Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  966
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Waaslander

 1. Hier composthoop en nog geen wormenbak . Wel een rolcontainer aan de achterdeur waar vooral het keukenafval in beland en meestal kom het er niet al te snel van deze naar de composthoop te doen dat deze erg zwaar is en word dan pas naar compostbak gedaan als compostbak leeg is . Dan kwam ik dit tegen https://www.youtube.com/watch?v=nawQ-dVDA0U Kan het vocht niet opvangen daarom begon ik te denken . - gat voorzien in bodem met tapkraan om vocht af te tappen - Een valse bodem maken dus eigenlijk zelfde als bodem tussen 1ste en 2de bak - Dan gewoon keuken afval in container te doen . - Na tijd dat de container een groot deel gevuld is er een zo groot mogelijke emmer in plaatsen en daar keuken afval in te doen . Vermoed als de wormencompost klaar is buiten de emmer de compostwormen zich gaan verplaatsen naar emmer en dat je deze er dan uit kunt nemen en container kunt leeg maken en met inhoud emmer container terug opstarten . Iemand ervaring met deze methode of bedenkingen ? Of steeds emmer er in laten staan en vers keukenafval er steeds in ?
 2. Hier ook nog nooit de grond gewisseld uit de serre . Enkel jaarlijks de grond heel goed spoelen en dan compost toevoegen en wat houtas . . Probeer ook maar 1/2 tomaten op 1 zelfde plek te zetten en dit jaar voor het eerst een deel lupine en erwten in de serre gezet als groenbemesting . De tomaten staan hier eerst in 3litter potten met potgrond of dat echt veel uitmaakt geen idee maar voor grond te vervangen spreekt me ook maar over een 20 cm de hoogte van de potten waar ze instaan voor ze uitgeplant worden .
 3. Ik denk er aan een mussenflat te maken en op te hangen . Is al een tijd geleden dat ik er een heb gezien in de tuin (volgens mijn broer zat er vorige week 1 op de voederplaats) maar dacht dat huismus vooral nestte onder daken en dat deze tegenwoordig zo afgesloten zijn dat ze nog erg weinig nestplaats hebben . Mezen zitten hier veel en hangt 1 nestkastje op en ga er nog een 2 tal bijhangen . Geen uitzondering dat er een 5 tal rond voederplaats zitten en bij buren krijgen ze ook voeder in de winter . Het is natuurlijk ook de vraag voor welke vogels je vooral nestkastjes moet ophangen ? Die er al veel zitten en dus vermoedelijk wel nestplaats vinden om in zo een groot aantal aanwezig te zijn . Of die dat je weinig zie misschien wel omdat ze geen nestplaats vinden in de buurt en daarom daar ook weinig te zien zijn . Hier langs de wegen staan er nogal wat bomen van de gemeente waaronder ook eiken . In vele hangt er een nestkastje .
 4. Deze propagator even opgezocht en toch bedenkingen . Lampen liggen op kunststof kap van propagator dus kunststof houd een deel van licht tegen . Nog niet gesproken als buiten de propagator kouder is dan er in condensvorming die nog eens een deel licht tegen houden . Het rekken van planten heeft vooral te maken met de verhouding warmte/lichtsterkte . Ik vermoed dat je dan beter af ben met aparte propagator en lichtlampen die je op de een of ander manier kunt ophangen en bij zaai eventueel propagator onder kunt plaatsen . Ik gebruik ook een propagator om zaden te laten ontkiemen maar eens ze ontkiemt zijn vliegen ze in vensterbank waar het wel frisser is en dus minder lichtbehoefte .
