondsoort speelt mee bij het bepalen van wanneer je moet oogsten. Op dichte grond krijg je eerder anaerobe situaties, en dan wordt het erg oppassen als knoflook begint te vergelen en het is nat.
 14. Sommige rassen zijn geel, sommige rose, en er zijn er dus ook die naar zwart of paars neigen. Bij webshops kom je de ruimste assortimenten tegen, waarschijnlijk is het handig als je door het webshop onderdeel speurt voor specialisten in tomaten: https://www.moestuinforum.nl/topic/274-zadenplanten-webshops-binnenbuitenland/. Zo uit m'n hoofd weet ik dat je in België wat goede adressen hebt in tomaten: Badskin's garden, Vertiloom en Tessgruun. Welke het beste is in welke kleur weet ik niet.
 15. Ik vind de gevaren van de Akebia (of Chocoladewingerd; we hebben er een onderwerp over) wat overdreven worden. Ik zie vooral twee nadelen, dat wel: 1) twee genetisch verschillende exemplaren nodig om vruchten te krijgen (planten zijn wel tweeslachtig, maar kunnen niet zichzelf bestuiven); 2) explosieve groei in het voorjaar, dus moet in toom worden gehouden in die tijd. Bij die explosieve groei, waarbij gevestigde exemplaren scheuten van een paar meter kunnen maken, moeten die scheuten niet over de grond gaan, want dan wortelen ze, en dan wordt het een plaag. Er lijkt de noodzaak te bestaan om de plant gelijk omhoog te leiden, maar als dat goed gebeurt heb je weinig problemen volgens mij. Van worteluitlopers heb ik nooit veel gemerkt, ze maken wel een groot wortelstelsel, en probeer je de plant weg te halen, dan zal de plant zeker overal vanuit de wortels nieuwe scheuten gaan maken. Ook als de plant zich overal heeft kunnen afleggen dan zijn overal wortels aangemaakt, dus dan krijg je hetzelfde effect als bij worteluitlopers, maar dan was het oorspronkelijke probleem niet dat van worteluitlopers. Van de kameleonstruik, zoals de Actinidia kolomikta in een boekje wat ik heb wordt genoemd, weet ik niets. Er lijken meer struiken te zijn die kameleonstruik worden genoemd, vanwege meerkleurig blad natuurlijk, dus misschien dat de naam niet zo geschikt is. Ik kan nog een mogelijke kandidaat voor op een pergola noemen; de peer 'Benita'. Die heb ik op de tuin, die groeit met veel flexibele scheuten, anders dan wat je van een gewoon fruitboompje verwacht. Ik moet nog altijd wennen aan hoe Benita groeit, maar een leivorm lijkt er heel geschikt voor.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...