Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Grote hoeveelheden snoeiafval composteren (beuk)


Waaslander

Aanbevolen berichten

Deze week met het minder zonnige weer met het snoeien begonnen.

Maar eerst de composthopen leeg gemaakt , lag er van augustus en was er niet van gekomen om deze om te zetten . Het viel eigenlijk tegen takken met bladeren van haagbeuk was nog duidelijk herkenbaar (schijnbaar moeilijk verteerbaar). 2de compostbak waar ik deze winter enkele kruiwagens champignonmest mest op gedaan had (had die tijdelijk over ) was al veel verder in vertering. Compostbak was duidelijk te droog .

 

Iets meer dan een 1m3 snoei afval uit de voortuin allerlei soorten . Deze gemengd met de half verteerde compost en tijdens het vullen alles goed natgemaakt . Zodat beiden bakken nu zo goed als vol staan .

 

Nu de bakken voldoende vochtig proberen houden . Ik lees hier over de compostbakken afdekken . maar met wat ? Staan in de zon omdat boom waar ze onder stonden het begeven heeft. Dus als de zon schijnt warmt de compost op met verdamping van het vocht tot gevolg ? Dus zou je de composthoop bijna luchtledig moeten verpakken om vocht vast te houden . En voor het composteren is ook lucht nodig . Door het afdekken kan door regen ook het vocht niet aangevuld worden . Of is eerst afdekken met iets dat relatief goed vocht houdt zoals de champignon compost voldoende om inwendig vocht vast te houden . Nu nog de rest snoeien vooral haagbeuk .

Hoe kan je deze het best composteren ?

 

Is het een optie om deze voorlopig op te slaan in een big bag . En in dan augustus/september een weideschuilplaats van schapen uit te kuizen ,lopen al gans het jaar geen dieren (en is laatste jaren niet uitgekuist enkel gestrooid ) en hiermee een nieuwe hoop op te zetten ? zou gemakkelijker zijn als dit nu te doen ivm plaats .

Ander groen materiaal heb ik in zeer beperkte maten . compostbakken zijn uit gerecycleerde pvc zoals je in veel containerparken in België kunt verkrijgen .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gooi een oude wollen deken over de compost waar ik niks meer bijdoe. De deken gaat een paar jaar mee op verschillende hopen en op het laatst is hij zelf ook compost . Maar goed die deken houdt het vochtig. Af en toe deken eraf, de compost keren of luchtig wiebelen met de riek en eventueel bijvochtigen. Ja, champignonmest, kippenmest etc helpt wel met het opwarmen en dus snellere vertering.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...