Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wegwijs op het forum / handleiding


Jorg

Recommended Posts

Kom je vaker op fora? Dan weet je vast al hoe een en ander werkt. Als je dit forum voor het eerst bezoekt of als je vragen hebt over het gebruik van bepaalde forumfuncties, ben je nu op de juiste plek. In deze categorie vind je verschillende berichten waarin wij uitleggen hoe ons forum werkt. Hopelijk vind je hieronder het antwoord op je forum vraag, zo niet, vraag dan gerust de moderators om hulp of mail naar [email protected]
 

Algemeen


Registreren en account


Profiel


Topics en berichten


Abonnement / notificaties


Priveberichten

 

Moestuinseizoen

Op het moestuinforum kun je jouw belevenissen en vorderingen van je moestuin bijhouden.  In jouw eigen moestuinseizoen plaats je foto's en wat uitleg over wat jij zoal zaait, plant en oogst in de moestuin. Niet alleen leuk en leerzaam voor andere leden maar ook handig om eens terug te kijken hoe het seizoen verlopen is.

 

Forumupdate specifiek (februari 2020)

Het forum is in februari 2020 geupdate naar nieuwe software. Dat is voor iedereen even wennen, maar je hebt het sneller onder de knie dan je denkt. Gebruik bovenstaande handleiding bij vragen. Hieronder geef ik antwoord op de meest gestelde vragen:

 

Vragen?

Heb je een vraag over hoe iets werkt of wat er anders is? Stel hem dan in dit topic. Ik voeg het antwoord op jouw vraag dan toe aan deze lijst.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hoe een account aanmaken?
Of je nou een Gmail-, Hotmail- of een Outlook account in gebruik hebt, met alle e-mailadressen kun je je registreren. Nadat je op de knop 'registreren' (rechtsboven) hebt geklikt, krijg je het registreerscherm te zien. Vul je e-mailadres in en bedenk een wachtwoord.

 

Link to comment
Share on other sites

Hoe gebruikersnaam wijzigen?

Je gebruikersnaam kun je niet zelf wijzigen. Wij kunnen dit echter wel voor jou doen. Stuur je huidige gebruikersnaam en je gewenste nieuwe gebruikersnaam naar [email protected] of via een privebericht naar mij. Ik wijzig dan je gebruikersnaam. Houdt er na de wijzigingsaanvraag rekening mee dat je de volgende keer dat je inlogt gebruik moeten maken van je nieuwe gebruikersnaam.

 

Link to comment
Share on other sites

Wachtwoord kwijt? Zo vraag je een nieuwe aan!

Ben je jouw wachtwoord kwijtgeraakt? Volg dan onderstaande stappen om weer in te kunnen loggen.

 1. Ga naar: https://www.moestuinforum.nl/lostpassword/
 2. Vul het email adres dat je hebt gebruikt bij registratie
 3. Het nieuwe wachtwoord ontvang je op het email adres dat je hebt gebruikt bij registratie . Volg de stappen in de email.

Je weet je gebruikersnaam of email adres niet meer
Als je jouw email adres bij registratie of de gebruikersnaam waaronder je bent geregistreerd niet meer weet kun je ons een mailtje sturen op [email protected]. Wij helpen je jouw account weer op te sporen en zorgen er voor dat je weer toegang tot het tuin forum krijgt.

 

Link to comment
Share on other sites

Wachtwoord wijzigen

Na inloggen kun je jouw wachtwoord wijzigen naar het door jou gewenste en makkelijk te onthouden wachtwoord. Je wachtwoord wijzig je hier:  https://www.moestuinforum.nl/settings/password/

 

Geef je huidige wachtwoord en het door jou gewenste nieuwe wachtwoord op. Als je jouw huidige wachtwoord bij registratie niet meer weet kun je ons een mailtje sturen op [email protected]. Wij helpen je jouw wachtwoord te resetten.

Link to comment
Share on other sites

Hoe email adres wijzigen?

Wil je het email adres dat je bij registratie hebt ingevuld wijzigen? Ga dan naar  https://www.moestuinforum.nl/settings/email/

 

Je dient je account te heractiveren nadat je je e-mailadres hebt gewijzigd. Je ontvang een e-mail zal verzonden worden naar je e-mailadres welke de nodige instructies zal bevatten.

Link to comment
Share on other sites

Hoe vul je jouw profiel aan?

We vinden het natuurlijk heel leuk als je jouw profiel zo volledig mogelijk invult. Zo leren we je namelijk beter kennen. Je kunt je profiel hier aanvullen met aanvullende informatie, zoals je website, hobby's, woonplaats, etc.

 

Je profiel pas je aan door rechtsboven op je naam te klikken, onder inhoud profiel aan te klikken en vervolgens te kiezen voor 'wijzig profiel'.
318200746_JorgMoestuinForum.png.8d05f66af38b4ca761e5e42714769f06.png

Link to comment
Share on other sites

Avatar toevoegen

 

Wat is een avatar
Een avatar is je eigen plaatje in de linker kantlijn wanneer je een stukje schrijft. Het plaatje mag maximaal 140 pixels breed zijn.
Bredere plaatjes verstoren de layout van het forum.

