Jump to content

weknow

Members
 • Content Count

  4,909
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by weknow

 1. He wat leuk! Tuiniersbloed kruipt waar het niet gaan kan....? 😇👍
 2. Ik bedoelde juist: Durf het gerust te composteren 😁 en ik volg volstrekt niet de onterechte angst bij velen om aangetaste planten of vruchten gewoon mee te composteren. Het probleem is echter dat wat sommige mensen een "composthoop" noemen niet meer is dan een berg tuinafval waar verder niet naar wordt omgekeken. Dat is bepaald niet verstandig. Tegenwoordig soms nog erger: "Gooi alles gewoon maar ergens op je tuin" omdat het zo natuurlijk zou zijn. Dat is echt onbenul. Bij mij dus monillia-vruchten (toevallig een appel vanochtend) gewoon in een compostvat. 👍
 3. Monillia in de vruchten. Mogelijke oorzaak is hagel of ander fruit dat schimmel overbrengt vanuit mummies die zijn blijven hangen. https://fruitpluktuin.nl/fruit/Ziekten/schimmel-fruit Overigens op vele plaatsen slecht abrikozenjaar. 2020. Hier niet zozeer door nachtvorst, maar was nauwelijks bloei ook. Wisseling per jaar door allerlei omstandigheden is niet zo abnormaal...all in the game. Volgend jaar beter. Dit fruit vernietigen. Composteren kan prima, maar dan moet je het echt composteren en niet ergens op een hoop gooien....wat sommige mensen composteren noemen. Zonder geschikte voedingsbodem ( =fruit) , zoals in een goed werkende compostbak waar alles wordt afgebroken, kan het schimmel noch de sporen overleven.
 4. Neen. Die Stauntonia´s staan tegen muren of schuttingen. Mijn druiven staan wel open aan de kust....volle wind en zeer veel wind....en doen het, tot mijn verwondering prima.
 5. Zoals ik al aangaf....blijkbaar niet zie en verneem ik uit meerdere bronnen over periodes van vele jaren. Er zijn vele planten die super-populair zijn in voedselbossen e.d. op dit moment en waarvoor de vrees van invasief wordt uitgesproken. Terecht en ik ben het met je eens dat er te weinig rekening mee wordt gehouden. Er is een hele reeks planten bij die serieuze problemen kunnen geven. Van de zeer wijd aangeplante appelbes (zaait zeer makkelijk door vogels) of Rosa rugosa, in duingebieden die zeer makkelijk verspreidt en woekert daar,hemelboom als stikstofbinder in bossen, fluweelboom en nog wel een paar kan ik me goed voorstellen dat ze natuur kunnen vervalsen en overnemen als ze ontsnappen en hun gang kunnen gaan. Toch is het lijstje waaruit de benoeming van Akebia als mogelijk invasief komt van abominabele kwaliteit...echt gevaarlijke worden vaak niet genoemd en sommige andere die wel genoemd worden kunnen hier eigenlijk niet verwilderen en zo maar verspreiden als je hun groei en wijze van vermeerdering kent. Neen Akebia is geen echt gevaar hoor. Dat lijstje is gemaakt door mensen die de planten blijkbaar alleen uit boekjes en beschrijvingen kennen en ik heb er echt problemen mee dat daarmee de werkelijke gevaren worden geridiculiseerd. Om een voorbeeld van dat ridicule te noemen: In dat lijstje wordt, uit Schotland overgenomen, de appel zelfs als invasief genoemd omdat via weggeooide klokhuizen appelbomen in de natuur kunnen gaan groeien. Moet je mij uitleggen wat daarvan het serieuze probleem zou zijn. Niet te bestrijden? (zaag!) Inlandse zeldzame soorten en biotopen vernietigen? Hele gebieden overnemen?
