Jump to content

Waaslander

Members
 • Posts

  1,012
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Waaslander

 1. Waaslander

  Schorseneren

  Ik heb ze gisteren gezaaid 2 rijen van 8m dus hopelijk volgende winter veel schorseneren op het menu. Oogst vervroegen is dat niet gewoon iets vroeger oogsten (als ze nog niet volgroeid zijn). Ik vind schorseneren het moeilijkste van alle groenten om een inschatting te maken over hoe de oogst gaan zijn . Dan wortelen zie je wel de koppen van de wortels zitten waardoor je een inschatting kunt maken maar dit is volgen mij hierbij moeilijker .
 2. Niet alleen het boek is de moeite waard , Een voordracht bij wonen die hij geeft bij velt is ook zeker en vast de moeite waard.
 3. De grotere soorten van plant ging tot zondag middag goed elke dag keren op vensterbank gelegen op het oosten . Zijn redelijk compacte staan in ronde potjes van 8cm . Dan van zondag middag tot gisteren middag niet kunnen keren door afwezigheid . en planten lagen bijna plat niet slap maar dat ze zo danig naar de zon (licht) gegroeid waren . Er stonden ook 16 poten van 4 liter binnen 6 soorten kleine struik tomaten en venus zou kleine plantjes moeten zijn en bij mijn broer zijn ondertussen al 5 jarige plant of meer is ook een kleine plant oogst je daar zaden van ook in lente om zeker geen kruisbestuiving te hebben krijg je telkens grote planten er uit . En als 8 ste soort in de 4 liter potten taxi een grote struiktomaat . Dit omdat ik ooit eens op een open tuindag van Velt deze was tegengekomen iemand die ze vroeg zaaide en in serre plante en daarna de op de normaal gezaaide tijdstip tomaten er rond planten werden deze groter gingen de taxi er van tussen .Om zo wat vroege tomaten te hebben en met dit doel is de taxi hier ook gezaaid . En lijkt te gaan lukken eerste en voorlopig enige vrucht nog is toch al meer dan 1cm diameter . Maar dus de venus is hoger van plant . 16 potten van 4liter is dus 8soorten telkens 2 planten . Alles dan gisteren namiddag in serre geplaatst op kweektafel . Alle planten zijn mooi aan het recht komen. Volgens mij iets trager dan in vensterbank omdat kant waar ze van weg moeten groeien ook voldoende licht is. Deze nacht min temperatuur een 8 graden geweest . Vermoed dat ik ze zaterdag middag terug ga verhuizen tot maandag 2koude nachten en dan hopelijk definitief naar de serre . Meteen ook maar eens juist geregistreerde wat we staan hebben 54 soorten waarvan telkens 1 of 2 planten . In het totaal 99 planten Zal eens foto nemen en plaatsen .dit zeg ten slotte veel meer .
 4. https://vilt.be/nl/nieuws/agrotopia-krijgt-koninklijk-bezoek Volgens deze link enkel goed te kweken met hydrocultuur . Vermoed dat bij vollegrond de planten te ver uit elkaar moeten staan om zijn voedingstoffen te vinden in de grond waardoor de plantjes meer gaan openliggen dan op kleinere afstanden op hydrocultuur . Waar de benodigde voedingstoffen in het water worden gedaan ?
 5. Waarom zou je bloemen verwijderen dat plant meer energie steek in zijn ontwikkeling en oogst van eerste rijpe tomaatjes verlaat Hier ook kleine struiktomaten gezaaid erg vroeg juist om al voor de oogst van de latere gezaaide grotere planten van de tomaten al af en toe een snoeptomaatje te hebben van eigen oogst . Ik zou eerder zeggen na het weekend in grotere pot en in serre na het weekend min temperatuur voor volgende 14 dagen min een 8°c Wat was u doel om deze zo vroeg te zaaien ?
