Jump to content

roosmarij

Members
 • Posts

  807
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by roosmarij

 1. Sterkte joh! Balen van je tuingereedschap. Misschien inderdaad toch maar aangifte doen?
 2. Het lila bloeiende plantje is een muurleeuwenbekje. http://www.floravannederland.nl/planten/muurleeuwenbek http://www.natuur-keuken.nl/eten/muurleeuwenbek-is-meer-dan-een-mooi-plantje-voor-je-muur/
 3. Hoi Jorieke, welke tarwesoort heb je gezaaid? Groeten, Marijke.
 4. Als je het blad kneust, waar ruikt het dan naar? Je zult waarschijnlijk makkelijker kunnen achterhalen wat voor plant dit is als het eenmaal bloeit. En je wilt het waarschijnlijk niet zover laten komen.....
 5. Dag Annelies, welkom en wat een paradijs heb je van je tuin gemaakt!! Daar kan een mens met een stadstuin enkel van dromen. Groeten, Marijke. die droomt van een voedselbos..... PS: je hebt een persoonlijk bericht van me gekregen als het goed is!
 6. Ik kan je niet helpen met je raadselachtige nemesis, maar die viooltjes zijn hartstikke eetbaar! Je kunt ze suikeren, je kunt ze ook als eetbare garnering over je salade doen, of ....... van alles! https://www.mijntuin.org/plants/8036-hoornviooltje-bambini Veel succes met onkruid verwijderen! Wij hebben hier zevenblad overal staan. Hartstikke lastig, maar ook heel eetbaar. if you can't beat it, eat it! Misschien kan dat bij jouw plant ook wel? Groeten, Marijke. PS: deden viooltjes het hier maar zo goed!
 7. Hoi Dennis! Hoe bepaal je wat een broedbak wordt en wat een honingbak?
 8. ja, die betonnen dingen, die ken ik inderdaad wel. Maar er waren vroeger ook van dat soort dingen in keramisch materiaal, met een roodstenen kleur. Mijn probleem met beton is dat er vaak giftige stoffen in zitten, en ik wil er planten in doen waar ik naderhand van wil eten of thee zetten o.i.d. Dus vandaar mijn zoektocht!
 9. Hallo allemaal! Ik ben al enige tijd op zoek naar elementen van rode keramiek (soort dubbele holle baksteen) waar je ahw een laag muurtje mee kunt maken. De elementen hebben twee gaten die zo groot zijn dat je er een kleine plant in kunt laten groeien. Weet iemand wat ik bedoel en waar ik die kan kopen? Op het internet kan ik ze niet vinden... Groeten, Marijke.
 10. rozen snoeien doe je het beste voordat ze uitlopen, maar nadat de ergste vorst geweest is. Een mooie lentedag is maart is daar uitstekend voor geschikt! Dus dat is helemaal op tijd als je daar in de komende weken ergens tijd voor neemt. Verder zit je lekker in de kijk inderdaad. Daar kunnen mooie contacten uit ontstaan, zullen we maar denken.
 11. hoi Balkontuinder! dat het leven je soms enorm in de weg kan zitten is zo herkenbaar!! Je wordt gedwongen om pas op de plaats te maken, dingen op een andere manier te bekijken/benaderen. Ik ben blij om te lezen dat je niet opgeeft, maar met hernieuwde energie weer aan de gang gaat. Heel veel succes en fijne uren in je tuin. Groeten, Marijke.
 12. roosmarij

