Jump to content

  • Zouten:
    Als we over zouten praten op deze website een chemische verbinding tussen positieve en negatieve ionen, respectievelijk kationen en anionen. Een zout is in vaste aggregatietoestand een kristallijne stof waarin de positieve en negatieve ionen in een kristalrooster zijn gerangschikt. 

     

    Bijna alle kunstmeststoffen zijn zouten en worden in de gangbare landbouw gebruikt.

    Naast alle zouten is er ook nog een organisch gebonden stikstofvorm die chemisch gewonnen wordt ureum(+LINK) deze wordt o.a. gebruikt als bladbemesting in de fruitteelt(+LINK) .

    Er zijn veel manieren om zouten te meten. Bij planten zijn vooral de gehaltes van belang die kunnen voorkomen in bodem, grondwater, gietwater en in de plant zelf. In waterige oplossingen meet men vaak de EC. De EC (Electric Conductivity) is de maat voor hoe goed een oplossing stroom geleidt: hoe meer opgeloste zouten in een oplossing, hoe beter deze geleidt en hoe hoger de EC wordt. Een EC meting is temperatuurafhankelijk; standaard word deze bij 25 °C gemeten.


    Te veel zouten:
    • Kan bladverbranding veroorzaken.
    • Kan wortelverbranding veroorzaken
    • Kan leiden tot groeistop.
    • Kan leiden tot de dood van de plant.

    Voorkomen van ophopingen van zouten:

    - Zouten kunnen opbouwen in de bodem als je b.v. altijd maar een klein scheutje water geeft in een pot. De bovenste laag van de grond begint dan wit uit te slaan. Om dit te verkomen geef je meer water totdat het uit de drainage gaten loopt. Zie foto 1 voor ophoping van zouten.

     

    image.png
    Foto 1


    Wit gekristaliesert zout aan de stam van deze plant, waarschijnlijk van bemestingszouten anders dan calcium<+link>.

    Orangje zouten aan de rand van de pot, van calciumcabionaat wat in het water zit. Calciet<+link> is een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst, en is er in verschillende kleuren. Op de foto zie je de Orangje zouten van het calciumcabionaat wat in het water zit. In nederland is dit over het algemeen wit.



×
×
  • Create New...