Hoe upload je een nieuwe avatar?
Heel simpel. Je avatar pas je aan door rechtsboven op je naam te klikken, onder inhoud profiel aan te klikken en vervolgens op het plaatje links voor je naam te klikken.

 

622670237_JorgMoestuinForum(1).png.7f73cc4355766d35cb6cac7630cc87bd.png


Als je avatar dan vervolgens aan de eisen voldoet (formaat) dan wordt deze geplaatst. Als het verkleinen van de foto en/of het toevoegen niet lukt, stuur dan een (mooie grote) foto, mét je inlognaam naar [email protected] Ik zal dan de foto op maat maken en toevoegen aan je profiel.

Link to comment
Share on other sites

Abonnement op categorie topic, blog of blogpost instellen

 

Hoe abonneren

Je kunt je abonneren op een categorie, topic, blog of een blogpost. In de nieuwe forumsoftware gebruiken we daar de naam VOLGEN voor. Als je jezelf abonneert  ontvang je een bericht wanneer er een nieuwe blogpost is gemaakt. Wanneer je een categorie, topic, blog of een blogpost volgt krijg je een bericht bij nieuwe berichten of reacties.

 

Abonneren / volgen doe je door te klikken op volgen rechts boven de categorie, topic, blog of een blogpost. Als voorbeeld een screenshot van een blog:

 

Ik word er blij van  Seizoenen van Jorieke  Moestuin Forum.png

 

Link to comment
Share on other sites

Abonnementen beheren

 

Je kunt je meldingen voor topics, blogs of blogposts hier beheren:

https://www.moestuinforum.nl/followed/

 

Daar kun je de wijze waarop je bericht wil volgen instellen (bijv. directe email of pas aan het eind van de dag) en een abonnement verwijderen.

 

Wil je de algemene instellingen (bijv. je wilt een email ontvangen voor al je abonnementen), dan kun je dat hier instellen.

https://www.moestuinforum.nl/notifications/options/

Link to comment
Share on other sites

Veelgebruikte termen en begrippen

Hierbij de meest gebruikte termen die voorkomen op het forum, voorzien van een korte uitleg.

Topic| Dit betekent 'discussie' of 'vraag'. Het woord ‘topic’ wordt gebruikt voor een discussie of vraag waar antwoorden onder hangen. Voorbeeld: Een lid van het forum plaatst een vraag of een discussie om hier reacties op te krijgen.

Post of bericht | Een reactie op een topic.

 

Topic | Alle berichten / posts binnen één discussie

Moderator| Een vrijwilliger en tevens deelnemend forumlid die namens de andere leden de inhoud, overzichtelijkheid en communicatie bewaakt. Denk hierbij aan taken als het aanpassen en verplaatsen van content en markeren van antwoorden.

PM of PB| Personal message of persoonlijk bericht, via het interne systeem van het forum.

Sticky | een bericht dat altijd bovenaan in de lijst met forumonderwerpen blijft staan. Vaak staat er uitleg in of is het een opsomming van belangrijke forumonderwerpen op het forum.

Quote| overnemen (citeren) wat iemand anders getypt heeft.

Off topic| Een aankondiging van een bijdrage die niet over het onderwerp van het forum gaat of herinnering voor een lid om bij het onderwerp te blijven daar waar het topic over was geopend.

Spam | Ongewenste berichten, bijvoorbeeld reclame, misleidende berichten.

Link to comment
Share on other sites

Likes geven en reputatiepunten

Op het moestuinforum hebben we likes / duimpjes zoals je ze van facebook, youtube en verschillende andere grote websites kent, maar we gebruiken daar het symbooltje 'hartje'. Je vindt ze rechtsonder elk bericht.

 

Bij elk topic staat een hartje. Wanneer jij een post leuk, nuttig of goed vindt of een ander wilt bedanken zonder een bericht te schrijven klik je op het hartje. Achter de het hartje verschijnt nu een getal (1 als je de eerste bent). Je hebt de schrijver van het bericht 'geliked' voor zijn bijdrage! Wil je een 'like' intrekken? Klik dan nogmaals op het hartje. Jouw 'like' wordt dan weer weggehaald.

Het geven van likes/duimpjes is van groot belang: het laat iedereen zien welke toon en inhoud gewaardeerd wordt. Likes zijn bedoeld voor die situatie waar je de ander wil bedanken of waarderen voor zijn post, maar het niet de moeite waard vind om daar een bericht voor te schrijven. Het voordeel: de ander is blij met je bedankje, terwijl het topic niet vervuild raakt met niet inhoudelijke reacties.

Link to comment
Share on other sites

Hoe een bericht bewerken?

Heb je een foutje gemaakt of wil je iets toevoegen aan je bericht? Op het moestuinforum kun je altijd jouw bericht aanpassen. Aanpassen van je bericht doe je door te klikken op Wijzig, linksonder in elk bericht.

