Zaailingen: LED-verlichting en warmtematje(s): verbruik / Totaal energieverbruik.
Ik heb vier LED-battens (60 cm, 20 Watt), en twee warmtematjes (ca. 25 x 25 cm, 12 Watt)
Vanaf eind januari tot eind februari zijn er twee battens aan, en één matje. Daarna, tot begin mei: alle vier de battens, en een, soms twee matjes. De matjes worden aan/uit geschakeld door een thermostaat.
Met 4x battens (14 uur aan) en 1x matje (op 23 graden) zie ik dit:
4 battens verbruiken bij elkaar 76 Watt. Verbruik van het matje (die kleine hobbeltjes tussen 24:00 en 07:00u) is te verwaarlozen.
Bovenstaand grafiekje komt van de app die hoort bij een slimme stekker, die communiceert met de energiemeter die ik op de P1-poort van mijn slimme meter heb aangesloten.
Die energiemeter kan nog meer: registreren van alle meterstanden (elektriciteit en gas). Met een extra watermeter wordt ook mijn waterverbruik gemeten en vastgelegd. Daarnaast zijn zonnepanelen eraan te koppelen.
Van alles wordt ook de historie bijgehouden. Zie ook: homewizard.com.
Vele grafiekjes, dit is de mooiste en het meest informatief voor mij. Hieronder twee keer dezelfde. De eerste op een sombere kille dag, de tweede een dag later, toen het erg zonnig was en minder kil:
Uitleg:
- Paars: De elektriciteit die ik afneem van het net.
- Lichtblauw: Wat ik direct verbruik van de zonnepanelen. De slimme meter kan dat niet meten, dat verbruik gaat “binnendoor”.
- Groen: Mijn overproductie van de zonnepanelen, die teruggeleverd wordt aan het net (en, in NL, later weer gratis is te gebruiken, door de salderingsregeling).
Bottom line: Wat héb je hieraan?
Eigenlijk niks, want je energieverbruik wordt niet vanzelf lager.
Wel krijg je een prima inzicht in je verbruik. “Rare” pieken in de grafieken duiden op apparaten die misschien nodeloos energie verbruiken. Daar kun je actie op ondernemen.
(“want je energieverbruik wordt niet vanzelf lager”: Het is ook mogelijk om een slimme stekker zo in te stellen dat de daarop aangesloten apparaten alleen inschakelen als je zonnepanelen overproduceren. Dat is nu al nuttig in BE, en dat wordt in NL nuttig als de salderingsregeling op zijn eind loopt.)
Milieu (CO2) en/of je portemonnee: Alle kleine stappen helpen. Echt grote stappen maken levert veel meer op. Maar dan gaat de kost voor de baat uit.
Hier, tot vijf jaar geleden, per jaar: 1100 m3 gas, en 4200 kWh elektriciteit.
Toen, op volgorde: Zonnepanelen. Elektrische boiler weg en nieuwe combi CV + hybride warmtepomp.
Daarna, per jaar, ongeveer: 300 m3 gas, en -700 kWh elektriciteit.
- 6
4 Comments
Recommended Comments