 6. Nooit gezien. Denk dat ze daarvoor niet zo geschikt is....die ik heb en ken staan als een solitaire boom, volle zon en zijn zeer mooi door een grillige vorm van stam en takken met behoorlijk dicht gebladerte. In Bokrijk staan er zeker een half dozijn of meer heel oude bijvoorbeeld bij van die herbouwde of verplaatste oude huisjes en dat is een heel prachtig gezicht. Nu we toch off-topic zijn even: Ik was afgelopen week zeer verrast dat 3 zaailingen uit dezelfde batch zaad van witte moerbei (Morus alba dus, die van de zijderups) ineens vruchten hebben terwijl ze nog maar tussen de 60 en 100 cm. groot zijn.: Een met zwarte vruchten, een met rose en een met spierwitte. Die laatste is overigens de lekkerste. En nog meer off-topic: Ook een 3-tal eigen zaailingen van Diospyros lotus hebben bloemen, zag ik gisteren. 😘
 7. Ik denk toch echt dat je mis bent, Goldfish. Die ik ken (onder andere in de kruisbessenproeftuin in Zomergem, waar ik ze de eerste keer ook proefde tijdens een snoeiworkshop in de winter) staan echt in de zon en toevallig zag ik hem vanmiddag bij kwekerij Arboralis staan op hun website met als standplaats-advies: zuidmuur. 😉
 8. Enkele verrassend goede nieuwe rassen die ik kan noemen zijn: - Big Ben Zeer grote en zoete bessen. Minder uitdrukkelijke cassissmaak, die velen niet lusten. - Tsema Erg lekker en vruchtbaar. Ook minder de wat wrange cassissmaak. - Ben Sarek. Struik kleiner, maar zeer productief. Was een beetje uitgekeken op zwarte bessen. Zette daarvoor in de de plaats liever Josta. Maar sinds ik deze nieuwe rassen geproefd heb en Tsema (dit jaar zelf eerste vruchten van stekken verleden jaar) en Big Ben (geproefd bij Elena en Alexander van "Haal-meer-uit-je-tuin") toch weer opnieuw enthousiast over o.a. deze zwarte bessen.
 9. Ook hier geldt dat Phyto snel zal verdergaan. Kan niet zeker zeggen of het dat is....talloze schimmels, bacterieen, vretertjes die van alles kunnen veroorzaken. Welk ras aardappel? Welke mest gebruikte je? Plekjes kun je wegsnijden. aangetaste natuurlijk zo snel mogelijk en eerst consumeren.....zo te zien zit het vooral aan buitenkant en plekjes.....dus je houdt denk ik nog wel redelijk wat over. Aantasting met phyto smaakt ronduit vies en ziet er onsmakelijk uit en dan is heel snel een hele knol "weg"...blubber. Wil je snel verwerken......? Je kunt bijvoorbeeld voorgebakken frites, volledig afgekoeld, invriezen. Ontdooien op een theedoek omdat er water aan kristalliseert voor je gaat afbakken en evt. even droogdeppen dan.
 10. Als je die 5 smakenbes leuk vindt...dus van wat aparte planten zonder al te veel echt heel bruikbare opbrengst houdt...dan weet ik er nog wel 2 die je zeker zou kunnen proberen, die van warmet houden en flink groeien en klimmen: Stauntonia hexaphylla. Lekkere vruchten, met veel vrij grote pitten als nadeel en absoluut een mooie bloeier en mooie bald en gestalte. Vaak beschreven als niet winterhard, maar ik weet diverse exemplaren te staan waarvan sommige al 20 jaar zonder een probleem. O.a kwekerij Arborealis heeft deze. Akebia. Steeds meer soorten verkrijgbaar en ook soorten/rassen die wel dragen (kruisbestuiving meestal nodig!) en smakelijke oogst geven, wellicht. Orienteer je goed op rassen. De Zoetewei nabij het Belgische Mechelen heeft er o.a. een heel aantal soorten.
 11. Denk het niet. Ik kijk vooral naar foto 3....als die vlekken binnen korte tijd enorm toenemen, dan wel. Zo niet dan zijn er andere schimmelplekken of ontwikkelt het zich verder nog niet. Kijk ook eens aan onderkant van het blad...is het daar pluizig? Zorg dat wind en lucht zoveel mogelijk tussen de bladeren kan, zodat ze steeds snel opdrogen. Voor verdere ontwikkeling van phyto moet het vochtig of nat zijn gedurende minstens een uur of 6 en temperatuur van 22 graden plus. Als het toeslaat, dan gaat het heel snel. Op een halve dag is de aantasting veel en veel groter, Bij aardappels zijn vele rassen wel gevoelig in het blad, maar zit het niet direct op de knollen. Die aardappels kun je dan nog rustig oogsten en een aantal weken bewaren (controleer af en toe!), maar beter niet meer als plantgoed gebruiken.
 12. Druif is natuurlijk de beste optie, Flup....maar ja, die had vraagsteller al diverse...dus even verder gefantaseerd. Klopt dat een vijg niet zo goed te leiden is. Maar te vormen is ze prima op allerlei manieren m waardoor die in vele tuinen past. Bovendien een echte zonnebader. Toen onze oude vijg wegens een verbouwing weg moest, hebben we een scheut tot een 2,5 meter hoge parasol laten groeien met een takken als molenwieken op ruim 2 meter op een verder kale stam....die staat nu prachtig als onderzit-boom en hangt vol vijgen dit jaar. Hoewel het moeilijk is om de groei precies te sturen, kan secundaire sturing (met een snoeischaar dus) erg makkelijk.
