Ga naar inhoud

WendyB

Members
  • Aantal items

    31
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door WendyB

  1. WendyB

    Vrolijk!

    @rorror ik had zelf even gekeken naar de mogelijke combinaties en daarna zakjes bollen van de gewenste planten los gekocht. Zo heb ik ook in een kleinere pot tulpen en blauwe druifjes gezet. Geen idee trouwens of er ook verschil bestaat in bv vroege of late narcissen, dat zou natuurlijk ook nog invloed kunnen hebben op het geheel. Heb ik helemaal niet op gelet realiseer ik me nu 🤭
  2. WendyB

    Vrolijk!

    @appelvrouw @fre3ke ga binnenkort inderdaad ook maar eens beginnen met het verzamelen van paprika recepten 😅
  3. Nou, dat ziet er goed uit! Welkom!
  4. WendyB

    Vrolijk!

    Afscheid nemen is toch moeilijk... In mijn oorspronkelijke plan had ik ruimte gemaakt voor 26 paprikaplantjes, 13 rassen, 2 van elk. De extra zaai ronde die ik deed (omdat ik dacht dat de eerste mislukt was) leverde uiteindelijk nog eens 20 plantjes extra op. Vooruit, een beetje schuiven hier en daar en voilà, er passen er 36! En die moesten ondertussen wel ineens verdeeld worden over 2 verdiepingen in het huis, want 'extra vroeg zaaien' + 'meer planten houden dan gepland' = plaatsprobleem: En dan zijn er nog de 10 stuks beneden in de woonkamer die ik echt teveel heb. Hopelijk lukt het me deze wel los te laten zodat ik er iemand anders blij mee kan maken 😅 De aubergine plantjes doen het intussen heel goed in de vensterbank En daar is zelfs nog ruimte om alvast de tomatenplantjes voor te zaaien en 2 dropplanten. Door een tomatenziekte in de kas heb ik besloten er dit jaar geen tomaten in te zetten. Wel wil ik 5 tomatenplanten buiten zetten, 4 van een ras die ik vorig jaar met succes buiten kweekte en 1 ras die ik gratis bij een bestelling kreeg. Zo hopelijk toch nog wat tomaten dit jaar. Buiten gaat de verhoogde bak met sla, winterpostelein en winterui ook lekker door en dat tuinbonen echt sterk zijn bewijzen ze maar weer. Zelfs na die hele strenge sneeuwweek staan ze nog altijd fier overeind. Tot slot nog een plaatje van de bollen-lasagna die ik afgelopen oktober plantte nadat ik deze tip ergens in een tv-programma tegen kwam. Een teil met 3 verschillende lagen bloembollen; onderop tulpen, dan narcissen en tot slot krokussen. Het idee is dat de soorten 1 voor 1 op een ander moment na elkaar gaan bloeien, te beginnen met de bovenste laag. De krokussen staan nu in bloei, dus de eerste ronde is gelukt. En daar word je echt heel vrolijk van toch!
  5. WendyB

    In de kas

    Wat ziet het er allemaal goed uit! En wat zijn het toch een prachtige planten hè, die Helleborussen, een echte favoriet hier!
  6. WendyB

    Betrapt....