 6. Volgens weerapp zou zondag morgen het koudste zijn en morgen overdag gans de dag bewolk zodat serre minder kan opwarmen overdag en dus al met lagere temperatuur aan de nacht beginnen . Moesten de temperatuur nog geweest zijn van vorige week vrijdag dit weekend zouden de planten natuurlijk heel vlot langs de kassa gepasseerd zijn dit weekend . Ik gok een 5 tal jaar geleden in zelfde winkel nog mensen vroeg in het voorjaar horen vragen achter tomatenplanten . En gehoord dat men toen zijden nog te vroeg kan nog te koude periode aanbreken voor de tomaten . Maar volgens mij moeten ze mee , hebben zij niet vroeg in het jaar planten zullen de klanten deze wel gaan halen met de concurrentie en de rest van de benodigdheden meteen er bij . Maar krijg je daardoor ook niet dat ze overal worden aangeboden en dat de mensen denken ze worden overal aangeboden en het is zonnig weer . Dus het kan zonder er erg in te hebben dat het nog (te) koud kan worden .
 7. Vandaag in tuincentrum geweest en daar verkochten ze al planten . Ik dacht nog wie koopt nu tomatenplanten met dit weer sneeuw, ze zullen er wel de eerste dagen mee blijven zitten . Aan de kassa voor mij hadden ze een 4 tal tomatenplanten mee . Vraag me af welk percentage van de nu verkochten planten gaan het overleven tot dat ze vruchten gaan dragen?
 8. Maandag een loodgieter langs geweest . Houtstoof is besteld die gekoppeld word aan CV . Nieuwste generatie 20 kw waarvan 13 naar buffervat voor CV. Stook enkel met kaphout van tronken lijkt me nog altijd meer ecologische dan pellets te stokken en er moeten geen bomen sneuvelen om te stoken . En buffervat zodat er ook verwarmt kan worden als stoof niet meer brand . En warm water van stoof kan niet rechtstreeks gebruikt worden omdat dit te heet is voor de vloerverwarming die overal ligt . Meteen maar prijs laten maken van zonneboiler om zo ook buffervat op te warmen en voorziening van tapwater als zonnepanelen er toch liggen als prijs meevalt. Mazout ketel blijf de eerste jaren nog parallel op verwarmingssysteem staan om een inschatting te kunnen maken hoeveel we deze nog nodig zullen hebben . En kosten wat te spreiden. Lijkt me toch een mooi begin om voetafdruk te verkleinen . Maar de wet blijkbaar niet . Je mag geen aanpassingen meer doen aan een verwarming op mazout . Dus een zonneboiler tussen plaatsen om zo het verbruik van de mazout ketel te verminderen mag niet . Dus met beperkt budget of recente ketel dat het eigenlijk zot is om deze al weg te doen mag je geen aanpassingen doen om u systeem ecologischer te maken . Er is wel een uitzondering als er geen gas ligt voor de deur en je kunt er niet op aansluiten mag het wel . En de gasleiding ligt tot 2 huizen van mij dus een 50 m daarom mag ik deze plannen wel uitvoeren lag de gasleiding 50 meter verder dus niet . Hoe absurd kan de wetgeving zijn ?
 9. Ik dacht dat het juist aan de late kant was voor aardappelen eind mei Bonen begint het kweekseizoen pas. Prei En dan alle planten die pas na de ijsheilige (half mei ) buiten mogen . Meeste kolen kunnen dan ook nog .
 10. @Swa Had het zelf ook moeten opzoeken hoe ik het moest noemen . Omdat hierdoor het buitenste laagje word verwijderd zouden de zaden iets groter zijn bij deze die deze behandeling niet hebben ondergaan . Daarom mijn vraag dat dit niet de oorzaak was.
 11. Op de foto lijkt me de licht stekte niet echt groot (nogal duister) . Kan natuurlijk aan de foto liggen ,maar als ik verder kijkt lijkt me de wand en het dak uit mat materiaal te bestaan . Op welke windrichting ligt de zijgevel ? Een serre witten dat ongeveer zelfde effect heeft dan u matte platen doet men nu ook nog niet en verwijdert deze in de loop van het najaar . Dus buiten mogelijks nog aan de koude kant vermoed ik en mogelijks gebrek aan sterk licht . Ook al foto gezien waar men de serre maar witte van op ongeveer een meter hoogte . Lente zon staat nog lager en minder intens dus kan geen kwaad voor planten ga de zon hoger staan en ook intenser schijnen komt deze op het gewitte deel.
