Ga naar inhoud

4-9-2023


Patrijs

431 weergaven

De laatste week van augustus is weer een natte week geweest.

Kregen we eerder vooral motregen, nu kregen we echte buien. En dan gaat alles gelijk aan de groei, de groenten en het onkruid.

 

27-8-2023:

 

neerslagsom 27-8-2023 2000 uur.png

 

Toch moest ik hard aan de slag, behalve het dagelijks oogsten moeten nu ook de late aardappels er nodig uit.

Het was vrij koud maar langzaam aan werd het warmer en dan komt de fytoftora weer opduiken. 

Schoffelen kon toch nog niet met alle nattigheid dus maar natte aardappels rooien.

 

Iedere dag rooi ik wat rijtjes, dan is het voor mij goed vol te houden.

 

20230829_1856002.jpg

 

Ik oogst de laatste sperziebonen voor voorlopig, de planten zijn afgedragen en kunnen op de composthoop.

 

20230824_143229 2.jpg

 

Omdat er drie legsels niet kiemden moet ik een week of twee, drie wachten maar ze komen er alweer aan.

 

20230824_1435092.jpg

 

Zeker nu de temperatuur weer een weekje warm blijft zullen de bonen snel weer komen.

Daarna gaat het door zolang het weer goed blijft want er staan nog drie rijen aan te komen.

Ook daar zijn de eerste bloemknoppen te zien.

 

20230901_1345052.jpg

 

De sla en andijvie hebben geprofiteerd van het koele weer en de regen.

Hier de sla een week terug maar die kan ik inmiddels al oogsten.

 

20230824_1435302.jpg

 

Net als de andijvie.

 

20230824_1435372.jpg

 

 

Ook de bosuien zijn klaar om met oogsten te beginnen, ze staan veilig onder het fijne gaas.

 

20230824_1436482.jpg

 

En er zijn natuurlijk de tomaten, met emmers tegelijk komen ze nu.

De laatste gedroogde uien moeten ook gelijk mee van de tuin want we zijn potten aan het vullen.

 

20230824_1930592.jpg

 

Maar soms halen de tomaten de potten niet....

 

20230824_1946302.jpg

 

Dus moeten er weer nieuwe geplukt worden.

 

20230826_1427212.jpg

 

Van de kleinste wilde tomaatjes tot de grotere jongens.

 

20230826_1610102.jpg

 

Ik kweek ze niet om hele grote te oogsten maar ben wel blij met grotere exemplaren.

Vorig jaar had ik veel meer kerstomaatjes en dus ook veel meer werk bij het plukken en verwerken.

 

20230826_1801392.jpg

 

En weer potten vullen.

 

20230826_1835472.jpg

 

Ook wordt er tomatenjam en ketchup gemaakt, lekker bij de boontjes.

 

20230827_1909432.jpg

 

Als de zes liter pan even leeg is kan ik snel courgettesoep maken.

 

20230831_1617162.jpg

 

De gerooide aardappels moeten eerst drogen en dan kan ik het zand er af wrijven.

Ik droog ze in de kas in gaasbakken.

 

20230829_1856102.jpg

 

En elke dag een paar emmers mee naar huis en de tuin wordt langzaam leger.

 

20230829_1930012.jpg

 

Het onkruid gaat laag om laag met paardenmest op de composthoop.

De paprika's oogst ik nu ook regelmatig.

 

20230829_1443292.jpg

 

20230829_1959432.jpg

 

En het is volop suikermaistijd.

 

20230831_1548312.jpg

 

20230901_0056462.jpg

 

We eten ze en ik pulk ze leeg en vries de korrels in.

 

Op de laatste regendagen is toch nog de tomatenziekte flink gearriveerd.

Ik maak de planten vrij van aangetast blad.

 

20230901_1344442.jpg

 

Dat blad voer ik af en ik loop elke dag de planten even na.