    Onze kipjes hadden het goed bekeken; als we nou net doen alsof we niet naar buiten durven zal ons personeel zich wel aanpassen. En inderdaad, "Ach jee, ze vinden het eng buiten. Kom, dan verbouwen we de boel wel. We slepen hun lomp zware schuilhok voor de ingang van het nachthok, halen alle sneeuw weg, leggen er een plaatje op zodat het sneeuwvrij blijft, zetten de voerbak overdekt neer, graven onder de drinkbak een gat waar we een grafkaars inzetten zodat de boel niet bevriest en zorgen er zo voor dat ze toch lekker even naar buiten kunnen om te eten en te drinken zonder last te hebben van de sneeuw. En dat we steeds de boel weer half moeten afbreken om bij de eieren te kunnen en het hok schoon te maken nemen we voor lief....." Maar vandaag heb ik er één betrapt! Nou ja, niet op heterdaad maar ik weet het zeker!! Binnen verloopt alles goed. Eigenlijk iets te goed. De eerste ronde paprika's en pepers groeien flink, de tweede ronde volgt in een rap tempo. Als alles blijft groeien zoals het hoort ga ik een paar plantjes teveel hebben. Om precies te zijn 23 stuks.....😅 Voor de oplettende kijker; er zitten inderdaad ook wat aubergine plantjes tussen 😉 Op zolder groeien de bladgroenten ook rustig door, zodra de vorstperiode voorbij is toch alvast even het plekje in de kas in orde maken. De tuinbonen staan inmiddels een dikke week in de tuin. Ze waren te groot geworden om nog 2 weken binnen te houden maar voor de zekerheid toch afgedekt met een vliesdoekje. Inmiddels hebben we ook onze eerste eigen witlof kunnen eten, héérlijk!
  7. Mooie foto's en wat een gezelligheid met alle diertjes daar!
  8. In een moment van onoplettendheid, mijn net opgekomen paprika zaailingen vergeten op tijd water te geven. Gevolg slaphangende plantjes en een flink aantal droog voelende kiemblaadjes. Direct water gegeven en na een paar uurtjes stond het grootste gedeelte gelukkig weer overeind. Maar de droge kiemblaadjes bleven natuurlijk droog. De exemplaren die al een puntje groei lieten zien van de opkomende 'echte' blaadjes, toch besloten alvast te verspenen. Normaal gesproken wacht ik hier nog even mee, maar ach, baat het niet dan schaadt het niet. En warempel, bijna 2 weken later lijken ze zich inderdaad niets van de slechte kiemblaadjes aan te trekken. Dus mogen ze lekker blijven staan onder de groeilamp. Een aantal zaailingen waren niet meer te redden, die heb ik dan toch maar opnieuw gezaaid (ok, vooruit dan, uiteindelijk heb ik van alle soorten nog wat extra gezaaid...gewoon...voor de zekerheid...☺️) De bladgroenten van 8 januari groeien gestaag, alleen de andijvie blijft wat achter. De tuinbonen die ik 1,5 week geleden ook alvast voorzaaide laten zich ook al zien, deze mogen vanaf vandaag op de onverwarmde zolder onder een eigen groeilamp verder groeien. Tot slot nog een laatste nieuwe probeersel. Ik zag op social media zoveel voorbij komen over witlof. Nog nooit gekweekt dus een kant en klaar groeipakketje leek me leuk om te proberen. Op de eerste foto een week oud, de tweede foto is van 2 dagen geleden. Nog een weekje en kunnen we (al!) onze eerste eigen witlof proeven!
  9. WendyB

    Zwaaaaaai!

    Mooie tuin en wat een leuk verhaal! Geniet ervan!
  10. WendyB

    Daar zijn ze...