 12. Moet inderdaad de bedoeling zijn om meer met het tuinieren bezig te zijn en niet met de boekhouding er rond . Maar anderzijds met een uitgebreid aantal soorten is het moeilijk om veel te zeggen over de soorten zonder iets bij te houden van gegevens . Wat ik ook in lijst ga zetten ,denk ik hoe hoog is de plant geworden zonder te toppen . Misschien wel handig voor volgende jaren plantschema te maken .
 13. Aantal trossen had ik zelf nog niet aan gedacht . Lijkt me vooral belangrijk bij de kleinere soorten . En bij de trostomaten maar wat heeft voorkeur -Plant 1 heeft tros van 30 tomaatjes de ene beginnen al te kleuren en de laatste moeten bloemen nog openkomen -Plant 2 heeft 2 trossen met samen 30 tomaten die veel dichter bij elkaar zitten in het ontwikkelingsproces dus dat je een tros gelijk kunt oogsten . % bevruchting lijkt me ook interessant. Brixmeting heb ik voorlopig nog niet ga deze dus dit jaar nog achterwege laten . Schommel deze ook niet in de loop van het seizoen iets ? Aantal uren zon dat de plant heeft gehad en zo ? Ik dacht er ook aan voor oogst (aantal/gewicht) op te splitsen per maand . Vorige week nog met iemand over tomaten rassen gehad . En hij gaf aan een bepaalde soort niet interessant te vinden door beperkte houdbaarheid na oogst . Maar vermoed dat dit enkel weer te geven is in slecht goed zeer goed en niet echt met een cijfer. Wat ik me nog afvraag is in hoever kunt je gegevens vergelijken over de jaren heen andere behandelingsdatum andere omstandigheden . Het ene voorjaar is het andere niet dus mindere/betere groeiomstandigheden bij opkweek ? Planten die al naar buiten kunnen maar weer niet toelaat dus iets langer in hun opkweekpotjes moeten blijven (daardoor lichtte groeistilstand) ? Zo dit jaar 8 soorten mini struiktomaten gezaaid op 5/1 ja weet het veel te vroeg normaal (daarom hier ook niks van geschreven) . Opgekweekt zonder kunstmatig licht en extra verwarming gewoon in vensterbank Z en O maar wel telkens allen samen in zelfde vensterbank. en van deze 8 rassen zijn er 4 die gisteren en vandaag eerste geel laten zien van de bloemen . Zaai je deze vandaag denk dat eerste bloei wel sneller gaat zijn dan 2,5 maanden . Maar tussen eerste 4 rassen die beginnen bloeien geen verschil. Bedoeling van deze test is om voor de oogst van de op het normale tijdstip van zaaien tomaten toch al wat tomaten te hebben om te eten uit het vuistje . Geïnspireerd door een tuin die ik enkele jaren geleden heb bezocht en daar kweekte me taxi erg vroeg op stonden in grote potten tussen de andere rassen en gingen uit serre als ander planten groot werden maar hadden dan wel al een flinke oogst gegeven .
 14. Vleestomaten was inderdaad de bedoeling om gewicht en aantal te noteren . Maar over aperitief tomaten ben ik nog aan het twijfelen . Ik dacht eerder een stift voorzien in serre . Ga je even langs serre om te tikken of te kijken of ze water nodig hebben of zo zet je wel streepje dat er een geoogst is . Die dat mee uit serre gaan worden wel gewogen en dienen later voor gemiddeld gewicht . Langs de oprit komen kleine struiktomaten hier ook bij een te nemen enkel aantal registreren bij grotere hoeveelheden te oogsten wel gewicht voor gemiddeld gewicht . Is inderdaad enkel voor eigen gebruik en wat uit te delen . Inderdaad smaak is belangrijkste maar tijdstip lijkt me ook belangrijk . Heel lekkere tomaat maar enkel oogst er van in augustus kan toch ook niet bedoeling zijn . Je kunt heel veel registreren maar tot welk punt is het nuttig ?
