Jump to content
 • entries
  11
 • comments
  23
 • views
  3,345

Plumcot..een vroege vogel.....


weknow

376 views

Een plumcot is een kruising tussen Japanse pruim (Prunus salicina) en abrikoos (Prunus armeniaca). Genetisch bezit het 50% van beide. (Er bestaan nog allerlei andere mengvormen van Prunus onder andere namen als Pluot, Apriplum, Aprium enz)  

 

Als je tegenwoordig in een supermarkt pruimen koopt, zeker buiten de korte Nederlandse pruimentijd augustus/september , is de kans groot dat de vrucht een Japanse pruim is. Die is  veel langer bewaarbaar dan Europese pruimen (Prunus domestica), zeker als ze niet-rijp geplukt worden. Daarom is de kans groot dat een gekochte pruim, net als perziken, nectarines en vaak ook abrikozen, nog hard zijn en na moeten rijpen (of dan al gaan rotten). Af  en toe is er een uitzondering, maar al dit Prunus-fruit uit de winkel valt in smaak helaas  vaak tegen. Als je een rijpe abrikoos of perzik of pruim van eigen boom proeft, weet je het verschil. Vooral abrikozen van eigen boom zijn overheerlijk...scoren zeer hoog in mijn lijstje "lekkerste dingen die er zijn". 

 

Steeds vaker echter zijn gekochte pruimen (onder die titel) uit de supermarkt, zeker in de zomer en het vroege najaar, eigenlijk pluots....die zijn wat groter en smaken als ze goed rijp willen worden op de fruitschaal ook iets beter dan pruimen. Wil je het zeker weten, kijk dan eens aan de zijkant of onderkant van de doos waarin ze zitten en onthoud de varieteitsnaam. (Bijvoorbeeld: Flavor delight) Als je die naam in een zoekmachine zoekt, weet je het snel. Langzamerhand zijn er met wat zoeken bij enkele kwekers een paar rassen van Japanse pruimen, pluots en dergelijke als boompje te koop. Vijf jaar geleden waren die hier nog niet te vinden en was de enige manier om aan zo een boompje te geraken, voor mij althans, door de pitten van gekocht fruit te zaaien. Kwam ik in een supermarkt waar ze misschien toevallig een Pluot, aprium of japanse pruim hadden en bleek dat een lekkere vrucht te zijn, dan zaaide ik de zaden. Een keer had ik geluk...kwam bij AH een doosje tegen met plumcots die na rijping tussen ander fruit erg lekker bleken. daar komt mijn Plumcot-boompje vandaan. Daarna heb ik ze nooit meer gezien als fruit.

 

Vandaag gaan werken in mijn tweede tuin. Die ligt wat beschut in het rechthoekige binnengebied tussen huizen. En zowaar....een van mijn deze winter overgeplante bomen heeft al frisse nieuwe blaadjes. Het is de eigen zaailing plumcot van ca. 4 jaar oud.  Ik ben zeer benieuwd naar de verdere ontwikkeling van deze wel heel vroege vogel, temeer omdat bij Prunus normaal de bloei verschijnt voor de bladeren....maar bloei zal er nog niet zijn....zaailingen bloeien meestal jaren later dan geente boómpjes.  De bovenste foto is van 15 november...de dag dat het boompje weer is geplant vanuit mijn voormalige bostuin. De middelste foto, niet helemaal scherp,  is hetzelfde plumcot boompje vandaag, 8 februari. Ik heb daarnaast nog een plumcot, die ik 2 jaar geleden kocht in Tjechie. Die staat in mijn grote fruittuin (tuin 3). Die laat momenteel nog geen knoppen die open zijn of snel open gaan, zien. Die gkochte plumcot zie je op de derde foto. Over een maand of 3 a 4 wil ik deze en andere Prunussen een flinke snoeibeurt geven voor een goede basisvorm. Ook zal ik de beste zelf gezaaide bomen via chip-budding proberen te enten om zo bloei en hopelijk fruit te versnellen. Of dat lukt is afwachten...vroege bloei is ook een risico van bevriezing. En sommige boompjes groeien slecht of zien er niet altijd gezond uit...die zal ik niet meteen vermeerderen. Vooral de japanse pruimen...de vruchten die ik kocht komen van rond de Middelllandse Zee....lijken niet echt geschikt voor dit klimaat....groeien niet altijd heel gezond. Ze stonden eerst in open gebied met veel (zee-)wind....nu staan ze althans in tuin 2 aanzienlijk beschutter...dat kan wel wat gaan uitmaken.

 

Naast een zaailingen heb ik ook een aantal rassen van Japanse pruimen, pluots en apriums kunnen bemachtigen intussen, die hopelijk beter zijn aangepast aan ons klimaat dan sommige zaailingen.  Oishi Wase (Japanse pruim) en hybridesoorten: Flavor Queen, Flavor King, Hollywood, Gek, Dapple dandy  In het rijtje van hybriden is er ook een groep die "Russische pruimen"worden genoemd en waarbij ook kroosjespruimen in de genetische mix betrokken zijn. Hiervan heb ik de rassen General en Delikatnaya staan.

 

Voor wie meer wil weten over deze Prunus-hybriden hier 2 links om te starten: 

http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/prunus_pluot_aprium.htm

https://www.fruitlent.nl/home/onze-collectie-fruitgewassen/pluot/    (kijk ook even naar aprium en Japanse pruim en Cherrykose 😉)

 

Mag ik een oproep doen? Ik ben geinteresseerd in het uitwisselen met andere liefhebbers van o.a. dit soort Prunussen. bijvoorbeeld middels enthout ruil.  Ook pitten van zeer goede soorten hebben mijn belangstelling. Stuur me gerust een prive-berichtje als we  zo misschien iets kunnen ruilen.

 

 

 

WhatsApp Image 2021-11-15 at 16.19.09 Plumcot zl..jpeg

WhatsApp Image 2022-02-08 at 15.36.18 Plumcot zaailing met blad 8-2.jpeg

WhatsApp Image 2021-12-16 at 13.46.57 nr 12 Plumcot op Myrobalan ca 150 cm.jpeg

Edited by weknow

 • Like 4

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...