    @rorror Zo, da's ook een mooie uitgebreide lijst! En ik dacht er met 12 soorten al veel te hebben 😉. Hoe zoeter hoe beter, dus mocht je nog een tip hebben, graag! Op de Titan na zijn het voor mij allemaal nieuwe rassen, ben daarom erg benieuwd naar de smaak. Wat betreft de pepers beperk ik me dit jaar tot 3 rassen, de Cayenne die ik altijd als basis gebruik voor de sambal badjak, daar voeg ik dan ofwel de Scream Scorpion aan toe of de peper Limon als ik een ander smaakje wil. Tja, de informatie inderdaad... Ik heb een aantal zaden van Diana's Mooie Moestuin, zij heeft veel rassen en bijhorende informatie op haar website in de paprika database staan! Ook bij een aantal zaden van Tess Gruun stond deze informatie min of meer op de verpakking of de website. Voor de overige google, google, google en nog eens google. Daar ben ik inderdaad een tijdje mee bezig geweest 😅. Als ik dan eenmaal de informatie gevonden had ging ik nl. alsnog op zoek naar een tweede website om te kijken of die dezelfde informatie gaf. En nu maar afwachten of het klopt dus!
  11. Hmmm, ik had gerekend op 3 weken kiemtijd voor de paprika's, zeker niet binnen een week. Dat heb ik namelijk ooit eens gelezen en in mijn achterhoofd opgeslagen. Klopte ook aardig tot nu toe, maar realiseer me nu dat dit natuurlijk geldt voor het voorzaaien in de vensterbank... Oeps, eerste 'foutje', gelukkig hoef ik hiervoor alleen maar creatief te worden met het vinden van een plek over een aantal weken. De keerzijde van vroeg starten 😅 Het valt me op dat het, op 1 zaailing na, allemaal om middelvroege rassen gaat. Die ene andere zaailing is een laat ras, de vroege rassen maken nog geen aanstalten. Ben dus benieuwd wanneer deze hun eerste teken van leven laten zien. In een Excel-bestandje maakte ik een overzicht van de rassen die ik dit jaar wil kweken. Er staat wat algemene info bij, kijken of het uiteindelijke resultaat inderdaad een beetje overeenkomt. Omdat ik nog een plekje over had onder de groeilamp zaaide ik op 8 januari ook alvast wat spinazie, kropsla, wintersla, andijvie en veldsla voor. Gewoon om te proberen. Van ieder soort maar een paar zaadjes, zodat ze over een tijdje de kas in kunnen!
  12. Hallo iedereen, Na jullie een paar jaartjes op de achtergrond te hebben gevolgd, stelde ik me afgelopen jaar eindelijk eens voor. Dit was in juni, dus vooral weer veel informatie gezocht over de 'probleempjes' waar ik midden in het seizoen tegenaan liep. Nu, met de start van een nieuw seizoen, lijkt het me leuk om zelf ook een blog bij te houden direct vanaf het begin. De perfecte manier om altijd eens terug te kunnen kijken naar wat ik eigenlijk allemaal aan het doen ben, maar als ik de blog netjes up-to-date houd, kan ik wellicht ook tijdig door jullie bijgestuurd worden mocht ik dreigen de verkeerde afslag te nemen 😅. Dit jaar ben ik namelijk wat nieuwe dingen aan het proberen. Zo besloot ik afgelopen oktober voor het eerst een keer wat winterteelt te zetten (winterui, -sla en bloemkool), kocht ik Quad Grow potten (zelfbewateringssysteem) om wat paprikaplanten in te gaan proberen en ontving ik afgelopen week mijn eerste 2 groeilampen! Deze gaan aan zodra de 12 paprikasoorten, 3 pepers en 1 aubergine soort hun sprietjes laten zien! Ook ben ik van plan voor het eerst snijbloemen te zaaien en heb ik het stukje tuin net voor mijn kas opnieuw ingericht met nieuwe bakken. Zo kunnen de kipjes tijdens het seizoen ook lekker door de tuin blijven lopen (hopelijk binnenkort überhaupt weer) zonder dat mijn dierbare plantjes eraan gaan 😉. Hieronder nog wat foto’s om een idee te krijgen hoe het er nu uitziet. Ben ook erg benieuwd naar jullie blogs! De winterpostelein is al in aantocht, nog even wachten op de wintersla en -uien. Mijn nieuwe ingerichte hoekje. Hier toch alvast de winterui ingezet die over was. Over een paar weken verhuist de bak van de foto hierboven ook naar deze plek. In de ene helft van de kas wat bloemkolen en winterui, aan de andere kant de plantjes die in de kas mogen overwinteren. En achteraan (achter de aardbeienbak) ....heel veel rommel 😉. Tot slot wens ik iedereen natuurlijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en veel plezier in het nieuwe seizoen!
  13. Leuk hoor zo'n vlog, en wat ziet het er al goed uit!
  14. Afgelopen jaar een bladvlekkenziekte bij de tomaten geconstateerd in de kas, dus komend seizoen ga ik hier alleen een paar aubergines en pepers kweken maar vooral heel veel paprika's! Geen propagator maar wel groeilampen dus half januari wil ik starten met zaaien. Een deel van de paprika's wil ik als test voor het eerst in het zelfbewateringssysteem Quadgrow gaan kweken. Iemand daar toevallig al ervaring mee? Daarbij een aantal van dezelfde soorten 'gewoon' in de grond om echt goed te kunnen vergelijken natuurlijk. Ben erg benieuwd naar de verschillen!
  15. WendyB

    Hen of haan?

    De verkoper n.a.v. jullie reacties ook de foto gestuurd en bevestigde inderdaad jullie reacties. Hij gaf aan er vrijwel nooit naast te zitten en vond het ook erg vervelend. Helaas had hij nu geen hennetjes meer beschikbaar maar wij zijn de eerstvolgende op de lijst. Jammer dat we nu weer een jaartje moeten wachten (heel moeilijk om aan dit ras te komen is gebleken) maar gelukkig hadden we al 2 hennen dus is het nieuwe hennetje niet alleen!
  16. WendyB

    Hen of haan?

    Ok, dank voor de reacties. Helaas niet wat we dachten te hebben gekocht, hopelijk wordt het opgelost.
  17. WendyB

    Hen of haan?

