Ga naar inhoud

Dezelfde plant, geheel andere ontwikkeling. (Pseudocydonia sinensis)


weknow

654 weergaven

Een jaar of 4 terug heb ik in het Verenigd Koninkrijk wat zaden van de Pseudocydonia sinensis gekocht. (De naam betekent Chinese schijnkwee).  De zaden kiemden voorspoedig en de boompjes die ik over hield voor mezelf kwamen verschillend terecht. Vandaag heb ik er 3 bij elkaar in mijn fruittuin nummer 3 uitgeplant en me verwonderd over hoe verschillend van elkaar ze er nu uitzien. Deels kan ik dat verklaren vanuit hun standplaats....maar toch zijn de verschillen veel groter dan je op grond van relatief kleine verschillen zou verwachten.

 

Op foto 1 zie je een exemplaar dat ik in oktober terug heb uitgegraven in mijn voormalige tuin. Hij stond daar op een groot open veld in volle zon en volle wind. Nu ziet de plant er smal en kaal uit. Nog geen beweging te zien in de bladknoppen en een prachtig glanzende bruine stam.

 

Op foto 2 zie je een exemplaar dat in een grote pot (30 liter of zo) op ons terras stond sinds drie jaar. Al 2 jaar met een enkel donkerrose bloempje in het voorjaar. Maar door de mooie olijfgroen met wat rode en tegelijk ook lichtergroen glanzende bladeren en vooral ook door de vorm IIk heb ze ieder voorjaar licht bigesnoeid voor deze vorm, wat ook de sterkere groei zal verklaren) vonden wij hem erg mooi. Nu wordt ze langzaam te groot en komt er wat anders voor in de plaats. Maar zie dat over over de takken en twijgen al het groen van zich openende knoppen te zien is. Of er weer bloemen gaan komen (tegelijk met ander fruit...ergens in april) durf ik niet te zeggen. Ik zie nergens duidelijke bloemknoppen, maar dat was voorgaande jaren evenmin zo. Ook de bast is geheel anders dan bij nummer 1 en 3. Ruwer en meer grijs dan bruin, met een fraaie tekening.

 

Op foto 3 zie je een exemplaar dat nog in pot ergens in de halfschaduw in de moestuin stond. Deze is veel kleiner gebleven en zit nog vol bladeren die er zelfs nog behoorlijk fris en fruitig uitzien. Het begin van het schuiven van nieuwe bladknoppen is op dit plantje net zichtbaar hier en daar. De bast van deze lijkt goed op die van nummer 1, bruin glanzend en glad. Maar door het blad een geheel andere verschijning dan nummer 1.

 

Ze staan nu naast elkaar. En nummer 2 is de winnaar van alle fruitbomen dit jaar als het gaat om vroeg uitlopen van de nieuwe bladeren. 

 

Wat meer over deze plant: Pseudocydonia kan ook een fraaie zijn voor in een esthetische leeftuin. Ze is goed winterhard en kan volgens beschrijvingen tot 10 meter groot worden. Maar als dat al gebeurt, zal ze daar heeel lang over doen. eerlijk gezegd is een meter of 3 hoog en 4 breedwaarschijnlijker in mijn verwachting. Ze laat zich ook goed vormen. Voor er aan deze zaailingen echt vruchten gaan komen zal - zoals vaak bij gezaaid of gestekt fruit - nog wel enkele jaartjes duren. Die vruchten zouden het aroma en de bruikbaarheid hebben van kwee, maar dan kleiner zijn. Ik ben benieuwd. In tegenstelling tot een Japanse sierkwee hebben deze geen doorns. 

 

 

WhatsApp Image 2022-01-06 at 15.03.14 Pseudocydonia sinensis 01.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-06 at 15.04.41 Pseudocydonia sinensis nr 02.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-06 at 15.06.57 Pseudocydonia sinensis 03.jpeg

aangepast door weknow

1 reactie


Aanbevolen reacties

Pseudocydonia is in principe prima winterhard in NL maar om het goed te doen heeft ze een warme en beschutte standplaats nodig. Dit zorgt ook voor de aanmaak van bloemknoppen en dus vruchten. Pseudocydonia zet evenwel nooit zoveel vruchten aan als Chaenomeles of Cydonia.

 

Vermeerdering via zaad leidt tot natuurlijke variabiliteit. Bij Pseudocydonia komt dit ondermeer tot uiting in de mate waarin in de winter het blad wordt vastgehouden. Sommige exemplaren zijn in een winter met weinig vorst te karakteriseren als semi-wintergroen.

 

Uit zaad vermeerderde planten bloeien in de regel als ze 6 tot 10 jaar oud zijn.

 

Oudere exemplaren ontwikkelen een opvallende stam. Als je googelt vind je daar mooie voorbeelden van.

  • Like 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...