Jump to content

Inloggevens kwijt

Members
 • Posts

  139
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Auf der YouTube Klip sehe ich nur komischer Werbung! Zo'n filmpje overtuigt mij dus totaal niet. Als je kweekgras in de grond hebt dan scheurt zo'n woelvork de wortels in meerdere stukken maar ze komen niet boven (vooral als de wortels van het kweekgras wat dieper zitten). Met een riek komen de meeste wortels boven maar dat is inderdaad zwaarder werk. Ik zie zulke woelvorken ook maar weinig in de praktijk. Ze zijn duur en lastig met vervoer (neem je niet snel op de fiets mee naar de volkstuin). Ze zijn redelijk breed dus op smalle plekken lastig te gebruiken. Voorkomen van rugpijn door het werken met een riek (zul je waarschijnlijk al kennen / toepassen): zorg voor een riek met een extra lange steel + op tijd afwisselen met bezigheden die je rug niet/weinig belasten (2 uur aan een stuk werken op zware kleigrond is echt te lang).
 2. Het maakt wel verschil maar als het echt droog wordt dan helpt mulchen niet veel meer. Dit geldt zeker als er flinke bomen en struiken in de buurt staan. Een paar jaar geleden werd door diverse bronnen mulchen gepresenteerd als een soort van wondermiddel tegen droogte. Dat is het dus niet.
 3. Geen ervaring mee maar wel met andere planten waarvan beweerd wordt dat ze niet getroffen worden door ziekte X of Y. Belangrijk is dat je een kritische houding hebt tegen over dit soort beweringen. Vaak staat er in de kleine lettertjes dat ze een goede resistentie hebben maar niet immuun zijn. Wat precies 'een goede resistentie' is blijft echter vaag. Al jaren komen er nieuwe aardappel- en tomatensoorten op de markt die weinig vatbaar zouden zijn voor Phytophthora infestans. In jaren met warme en droge zomers zal dit misschien zo zijn maar in jaren met natte en wisselvallige zomers slaat de Phytophthora infestans op grote schaal toe (zoals de biologische aardappeltelers in de wisselvallige zomer van 2021 ondervonden). Het vinden van bijvoorbeeld een aardappel die immuun is (en blijft!) is voor de veredelingsbedrijven een soort van Heilige Graal en hier wordt dan ook veel geld ingepompt. Voor de aardappelboer zou dat veel geld schelen. In zomers met veel Phytophthora infestans kan er om de 2 weken worden gespoten met allerlei bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn op zich niet zeer duur maar als je 50 hectare aardappels hebt gaat het natuurlijk wel in de papieren lopen. Wat voor aardappels geldt, geldt voor veel andere groente-, fruit- en sierplanten. Het lijkt er veel op dat vraag aanbod creƫert. Daarom kritisch zijn, vaak gaat het hoofdzakelijk om verkooppraatjes.
 4. Probleem is dat je van te voren niet weet wat voor weer je in de zomer krijgt. Als je twee slechte zomers na elkaar hebt dan ben je er snel van overtuigd dat je tomaten binnen moet houden. Mulchen helpt maar is bij echte droogte geen wondermiddel. Ik doe het al meer dan 20 jaar dus heb er voldoende ervaring mee. Ik gebruik kort geknipte gedroogde planten resten. Nadeel hiervan is dat de slakkenpopulatie duidelijk toeneemt (slakken leggen eitjes onder dit materiaal). In de siertuin heb ik 20 jaar geleden planten neergezet die ik nu zeker niet meer zou planten (Rodgersia, Astilbe, bepaalde soorten rhododendrons).
