Jump to content

Fritsies Moestuin

Members
 • Content Count

  69
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Beilen
 • OCCUPATION
  Gepensioneerd

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hallo, Ik ben bezig om de bestaande rabarberplanten eruit te halen. Komen nl. op een andere plaats. Nu spit ik al ruim om de wortelstronk heen om deze er vervolgens uit te halen. Hoogstwaarschijnlijk zijn door droogte de wortels erg diep in de grond gaan zoeken naar water. Maar hoe zit het, als er wortels of stukken wortels in de grond blijven zitten, komt daar de rabarber terug? Graag zou ik op dat gedeelte kruisbessen willen plaatsen en hoop volgend jaar zou weinig mogelijk problemen te krijgen met opgroeiende rabarberplanten. Alvast bij voorbaat hartelijk dank voor uw advies. Frits
 2. Voor geïnteresseerden heb ik hier een mooi voorbeeld voor het maken van een compostbak. Ben super tevreden over mijn nieuwe compostbak met op één zijde 3 uitneembare geïmpregneerde planken. De metalen regeldragers heb ik pas geslagen, zoals een smid het vroeger ook deed, op de bankschroef. Planken, palen, schroeven en regeldragers zijn geleverd door http://www.houtindetuin.nl Bestrating heb ik op de uitneemzijde iets vergroot met grindtegels 40 x 60 cm om het tuinpad makkelijker schoon te kunnen vegen.
 3. Prachtig weer vandaag, even thuis formule 1 kijken, en weer door met de schoffel. Met dit prachtige weer vandaag was het leuk om de fruitstruiken weer onkruid vrij te maken. Ook nog een bed met andijvie en eentje met slaplantjes geplant. En, natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Spinazie gezaaid jl. 15 augustus. Met onderstaand het resultaat tot nu toe. Ik had het ook beter eerste 2 weken moeten afdekken. Dan pikken de vogels het niet weg. Balen, nou ja, balen. Zo gek ben ik zelf niet op spinazie.
 4. Vanmorgen beide zijkanten dichtgeschroefd. En natuurlijk het vogelkooitje opgehangen. Nu al? Ja, omdat het zo mooi staat.
 5. Toch nog enkele slaplantjes uitgezet.
 6. De muurplaten heb ik toch maar vastgeschroefd op de beton funderingsbalken (dikke opsluitbanden). Het dak is geplaatst welke bestaat uit golfplaten met een lichtplaat in het midden. Nu eerst maar eens een paar dagen onkruid wieden zodat ik rustig kan nadenken hoe het grote dakoverstek op te lossen.
 7. Het project nieuw tuinschuurtje begint vorm te krijgen. Lijkt mij groot genoeg.
 8. Ze doen het uitstekend, mijn gekregen yacon plantjes.
 9. Supertrots om deze groenten in mijn moestuin te hebben. T.w. Mierikswortel, Crosne, Aardpeer en Smeerwortel.
 10. Een beetje kunst zorgt wel weer voor reuring op de moestuin. Zelf vind ik het óók niet écht leuk, maar er is weer gepraot.
 11. Ik ben op zoek naar ca. 100 stuks BATO aardbeibakken. Wie heeft ze staan of gaat ze in loop van dit jaar ter overname aanbieden?
 12. Het is een grote gok. Nachtvorst mag ik komende nacht verwachten, maar toch vandaag 48 stuks "Lollo Rosso"verspeend op 25 x 25 cm in de volle grond tussen de (pronk)bonenstokken. Eigenwijs en met een beetje ervaring moet het toch kunnen nietwaar? Wees gerust mede tuinders, ik heb er nadien een tunnel overheen geplaatst. M.a.w. het komt naar verwachting denk ik allemaal goed.
 13. Het was vandaag een héérlijke dag (14°) om bezig te zijn op de moestuin. Naast de waterpomp (wij hebben helaas geen waterleiding op de volkstuin) op mijn groentetuin 12 betontegels gelegd om daar vervolgens 3 stuks 200 ltr watertonnen te plaatsen. Het grondwater, komt van diepte ca. 30 mtr, is te koud voor de groentes. Straks, wanneer de groentes extra vocht nodig hebben, is de voorraad van bijna 600 ltr. op de juiste temperatuur. Van de gekregen tuin, welke ik dit jaar van de vereniging mag gebruiken mits ik deze 1 januari as. schoon oplever, de daar twee aanwezige compostbakken verplaatst naar mijn eigen tuintjes. Omdat mijn moestuin handen beginnen te jeuken vandaag op het eind van de dag toch nog maar even de bonenstokken geplaatst t.b.v. de pronkbonen (Emergo).
 14. Snip- en snipverkouden kon ik het vanmiddag toch niet laten, want het is echt kicken, om even op de tuin te kijken. Daarbij bijgaand 2 minuten filmpje gemaakt. Excuus voor mijn gehijg en gepuf, het water loopt mij de neus uit. Onvoorstelbaar dat je met een minuscuul zaadje iets uit de grond ziet groeien. Dat is écht kicken tot en met. Het filmpje begint bij het gedeelte tuin waar de aardappelen deze of uiterlijk volgende week worden gepoot. Ik had ze graag 10 april willen poten, maar dat gedeelte tuin was nog niet gereed. De vier soorten aardappelen, Frieslander, Sante, Rosalind en Bergerac, zijn prachtig voorgekiemd op mijn werkkamer. Heel voorzichtig worden ze straks handmatig met de kiem omhoog in het plantgat gelegd. Een aantal tegelpaden heb ik eruit gehaald. Die tegels komen straks in het najaar tussen de fruitstruiken te liggen. Na de palen, waartussen lekker bramen groeien, zie je allerlei soorten fruitstruiken, eerst drie struikjes blauwe bes (close-up) en dan de rode bessen (Jonkheer van Tets), een rij frambozen struiken. Verder staan er nog witte en zwarte bessen. Een proefrijtje met spinazie om te kijken hoe dat zich ontwikkeld met daarbij een struik bieslook en een maggiplant en de niet zichtbare aardpeer met daarachter een laurierplant. Dan ga ik naar een zaaibed waar ik de gele uien om het Mirabelle boompje heb geplant. De siepels komen langzaam boven. Perfect. Dan gaat het naar het veldje met rode rabarber en de kruisbessen. Wederom een zwarte (Ribes nigrum “Titania”) bes. De prachtige 144 stuks tuinboon planten welke ik jl. 24 februari heb gezaaid. Die zien er écht fantastisch uit. Tenslotte film ik over de nog te zaaien lege zaaibedden naar het zaaibed met rode uien en helemaal als laatst het zaaibed met de sjalotten. Ook dat gaat geweldig. Jl. zondag 9 april heb ik ook nog een zaaibed gevuld met schorseneer. Het gedeelte wat je ziet in dit filmpje is 300 m2 (incl. plaats van het schuurtje). https://youtu.be/n739K7AXkdA Dan heb ik nog een stuk van 140 m² afgelopen week omgespit waar straks de vrucht- en koolgewassen komen. En het begon ooit zo:
 15. Als je dit toch ziet, dan gaat het toch kriebelen. Voor eind deze maand gaan ze de grond in. Prachtige voorgekiemde Frieslander, Santé, Rosalind en Bildstar aardappelen. Gisteren wat rabarber afgescheurd en daar hebben we een Rabarber-Meringuetaart van gemaakt waarvan de vulling bestaat uit: 1 kg rabarber 125 gram basterdsuiker en een fijn geraspte schil van een sinaasappel. Tussendoor ook nog even rabarber/bananen-jam ingemaakt.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...