  Op zoek

  Hallo Kibas en Permanatuurtuin! Dankjewel voor jullie reacties! Ik ben me "pijnlijk" bewust van het feit dat een beetje voedselbos op een groter stuk grondgebied moet staan, wil het enigszins de moeite lonen. Mijn man en ik kijken dan ook driftig rond. Ik ben van de zomer in Zeeland geweest bij Sjef van Dongen https://www.fruitzforlife.nl/ en dat heeft me behoorlijk aan het denken gezet. Hij voedt zijn gezin van 4 personen van 1 hectare, en heeft dan nog over om her en der wat te verkopen. Ik ben me momenteel voornamelijk aan het oriënteren op minibossen, bijvoorbeeld: ik heb ontdekt dat walnoten niet de allerbeste buren zijn voor onder andere appels. Je kunt niet zomaar alles kriskras door elkaar zetten en verwachten dat het groeit en bloeit. Dus lijkt het opzetten van een soort mini-ecologische systemen me een goede oplossing. Bijvoorbeeld walnoten met zwarte vlier, tamme kastanjes en pawpaw, met bijpassende onderbegroeiïng. De combinatie walnoot met zwarte vlier zie ik naast ons huis in de groenstrook inderdaad werken, en ik zie ook aan de appelbomen in onze achtertuin dat de walnoten 6 meter verderop te dichtbij staan. Wortels houden geen rekening met grenzen en lachen om een schutting. Mijn arme boompjes!! Een goede oriëntatie is zeker noodzakelijk om dit idee in een goed resultaat om te zetten. Groeten, Marijke.
 13. we hebben jaren geleden per ongeluk crocussen uit onze voortuin in de groenstrook naast ons huis gegooid. Ze komen sindsdien elk jaar terug en het worden er ook elk jaar meer, ze vermeerderen zich prima. Ze zijn inmiddels ook aardig verwilderd denk ik... Hieronder een foto van een aantal jaar geleden. Het is elke lente een feest om ze te zien opkomen en bloeien. Dit jaar hebben ze het zwaar gehad vanwege de onverwachte vorst. Ik hoop dat ze het redden inderdaad en volgend jaar weer in grote getale ons voorjaar zullen opvrolijken.
 14. roosmarij

  Op zoek

  Na alle (voornamelijk mislukte) experimenten van een paar jaar terug ben ik tot de ontdekking gekomen, dat ik eigenlijk gewoon weg wil uit het huis waar we nu wonen en echt meer ruimte zoek. We zitten midden in de stad met een kleine stadstuin op leemgrond met een brede sloot nog geen 50 meter bij ons vandaan en een brede groenstrook met hoge begroeiïng aan de zuidzijde van "ons" stukje aarde. De grond is prima voor bijvoorbeeld rozen, maar ik wil toch eigenlijk graag een eetbare tuin. Liefst eentje waar we ons volledig van kunnen voeden op fruit- en groentegebied, plus een mooi overschot om te doneren aan bijvoorbeeld de lokale voedselbank. Behalve de groenstrook, die dus never nooit niet aan ons grondgebied toegevoegd zal gaan worden, omdat de gemeente niet van plan is om het bestemmingsplan te veranderen, hebben we ook nog te maken met twee enorm groot geworden walnoten. Dankzij deze link van Remco (harms1) http://www.houtwal.be/vakartikels/boekbesprekingen/goede_slechte_buren_combinatieteeltenfruit.htm ben ik er nu achter dat deze bomen onze eigen appelbomen in de weg staan door hun wortelstelsel. Ze doen het elk jaar slechter lijkt wel, en lekkere appels hebben we al een aantal jaar niet meer gehad. Tijd voor een verhuizing lijkt me Dus op zoek naar een ander woonoord! 'n Tweede zoektocht die ik opzet, heet "Voedselbos". Al zolang ik me kan herinneren verzamel ik plantjes en zaadjes en moeten die ook de grond in om "voor eten te zorgen". De laatste jaren heb ik me beziggehouden met o.a. een moestuin en onze eigen voor- en achtertuin, maar dahiggetnie, zoals ze dat bij ons zeggen. Het is niet precies dat wat ik echt wil. Dat wat ik wel wil een naam heeft, had ik een jaar geleden niet kunnen bedenken, maar het blijkt dat ik niet de enige ben met dit idee. Het was een openbaring voor me deze zomer dat ook in Nederland een grote groep mensen -ieder op zijn eigen manier- invulling geeft aan een verlangen om verder te gaan dan voedsel verbouwen. We zoeken een systeem, dat teruggeeft aan de natuur wat wij als mensen zo lang alleen maar hebben genomen. Met alle gevolgen van dien!! En het is mogelijk om zowel terug te geven aan de natuur wat die nodig heeft, als te krijgen van de natuur wat wij nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat een goed opgezet systeem van planten (van giga-groot tot miniscuul klein) zowel mensen en dieren voedt als de aarde behoudt. En dat een divers systeem met veel verschillende planten, zoals een voedselbos, zoveel voedsel kan geven dat het meer mensen per vierkante meter voedt dan een monocultuur, plus dat bodemerosie en -uitputting niet hoeven plaats te vinden. Er vallen immers geen grote vlaktes kaal in de winter en doordat er een constante natuurlijke uitwisseling van stoffen is op de bodem, blijft de grond gezond en compleet. Of in ieder geval een heel stuk gezonder en completer dan wat ik nu veelal om me heen zie gebeuren! Goed, de hypothese is omschreven. Nou de uitwerking nog....
 15. Welkom Marieke! En waar een topic als dit al niet goed voor is: nou begrijp ik eindelijk waarom mijn appelbomen het de laatste jaren zo belabberd doen! We hebben vlakbij twee enorme walnootbomen staan! Hartelijk dank, Remco!! Weer wat geleerd Groeten, Marijke.
 16. Hallo allemaal! Na een best wel lange stille periode wil ik me toch met hernieuwde energie weer gaan bezighouden met het verbouwen van mijn eigen groente en fruit. De stilte had een oorzaak: nieuwe baan! Maar aangezien dat inmiddels oud nieuws is, wordt het tijd om me te storten op wat werkelijk belangrijk is. Ik heb al heel lang een droom. Een soort sprookje in ontwikkeling zeg maar. Ik wist niet wat ik ermee moest, maar in het afgelopen half jaar heeft het een naam gekregen: Voedselbos! En er blijken veel meer mensen mee bezig te zijn dan ik dacht, ook dat nog eens! Een verademing en weer met twee benen op de grond, want wat een naam heeft kan werkelijkheid worden Dus: op zoek naar een lokatie voor en invulling van het bos. Groeten, Marijke.
 17. roosmarij

