Jump to content

Rode Spruiten


Victorus

Recommended Posts

Wie kent de groente Rode Spruiten? In Nederland zie je ze niet, maar in Belgie schijnen ze wel te koop te zijn.

 

Ze zijn ontstaan door een weddenschap vlak voor de tweede wereldoorlog tussen de oprichter van Vreekens Zaden en wetenschappers van de landbouw hogeschool in Wageningen. Volgens de wetenschappers was het niet mogelijk om door kruising van rode kool en spruitkool een soort te krijgen dat stabiel was, d.w.z. waarvan de zaden weer dezelfde plant opleverden. Volgens Vreeken was dat wel mogelijk.

 

Het heeft 12 jaar geduurd voordat het hem lukte! Nadat hij wat rode spruiten naar paleis Soestdijk gestuurd had kreeg hij het predikaat Hofleverancier aangeboden. Dat heeft hij om mij onbekende redenen geweigerd. De zaden zijn nog steeds te bestellen bij Vreeken.

 

De smaak van de rode spruiten houdt het midden tussen spruiten en rode kool.

Link to comment
Share on other sites

Ja hoor, ze zijn rood en ze blijven rood ook na het koken. Op het zakje zaad, waarvan de tekst en de foto na ruim 50 jaar hetzelfde gebleven is staat ook een recept hoe je ze moet koken en daarna even moet smoren in boter. Daar hoef je je uiteraard niet aan te houden. Vroeger werd de groente veel gaarder dan nu gekookt. Gewone spruiten worden zelfs soms rauw gegeten als salade, zij het dat ze dan eerst in dunne plakjes gesneden worden.

 

Het is nu de tijd om ze te zaaien!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...