Gisteren even een rondje tuin gedaan:
^ Gieser Wildeman
^ Elstar (een jonkie, van vorig voorjaar)
^ Conference (een jonkie, van vorig voorjaar)
^ Nashi peer (een jonkie, van vorig voorjaar)
^ Schone van Boskoop. Neefje en directe buurman Rode Boskoop (geen foto) is hier wat minder ver.
Toegift, buitenbeentje: een mini Keukenhofje, Net niet Zeeland, maar West Brabant, ca. 12 km van huis:
Zaaironde begin februari is nu compleet. De volgende ronde komt begin maart (o.a. annuum pepers en paprika's)
De "moeilijke" pepers (Carolina Reaper en Mdme Jeanette) zijn al opgekomen, na slechts 7 dagen!
Nu wordt het hoog tijd voor de wintersnoei van fruitboompjes. De Gieser Wildeman heeft nogal wat waterloten, een Elstar moet gefatsoeneerd, net zoals de Schone en Rode Boskoop. De nieuwe aanplant 2023 (Conference, Elstar, Nashi peer) zal nog weinig tot niet bijgesnoeid hoeven
Eigenlijk een week te vroeg (mijn regel: chinense pepers 1 februari; annuum pepers en paprika's 1 maart; tomaten 1 april; overig: nog later)
Exoten had ik al eerder gezaaid:
- Szechuan peper: begin november, heeft buiten gestaan, is nu net naar binnen. Nog niks te zien.
- Kaapse zonnedauw: begin december. Als kiemtest, maar ik ga er maar mee door:
^ Overzicht. Het (zelf gewonnen) zaad is zo klein dat doseren niet makkelijk is
^ Detail. Gemiddeld
^ Eén LED-batten à 20 Watt staat toch al aan (8 u per dag), om de Kaapse zonnedauw te laten overwinteren. In het 80 cm brede boekenkast-vak kunnen er nog wel een paar potjes bij.
Al gedaan:
- Szechuan peper: In twee potjes gezaaid. Een potje gaat over een week of vier naar buiten (voor een maandje of zo), de andere blijft binnen.
- Kaapse zonnedauw: kiemtest van zelf gewonnen zaad. Daar ga ik daarna ook mee door, t.b.v. de export (MTFD)
Nog te doen deze week:
Donderdag, 18:00u. Hier: buiten 28 graden, binnen 26 graden. De komende dagen wordt dat nog erger.
Veel zon. Als dat zo doorgaat dan verbreek ik mijn oude maandrecord (mei 2022) van 560 kWh (van 3575 Wp panelen).
Veel zon -> het buitenwater warmt op. Vandaag of morgen begint mijn zwemseizoen, gemeten temperatuur (door RWS) in “mijn” stukje Oosterschelde is nu 18 graden, mijn ondergrens.
Veel zon, veel wind -> watergeven. Er staat hier erg veel in potten,
Jeugdsentiment.
Een kleine vijftig jaar geleden had ik op mijn studentenkamer (BE: kot) diverse planten staan.
Een papyrus (toendertijd “hot”), vanaf de vloer tot aan het plafond.
Tomaat Moneymaker in de vensterbank (deden het geweldig goed: een mini oerwoud, mét een leuke opbrengst).
Zo ook een Venus vliegenval (Dionaea muscipula), en een Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii).
De Venus vliegenval ging al snel dood, omdat ik in mijn onwetendheid bijgemest had
Ik heb vier LED-battens (60 cm, 20 Watt), en twee warmtematjes (ca. 25 x 25 cm, 12 Watt)
Vanaf eind januari tot eind februari zijn er twee battens aan, en één matje. Daarna, tot begin mei: alle vier de battens, en een, soms twee matjes. De matjes worden aan/uit geschakeld door een thermostaat.
Met 4x battens (14 uur aan) en 1x matje (op 23 graden) zie ik dit:
4 battens verbruiken bij elkaar 76 Watt. Verbruik van het matje (die kleine hobbeltjes tussen 24:00 en
Ieder jaar zet ik steeds iets minder "gewone" moestuingroenten. Aardappels en uien, die raap ik wel, dat is veel makkelijker.
Peper, paprika, tomaten: die doe ik nog wel. Net zoals b.v. buitenkomkommers (Marketmore).
Paprika: dit seizoen Corno di Toro rosso (heel grote puntpaprika). Misschien een kandidaat voor de teeltwedstrijd 2024.
Ook knolselderij, herfstprei, winterwortel: voor met name de erwtensoep. En een paar andere buitenbeentjes.
O ja, de keukenkruiden, die blijven
Ook het inmaken is nu (bijna) klaar.