 5. Leestip voor tijdens revalidatie ? Pesticidevrije tuin (velt.be) Activiteit | Velt Dendermonde Moerbeke valt nog mee . Zou gegeven worden door auteur van het boek en al enkele keren een voordracht van hem bijgewoond (waaronder serreteelt) en vind het meer dan de moeite
 6. Vorig voorjaar bodem onderzoek laten doen (via velt) en dan via gegevens in te geven via site bemesting advies gekregen met enkel compost en hout as . Natuurlijk enkel van zuiver hout maar brand niks anders . (en zou ook niet mogen onzuiver hout te stoken)
 7. Vandaag binnen gekregen en meteen geplant. Appelbes (3) Duindoorn (3) Hazelnoot onderstam (3) vond nergens anders boomhazelaar dus is de bedoeling deze op te kweken als boom Japanse kwee/ dwergkwee (3) Meidoorn (3) voor mispel op te enten Sleedoorn (3) Pruimenboom 'Mirabelle de Nancy' (1) Honingbes 'Duet' (1) 30 bollen daslook dit weekend afgehaald en vandaag geplant waren juist uitgedaan want waren al geworteld Ook nog fazantenbes 2 struiken ook dit weekend om geweest
 8. Begin 2019 eind maart dacht ik een cursus gevolgd vooral een zak vullen met stro. Met stro vanaf behandeling van stro en zak vullen en stammetje enten met pluggen met tussendoor uitleg wat en hoe en waarom . Ze kweekte zelf op kleine schaal oesterzwammen voor de verkoop . En gaven toen aan dat hun laatste zakken gevuld waren omdat de grijze oesterzwammen moeilijk/niet te kweken zijn zonder klimatisatie tijdens de zomer. Na eerste oogst is er niks meer gegroeid .Vermoed omdat stro te droog was en geen ideale temperatuur . Zak is steeds binnen blijven liggen met gedachte dit droog stro nog eens te gebruiken voor het opstarten van nieuwe kweek . Op 13/11 maar eens terug mee begonnen . Gerst gekookt 30 min en daar wat droog stro uit midden van de baal tussen fijn geknipt . Ook 1deel gerst op 1 deel koffiegruis . Een week er na gerst een 24 uur geweekt dan een uur laten koken ook enkel gerst en gerst/koffie . De voor geweekte langer gekookte zijn vochtiger en schimmel groeien ook beter op eerste zicht . Voor de bewaring van de mycelium in de koelkast voor enkele maanden ? Lijkt mij aanvoelen eigenlijk raar ? De wilde paddenstoelen van mycelium naar eigenlijke paddenstoelen gebeurd toch ook niet in de zomer maar in herfst wanneer het afkoelt en vochtiger word. Als het koffiegruis volledig doorgroeit is word hier ook wel eens de tip gegeven om een koude behandeling te geven in de koelkast om over te gaan tot ontwikkeling van de paddenstoelen . Mijn idee voor de ontwikkeling van de paddenstoelen wat er nodig is niet te warm en vocht . Mijn idee van mijn mycelium op het stro was te droog en te warm (tijdens de zomers). Nu met vocht op kamertempratuur en nieuw materiaal om te doorgroeien komt het blijkbaar op eerste zicht toch weer tot leven . Het is de bedoeling om gerst te gebruiken als broed voor emmers gevuld met koffiegruis . Ik ben zeker geen expert maar een beginner maar dit zijn mijn bedenkingen en enkel over herfst/winter padenstoelen en niet de zomerpaddenstoelen zoals de roze oesterzwammen. Sla ik ergens de bal mis laat het gerust weten.
 9. -Compost van 10 jaar geleden en nu van de intercommunale is niet te vergelijken toen zat er ook stukjes plastiek en zo in nu niks meer in te zien (dacht mengcompost ) - In Belgiƫ heb je onder meer vlaco die stellen eisen aan de compost zoals bereikte temperatuur tijdens compostering (vernietigen van onkruidzaden bij hoog genoegen temperatuur en ziektekiemen) Soort compost speelt ook een rol GFT-compost of groencompost Dan gft wie verwijderd het label van de schil van fruit om deze te scheiden en niet beiden bij de gft om deze te laten afvoeren? Even het gamma van grond bekeken dat ze aanbieden ? Kende het merk niet . Tuinaarde (niet geschikt voor in te planten ) Tuincompost Wat mag het verschil zijn voor mij kan het 2 maal zelfde zijn maar anders verpakking . En dan biologische tuinaarde ? Biologische compost ? Op site kan ik geen verschil maken uit vulling van deze 3 zakken . Dus denk je dat je veel goedkoper af ben met goede groencompost (gecontroleerd door vlaco in Belgie ) Heb je geen plastiek in de grond en geen hoop plastiek afval door de verpakking .