 5. Heeft volgens mij niet zoveel zin. Wanneer een boom is getroffen door een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel (in geval van Monillia) of een bacterie (in geval van bacterie-kanker / Pseudomonas syringae) dan zijn die heel vaak in de directe omgeving aanwezig (op andere planten in de tuin of bij de buren, in het gemeenteplantsoen etc.). Grond vervangen heeft dan niet zo veel zin. Het beste iets planten wat niet tot de roosachtigen / Rosaceae behoort. Heel veel fruitplanten behoren tot deze familie dus je keuze is aardig beperkt. Alhoewel de verschijnselen van Monillia en bacterie-kanker zo op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn ze doorgaans wel redelijk te onderscheiden zonder duur laboratoriumonderzoek. Bacterie-kanker gaat gepaard met met kankerachtige / necrotische plekken op de schors. De delen van de boom die afsterven zijn ook groter dan bij Monillia. Gomvorming zien we ook bij Monillia maar komt meestal op uitgebreidere schaal voor bij bacterie-kanker. Bladvlekkenziekte (geen hagelschotziekte) zie we ook vaker bij een boom met bacterie-kanker. Bloesem die verdroogt en waarop bij vochtig weer een grauwe schimmel komt is zo goed als altijd Monillia. Monillia heeft twee tijdstippen waarop die actiever is: tijdens/direct na de bloei en wanneer de vruchten rijp zijn.
 6. Monillia zit helaas ook in de takken. Niet voor niets staat Monillia bekend als 'tak- en bloesemsterfte'. De schimmel die Monillia veroorzaakt komt vaak via de bloesem de plant binnen. De laatste jaren zien we steeds meer Monillia bij diverse Prunus soorten. Dus niet alleen bij de eetkersen maar ook bij Japanse sierkersen. Ik heb sterk de indruk dat de schimmel die Monillia veroorzaakt het afgelopen decennium virulenter is geworden. Zoiets als we eind jaren 70/begin jaren tachtig bij de aardappelziekte Phytophthora infestans hebben gezien. Als kwekers te vaak met dezelfde middelen tegen een bepaalde aantasting spuiten dan ligt resistentie op de loer. Hierbij komt nog dat diverse werkzame middelen de afgelopen jaren vanwege milieubezwaren niet meer gebruikt mogen worden.
 7. Probleem is dat Botrytis paeoniae voor de mens onzichtbare sporen verspreidt die latent in de grond aanwezig blijven. Zo kan Botrytis paeoniae voor herbesmetting zorgen en pioenen aantasten die tot dan toe vrij waren van botrytis. Hoe lang deze besporen actief blijven zou ik niet weten maar in de regel is dat meerdere jaren. Daarom zou ik in een tuin waar pioenen stonden die aangetast waren door Botrytis paeoniae niet opnieuw pioenen zou aanplanten. Naast botrytis zijn pioenen vatbaar voor diverse bladvirusaantastingen. Dit leidt op termijn tot verzwakking van de plant. Daarom op een plek waar een zieke pioen heeft gestaan niet opnieuw een pioen planten of een plant die behoort tot de ranonkelachtigen (pioen behoort tot de ranonkelachtigen / Ranunculaceae).
 8. Dit is een botrytis aantasting. Latijnse naam: Botrytis paeoniae. Deze aantasting kan op verschillende momenten in het groeiseizoen toeslaan. Als het vroeg in het groeiseizoen toeslaat dan zie je verwelkende bladeren en omvallende stengels. Slaat het later in het groeiseizoen toe dan zie je wat jij beschrijft: bloemknoppen die verrotten, bruin worden, afsterven. Zit botrytis eenmaal in de pioen dan is er weinig aan te doen. Er zijn voor de particuliere tuinier geen middelen om deze aantasting te bestrijden (tenminste niet in NL). Het enige wat je kunt doen is deze aantasting voorkomen door gezonde planten te kopen die vrij zijn van botrytis. Verder de pioenen planten op een open zonnige standplaats op een grond die niet te nat is.
