

Maj-Maj
Members-
Aantal items
14 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Recente bezoekers van dit profiel
De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.
-
Wat doen jullie met tomaten met bruine plekken (phytophtora)? Zijn deze nog eetbaar als je die plekken wegsnijdt en kookt (rauw eet ik ze sowieso niet meer)?
-
Bij mij heeft de phytophtora ook hard toegeslagen in een week tijd. Het zit bij sommige planten ook al in de stam. De vruchten zien er nog goed uit. Wat kan ik het beste doen? Ik ben nu alvast de bladeren aan het weghalen. Eten jullie nog de vruchten van deze planten?
-
Dankjewel voor jullie reacties, fijn om de context ook helder te hebben. Ik heb inderdaad nu een combinatie van potgrond en tuinaarde gebruikt, hoewel bleek dat die tuinaarde ook weer bemest was, maar minder dan de potgrond. Ik kijk tegenwoordig dus beter naar wat een geschiktere grondsoort is, ook voor mijn andere planten. Ik heb onlangs ook bio potgrond geprobeerd. Het is nog even een beetje uitzoeken, want ik ben afhankelijk van wat de buurtwinkels hier aanbieden. Maar veel denk voor het meedenken en jullie reacties, dat waardeer ik enorm. De bietjes ga ik toch maar verorberen denk ik
-
Goedemorgen, Iemand op dit forum wees mij erop dat ik zeer voorzichtig moest zijn met het oogsten van bietenblad als deze is gekweekt in potgrond (wat ik dus heb gedaan omdat ik geen tuin heb en in de stad woon) vanwege de hoge nitraat-nitriet(?)concentraties. Nu vroeg ik mij af of dit ook geldt voor de kroten zelf. De bieten zijn inmiddels mooi gegroeid en klaar om te worden geoogst. Echter wil ik geen bieten eten als die ongezond zijn. Ik eet ze uiteraard overigens gekookt, ik weet niet of dat nog iets uitmaakt.
-
Oh jee, ik wist niet dat potgrond zo slecht was. Ik heb andere nitraatrijke groente zoals rucola en spinazie ook gezaaid in potgrond en ook wat sla in bio potgrond van pokon (NPK: 10-4-4). Is dit dan ook zo slecht? Ik tuinier op een balkon in de stad, dus het is niet eenvoudig voor mij om aan rijpe compost te komen. Overigens is dit echt biet uit een nieuw zakje, geen snijbiet.
-
Ik heb een beetje hetzelfde probleem als de topicstarter: veel blad maar weinig biet tot nu toe. Twee vragen hierover: 1. Op zich vind ik bietenblad ook erg lekker. Hoeveel blad moet ik laten staan om ook de knol nog groeipotentie te laten houden? 2. Ik heb de bieten gezaaid in potgrond in een kweekbak. Bevat potgrond relatief gezien teveel stikstof om ook de knol goed te laten groeien? Hoe kan ik dit eventueel nog veranderen in de grond? Extra kali toevoegen?
-
Van peterselie en selderij is overigens ook bekend dat deze niet goed samengaan in elkaars buurt. Zelf overigens nog nooit uitgeprobeerd
-
Het is een ordinaire marmande, dus zeker geen struiktomaat Dan houd ik het bij 1 plant! Bedankt!
-
40 cm doorsnee is deze en aan de onderkant 30cm. Maar voor 1 plant denk ik hè?
-
Ik heb zelf een pot van 33l klaarstaan. Daar past denk ik maar een marmande tomaat in en geen 2 neem ik aan? Voor mij ook een experiment: tomaat in pot. Gewoon maar eens proberen.
-
Vraag: is het ook mogelijk om alleen de bollen/knollen te bewaren en het loof af te snijden om later in het jaar uit te planten?
-
Ik ga het zeker doen en experimenteren. Ik ben er net bijvoorbeeld achter gekomen dat de tomaten die ik binnen aan het opkweken ben 2 meter hoog worden, oeps... Ik denk dat ik nog een mooie diepere bak (https://www.elho.com/nl/collectie/product/8711904347420/barcelona-xl-80-living-black/) ga kopen voor de bonen. Ben ik te laat als ik nu nog sugar snaps of peulen zaai? Of kan ik beter wachten en straks beginnen met de pronkbonen?
-
Grork: Dank voor de tips. Ik merk dat ik het lastig vind om te bepalen hoeveel diepte bepaalde groente nodig hebben. Van bijvoorbeeld sla weet ik dat het prima in een balkonbak kan bijvoorbeeld, maar peulen en bonen? Geen idee of een bak van 17 cm dan bijvoorbeeld diep genoeg is. Zijn daar richtsnoeren voor of informatie waar ik meer kan vinden over de gewenste diepte van potten en bakken?
-
Fijn om te zien dat niet iedereen beschikt over een enorme tuin en het soms moet stellen met een klein balkonnetje. Ik heb gelukkig allebei tot mijn beschikking, maar door coronatijden helaas nu alleen een balkon waar ik meer mee wil doen. Ik zit daarom te denken aan de aanschaf van een paar bakken voor op mijn balkon (gericht op het westen), waar ik peulen in wil zetten. Elho heeft een leuk assortiment van losse bakken (https://www.elho.com/nl/collectie/product/8711904154998/gb-garden-xxl-80-living-black/), maar heeft ook min of meer kant en klare oplossingen (https://www.elho.com/nl/collectie/product/8711904350307/gb-veggie-wall-80-living-black/). Ik heb geen ervaring met teelt in bakken, dus vroeg me af of jullie tips hebben voor wat betreft de diepte van zo'n bak (later in het jaar wil ik ook nog tomaten kwijt) en klimmateriaal voor aan de muur. Zijn er nog goede communities/websites voor inspiratie en tips (mag ook niet-Nederlands zijn).
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.