Jump to content

Thijs206

Members
 • Posts

  92
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Thijs206

 1. Kun je met een grondboor door de harde laag heen komen? In de meeste bouwmarkten kun je een simpele handgrondboor (dus niet een groot zwaar apparaat met benzinemotor) huren of kopen. Veel hangt vervolgens af van de dikte van de ondoordringbare laag. Als de grondboor lang genoeg is en je komt door die laag heen, dan kun je om de meter een gat boren, dat vul je vervolgens voor twee derde met grind en de bovenlaag dek je af met losse aarde. Het overtollige water kan dan door de met grind gevulde gaten de diepere grondlagen bereiken en loopt vervolgens netjes de sloot in.
 2. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Ga je de gemeten temperaturen hier delen (het liefst afgezet tegen de buitentemperatuur )? Ik probeer dit jaar voor het eerst de kas vorstvrij te houden met een petroleumkacheltje (Zibro), maar vraag me sterk af of het verbruik van zo'n kacheltje niet ook veel te hoog ligt. Als jouw methode werkt, dan is dat een mooie efficiënte en betaalbare manier om vorstgevoelige planten te overwinteren.
 3. Voor folie zou je ook hier nog kunnen kijken (http://www.agroboy.nl/index.php/component/virtuemart/kassenfolie-en-accessoires/atoplan-long-life). Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar de prijs lijkt heel redelijk. Het aanbrengen van de folie is niet heel ingewikkeld. Goed ingraven, zoals hiervoor ook al werd aangegeven, en misschien wel belangrijkste; een windstille dag kiezen om het folie aan te brengen.
 4. Enveloppe C is vrijdagochtend, iets later dan gepland, richting SamanthaP gegaan.
 5. Veel vijgenrassen worden bevrucht door een galwespje. Dat komt bij ons niet voor, de meest noordelijke verspreidingsgrens ligt ergens halverwege Frankrijk. Een aantal rassen, waaronder Brown Turken, Ronde- en Rouge de Bordeaux en Dalmatia zijn parthenocarp, zij hebben de bestuiving door het wespje niet nodig. Zo kunnen we ook hier lekker verse vijgen van eigen boom eten
 6. Ik begin langzaam te vrezen dat ik mij moet terugtrekken uit de wedstrijd. Heel vroeg in het voorjaar is mijn zaaitray met alle tomatenzaailingen gevallen. Gelukkig kon ik de meeste plantjes redden, maar alle naamplaatjes lagen door elkaar. Géén idee meer welke plant welke tomaten gaat geven. Nu er langzaam maar zeker steeds meer tomaten beginnen te groeien, lijkt er geen Noire de Crimee bij te zitten. Ik hou nog heel even hoop, maar,,,,
 7. Heb dit voorjaar een nieuwe champagne geplant. Die begon heel goed, maar kreeg vervolgens allemaal verkleuringen aan het blad. Heb twee van de 4 bladeren (jonge plant!) moeten verwijderen en het resterende blad ging er ook steeds slechter uit zien. Ik ging er al een beetje vanuit dat het 'einde oefening' was, maar nu maakt ie ineens als een gek mooie nieuwe frisse bladeren. Ik heb weer hoop Heb hem overigens de hele tijd vrijwel dagelijks water gegeven.
 8. Ziet er uit als perzik krulziekte. Kun je in het vroege voorjaar tegen spuiten met een schimmelwerend middel. Is een heel topic aan gewijd: krulziekte-bestrijding-bij-perzik-nectarine-t21467.html
 9. Aubergine lijkt me nu wel echt heel erg laat. Begrijp ik goed dat je hem buiten wilt telen? (dat is sowieso al lastig). Bij elkaar opgeteld zou mijn idee zijn: niet doen! Ik weet niet precies waar je in Zuid Holland woont, ik heb er eventueel wel een staan voor je (heb vrij ruim gezaaid ) Laat maar weten of je interesse hebt.
 10. Enveloppe C is hier woensdag aangekomen. Klopt het dat ik hem hier hou tot het najaar? Is er al een soort van idee wanneer ronde 3 ongeveer gaat starten? Edit: Goed lezen is ook een vak Zie net dat de derde ronde in september start, dan ben ik zeker op tijd terug van vakantie m de enveloppe weer op pad te sturen.
 11. Als je de kans hebt om het onderste folie een cm of 10-15 in te graven, dan voorkom je dat de wind er onder kan komen. Dat is het aller belangrijkste.