 15. Heb dit jaar een 50 rassen tomaten staan om deze te vergelijken en zo voor de volgende jaren een kleinere selectie te kunnen maken . En vermoedelijk nieuwe soorten voor mij toe te voegen . Nu dacht ik om een exel lijst te maken om mee de selectie te kunnen maken . Wat sta er voorlopig al in de lijst . _- zaaidatum - aantal omklemde (allen 3gezaaid) - Verspeend aantal en datum - Eerste bloei - uitgeplant - eerste rijp - laatste rijp Smaakbeoordeling komt er ook nog in . Maar oogst opbrengst ? Ben ik nog niet uit . Allen tellen lijkt me nogal omslachtig even in serre en enkele tomaatjes rechtstreeks in de mond om deze ook te tellen steeds . En enkel deze die uit serre komen te tellen ? Maar kan dit dan geen vertekend beeld geven omdat een goede van smaak dicht bij ingang toch kans heeft net wat meer niet getelde exemplaren te hebben ? En vleestomaten aantal en of ook gewicht ? Opmerkingen vb gezondheid plant ? Wat zouden jullie er inzetten ?
 16. Tomaten verspeend 95 stuks 50 soorten de eerste 20 zoete aardappelen scheuten geplant en nieuwe gesneden .
 17. Heb je de zaden gefermenteerd zo nee zou dit een logische verklaring kunnen zijn . 95 plantjes verspeend van 50 soorten . Dus bedoeling dat 50 planten blijven .
 18. Dat was zeker niet de bedoeling van achterdocht op te wekken . Genetica van planten specifiek ken ik weinig van . Wel jaren geleden me er wat in verdiep bij kippen en dan nog vooral met betrekking van de kleur . En om bepaalde resultaten te krijgen en vast te houden heb je veel nakomelingen nodig eer je kleurvaste nakomelingen heb al is de eerste generatie soms vrij uniform van kleur . Ik dacht dat het bij planten en specifiek bij tomaten ook zo was . Daarom dat er meestal word afgeraden om met F1 zaden verder te kweken omdat het resultaat niet voorspelbaar is . Terwijl de oorspronkelijke planten (F1) wel uniform zijn . En hier gaat het ook om veel meer dan enkel om 1 aspect van de erfelijk leer zoals kleur. Daardoor ook wat ik mij afvraag wat de bedoeling is van de meer dan 100 kruisingen . Volledig met eens. Maar bij mij wringt het schoentje en waardoor blijkbaar door andere lijkt dat het een negatieve reactie is . Dat het voor mij overkomt als geen samenwerking is naar een robuuste variëteit maar meer testen van zijn gekruiste variëteiten . Het zijn nog geen zaadvaste rassen daarvoor moet er nog veel gekweekt en geselecteerd worden in mijn ogen Dus iemand die een ras test en volgende jaren dit ras terug wil zetten moet terug zaden hebben van Roland of zelf beginnen selecteren zodat mogelijks meerdere varianten van 1 uit deze al meer dan 100 kruisingen komen Bij deze zou het volgens mij hoe hij schrijft wel nuttig kunnen zijn om op productie te selecteren zonder andere kenmerken uit het oog te verliezen . Maar hoe ik schreef in eerste bericht al, mij lijkt het niet op dat hij zaden terug wilt van eventueel planten die op een bepaald punt beter schoren dan gemiddeld. Hoop dat het nu wel duidelijk hoe ik aan mijn vorige reactie kwam.