 10. Ik vermoed dat je nog wat geduld moet hebben Simon . Ik dacht dat hier naast (op de akker) deze vorig jaar maar eind november begin december gezaaid is . En is blijven staan voor het graan dus niet als groenbemester.
 11. Ik dacht dat een groot deel van de onkruidzaden lichtkiemers waren . Waardoor ze vele jaren in de grond konden bewaren eer ze kiemde maar als ze licht zagen dan gingen kiemen . Dat er een kweekbed leeg ligt in de tuin probeer ik te vermijden maar als er toch een leeg ligt dek ik het zeker niet af met plastiek of karton . Met de gedachte liever dat het onkruid dan kiemt. Begint het te groeien even flink harken op zonnige dag dat het kan verdrogen . Alle zaden dat op dat moment kiemen zijn uit de grond en liever dat het dan opkomt of tussen een juist uitkomende rij met groenten veel moeilijker te verwijderen . Dus ik gebruik geen afdekking van de grond als deze leeg is en zuiver maar eerder tussen de beplanting omdat het verwijderen van het onkruid dan een stuk moeilijker is .
 12. Was zeker niet slecht bedoeld dat ik u citeerde. Maar eigenlijk hoe ik beschrijf met voorbeeld van de olijfboom dat ik me afvraag dat planten te vroeg naar hun winterrustplaats te brengen of af te dekken juist slecht is voor de plant . Zeker met planten met knollen waaruit in het voorjaar nieuwe planten komen . Ik ben soms wel lui op het vlak van planten klaar te maken voor de winter . Vb https://www.moestuinforum.nl/topic/2924-afdekken-artisjokken/?tab=comments#comment-45855 Te vroeg afdekken lijkt me dat plant nog zwakke bladeren ga ontwikkelen dat bij het verwijderen van het afdekmateriaal de bladeren te zwak zijn voor recht te blijven staan zeker bij wind en zo . Ongedierte dat aangetrokken kunnen worden door de dikke laag mulchem , mogelijke schimmel ? Dus mijn idee eerst de bladeren laten vervriezen en dan bij vorstdagen de wortels afdekken . Maar hoe ik op 19 maart 2019 schreef in het topic hadden zelf de bladeren het overleeft tijdens de winter zonder enige afdekking .
 13. Hier is het duidelijk dat het herfst frambozen zijn . Er zijn er nog aan het rijpen hangen er daar geen meer aan ?
 14. Na dit voorjaar 3 dagen na elkaar vanaf dat ik buiten keek tot dat ik vertrok naar mijn werk om 13U . Volgens buienradar droog zou zijn ook op de 3 uur voorspelling (zou betrouwbaarder zijn dan 24 uur) en steeds aan het regenen was . Is mijn vertrouwen volledig weg . En dan weten ze dat het winter is weten ze nu dat het zo goed als winter is ? Dus dat ze in groeistilstand moeten gaan en geen kracht meer moet steken in bloemen ? wortels en knollen gaan niet vervriezen door de eerste nachtvorst. Gisteren nog per toeval over gehad met mijn broer . Zijn gebuur verwacht blijkbaar ook eerste nachtvorst . Olijfboom volledig ingepakt en pot mee op het zicht met een soort plastiek . Olijfboom kan wel tegen enkele graden vorst . Is deze al volledig in rust ? Regenwater kan niet bij de wortels als deze nog niet volledig in rust is en dus nog water verbruikt . En als deze tot maart/april ga blijven ingepakt te zijn ga deze niet verdroogt zijn i.p.v. vervroren ?