Appels:
- ruim voldoende appelmoes ingemaakt, in jampotten
- drie appeltaarten in de vriezer, in gevarieerde porties
- 5 L appelsap staat nu te gisten, voor appelwijn
- Een kilo of 10 weggegeven
Stoofpeertjes:
- Bereid, nu in een stuk of 10 jampotten
- Bereid, nu in de vriezer, in gevarieerde gevacumeerde porties.
- Ruim 10 kilo weggegeven (meest rauw,
Eerst maar eens de waan van de dag.
^ Stoofpeertjes, heel. In een pan van 7 liter. Ruim 4 kilo peertjes. Rode wijn, water, gember, suiker, 2 laurierblaadjes, klein snufje Cayennepeper, heel klein snufje zout.
^ Eerste peperdroogsessie: Madame Jeanette. De restwarmte verwarmt het huis, en de heerlijke geur is ook gratis.
Binnenkort de vriezers opruimen. Koelelementen eruit, oude restanten opeten, heel oude spullen weggooien. Om ruimte te maken voor
De Sonja wedstrijdkomkommer was leuk. Prima ras voor "de langste".
In het begin veel mannelijke bloemen. Gevoelig voor meeldauw, waardoor je vrij vroeg moet ruimen.
Altijd heb ik (ook) Marketmore staan. Geeft ook in het begin veel vrouwelijke bloemen, blijft (bij mij) steeds vrij van meeldauw. Goede smaak.
Misschien zijn er nog betere soorten voor buiten, maar Marketmore is voor mij een blijvertje.
Zo stonden ze er gisteren bij:
Er zitten nog v
Het is weer voorbij, die mooie zomer, die begon zowat in mei
Ik dacht dat er geen eind aan zou komen, maar …
Stom deuntje, wel zeer toepasselijk op dit seizoen.
Dat de zomer voorbij is, is ook te merken aan de opbrengst van mijn zonnepanelen, De laatste twee zeer sombere dagen leverden net genoeg op om op nul-verbruik te komen.
Het goede nieuws is dat mijn zomer-overproductie van ca. 1.800 kWh in de spaarpot zit. Daar kom ik de winter ruim mee door, zelfs inc
Stoofpeer Giezer Wildeman:
Appel, Elstar:
Appel, Schone van Boskoop:
Appel, rode Boskoop
Nog lang niet rijp, gaat wel de goede kant op:
Zonnig, 25 graden, watertemperatuur 22 24 graden. Straks weer even zwemmen. Dat wordt nr. 28 van dit seizoen).
Wonen in het buitengebied kent dus niet alleen maar nadelen.
Op de foto extreme drukte (nou ja, extreem voor hier), op een zonnige en hete zondagmi
Zeekraal. Een heerlijke zilte groente.
Snijden mag, maar alleen met vergunning. Zonder vergunning mag je de schorren niet betreden, en op het snijden van zeegroenten (lamsoor en zeekraal staan hoge boetes. Terecht, het is kwetsbare natuur.
Dit jaar was ik weer eens ingeloot voor een snijvergunning.
Hierboven ongeveer 4 ons. Rauw in een salade; kort roerbakken; gewoon even koken: allemaal heel lekker.
Hier een stukje van het schor vlak bij mijn huis:
Het afharden van binnen opgekweekte zaailingen ging dit jaar vrij makkelijk.
Deze eerste dag was er vrijwel geen zon. De dagen erna wel, maar een lumineus idee borrelde op. Alles om gesjouw te voorkomen.
^ Ruim de helft stond toch al op dit bankje (richting ZW), Van de grond af, tegen de slakken. De waslijnen hangen er al jaren.
Dus: laken over de waslijn, en klaar.
Frambozenstekken. In een hoekje stonden al twee jaar drie potten met stekken, van Goldfish
Voortuin:
^ Voortuin: Renetten: Schone van Boskoop; rode Boskoop
^ Achtertuin: Elstar
^ Achtertuin: Gieser Wildeman
^ Mijn tuintje: allemaal gepruts in de marge. Een buurman, een kilometer verderop, pakt het professioneler op, met zijn ruim 20 hectare.
De wildpluktuin.
Na twee jaren uitgeloot te zijn ben ik dit jaar gelukkig ingeloot voor een snijvergunning zeegroenten (lamsoor en zeekraal).
Strenge co
Op 19 februari zaaide ik tomaat Balkonstar, enkel en alleen als kiemtest. Het zaad was al 5 jaar oud.
Die kiemden goed, en snel. Het is er echter niet van gekomen ze weg te gooien.
Toen gezaaid in coco peat, verder niks. Na opkomst hebben ze in de woonkamer gestaan, bij 18 à 20 graden, op een toevallig erg donker plekje
Op 26 maart de "echte" zaai gedaan. Die zijn na opkomst onder een LED balkje (1 x 20 W) gezet.