 19. Zelf geen plaats ,vrees zelf van de gezaaide tomaten geen plaats te hebben . -Wat ik dacht bij het lezen van eerste bericht Bij het lezen van eerste bericht dacht ik iemand die kennis heeft van genetica en wat kruisingen uitgevoerd heeft om zo een tomaat te kweken die goede weerstand heeft tegen phytophthora . Om meer dan 100 kruisingen uit te voeren en uitkomst enigszins voorspelbaar hoeveel zaadvaste rassen heb je nodig . Kruising met F1 rassen lijkt me uitkomst onvoorspelbaar. Geen zaden dus gaat hier puur om de F1 generatie en niet om na verloop van tijd een zaadvast tomaten ras te ontwikkelen . - Bij het lezen van het 2de bericht Oei de ik is veranderd in we ? Oei dacht dat kruisingen vorig jaar gebeurd waren volgens eerste bericht ? Maar dus eerste toch al vroeger ? - Vraag me dus toch af wat hier achter zit . Eerste bericht hobbykweker die zelf een resistente rassen wil ontwikkelen maar waarom dan zo veel en juist F1 generatie? Tweede bericht meer een organisatie (commercieel bedrijf) die bezig is met ontwikkeling van nieuwe F1 rassen en testpersonen voor hun rassen zoeken . Wat er werkelijk achter zit maakt eigenlijk weinig uit volgens mij , beiden mogelijkheden hebben voor en nadelen. Maar duidelijkheid van wat hier juist achter zit zou volgens mij wel welkom zijn .
 20. Mijn plan voor dit jaar is eigenlijk wat meer aan combinatie teelten te doen . Om maar iets te zeggen zoete aardappelen hebben nogal grotere plantafstand en al een gans stuk in het jaar eer ze toegegroeide zijn . Eetbare lupine kiemen hier nu al, van deze zou ik er de zuidelijke kant van het ZA bed zetten met de hoop peulen rijp eer dat ZA volledig zijn dicht gegroeid . De noordelijke kant in het midden tussen de planten zonnebloemen ,schaduw geven deze dan toch aan de grenshaag .
 21. Wat is duur en wat is goedkoop ? En hoe komt dat? asperges dure groenten en wat kost het om het zelf te kweken als je alles samen rekent . Je plant asperge planten en eerste jaar geen oogst . 2de jaar een korte periode dat er mag geoogst worden .Vanaf het derde jaar een maand of 4 oogst per jaar om een redelijke oogst te hebben per periode toch wat planten (plaats nodig ) Sla een goedkope groenten maar na een zeer beperkte tijd al oogst . Op zich kunt je dubbele aantal maanden oogsten. Een die 30 ct is ook enkel in het hoogseizoen . Eet je weinig sla krijg je een ganse krop goed opgegeten ? Eet je veel sla loop het op jaarbasis ook op volgens mij ? En op 1/2 m² kunt een massa sla kweken op jaarbasis . Dus opbrengst op jaar basis als je eerst 5 jaar na aanplant rekent wat het meest opbrengt asperge/sla? Ik plant vooral de minder alledaagse zaken van het winkel assortiment. Wortels zijn misschien wel goedkoop maar hier kunt je ook onderscheid in maken . Wil je gestoofde wortels kan je gemakkelijk een bakje bussel van winkel meebrengen . Maar enkele voor raspen bij koude schotel is wel gemakkelijk uit de tuin en porties uit winkel meestal voor dit doel te groot . Prei goedkoop maar voor iemand die aardappelen zet een gemakkelijke 2de oogst op een jaar ? wat zet je in augustus vb nog op plaats waar de aardappelen hebben gestaan?