 13. Andere lekkere dingen die over pergola groeien en van flinke zon houden.....Lei-peer? Vijg? Grote kiwi (man en vrouw of vrouwen) ? Of toch kiwibes....?
 14. Dit in ieder geval!! Heb beperkte praktische ervaring met 3 planten, die niet langer dan 2 a 3 jaar overleefd hebben. (Stonden te droog en donker in het parkbos en verplanten naar een halfschaduwplek 2 jaar nadien is niet gelukt. Ondanks in het late najaar en zeer ruim uitsteken. Nieuwe aanschaffen heeft voor mij geen prioriteit. De vruchten waren vrij klein...fruit-nut is in mijn ogen niet zo groot. A. arguta heeft m.i. veel meer gebruikswaarde. Kan wel in zon, maar zou ik toch niet aan pergola in hete zon doen.
 15. Om beter te kunnenbepalen wat hier precies aan de hand is: - Komt er molm of boorsel uit de gaten? (ligt dan waarschijnlijk op de bodem) (Dan is er mogelijk een kever aan het werk) - Zijn de plekken binnenin zacht, vochtig, week en/of donkerbruin-zwart misschien? (Dan zou er sprake kunnen zijn van vruchtboomkanker...dat is soms heel erg, meestal wel te doorstaan met gerichte aanpak) - Oorwormen op zichzelf zijn niet schadelijk. Als alles verder schoon en droog is, dan gewoon zo laten. Niet fraai en beter niet natuurlijk, want wonden kunnen infecteren....maar dan lijkt de boom er niet echt onder te lijden. Je kunt krabben van katten voorkomen door een boomstammen in je tuin te leggen/zetten en rondom of langs de stam van je fruitbomen wat gaas te binden. Buiten onderhoud van hun nagels, krabben katten ook om geursporen achter te laten voor soortgenoten. Dat is hun natuurlijk gedrag.
 16. Plus-supermarkt ook. Is ietsje duurder, maar verbrandt niet gauw en is meestal enkele keren te gebrui ken.
 17. Hallo Melissa. Ik snap niks van je berichtje. Sorry. Tip: Je kunt je eigen bericht wijzigen en er misschien een tekst van maken die we wel kunnen begrijpen. Klik daarvoor even op de groene tekst "wijzig" onder je berichtje 😉
 18. Ha ha, Erny. Ik wil geen valse verwachtingen....met de claim "resistent" worden die telkens opnieuw gewekt. Overigens toevallig ook dit jaar weer enkele van die zogenaamd resistente rassen (geruild of via Velt uitgewisseld) in de gezaaide 16 soorten. Maar ik let er niet meer op of ze eventueel resistent zijn (ik geloof er dus niks meer van!) wel op andere eigenschappen en ik probeer jaarlijks wel weer wat andere, wat ik tegenkom of uitwissel. Bijvoorbeeld nu weer 4 ook van Diana. Met diverse van de Lent-rassen had en heb ik ervaring. En wat betreft resistentie denk ik niet dat het grote wonder hiertussen zit. Ik probeer mijn tomaten allemaal onder overkapping te telen (beter dan kas, die wordt al gauw veel te heet voor tomaten). Maar afgelopen 2 jaar heb ik telkens ook - zeer willekeurig - een aantal planten gewoon in de open volle grond gezet. Je kent dat wel: zaait altijd te veel, wilt planten niet weggooien, er is nog ergens plaats en wat extra tomaat is niet weg, denk je dan. 2 jaar lang uitstekende oogsten van de buiten-tomaten gehad en hoewel ze wat eerder op zijn meestal dan onder overkapping, tot ver in september geoogst en 0 phyto gezien. Het waren allerlei verschillende en niet speciaal resistent-geclaimde soorten. Oorzaak was duidelijk de - voor tomaten - excellente zomers. Binnen Velt en bij andere tuiniers geen andere ervaringen dan de mijne. geweldige oogsten en geen fyto , ook buiten, in geen enkele tomaat... Kortom: resistentie was niet nodig. Dit jaar zou het wel eens veel minder kunnen zijn: Ook nu staan weer een 12-tal verschillende rassen ook buiten...het was droog, dus voor tomaten ging het goed. Maar verleden week (gelukkig) al een flinke regenbui en gisteren 30 mm bij broeierige warmte. 22+ graden en vochtig en nat gedurende een uur of 6 is "raak", dan is het ideaal voor besmetting met het fyto-schimmel dat overal wel rondwaart. Ik sluit niet uit dat volgende week de eerste fyto-besmettingen al zichtbaar gaan zijn in de buitenstaanders. Ongeacht het ras en ongeacht de evt. geclaimde resistentie. Overigens was het jaar daarvoor het als resistent geclaimde ras "Julia" van Lent ook hetgeendat welk als allereerste en allermeeste van de ca 15 a 20 rassen die ik jaarlijks zet, werd getroffen. Meerdere planten die op meerdere plekken in de tuin stonden, van- aanvankelijk - alleen Julia. De geclaimde resistente kwam dus slechter uit de bus dan de tomaten die hier groeiden en het zaad geleverd hadden. Dat is het gevaar van zaad dat uit een ander klimaat komt. Wij selecteren onbewust als we zaad nemen van tomaten - zeker buiten - automatisch ook wat op fyto, daardat we alleen van gezonde tomaten het zaad oogsten. Als je in catalogussen kijkt en bij de diverse tomaten-zaad verkopers, dan duiken er jaarlijks wel een aantal op met de claim dat ze tegen fyto resistent zijn of zouden zijn. En in heel veel jaren en heel veel verhalen ben ik hem nog nooit tegengekomen. Vaak lijkt het zelfs een manier om zaden duurder te kunnen verkopen, zoals ook bij diverse F1-hybriden met die aanspraak.