 15. Worteldoek van goede kwaliteit kost wel wat maar ga ook vele jaren mee . De worteldoek die professionele gebruiken gaan vele jaren mee en zijn ook gekeurd dat ze geen giftige stoffen bevatten . Zonder te verbouwing soms ook gebrek aan tijd ? Misschien daarom nu eens wat kwalitatieve worteldoek te kopen dat je daarna kunt blijven gebruiken . Hier ook vorig jaar voor de eerste maal worteldoek gebruikt . Dit jaar voor 2de maal zelfde worteldoek en nog niks aan . Was op een stuk dat 10 Jaar braak heeft gelegen . Vorig jaar pompoenen en zoete aardappelen en dit jaar stuk niks en veel kolen en nieuw zeelandse spinazie . Zonder die worteldoek zou onkruid niet bij te houden zijn vrees ik nu enkel juist rond de planten ietsje in het plantgat in worteldoek . Worteldoek gaan perfect voor de langere teelten pompoen courgette (zoete) aardappelen kolen ui staakbonen ,....... Groot deel afdekken en volgend jaar beperkte groenten opzetten zoals vb wat meer pompoenen. Daarna voor de langere teelten er gaten in branden . Belangrijk want gewoon snijden ga uitvezelen en je wilt vele jaren met dit doek verder doen . Voor karton ben ik zelf niet . Welke stoffen komen er allemaal vrij bij vertering van dit karton en dit elk jaar opnieuw ? https://www.moestuinforum.nl/topic/23706-hoe-schoon-is-karton-nu-eigenlijk/
 16. Waar woon je , in welke omstandigheden worden de planten gekweekt en hoe oud zijn de planten ? Ik denk eigenlijk aan krulziekte . Daar krijg je ook afzetting op het blad bij . Maar in de normale grondteelt buiten en koude kas in Belgie/Nederland is het denk ik het minst onlogische tijdstip dat er kan zijn hier voor nu.
 17. Wel al een redelijk oud topic . Maar zijn er ondertussen al ervaringen mee ? Wanneer best zaaien vroeg in het jaar (kom tegen vanaf februari) of juist laat (kom ook pas augustus tegen ) Wat zijn jullie bevindingen ? Wat kan ik verwachten van smaak ?
 18. Vandaag de laatste zaden voor dit jaar gezaaid 15groene calabrese broccoli . Dit als test weeuwenteelt zou een van de beste soorten hier voor zijn. Eind vorige week ook bloemkool mechelse vroege bloemkool . Deze normaal rond 1 maart nog enkele zaaien om dan te zien wat het best bevalt en verschil in oogst tijdstip .
 19. Zou ook goed zijn dat water al op serre temperatuur is om de planten geen al te grote warmte schok te geven bij het watergeven aan de wortels . Waarom een verschil maken winter/zomer ? Als je een ton plaats in een hoek en overloop met een buis tot iets onder de grond (20cm) en daar een drainage buis op aansluit . https://www.deboerdrachten.nl/414052-drainagebuis-kokos-80-mm-rol-50-meter/3. Regen het veel in de zomer ga ton overlopen en in de grond . Heb je in de winter water nodig in serre heb je ook ter beschikking . Wel kraantje/stop voorzien ook al schep je normaal water uit langs boven om vat eens leeg te laten om uit te kuisen als het nodig is.
 20. Een 2 tal geleden een mispel struikje gekocht . Groei is niet bepaald snel nu een 80 cm vermoed ik . Heeft natuurlijk ook zijn voordelen als de struik groter is minder snoei . Mijn herinneringen van mispel is dat er vroeger 1 tussen de meidoornhaag stond op stam, bij mijn ouders en dacht dat groei ook beperkt was (was wel oud exemplaar). Dus zou er wel 1 willen op stam . Mogelijkheid om deze te kweken . -Stekken (vruchten heb ik nog niet voor zaaien). -Enten op een onderstam, van meidoorn Bij opzoekwerk kwam ik dit tegen . Iemand ervaring mee en wat zouden jullie nemen meidoorn of kwee . En hoe groot is de invloed van de onderstam op de grootte van uiteindelijke boom (zonder snoei natuurlijk)
 21. Ik heb er 2 jaar geleden gezet op waar voorheen een buxus haag had gestaan . Met de gedachte het is goed voor de grond insecten en je heb er nog iets aan . Nu een maand geleden in serre geplant met bedoeling groenbemesting . Hier vind je recepten en andere info . https://powerpeul.nl/ Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de lupine een uitzondering was op het kruisen met andere soorten . Om maar iets te zeggen zet je pompoenen courgetten en sierfruit de vruchten zijn perfect eetbaar van pompoenen en courgetten en kruising doet niks aan de smaak . Kruis lupine zoete met niet zoete zijn de lupine ook niet eetbaar .