 12. Als winstwaarschuwing vooraf; ik ben geen expert op drainage gebied. Mij lijkt de blauwe optie het meest succes verzekerd. Er van uitgaande dat je kas niet lekt en is voorzien van regengoten, mag je er vanuit gaan dat de kas zelf geen last heeft van water dat van bovenaf op de grond valt. Het water komt dan, doordat het gebied rondom je kas te nat is, in de kas opwellen. Als de drainage in de kas ligt (paarse optie), dan zal dat helpen, maar ben je eigenlijk al te laat. Het water moet eerst je kas in voordat het door de drainage afgevoerd kan worden. Als je het gebied rond de kas droog(er) kunt houden, zou de kas zelf ook droog moeten blijven. Of dat lukt met alleen drainage op het laagste punt hangt denk ik sterk af van hoogteverschil tussen laagste punt en de andere kant van de kas en in hoeverre de kas als barrière werkt tussen de zijde met drainage (waar het water weg kan) en de andere kant die waarschijnlijk ook nog steeds laag ligt t.o.v. de rest van de tuin. Zoals gezegd, ik ben absoluut geen expert op dit gebied, dus zomaar wat gedachten op papier gezet. Succes met graven in ieder geval
 13. Inderdaad buxusmot . Hij is anderhalf jaar geleden bij ons in de wijk aangekomen en er staat hier geen buxus meer overeind Ilex crinata is een plant die sterk lijkt op buxus en niet door de buxusmot wordt aangetast. Pogingen om je huidige buxus te redden zijn denk ik weinig kansrijk, als je iets soortgelijks terug wil, zou je eens naar Ilex kunnen kijken
 14. Als het blad rechts (1e foto) inderdaad behaard is, dan zou mijn gok zijn dat je aubergine daar is geland
 15. Eerste bloemen in de aardbeien hier (op de koude kleigrond)
 16. Mooi geworden hoor! Toch ook eens de acties van Karwei beter in de gaten houden.
 17. hmmmm, moet misschien ook nog maar een nieuw warm zaaibedje maken. Gisteren is mijn zaaitray met 50 tomaten op onverklaarbare wijze van de tafel gevallen waarop hij stond. Gevolg; alles overhoop. De meeste zaailingen hebben het gelukkig denk ik wel overleefd, maar alle naamkaartjes en plantjes lagen door elkaar. Heb geen idee meer welke tomaat wat is. Wordt een grote verrassing dit jaar wat er aan de planten gaat groeien. Gelukkig is de Noire de crimee redelijk herkenbaar als er eenmaal (hele zware ) vruchten aanhangen!
 18. Wat een gave zaden zitten er in de enveloppe Ik heb geprobeerd er ook weer nieuwe leuke dingen in te stoppen. Hij ligt klaar voor ronde 2!
 19. Paar dozijn kruiwagens compost op de tuin gebracht. De landelijke compostdag begon vroeg hier in Zwijndrecht.
 20. Enveloppe A is hier vanmorgen in de brievenbus gevonden Vanavond eens heerlijk rustig er doorheen neuzen. Nu al zin in!
 21. Bezig met grote herindeling van de tuin ivm de komst van een kas. De kas is tweedehands en ben ik zelf aan het opbouwen, ongeveer de helft van het glas zit er in. De laatste loodjes... Verder alle aardbeien op hun nieuwe plek gezet en wat nieuw kleinfruit geplant (rode bes en kruisbes).
 22. Vanaf woensdag zakken potgrond (36 liter) bij de Makro voor 1,- euro per zak.
 23. Weet iemand of enveloppe A alweer onderweg is? Ben je weer helemaal opgeknapt Charissa?
 24. Dat hangt er een beetje van af wat je hebt gezaaid. Planten die vorst kunnen verdragen zoals peulen, spinazie of sla zou je nu al naar de kas kunnen verplaatsen, maar tomaten, komkommer, peper, paprika, aubergine, eigenlijk alles dat geen vorst kan verdragen, houd je het best binnen tot na ijsheiligen (half mei). Tegen die tijd zijn alle nachtvorsten het land uit en kun je je plantjes veilig in de kas zetten. Wel eerst afharden hoor en afhankelijk van de ligging van je kas zorgen voor schaduw op zonnige dagen, want anders krijg je verbranding van de bladeren.
 25. Gisterenavond alle tomaten voor dit jaar gezaaid. O.a.: - Amber coloured - Tomatito - Lollipop - Purple cherry - Mount Vesuvius - Een F1 cherry van de Intratuin - en gewoon zaadjes uit de Tasty Tom van de Jumbo en natuurlijk de moestuinforumwedstrijdtomaat Noire de Crimée. Alles bij elkaar zo'n 50 plantjes en die kan ik niet allemaal kwijt. Dus de moeilijke keuzes komen straks pas als de zwakke broeders resoluut moeten worden weggeknipt
×
×
 • Create New...