 19. Zo een meerstammer is wel heel rustiek. Een enting kun je vaak nog wel zien, met een verdikking. Maar een oculatie (een soort enting waarbij maar een knopje op de onderstam wordt gezet) zal bijna altijd onzichtbaar zijn. De soort onderstam is dus - denk ik - gewoon een gezaaide kers...waardoor bladvorm e.d. ook hetzelfde is. Kortom: Zeer veel kans dat je het dus helemaal niet kunt zien. Maar ik zie wat anders: Een meerstammer betekent dat de boom mogelijk vrij diep is geplant en er een aantal zijscheuten (uit de onderstam meestal of zelfs uit de wortels) ook is gaan groeien met eigen stammen. Die nemen langzaam de boom over, want de onderstam, deze althans is sterker en bepalend. Zeer veel kans dat een verkeerde aanplant ooit de oorzaak is van je probleem nu. Misschien kun je het zien aan dat vanaf de zijstammen en lager in de boom de kleinere kersen die geen Hedelfinger zijn vooral te vinden zijn. Doordat de verschillende stammen zo sterk vergroeid zijn, en steeds meer, raakt de boom geleidelijk de Hedelfinger-eigenschappen kwijt, want het aandeel Hedelfingerhout wordt er steeds minder in en de eigenschappen van de onderstam steeds sterker. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar dit lijkt me een zeer waarschijnlijk scenario hier. Misschien dat deskundigen als Bit of Yuras of.... ook hun licht hier eens over kunnen laten schijnen? Een remedie zie ik niet echt. Ik vind de boom fraai...reden om zo een oude dame niet te slechten voor mij. Als je de vreemde invloed zou willen wegnemen, uitzagen, zal dat hier niet meer lukken en een zeer lelijk exemplaar met grote zaagwonden opleveren. Mijn advies: Enkele laagstam (Gisela-5 onderstam) kersenboompjes kopen die elkaar bestuiven en in de buurt neerzetten. Misschien een Hedelfinger weer? Niet te diep planten dan😉 Deze oude dame is dan waarschijnlijk een goede bestuiver en de jonge boompjes geven binnen 2 a 3 jaar kersen. Worden niet veel groter dan 2,5 a 3 meter.
 20. Brrrrrr.....😱 De plant lijdt er zo te zien niet van. Waarom dan bestrijden?? Een paar mieren of luisjes en dat moet al opgeruimd als een bedreiging??? Bovendien denk je aan spiritus....gif voor je tuin...namelijk olieproduct. Denk even goed na of je dat echt wilt. Mieren zijn niet schadelijk. Luizen, als je er veel hebt, zijn meestal het gevolg van (te veel) stikstofbemesting (zwakkere cellen in planten) en ook een slechte standplaats (kale grond zie ik vooral) speelt een rol. Tomaat krijgt normaal geen luizen.....die plant heeft mogelijk een te-hard-groei-probleem??? Door eens met je vingers langs de steel te wrijven zijn deze paar luizen weg. Desnoods herhaal je dat morgen en over een paar dagen nog eens. Maar nodig is het niet eens. Neen...mieren houden geen luizen onder de grond. Er zitten er een paar op een stam van een plant die er nauwelijks problemen mee heeft en hoogstzelden door luizen bezocht wordt. Tuinieren is ook: Je schouders eens kunnen ophalen als er geen echt probleem is. En dan heb ik het nog niet over dat je met "zogenaamde bestijdingsmiddelen (ook de ZOGENAAMD onschuldige huismiddeltjes) de natuurlijke helpers die luizen bestrijden en bijna altijd snel komen om het miniprobleem op te lossen voordat het uit de hand loopt, veel meer doodt met allerlei gif. Gif werkt dus bijna altijd tegen je: Het lost het probleem niet op, maar maakt het groter. De natuurlijke vijanden van luizen, jouw mogelijke helpers, moeten er eerst en vooral aan geloven. P.S. En als je goed voor die tomatenplant wil zorgen, zou je ze zeker eens mogen dieven en binnenkort aanbinden. 😉 Als het probleem een mierennest is onder de grond, kun je met een spa deze tomaat zo uitsteken met flink wat wortels en een stukje verder opnieuw in de grond zetten. Rondom even goed gieten en ze groeit zonder probleem verder.
