Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Drainage aanleggen


Peefje

Aanbevolen berichten

Komend weekend ga ik een tuinkas plaatsen in onze tuin, maar een gedeelte van de grond waar de kas moet komen te staan, verandert normaal gesproken na heel veel regen in een grote plas. Om te voorkomen dat straks alle planten in de kas in het water staan als het een keer extreem geregend heeft, wil ik drainage aanleggen, alleen kan ik nergens op internet vinden waar ik een drainageslang dan het best neer kan leggen.

 

Kan ik dat het best op het laagste punt doen (dat is dan naast de kas) (=rode optie), of zou ik het helemaal om de kas heen moeten leggen als een soort van ring (=blauwe optie). Of is het beter om het echt in de grond te doen waar de kas op komt te staan (=paarse optie). Ter verduidelijking een tekeningetje.

tekeningetje-kas72561493747555.png

 

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen / ideeën zijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als winstwaarschuwing vooraf; ik ben geen expert op drainage gebied.

Mij lijkt de blauwe optie het meest succes verzekerd. Er van uitgaande dat je kas niet lekt en is voorzien van regengoten, mag je er vanuit gaan dat de kas zelf geen last heeft van water dat van bovenaf op de grond valt. Het water komt dan, doordat het gebied rondom je kas te nat is, in de kas opwellen. Als de drainage in de kas ligt (paarse optie), dan zal dat helpen, maar ben je eigenlijk al te laat. Het water moet eerst je kas in voordat het door de drainage afgevoerd kan worden.

Als je het gebied rond de kas droog(er) kunt houden, zou de kas zelf ook droog moeten blijven.

Of dat lukt met alleen drainage op het laagste punt hangt denk ik sterk af van hoogteverschil tussen laagste punt en de andere kant van de kas en in hoeverre de kas als barrière werkt tussen de zijde met drainage (waar het water weg kan) en de andere kant die waarschijnlijk ook nog steeds laag ligt t.o.v. de rest van de tuin.

Zoals gezegd, ik ben absoluut geen expert op dit gebied, dus zomaar wat gedachten op papier gezet.

Succes met graven in ieder geval

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie hulp! Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt dat ik ervoor moet zorgen dat het niet eens de kas in komt, en dat de blauwe optie dus eigenlijk het beste zou zijn.

 

Maar omdat het best wel een hele klus is, ga ik eerst maar eens het rode stuk aanleggen. Ik hoop stiekem dat dat genoeg is en mocht ik dan wanneer het regent merken dat dat niet goed genoeg werkt, kan ik het blauwe stuk er later nog op aansluiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...