Kune kune varken laten slachten
Een paar weken terug net na nieuwjaar hebben we onze dikste kune kune varken (2 jaar) laten slachten 71 kilo vlees met huid en botten. Het was dus veel vet. Gelukkig is dierlijk vet het moeilijkste en waardevolste wat we kunnen krijgen. Kippen hebben niet zoveel vet en het vet wat ze hebben is ook niet heel lekker. En groenten en fruit produceren geen vet. Wild is nogal arm aan vet.
We hebben haar helemaal uitgesneden, wat redelijk goed gelukt is. Het vet hebben apart van de rest verpakt, zodat we een stukje bij de groente of in de soep kunnen doen. We bakken onze pannenkoeken ook in het vet. We hebben ook redelijk wat reuzel, wat echt mooi spul is.
Verder hebben we van de lever met buikspek leverworst gemaakt. De leverworst is niet roze (geen e-nummers). En smaakt wat meer naar lever dan wanneer je kippenlevers gebruikt. Maar hij is lekker geworden.
We hebben ook bloedworst gemaakt (bloed, kop, poten, uien....). We hebben niet de darmen schoongemaakt om deze te vullen, dat was ons toch wat teveel werk. We hebben de leverworst en bloedworst in potjes en zakjes gedaan en per portie die we eten ingevroren.
Op het weiland is het echt winter. De kas verhit ik met petroleum kacheltjes, zodat de vorst er een beetje uitblijft. Dat lukt goed en het is gelukkig niet te kostbaar.
Voor de kinderen is het nu wel meestal te koud.
We hebben nu het mannetje bij het vrouwtje lopen en hopelijk krijgen we jongen. De andere twee zijn gelukkig niet zo dik, maar we moeten wel opletten met de voeding. Deze had de neiging de hele dag naar eten te blijven zoeken. De andere twee houden op met eten wanneer ze genoeg hebben. De zeug is misschien al één keer gedekt.
Overigen als je met varkens wilt beginnen. Je wilt niet weten hoeveel papierwerk bij een varken komt. Verder moet je het varken naar de slager zien te krijgen. Een varken kost je ongeveer 5 euro per week en ze maken redelijk wat geluid en je krijgt last van melkzuurbacteriën op de voederplek. Op het moment hebben we er gelukkig geen last van (je krijgt er vooral last van wanneer je veel nat voer geeft). Melkzuurbacteriën stinken!
4 reacties
Aanbevolen reacties