 21. Nu afblijven! Laten groeien en gaan. Is jonge plant. Pas in winter bekijken wat nodig is voor basisvorm. Wanneer gaat ie in volle grond??
 22. Zou het kunnen dat de onderstam waarop de Hedelfinger is geënt of geoculeerd ook vrucht is gaan dragen??? Gezien de grootte van de boom vermoed ik dat dat een zaailing van een gewone kers is.....dezelfde soort, maar geen bepaald ras dus, dat speciaal voor de smaak en grootte is geselecteerd. Deze foto's laten in ieder geval niets ongezonds zien in de boom. Is ook maar detail natuurlijk.
 23. Deze waren misschien ooit resistent in de USA waar Marco van Fruitlent ze vandaan haalde. Hier zijn ze dat niet! Ook niet een beetje! Om zeker 2 redenen: 1. Klimatologisch is waar deze rassen vandaan komen het veel makkelijker om geen phytophtera te krijgen. Daar worden tomaten voor de handel ook gewoon in het vrije veld geteeld. Ons klimaat is (de afgelopen paar jaar uitgezonderd, toen was er bijna nergens met geen enkel ras veel ziektedruk) veel kritischer. Wie om den brode tomaten teelt zal dat hier altijd in kasteelt doen. 2. De variant van het schimmel is genetisch hier nogal anders dan in de USA. Sowieso verandert het schimmel voortdurend doordat het zich vermeerdert en verspreidt via besmettelijke planten. De voortdurend weer opgeworpen claim blijkt telkens een broodje aap-praatje. Overigens wordt er hier ook geen onderzoek gedaan en geen investeringen in het zoeken naar p-resistente tomaten. Reden is dat in de kas-teelt, waar alle tomaten voor handel en veiling worden geteeld, P geen probleem is. Maar: Wel zijn er een aantal liefhebbers-rassen/soorten die de ziekte krijgen en er door heen kunnen groeien en dan weer met gezond nieuw blad en eetbare vruchten verder kunnen groeien. Deze hebben dus wel een genetische weerbaarheid en overleving tegen het schimmel. Maar zijn niet resistent en kunnen ook andere soorten wel besmetten. Daarbij horen ook enkele (bijna) wilde soorten met zeer veel zeer kleine besjes, maar bijvoorbeeld ook de Vlet-tomaat of tomaat Wil heeft deze gunstige eigenschap. (Zie 2 links onderaan!) Hier zet ik op in en niet op de steeds weer onjuist gebleken claims van dat een soort resistent zou zijn. Voor de volledige informatie. Bij aardappelen bestaat wel veel meer resistentie en daar wordt wel volop onderzoek naar gedaan en op dit punt vernieuwing in het assortiment. Logisch omdat de teelt, in onze landbouw best een belangrijke, bijna volledig in de volle grond gebeurt. Voor bio betekent resistentie dat ze het met grote kans op goede oogst kunnen verbouwen. Voor gangbare (= niet-bio) teelt betekent het een grote besparing in het gebruik van fungiciden. Maar....omdat het schimmel zich ontwikkelt...is het steeds een kwestie van tijd voordat een resistentie wordt doorbroken. Het is dus een race om steeds nieuwe (tijdelijk) resistente patatten op de markt te brengen. Ook Apppelvrouw in Noord-Frankrijk heeft met een aantal mensen daar soortgelijke ervaringen met de tomaat van Wil de Voogt. Helaas kan ik de link op dit forum naar de conversatie daarover even niet vinden. Dit is de ervaring van mensen van Velt in Nijmegen: https://eetbaarnijmegen.nl/moestuin/stadstuin/tomaat-van-wil-de-voogt/

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...