  December 2016

  Wat grappig dat er planten nu nog uitgebreid bloeien, de kans op bestuiving is zowat nihil nu! en je groenten staan er nog fris bij, heerlijk! Mooie foto's Groeten, Marijke.
 18. Fijn voor je Kibas! Die kas erbij zal je meer mogelijkheden geven en hopelijk bijdragen aan een verbeterde gezondheid. Marijke.
 19. Als je de planten laat staan en ze overleven de winter, dan heb je in ieder geval een variant die ons klimaat wel lijkt te verdragen. Maar zoiets blijkt pas na verloop van tijd. En elk zaadje zal een net iets andere variant geven, tenzij het een F1 is. Stond daar nog iets over op de verpakking? Marijke.
 20. Ik zou in elk geval geen vlierbes zetten op die plek, hoe fantastisch ik de plant zelf ook vind. Als ze het naar hun zin hebben worden dat erg grote planten. Marijke.
 21. Ik heb een zaailing appelboom in de achtertuin staan. Die heeft er inderdaad 15 jaar over gedaan om vrucht te gaan dragen. Inmiddels draagt hij ook alweer een jaar of 7. Als ik het goed heb onthouden was de appel die ik toen heb gegeten, een Melrose. Ik vond dat een waanzinnig lekkere appel, maar als supermarktappel heeft dit ras het nooit goed gedaan. Ik heb gemerkt dat de vrucht erg gevoelig op vochtige weersomstandigheden reageert in onze (vette kleiachtige) grond waardoor de boom onbetrouwbaar draagt. Het is wel een lekker appeltje, maar het rot erg snel en is bij lange na niet de appel waarvan ik de pit in de grond heb gestopt. Hij mag blijven staan van mij, maar meer uit nostalgie dan uit product-overwegingen..... Dit jaar lijkt een aardig appeljaar te gaan worden. Marijke.
 22. roosmarij

  Verzopen tuin

  Wat jammer dat je tuin blank staat en al je planten verzuipen. Er zijn wel wat lichtpuntjes als ik dat zo lees, maar leuk is dit allesbehalve! Ik hoop dat je in Zweden goed kunt opladen, zodat je sterker en gezonder de winter in kunt. Misschien biedt jullie land in het Zweedse ook nog mogelijkheden...? Ik hoop dat je daar in ieder geval heel erg gaat genieten!! Groeten, Marijke.
 23. Hier vreten de slakken mijn bloeiende radijzenplanten gewoon op met blad, bloem steel en al, als ik niet oppas! Dus als de knolletjes niet verdwijnen, dan de hele plant wel... Marijke.
×
×
 • Create New...