Ga naar inhoud
  • updates
    91
  • reacties
    200
  • bezoekers
    3940

Kune kune varken laten slachten


permanatuurtuin

10611 weergaven

Een paar weken terug net na nieuwjaar hebben we onze dikste kune kune varken (2 jaar) laten slachten 71 kilo vlees met huid en botten. Het was dus veel vet. Gelukkig is dierlijk vet het moeilijkste en waardevolste wat we kunnen krijgen. Kippen hebben niet zoveel vet en het vet wat ze hebben is ook niet heel lekker. En groenten en fruit produceren geen vet. Wild is nogal arm aan vet.

Robert-Knofje37951485018965.JPGKnofje-uitsnijden-158231485018997.JPGKnofje-uitsnijden45461485018986.JPG

 

We hebben haar helemaal uitgesneden, wat redelijk goed gelukt is. Het vet hebben apart van de rest verpakt, zodat we een stukje bij de groente of in de soep kunnen doen. We bakken onze pannenkoeken ook in het vet. We hebben ook redelijk wat reuzel, wat echt mooi spul is.

 

Verder hebben we van de lever met buikspek leverworst gemaakt. De leverworst is niet roze (geen e-nummers). En smaakt wat meer naar lever dan wanneer je kippenlevers gebruikt. Maar hij is lekker geworden.

 

We hebben ook bloedworst gemaakt (bloed, kop, poten, uien....). We hebben niet de darmen schoongemaakt om deze te vullen, dat was ons toch wat teveel werk. We hebben de leverworst en bloedworst in potjes en zakjes gedaan en per portie die we eten ingevroren.

 

Leverworst32841485018975.JPG

 

Op het weiland is het echt winter. De kas verhit ik met petroleum kacheltjes, zodat de vorst er een beetje uitblijft. Dat lukt goed en het is gelukkig niet te kostbaar.

Voor de kinderen is het nu wel meestal te koud.

Rosalinde-babyschommel-Beek83621485018954.JPG

 

We hebben nu het mannetje bij het vrouwtje lopen en hopelijk krijgen we jongen. De andere twee zijn gelukkig niet zo dik, maar we moeten wel opletten met de voeding. Deze had de neiging de hele dag naar eten te blijven zoeken. De andere twee houden op met eten wanneer ze genoeg hebben. De zeug is misschien al één keer gedekt.

 

Overigen als je met varkens wilt beginnen. Je wilt niet weten hoeveel papierwerk bij een varken komt. Verder moet je het varken naar de slager zien te krijgen. Een varken kost je ongeveer 5 euro per week en ze maken redelijk wat geluid en je krijgt last van melkzuurbacteriën op de voederplek. Op het moment hebben we er gelukkig geen last van (je krijgt er vooral last van wanneer je veel nat voer geeft). Melkzuurbacteriën stinken!

4 reacties


Aanbevolen reacties

Leuke update, mooi om heerlijk varkensvlees te hebben nu Hoe heb je die (bloed-, en lever)worst in zakjes en potjes gedaan? Vooral de worst in pot? Wij hebben ook wel eens leverpaté geweckt in potten, volgens een recept/werkwijze van Appelvrouw van dit forum

 

Ik vind het papierwerk voor varkens hevig meevallen, en wij hebben er wel wat meer lopen onderhand Wat staat je precies niet aan? Ja, dat slachtblik is vervelend, voor als ze naar de slager moeten. Maar aan en afmelden gaat heel makkelijk online.

 

Ook voeren wij onze varkens alleen 'afval' van verschillende supermarkten en boeren, dus ze kosten ons geen geld, maar dan wel weer aardig wat uitpak- en voertijd. En van melkzuurbacteriën hebben wij nog nooit wat gemerkt, maar dat komt misschien omdat we ze vaak rouleren? Ik had ook nog nooit van het probleem gehoord eerlijk gezegd.

 

Maar nu ben ik je de hele tijd tegen aan het spreken, dat is ook niet netjes van me

Link naar reactie

Ik denk dat het de tweede keer ook makkelijker is, omdat we nu weten hoe het moet. Mijn vrouw is er toch 3-4 weken mee bezig geweest. Eerst een slager gezocht en contact gelegd. Toen moesten we het vervoer regelen, wat niet makkelijk was. We hebben zelf geen auto om een varken te vervoeren. En we mochten pas heel kort van te voren de afvoer en slacht administratief regelen. Dit was tevens rond kerst en nieuwjaar, wat waarschijnlijk ook niet heel praktisch was (kon helaas niet anders, omdat we het varken alleen maandagochtend tussen 6.00-6.30 uur konden afleveren / ik ben docent, dus ben gebonden aan mijn vakanties). Het waren wel meerdere dingen die je moest doen om één varken te slachten.

 

Wij zijn vaker ook goedkoper uit, omdat we ook veel oud brood... cadeau krijgen en valfruit hebben, maar als je dit niet hebt dan kosten ze je dit per week.

 

Ik heb de varkens op twee plekken gehad (dorp en nu buitengebied) en als je ze kunt rouleren (dat kunnen we nu wel redelijk / 3 stukken) dan krijg je niet snel de melkzuurbacteriën. Helaas hebben we het wel al op beide plekken gehad. Nu het winter is hebben we er geen last van, maar ik denk dat we het in de zomer wel weer krijgen.

 

Ik durf vlees niet meer te wecken, dat heb ik één keer met rund- en paardenvlees gedaan, maar die potten zijn weer open gegaan (dure aangelegenheid).

 

De bloedworst ziet eruit als brokken (in een pan gepasteuriseerd). Die heb ik in diepvrieszakjes gedaan). De leverworst was smeerbaar, dus die heb ik eigenlijk alleen in stenen mosterdpotten zitten.

aangepast door permanatuurtuin
Link naar reactie

Hai Permanatuurtuin,

Erg boeiend om je verslag te lezen.

Was dit voor het eerst dat jullie een varken zelf zo uitbeenden?

Zal wel een werk geweest zijn!

Link naar reactie

Ik heb wel al eerder een wild zwijn uitgebeend. Dit was ons eerste huisvarken. Het was inderdaad veel werk. Vooral ook de leverworst en bloedworst maakten het extra veel.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...