Link to comment
Share on other sites

Een foto toevoegen aan je bericht

Foto's voeg je toe door in de grijze balk onderin het tekstveld te kiezen voor 'Kies Bestanden' of door je foto direct naar dit grijze vlak te slepen. Je foto wordt dan direct geupload. Wil je de foto toevoegen aan je bericht? Sleep hem dan vanuit de grijze balk op de juiste plek of zet je cursor neer waar je de foto wilt plaatsen en klik op de foto. Je kunt op het forum alleen foto's (gif, jpeg, etc.) toevoegen, geen documenten (PDF, word, excel) of video's.

Wegwijst op het forum  handleiding  concept  Moestuin Forum.png

 

Foto op een andere plek zetten?

Klik dan op de foto en houdt daarna de linkermuisknop vast. Sleep de foto waar je hem wilt plaatsen in jouw tekst.

 

Foto bewerken?

Foto te groot? Door dubbel te klikken op de foto kun je een aantal instellingen aanpassen.

Link to comment
Share on other sites

Youtube video plaatsen

Je kunt een youtube video op het forum plaatsen door simpelweg het linkje te plakken in je tekstveld. Automatisch wordt de video dan geladen op het forum. Dit werkt alleen als je het delen linkje van youtube gebruikt en als de eigenaar van de video toestaat dat video's geembed worden op andere websites.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Linkjes / URLS werken niet meer na forum update

Met de nieuwe update van de software was het nodig de linkstructuur om te gooien (te moderniseren). Omdat de oude forumsoftware gebruik maakte van specifieke instellingen is het ons niet gelukt om alle URL's automatisch door te laten verwijzen naar de nieuwe URL's. Specifiek:

 • Oude blog linkjes werken niet meer. Vervang deze linkjes (op het forum of extern) voor de nieuwe linkjes
 • Linkjes die niet naar de eerste pagina van een topic verwijzen: deze konden niet omgezet worden. Oude linkjes verwijzen wel naar de nieuwe pagina, maar komen altijd uit op de eerste pagina.
 • Linkjes van oude abonnementen kunnen nog fouten bevatten.
Link to comment
Share on other sites

Inbox priveberichten zit vol na update

Op het oude forum had ieder lid ruimte voor 500 priveberichten en de optie om 5 mappen aan te maken (totaal 2500 berichten). Op het nieuwe forum hebben we er voor gekozen om dit limiet terug te zetten op maximaal 500 priveberichten te bewaren. Onze inschatting is dat dit ruim voldoende is voor berichten die je echt moet bewaren.

 

Als je inbox vol zit kun je die handmatig legen door dat bericht te selecteren en te klikken op de prullenbak.

Inbox  Moestuin Forum.png

 

Je kunt ook in een keer alle berichten weggooien (je hele inbox legen). Dat doe je door naast het woordje inbox te klikken op het tandwiel.

welkomstbericht.png

Link to comment
Share on other sites

Gedraaide foto's van het oude forum ontbreken

De oude forumsoftware was niet in staat gekantelde foto's te herkennen en deze automatisch rechtop te zetten. De nieuwe forumsoftware kan dit wel.

 

Op het oude forum moest je daarom met behulp van de [img-rotate=90][/img-rotate] tags foto's omdraaien. Met de conversie naar de nieuwe software zijn deze door ons zelf gemaakte tags niet omgezet. Er wordt nog gekeken of dit hersteld kan worden. Voor nu tonen de foto's die op deze manier geplaatst zijn een linkje jaar de foto. De foto's zijn dus niet verloren, maar je moet op de link klikken om de foto weer te geven.

Link to comment
Share on other sites

Hoe privebericht versturen

Een privebericht sturen doe je alsvolgt:

 

Klik rechtsboven op de tekstballonetjes.

Forums  Moestuin Forum.png

 

Klik op nieuw opstellen of op ga naar inbox

Forums  Moestuin Forum(2).png

 

Vul de ontvanger, onderwerp en bericht in en klik op verzenden

De software herkent automatisch de ontvangers, klik op de naam om de ontvanger toe te voegen. Vul je onderwerp en je bericht in en klik op verzenden.

Link to comment
Share on other sites

Waar vind ik mijn eigen berichten of berichten van anderen terug ?

 

Die vind je via het profiel terug. Klik op de gebruikersnaam (evt je eigen naam) en vervolgens rechtsboven op “bekijk hun activiteit”. Aan de linkerkant kun je filteren. Je komt bij je eigen profiel door rechtsboven op je naam te klikken en in het dropdown menu profiel te selecteren.

Jorieke123  Moestuin Forum.png

 

Link to comment
Share on other sites

Ik mis een 'terug naar top van pagina knopje onderaan'

De softwareleverancier heeft deze functie onlangs uit de standaard functies gehaald. Ik kijk nog of hier een modificatie voor is. Voor nu kun je op je PC de HOME en END knop gebruiken om snel naar boven- of onderkant van de pagina te gaan. Op je mobiel is dat twee keer klikken op homeknop.

Link to comment
Share on other sites

 • HuubvG changed the title to Wegwijs op het forum / handleiding
 • Jorg pinned and featured this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...