 9. Je bent extreem ongeduldig. We zitten nota bene in de eerste helft van de winter. Als er in mei nog niets te zien is mag je ongeduldig wordenšŸ˜Ž
 10. Mijn 'Nijiseiki' gaf na 3 jaren de eerste peren. Deze soort mag dan bekend staan als 'zelfbestuivend' maar een echt rijke vruchtdracht heb ik hier nog niet gehad ondanks goed weer tijdens de bloei. Mijn exemplaar komt uit Duitsland van een betrouwbare kweker. Hou er rekening mee dat veel Nashiperen met onjuiste cultivarnaam worden aangeboden. Of je een struikvormige Nashipeer op 2,50 meter kunt houden zou ik niet weten. Zal deels ook afhangen van de gebruikte onderstam.
 11. Indien je een walnoot in pot koopt is het belangrijk dat de wortels gezond zijn. In pot zijn walnoten tamelijk gevoelig voor wortelrot (in dit geval een vorm van Phytophthora). Dit is ook de reden dat walnoten meestal in de volle grond worden gekweekt, van wortelrot heb je op de juiste grond (niet te nat) dan meestal weinig last. Bij prijsverschil is het belangrijk niet te kijken naar de lengte van de boom maar naar de stamdikte. In de boomkwekerijsector worden bomen doorgaans niet op lengte verkocht maar op stamdikte. Dit wordt aangegeven in centimeters bijv. 6-8 of 8-10. Geƫnte walnoten zijn aan de prijs omdat er veel uitval is. Dit moet worden verdisconteerd in de prijs van de exemplaren die wel het verkoopstadium halen.
 12. Het probleem met een buks is dat je iemand moet vinden die er zin in heeft om 's avonds / 's nachts op de loer te gaan liggen om op ratten te schieten. Die mensen zijn er wel maar ze zijn dun gezaaid. Met ratten heb ik totaal geen medelijden. Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij gelegen naast een beek. We hebben altijd ratten gehad, in de winter zaten er van die grote waterratten in de maiskuil. Op stal zaten er ook, diverse keren een grote plaag gehad. Met vergif kon je de populatie redelijk binnen de perken houden. We hadden ook altijd boerderijkatten die er regelmatig eentje te pakken namen. Het verbruik van vergif wordt steeds sterker aan banden gelegd. Goede alternatieven zijn er niet. Klemmen en vangkooien werken maar matig. Ratten zijn sluwe beestjes die niet 1-2-3 in een klem stappen. Het voorkomen van ratten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker op een volkstuincomplex waar voor de rat vaak wel wat te halen valt. Ik denk dat de problematiek met ratten en muizen alleen maar erger zal worden door de strengere regelgeving. Dan krijg je situaties waarbij je bloembollen alleen nog maar in gazen mandjes kunt poten omdat anders de muizen ze in de winter opvreten.
 13. Wat ook goed tegen hitte kan zijn kweeperen (Cydonia) en de Chinese kweepeer (Pseudocydonia sinensis). Zijn beide ook goed winterhard (het zal heus nog wel eens een keer 15 tot 20 graden vriezen). Maar wat je ook plant: de eerste jaren zul je bij droogte toch water moeten geven anders leggen pas geplante bomen en struiken het loodje of hebben zeer sterk te lijden.
 14. Ik weet het niet. Ik heb een schurft hekel aan klimop maar om nu tegen zwart worteldoek aan te gaan zitten kijken ... Je heb van dat groene zonwerende schaduwdoek maar daar komt de klimop doorheen. Klimop heeft maar een miniem gaatje nodig om ergens doorheen te groeien. Heb ooit eens een tuin onderhouden waar de klimop langs het kozijn het stenen schuurtje binnen groeide. Als je aan jou kant de schuttingplanken eraf haalt dan wordt de schutting minder stevig. Op termijn groei klimop over de schutting heen en zul je die toch moeten snoeien.
 15. Wortelopslag kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak die nog niet genoemd is, is dat de vergroeiing tussen ent en onderstam niet optimaal is. Hier hoeft aan de buitenkant weinig van te zien zijn.
×
×
 • Create New...