Jump to content

Persoonlijkheden


weknow

642 views

De wintermaanden zijn een ideale tijd om bomen te verplanten. Daarmee heb ik geluk. De tientallen bomen en struiken die ik snel moest uitgraven en ergens onderbengen kon ik nu ze in winterrust zijn in gegraven sleuven leggen, de wortels goed toegedekt met vochtige grond en compost en doeken. Zo heb ik enkel maanden de tijd om ze op een goede plek en weloverwogen goed verzorgd uit te planten. 

 

Het fijne van een nieuwe tuin en de noodzaak van bezigzijn in meerdere tuinen is dat ik  meteen kan zorgen dat alles goed en duidelijk is en blijft.. Veel te vaak heb ik het meegemaakt dat naamkaartjes verloren gingen of onleesbaar werden. De enige remedie is dan om het meteen goed aan te pakken.

 

Een goede plattegrond van de tuin, met genummerde plaatsen die terug te vinden zijn.

 

- Elke geplante boom of struik gaat meteen op de foto. Ik heb in whatsapp een groepje gemaakt (mijn lief is de ander, maar zij gebruikt het niet) en meteen na het planten stuur ik daarheen een foto met gegevens ( vak, rij, positie, precieze naam en evt. onderstam en grootte).  Zo krijgt elk boompje een eigen plek en identiteit en kan ik ook in de toekomst vrij precies de ontwikkeling volgen door ook bij verzorging, dracht, snoei, bloei enz. foto's te maken. 

- Elke individuele boom of struik krijgt een fiche met belangrijke informatie. Eigen foto's kunnen daarbij zodat de ontwikkeling te volgen is, maar ook informatie die ik verzamel van internet, zodat ik snel meer gegevens bij de hand heb over het specifieke ras en kenmerken die relevant zijn. Ik maak dat in een oude versie van Word en als zo een fiche klaar is, zet ik ze even om naar een PDF zodat ik ze ook op mijn telefoon snel even kan raadplegen.

- Natuurlijk maak ik ook een soort plattegrondje om snel te zien waar wat staat.

 

Door schade en schande wordt een mens wijzer en hoewel het veel werk is, maak ik van elke boom en struik ook een keramiek-naamkaartje. Die komt met een stukje bindbuis aan de stok of een stevige tak te hangen....dat is ook voor kijkers en bezoekers leuk. 

Mijn vrouw boetseert en draait met keramiek, meestal steengoed dat rond 1250 graden gebakken moet worden,  en heeft een oventje daarvoor. Haar afvalklei spaart ze voor mij op en ik pers daarvan blokjes. Met een houten pen kras ik daarin de naam van een boom. En natuurlijk boor ik een gaatje om het later te kunnen ophangen. Na een aantal dagen drogen en bijwerken vul ik de uitgekraste letters met een gekleurd engobe-mengsel. (Kleipoeder gemengd met zwart of ander donker pigment). Dat moet een paar weekjes goed drogen en wordt meegebakken in de oven tijdens een zogenaamde biscuitbak (900 a 100 graden). Dan is het al behoorlijk hard. Daarna wordt de voorzijde en achterzijde nog een keer bestreken met transparante glazuur en nogmaals meegebakken tot steen op 1200 a 1250 graden. Het is al met al veel werk, maar het resultaat is een naamkaartje dat bijna niet kapot kan en ook na vele jaren goed leesbaar blijft.  Zelfs als het valt op de bodem zal het zelden breken en door het gewicht ook niet wegwaaien.

 

 

WhatsApp Image 2021-11-05 at 16.50.27 Rij 3 nr 02 Shipova. Sorbopyrus auricularis.jpeg

WhatsApp Image 2021-11-19 at 14.06.23 rij 3 nr 05. Peer Graf Wilhelm op kweeA.jpeg

WhatsApp Image 2021-11-24 at 15.17.27 Vak 1 rij 3 nr 10 Shinko.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-02 at 21.43.06.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-02 at 21.42.57.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-02 at 21.49.38.jpeg

Edited by weknow

  • Like 6

3 Comments


Recommended Comments

Mooie naambordjes hoor! Zijn rijen van noord naar zuid met een bepaalde reden? En die zigzagrij?

Edited by Anna3
Link to comment
7 uren geleden, Anna3 zei:

Zijn rijen van noord naar zuid met een bepaalde reden?

Ja zeker. Als je bomen zo plant krijgen ze het meeste licht en zon. De zon schijnt vanuit oost in de ochtend tot vanuit west in de avond en staat tussen april en augustus ook vrij hoog. Die halve cirkelbeweging beschijnt dus tot rond 14.00 uur in de middag in de zomer vooral de bovenzijde en ene kant van de bomen en daarna de kruin en andere zijde. Fruit wordt beter van kwaliteit met volop zon. Ook voor een moestuin is orientering van rijen zo het gunstigste. 

 

8 uren geleden, Anna3 zei:

En die zigzagrij?

Het stuk grond waar mijn fruit nu staat in tuin 3 was ooit deels in gebruik als ook groententuin. Er waren al een aantal vakken, met wat verschillende grootte, waar de bodem beter verzorgd was. Daartussen stroken met gras en weideplanten ingezaaid dat door maaien kan worden bijgehouden.  In het vak (nr 1) dat ik als voorbeeld mee postte op foto, kwam rij 2 wat breder uit dan strikt nodig voor de fruitbomen die ik daar zette. Door wat zigzag te planten daar konden ze wat dichter in de rij en kon ik 2 of 3 bomen meer kwijt in die rij. In de klassieke moestuin waarin vakken vaak gevuld werden met 1 gewas kon je ze ook optimaal ruimte geven door in verband uit te planten. Bijvoorbeeld 24 kolen zet je niet als 3 x 8 naast elkaar, maar door 2 buitenrijen af te wisselen met een tussenrij waarin de koolplanten niet naast maar halverwege de andere rijen staan heeft elke plant in hetzelfde gebied wat meer bodem ter beschikking. 

Figuur 5.26 De verschillende typen plantverbanden..png

  • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...