Elke dag moet ik dan blad plukken maar de tomaten gaan voorlopig nog even goed.

Met twee volle emmers blad aan het stuur en een volle zak blad achter op voorzichtig naar huis.

 

20230901_1404542.jpg

 

Veel werk maar hopelijk kan ik nog even door oogsten.

 

20230901_1945232.jpg

 

20230902_1953262.jpg

 

20230901_2038322.jpg

 

20230901_1946572.jpg

 

De aardappeloogst van de late aardappels valt me alles mee na de mislukte primeurteelt.

 

20230901_1821042.jpg

 

20230901_1909312.jpg

 

De eerste vierkratten staan inmiddels opgeslagen en de oude oogst is uit de schuur.

We aten er niet meer van maar ik was benieuwd hoe ze zich zouden houden.

 

20230903_1542552.jpg

 

Nog net te eten in nood, maar wij hebben nu de nieuwe oogst.

 

20230902_2010472.jpg

 

Er is nu een overvloed van de tuin en ook de voorraad wordt weer opgebouwd.

 

20230903_1958002.jpg

 

20230903_2001002.jpg

 

20230904_1239182.jpg

 

Nog even hard werken om alles te verwerken.

 

20230903_1830152.jpg

 

20230901_1946022.jpg

 

Maar ook genieten van verse herfstbloemen en een lekkere taart met aalbessenvulling en duindoornbessen.

 

20230903_2049072.jpg

 

 

aangepast door Patrijs

  • Like 5

6 reacties


Aanbevolen reacties

Ja, maar het herfstweer is nu wel achter de rug. Een periode van afschuwelijke hitte komt er nu aan, boven de 30 graden enzo… Misschien goed groei weer voor mijn plantjes maar zelf heb ik er een hekel aan, bovendien moet je tuin elk paar uur gieten. Tomaten zullen in ieder geval mooi kunnen opkleuren! De tomaten ketchup van u ziet er trouwens zeer smakelijk uit, mag ik het recept weten? Ik zou zelf ook graag tomaten ketchup maken. 
U bent een zeer goede kok, dat is duidelijk. Al die gerechten zijn een lust voor het oog, en de mond!

Is die lekkere taart met aalbessenvulling en duindoornbessen ook zelfgemaakt?

  • Like 1
Link naar reactie

Wat heerlijk nog al die piepers!   En die tomaten.

ik heb een prachtige oogst, en bij elkaar was het echt wel een emmer denk ik, maar emmers vol !!!! Dat is wel heel lekker, en veeel! 
maar geloof dat jij ook meer monden te voeden hebt dan ik! 

  • Like 1
Link naar reactie

De tomaten zijn gezaaid, 

Money Maker

Roze tomaten een gekregen tomaat, naam onbekend 

Sungold F1

 

 

Het zal wel die onbekende soort zijn.  😳

Het zou zo maar Marmande kunnen zijn, maar ze worden een stuk groter.   

Ik ben helaas geen tomatenkenner.

  • Like 1
Link naar reactie

Het plukken van de duindoornbesjes is nog het lastigste, vooral als de vriezer vol zit en je de doornige takken er niet in kunt stoppen om makkelijk de bevroren bessen te plukken.

De ketchup is inderdaad goed gelukt, met agar agar, bleekselderij, kruiden en wat suiker.

Matrijs heeft die gemaakt, met ik dacht een recept van het Web.

Gewoon de kruiden die je lekker vindt in je zoekopdracht stoppen. 🤫

aangepast door Patrijs
  • Like 1
Link naar reactie

Leuk zeg! Bedankt voor het recept! Ik zal zeker eens tomaten ketchup gaan maken 😀

 

Het lijkt me inderdaad moeilijk om duindoornbessen te plukken, maar ze zijn wel heel gezond. En smaken ze ook lekker? Of lijkt het op de smaak van een lijsterbes. Ik heb nog nooit duindoornbesjes gegeten.  

aangepast door Maarten V.
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...