Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zaaien van Amerikaanse Vaccinium-soorten (bosbessen)


G. Gerardsen

Aanbevolen berichten

Goeden dag,

 

Ik zou graag willen weten of er hier mensen zijn met ervaringen met betrekking tot het zaaien van Vaccinium-soorten (bosbessen). Ik heb vandaag de zaden van vier Amerikaanse soorten vanuit Schotland binnengekregen. Het gaat om de volgende vier soorten: Vaccinium angustifolium, Vaccinium ovalifolium, Vaccinium ovatum, Vaccinium parvifolium.

 

Bij de teelbeschrijving staat dat er koude stratificatie nodig is. Volgens de beschrijving is er bij drie soorten een koude periode van 90 dagen van 3 °C nodig. Alleen Vaccinium angustifolium heeft aan een koudeperiode van 60 dagen genoeg. Ik vrees dat deze koudeperiodes nu in Nederland niet meer haalbaar zijn aangezien we al in de tweede helft van februari zitten. Daarom ben ik van plan om hier de koelkast voor te gebruiken. Heeft iemand hier ervaring mee?

 

Daarnaast heb ik op het internet gelezen over ericoïde mycorrhiza die nodig zouden zijn om planten uit de heifamilie succesvol te kunnen kweken. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik neem aan dat deze mycorrhiza al toegevoegd zijn aan potplanten als rode bosbes of blauwe bes die je bij de kweker koopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen ervaring met het zaaien van bosbes soorten.

 

Wel met allerlei zaaitechnieken en stratificatie die daar vaak bij kan horen. Mijn ervaring is dat bij de meeste zaden stratificeren in de koelkast aanzienlijk beter gaat dan de natuurlijke manier buiten. Alleen bij sommige planten die juist houden van wisselende temperaturen om uit kiemrust gehaald te worden, is de natuurlijke variatie buiten gunstig. Maar dat is eerder uitzondering dan regel. Bovendien is in onze winters een periode van 3 maanden rond de 3 a 4 graden, zoals de bosbessen vragen, iets wat meestal niet voorkomt. Ook dan is de koelkastmethode zekerder en sneller.

 

Is het maar voor enkele soorten zaden nodig, dan is het misschien het makkelijkste om in een klein bakje met deksel (ik gebruik het liefst transparant) een mengsel van 2/3 schoon zand en wat fijne potgrond te doen (als het zuur moet, wat gezeefde turf mee-mengen) en daarin te zaaien. Je kunt ook perliet of vermiculiet gebruiken of er in mengen: zorgt voor vochtig en luchtig. Licht vochtig maken en afgesloten in het groentevakje van de koelkast plaatsen voor de gewenste periode. Sommige zaden beginnen al in de koelkast te kiemen...zie je dat, dan ze wat warmer zetten en de gekiemde overplanten. Als nog een deel kan kiemen, de rest nog wat langer terugzetten. Anders na de aangegeven periode het bakje bij de gewenste temperatuur zetten om de zaden te laten kiemen. (Ik schat dat dat voor bosbes rond de 15 graden zal zijn?).

 

Heb je veel soorten (zoals ik) dan werkt het wat makkelijker in gripzakjes, die je luchtdicht kunt afsluiten. Die nemen heel weinig plaats in. Vullen met 1/2 a 1 eetlepel medium (bijv. zand, vermiculiet, perliet of een dubbelgevouwen wit koffiefilter waartussen je de zaden doet) en licht bevochtigen. Als de zaden beginnen te kiemen of als de gewenste tijd om is, knip je het zakje open en plant de gekiemde zaadjes uit of zaait de inhoud van het zakje in een bakje met zaaimedium (bijv. zand + potgrond).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stekken van Vaccinium angustifolium hebben iig geen mycorhiza nodig om aan te slaan/te groeien.

 

Ik associeer mycorhiza meer met inheemse bosbessen. V. myrtillus en V. vitis-idaea

 

Als ik V. vitis-idaea als handelsplant aanplant in veen valt ze weg. Misschien omdat de mycorhiza een klap krijgt? (temperatuurschok/afsterven wortelpunten) Maar dat is maar een wilde suggestie.

 

Als je mycorhiza wilt toevoegen dan strooisellaag in het bos afgraven. Als je andere schimmeldraden ziet zit je in de juiste laag. Voor de aanplant van beukenhagen word ook wel strooisel toegevoegd.

Mycorhiza is ook als product te koop, maar daar geloof ik niet zo in,..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...