Ga naar inhoud
  • updates
    91
  • reacties
    200
  • bezoekers
    5461

Winter onderhoud Voedselbos Beek


We zijn goed bezig in Beek. We hebben alle knotwilgen geknot.

Knotwilgen-201627631482860983.JPG

Robert-Knotwilg-201639801482862565.JPG

 

Van de wilgentakken zijn we de wilgentunnel en -hut aan het herstellen. Tegen de tunnel en hut staan de siberische kiwi's, japanse yam en klimrozen. Deze takken zullen niet aangaan, maar de stekjes die we onderaan gezet hebben hopelijk wel. Verder hebben we wat goede rassen voor bijen ertussen geplant.

Tunnel-201667431482860960.JPGWilgenhut-201612121482861004.JPGOverzicht-wilgenhut---tunnel-201643471482860994.JPG

 

We hebben ook al enkele perenbomen gesnoeid. We moeten nog wat appels snoeien. De bestelling bij fruitbomen.net van de gisela 5 onderstam kersenbomen is gelukkig ook binnen en ze zijn allemaal geplant. Verder hebben we nog drie hazelnoten en 2 zoete appelbomen erbij gezet. We hebben vooral zure appels en een paar zoeten rassen is ook leuk. De gisela 5 kersen blijven als het goed is kleiner. Ik denk wel dat ze ook minder oud worden, omdat het een zwakkere onderstam is. Deze kersen durf ik wel te plukken, want mijn grote bomen ben ik aan het toppen tot de hoogte waar ik nog bij kom (van de zomer gedaan/ 2 bomen worden komende zomer gedaan).

Winter-overzicht-voorkant-201696381482861014.JPG

 

De pootaardappels hebben we in tonnen onder de grond opgeslagen. We hadden ze eerst uit noodzaak in bloempotten gepoot, maar de woelrat was ze aan het uitgraven. Gelukkig had ik wat goede tonnen.

 

Je merkt dat het seizoen weer gaat beginnen. Over een maand gaan waarschijnlijk de eerste sneeuwklokjes en misschien winterakonieten bloeien. Dan gaan ze hazelaars beginnen en vervolgens zullen de boerenkrokussen van start gaan. We kunnen niet wachten. We zijn nog snel het gras hier en daar aan het maaien om de ratelaars en andere bloemen meer kans om succesvol te kiemen een kans te geven. De Helleborus niger en een honingbes staan in ieder geval al in bloei.

Bloemenborder-voor-201691861482860971.JPG

4 reacties


Aanbevolen reacties

Charly

Geplaatst:

Leuk leeswerk.

Wat een diversiteit hebben jullie toch, veel van die bijzondere soorten ook.

Ben benieuwd hoe je wilgenboog zich gaat ontwikkelen. En kijk natuurlijk met een schuin oog mee of het niet kopieerbaar is

permanatuurtuin

Geplaatst: (aangepast)

Van wilgen kun je vanalles maken. Ik zou zeker dingen proberen na te doen wanneer je het een goed idee voor bij jou vind. Ik kijk natuurlijk ook altijd bij anderen wat zij doen, om zelf goede ideeën voor op mijn terreinen te krijgen. Verder kijk ik ook altijd uit naar nieuwe soorten om in ons voedselbos op te nemen.

aangepast door permanatuurtuin
Bit

Geplaatst: (aangepast)

Die Ratelaar. Zelf heb ik op een kalkgras-helling in N-Frankrijk een 15 jaar geleden de Ratelaar geïntroduceerd in een ex-weiland ( een weinig overbemest weiland weliswaar, maar de grashoogte was in het begin toch zeker 70cm+ )

Zeer goede ervaringen mee. Heel simpel gewoon de Ratelaar uit de directe omgeving met wat handjes zaad in de nazomer uitgestrooid.

De Ratelaar heeft de perfecte strategie om zelfs in het snel en dichtgroeiende gras het voorjaar daarop mee óp te komen. De effecten waren gelijk dat 1e seizoen al zichtbaar.

Dan hangt het van je maaibeleid af in hoeverre je zijn uitbreiding/ verspreiding stimuleert. Gaat het mij met name om het voorjaarsaspect en de Orchideeën in mei/juni, dus ik hooi midden juli pas en maai nogmaals in september ( 1e jaren 2x : aug en half september ). Inmiddels zit ik op 1x maaien in juli en 1x eind september. Grashoogte zit nu op max 40-45cm en de mat is ijler. Veel bloemen en kruiden.

 

Voor wat je er eventueel aan hebt. Die Ratelaar is echt dé perfecte gras-eter en gaat eigenlijk vanzelf.

aangepast door Bit
permanatuurtuin

Geplaatst:

Ik heb Harige, Grote en kleine ratelaar, Stijve en Late ogentroost en Zwartkoorn en Wilde weit gezaaid. Dat zijn allemaal halfparasieten. Ik hoop dat ze volgend jaar opkomen en het gras lager houden. Verder heb ik een paar honderd wilde planten uitgeplant en gezaaid, dus ik krijg een veel bloemrijker weiland. Ik heb helaas geen orchideeën in het weiland (behalve gekochte) en ik verwacht niet dat ik deze snel zal krijgen. Verder heb ik Gladde witbol, Fioringras en Kweek en deze grassoorten zijn best dominant. Ik zit ook op löss en deze krijg je niet snel voedselarmer.

 

Ik haal het niet om alles in één keer te maaien, omdat ik het met de hand doe. ik ben aan het denken over schapen, omdat ik schapenvlees ook heel lekker vindt, maar dan moet ik alles weer omheinen en dat vindt ik weer niet heel mooi. Verder is mijn terrein niet echt groot voor schapen. Ik zou er dan ook minimaal drie moeten houden.

 

Welke orchideeën heb je staan (Gevlekte rietorchis / Brede wespenorchis)?

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...