 22. Foto zou van mijn gele eetbare lupine kunnen zijn kwa kleur en grootte . Lupine is gevoelig voor kruisbestuiving als er een gans perceel word geoogst zal het dus allen de zelfde zijn . Voor de sierteelt misschien toch wel erg veel. Denk dat de kans erg groot is dat het eetbare lupine is .
 23. Interessante site ben al een tijdje aan het denken om dit ook eens te proberen doelbewust dan . Mijn gedachtig was bloemkool/broccoli eens te proberen volgend jaar . Video van bloemkool even bekeken en daar geven ze toch net andere betekenis aan kruisbestuiving van wat ik dacht wat het was . Ik dacht dat kruisbestuiving was dat een bloem haar eigen niet kon bestuiven . Maar er staan vele bloemen op een kool en dacht dat 2 verschillende bloemen op zelfde plant elkaar wel konden bestuiven . Hier zegt me dat een bloem van een plant niet bevrucht kan worden door een andere bloem van zelfde plant . Dus dat je minimum 2 planten moet staan hebben om tot bevruchting te komen ? Even hun video bekeken en snijbiet spreken ze ook dat men 2 planten moet staan hebben voor bevruchting . Van plant A naar plant B . En dat bloemen van een plant onderling niet bevrucht kunnen worden. Had jij 1 of meerdere planten staan en bij 1 plant heb je vruchtbare zaden?
 24. 3 bij 6 . In het begin vooral tomaten pepers en paprika in zomer en in lente opkweken van planten . En door de jaren steeds meer variatie aubergine ,meloen in winter spinazie en mizuna . Op dit moment sta serre bijna vol voor het eerst na dat zomergroenten . Spinazie Kropsla pluksla veldsla mizuna groen rood winterporselein En nog enkele bladgroenten . Stekken van kruiden van een 7 tal weken genomen . Curry tijm en rozemarijn als wortels door trays komen plant ik ze over in potten met gedachte omdat jonge wortels niet zouden vervriezen bij de minste kou omdat deze bloot zijn . Tijm en curry zijn bijna allemaal aan de groei en staan al in potjes .Rozemarijn al enkele . Winter plant ajuin niet echt bedoeld voor de ui maar meer in het voorjaar voor het groen als pijpajuin. 2 potten staan met zaaigoed erwten . 1peulerwten en 1 doperwten . Zo slim geweest van 2 zelfde potten te nemen en op deksel de naam te schrijven . en natuurlijk nu twijfel welke welke is . Dus nu 14 dagen geleden een rijtje geplant van 1 soort vermoedelijk de peulerwten deze worden 2 meter groot en de doperwten maar 1/2 meter hoog . Niet met de bedoeling voor er van te oogsten maar meer voor welke soort het is en als groenbemesting . Met deze gedachte ook dan een deel van het middenvak (eetbare) lupine geplant deze kunnen tegen enkele graden vorst en binden stikstof in de lucht . En eens ander gewas want zomerteelt is meestal toch wat eenzijdig in serre.
 25. De lichtopbrengst van de zon gaat inderdaad nu achteruit . Maar de warmte opbrengst van de zon gaat ook achteruit . De groei en fileren van planten is een verhouding tussen temperatuur en licht . Ga je kunstmatig verwarmen dan heb je kunstmatige warmte nodig . Maar in een koude kast is de warmte niet en is kunstmatige verlichting mijn inziens geen enkel nut . Daarom denk ik ook dat er weinig mensen hier ervaring hebben met lampen in serre . Groeilampen hebben er wel velen vooral voor in het voorjaar planten op te kweken binnen huis omdat temperatuur daar ook kunstmatig is .
×
×
 • Create New...