En nu, ter vergelijk:
De
Warmtematjes staan vanaf nu uit. Want de laatste zaailingen die voor het kiemen wel ietsje vloerverwarming konden gebruiken zijn ontkiemd.
^ Tomaten Balkonstar en Roma nu. Opkomst 5 resp. 4 dagen na zaaien. Op 26 maart gezaaid, ruim op tijd, misschien wel een weekje te vroeg.
Nog te zaaien zaden (komkommer, courgette en zo) hebben geen warme voetjes nodig.
Bloesem en vorst in de komende nachten:
De pruimen (Reine victoria en Mirabelle de Nancy) staa
De wintersnoei kan nu nog, maar het wordt wel hoog tijd.
Gisteren bezig geweest:
^ Vóór
^ Ná
Elk jaar gaat alles eraf (dus ook de oude gesteltakken), op twee mooie ranken van het vorig jaar na. Dat worden de nieuwe gesteltakken. Uit die nieuwe gesteltakken groeien de nieuwe ranken, waaraan de trossen ontstaan.
Snoeiwijze: Guyot, dubbel.
Ras: Rondo. Blauwe wijndruif.
Ras-informatie: https://www.wijnbouwersderlagelanden.nl/
Eerst maar eens beginnen met mijn zaaikalender, bijgewerkt tot vandaag:
Iedereen heeft zijn eigen vorm van een zaaikalender. Deze bevalt mij al jaren goed. De vooraf geplande zaaidatum weerhoudt mij van (veels te) vroeg zaaien.
Geplande zaaidatums zijn op basis van eigen ervaringen. En natuurlijk ook op basis van algemene, betrouwbare informatie. Zoals de tabelletjes op de site van Diana (https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/) , en meer n
Onlangs geplukt, uit eigen tuin:
Wijndruiven (Rondo). Netto 5 liter wijn.
Stoofpeertjes (Gieser Wildeman). Beurtjaar. Iets van 6 kilo.
Goudrenet. Beurtjaar (of veel te droog gestaan). Niet de moeite waard.
Herfstframbozen. Nog steeds iedere paar dagen een fors handje.
Onlangs gekregen: grauwe gans, geschoten op 1km van mijn huis.
Onlangs van het land geraapt:
Uien. Weinig. Totaal slechts 10 kilo.
Aardappels. Redelijk. Bij elkaar ca. 30 kilo
De herfst begint voor mij rondom 1 september.
Dat is namelijk het moment dat het waterschap het riet snoeit, aan "mijn" kreek/sloot.
^De muur van metershoog riet: allemaal weg.
Meestal is het dan gedaan met mijn privacy. Vanaf het terras heb ik dan direct uitzicht op de lokale Rijksweg. Let op de hoofdletter, het is een straatnaam. Door het jaar genomen komt er één auto per 10 minuten over.
Dit jaar heb ik nog privacy: de voedermais staat er nog prima bij.
Vandaag geen rokjesdag (Martin Bril), maar lisjesdag!
Vorig jaar rondom deze tijd schreef ik, in:
Het begint nu echt. Voor sommigen zijn het de kieviten, de zwaluwen, rokjesdag, en zo meer.
Voor mij is het de gele lis. Hier de allereersten, van nu inmiddels zo’n vier strekkende meter aan/in de sloot. Vanaf eind volgende week zal dat een knalgele zee van bloemen geven.
Dat was op 16 mei 2020.
Nu, vandaag, 30 mei 2021, precies twee weken later dan in 2020 :
Kiemduur: 187 dagen ???
Tja, het kan lang duren bij koudekiemers.
Gele lis:
- 30-10-2020: start van weken van de kurkdroge zaden. Buiten, in water, af en toe water verversen.
- 13-12-2020: geweekte zaden gezaaid in bloembak. Buiten laten staan
- 5-5-2021: Toen pas zag ik de eersten opkomen.
Nu:
Met wat getruc (zaden vijlen; een aantal weken in de koelkast) kan het wel wat sneller. Maar waarom al die moeite als het ook heel makkelijk kan?
^ Peer Gieser Wildeman
^ Pruim Reine Victoria
^ Mirabelle de Nancy
^ Schone van Boskoop (reinet)
^ Druif Rondo
Dit jaar zijn ze ongeveer twee weken later dan vorig en eervorig jaar.
Zie 2019 (8 april):
Verklaring: April 2021 was koud:
April 2019: Gemiddelde temperatuur 10,7
April 2020: Gemiddelde temperatuur 11,0
April 2021: Gemiddelde temperatuur 6,1 (tot vandaag)