4-9-2023
De laatste week van augustus is weer een natte week geweest.
Kregen we eerder vooral motregen, nu kregen we echte buien. En dan gaat alles gelijk aan de groei, de groenten en het onkruid.
27-8-2023:
Toch moest ik hard aan de slag, behalve het dagelijks oogsten moeten nu ook de late aardappels er nodig uit.
Het was vrij koud maar langzaam aan werd het warmer en dan komt de fytoftora weer opduiken.
Schoffelen kon toch nog niet met alle nattigheid dus maar natte aardappels rooien.
Iedere dag rooi ik wat rijtjes, dan is het voor mij goed vol te houden.
Ik oogst de laatste sperziebonen voor voorlopig, de planten zijn afgedragen en kunnen op de composthoop.
Omdat er drie legsels niet kiemden moet ik een week of twee, drie wachten maar ze komen er alweer aan.
Zeker nu de temperatuur weer een weekje warm blijft zullen de bonen snel weer komen.
Daarna gaat het door zolang het weer goed blijft want er staan nog drie rijen aan te komen.
Ook daar zijn de eerste bloemknoppen te zien.
De sla en andijvie hebben geprofiteerd van het koele weer en de regen.
Hier de sla een week terug maar die kan ik inmiddels al oogsten.
Net als de andijvie.
Ook de bosuien zijn klaar om met oogsten te beginnen, ze staan veilig onder het fijne gaas.
En er zijn natuurlijk de tomaten, met emmers tegelijk komen ze nu.
De laatste gedroogde uien moeten ook gelijk mee van de tuin want we zijn potten aan het vullen.
Maar soms halen de tomaten de potten niet....
Dus moeten er weer nieuwe geplukt worden.
Van de kleinste wilde tomaatjes tot de grotere jongens.
Ik kweek ze niet om hele grote te oogsten maar ben wel blij met grotere exemplaren.
Vorig jaar had ik veel meer kerstomaatjes en dus ook veel meer werk bij het plukken en verwerken.
En weer potten vullen.
Ook wordt er tomatenjam en ketchup gemaakt, lekker bij de boontjes.
Als de zes liter pan even leeg is kan ik snel courgettesoep maken.
De gerooide aardappels moeten eerst drogen en dan kan ik het zand er af wrijven.
Ik droog ze in de kas in gaasbakken.
En elke dag een paar emmers mee naar huis en de tuin wordt langzaam leger.
Het onkruid gaat laag om laag met paardenmest op de composthoop.
De paprika's oogst ik nu ook regelmatig.
En het is volop suikermaistijd.
We eten ze en ik pulk ze leeg en vries de korrels in.
Op de laatste regendagen is toch nog de tomatenziekte flink gearriveerd.
Ik maak de planten vrij van aangetast blad.
Dat blad voer ik af en ik loop elke dag de planten even na.
Elke dag moet ik dan blad plukken maar de tomaten gaan voorlopig nog even goed.
Met twee volle emmers blad aan het stuur en een volle zak blad achter op voorzichtig naar huis.
Veel werk maar hopelijk kan ik nog even door oogsten.
De aardappeloogst van de late aardappels valt me alles mee na de mislukte primeurteelt.
De eerste vierkratten staan inmiddels opgeslagen en de oude oogst is uit de schuur.
We aten er niet meer van maar ik was benieuwd hoe ze zich zouden houden.
Nog net te eten in nood, maar wij hebben nu de nieuwe oogst.
Er is nu een overvloed van de tuin en ook de voorraad wordt weer opgebouwd.
Nog even hard werken om alles te verwerken.
Maar ook genieten van verse herfstbloemen en een lekkere taart met aalbessenvulling en duindoornbessen.
Edited by Patrijs
- 5
6 Comments
Recommended Comments