 22. Hoe ik het doe . Om soorten uit elkaar te houden . Ze zijn gezaaid in kleine potjes (6cm) die genummerd zijn . Nadat ze allen gezaaid zijn kleine labels gemaakt die in potjes komen als ze van propergator naar vensterbank gaan na ontkieming . Ook van elke soort 2 groter labels gemaakt voor als 2 planten verpot worden (1 dan mag blijven en 1reserve plant ). Worden de definitieve planten in serre geplant word er onmiddellijk ketting naast gehangen met daar een groot label aan bij de struiktomaten deze komen in potten label in pot . Bij oogsten zaden word het kleinste label gebruikt aan het potje voor zaden uit elkaar te houden .En ander in zakje om zaden uit elkaar te houden. Als labels print ik ze uit in exel lijst met randen waardoor je een kniplijn heb. Dan op lamineerbladen en terug uitknippen dus volgens mij wel duurzaam . Dus soorten uit elkaar houden valt wel mee. Het is wel de bedoeling met de tijd minder soorten te planten na selectie . Waarom dan nu zoveel soorten ? Om objectief te kunnen kiezen tussen soorten . - Welke tomaat is de beste ? Deze dat je vandaag eet of die van vorig jaar ? - Vroegheid van oogsten paasvakantie 2020 zomerkledij weer en 2021 winterkledij weer dus logische toch dat die van 2021 meer groeidagen nodig hadden dan die van 2020 tot oogst eerste tomaat . -Totale opbrengst hangt natuurlijk ook af van weer over gans het groeiseizoen . Dus volgens mij om optimaal te vergelijken moet je ze op zelfde moment naast elkaar kweken . Wat volgens mij een grotere uitdaging is dan ze uit elkaar te houden is de kans op kruisbestuiving te beperken . Hoe ik dit zou willen uitsluiten . Bij ontwikkeling van trosje deze afschermen met theezakje . Bij begin ontwikkeling theezakje weg en tros merken met ring. En van deze tomaten de zaden oogsten . Het is de bedoeling ook over het ganse seizoen een exel lijst bij te houden met gegevens zoals (zaaidatum eerste bloei eerste/laatste tomaat rijp opbrengst ,....)
 23. Zou moeten kijken van welke soort er nog geen enkele ontkiemd is , de zadenlijst is de volgende . AMANA ORANGE AMAZON CHOCOLATE ANANAS ANANAS BLEU ANANAS NOIRE ANANAS ZEBRA ANNA RUSSIAN APPLE OF NOVI SAD BANANA LEGS BIG WHITE PINK STRIPES BLACK BEAR Black Cherry BLACK TRUFLE BLOODY BUTCHEE DANCING WITH SMURFS GARDENBERRY F1 GARGAGMEL GIANT BELGUIM GUERRNSEY ISLAND HELLFRUCHT HELSING JUNCTION BLUES HOBBY F1 HOMESTEAD F1 JOCHALOS KUMATO LA CADERO LILLE LISE MINI BELL RED MINI KUMATO MINI YELOW PLUM MONEY MAKER OLENA UKRAINIAN ORANGE DREAM PETTIT ANANAS PINOCCHIO ORANGE PINOCCHIO ROOD PYROS RED PEAR (groot) SCHAZRE SARAH SWEETIE TAXI TINY TIM TOMAAT MAJA VARENBLADTOMAAT VENUS VIOLET NOIR WILD TIGER WINDOWBOX RED WINDOWBOX YELLOW Kleine struiktomaten Struiktomaten Stamtomaten Juist tot de ontdekking gekomen dat er 2 rassen dubbel in stonden door dubbele herkomst zaden dus 49 soorten
 24. 2020 lekker warm in paasverlof kon je u zomers kleden overdag (pasen 12/4) 2021 smeltende sneeuw winterse kleren welkom (pasen (5/4) Ik hoop dat het dichter bij 2020 zitten dan bij 2021 dit jaar . De tomaten zijn volop aan het ontkiemen 41 soorten min 1 boven van de 51 soorten . Hopelijk binnen maand naar serre. Is de bedoeling dat er van elke soort maar 1 overblijft .
 25. Gisteren avond maar de tomaten gezaaid . Was eigenlijk op zoek naar de Aura tomaat omdat mijn broer had gevraagd of ik van deze nog zaad had . 50 soorten de zaden gevonden maar geen Aura en mis nog wel enkele soorten (zeker nog 3), geen zaden meer of mis legt ? Ik dacht ooit een filmpje gezien te hebben van "haal meer uit je tuin" en die plaatste een broedbult in de serre en zaaide daar tomaten en zo op
×
×
 • Create New...