    @prettig gestoord; schat je dit n.a.v. de lellen en kammen toevallig? Is het dan dus niet gebruikelijk voor een hen dat ze op deze leeftijd al zoveel kam/lel hebben? Of zie je nog iets anders?
  18. WendyB

    Hen of haan?

    Hallo, Kan iemand mij zeggen of dit alle 3 hennen zijn? Het zijn Barnevelder krielen nu 14 weken oud, maar inmiddels al net zo groot (maar nog niet zo 'dik') als onze volwassen hennen van 3 jaar. De volwassenen hennen zijn van hetzelfde ras, andere kleurslag. Het zouden alle 3 hennen zijn, maar ik twijfel omdat ze nu al zo groot zijn en ik zie ze ook wel eens tegen elkaar omhoog springen... Alvast weer hartelijk dank!
  19. Dank voor de aanvullende reacties @oscardevos en @redzebra ! Toevalligerwijs had ik van de (ernstig) aangetaste tomatensoorten ook van ieder een plantje buiten staan. Ook hier hebben deze het veel beter gedaan dan de soortgenoten binnen. Ik heb de foto's van vorig jaar er nog eens bijgepakt en zag dat de schimmel toen al actief was, maar zeker in mindere mate. Verder las ik dat de schimmel eigenlijk alleen op tomaten verblijft, klopt dat? @oscardevos; Zo ja, kan ik dan uit jouw laatste berichtje voorzichtig concluderen dat als ik komend jaar de tomatenplantjes ook alleen buiten zet, ik het seizoen daarop in ieder geval schimmelvrij start (althans met deze schimmel)?
  20. Dank, jullie reacties stellen me weer een beetje gerust! Bladeren worden inderdaad niet nat in de kas, let ik extra goed op. Het klopt dat de vruchten er allen nog heel mooi uit zien, ze groeien ook nog steeds goed. Te droog gestaan zou kunnen, ben afgelopen paar weken door omstandigheden een paar keer niet echt consequent geweest met bewateren. En dan net met die temperaturen.... 😊 Bodemmoeheid neem ik ook zeker mee voor volgend jaar, twijfelde begin van dit seizoen al of ik de bovenste grond laag zou vervangen. Morgen even de meest belabberde bladeren weghalen en dan hopelijk nog een paar weekjes oogsten!
  21. Wat denken jullie? Dé tomatenziekte op mijn tomatenplanten? Ze staan in de kas, dag en nacht de deuren en ramen open. Ik geef ze eens per week water met vloeibare tomatenvoeding via een fles in de grond gestoken. Ik vind het heel lastig te bepalen aangezien ik alleen aangetast blad zie (helemaal niets op de stammen en stengels, deze zijn allen nog heel mooi groen). De gele vlekken die je ziet op het blad zijn aan de onderkant droge schimmelvlekken. Voor de zekerheid de planten er uit of volstaat het blad verwijderen (wat overigens dan vrijwel al het blad betekent...)?
  22. Bloedluis hebben we na 2 voorgaande aanvallen gelukkig al enige tijd onder controle. Onze kippen lopen overdag vrij rond in de tuin. Deze is vrij groot dus ik zie zeker niet wat ze dan allemaal eten. 's Avonds gaan ze weer in de ren die we elke dag zoveel mogelijk ontdoen van de ontlasting maar heb vaker gezien dat ze proberen vliegen te vangen die op de kippenpoep zitten. Legmeel krijgen ze in een voerbak maar extraatjes zoals meelwormen en graan strooi ik inderdaad in de ren op de grond (zand). Ze zullen hierdoor dus ongetwijfeld eigen ontlasting binnen krijgen. Ik zal dit dus zeker veranderen. Ook even naar de DA voor een test en hopelijk komt het dan snel weer goed. Dank voor jullie reacties en tips!
  23. Hallo allemaal, hopelijk kunnen jullie mij helpen. Vanochtend zag ik dit op de mestplank liggen.... Ik vrees dan ook dat mijn 2 Barnevelder krielen (of eentje ervan?) last hebben van wormen. Op internet lees ik nu dat het belangrijk is te weten om welke worm het gaat voor de juiste behandeling. Iemand enig idee? En een tip voor een goed wormenmiddel? Kan ik dit aan beide kippen geven aangezien ik niet weet om welke kip het gaat? Beide zien er nu (nog) goed uit! Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!
  24. Welkom en wat een leuk verhaal! En natuurlijk een prachtig tuinplan 😉!
  25. Klopt, we hebben deze kas zelf laten plaatsen. Was inderdaad wat lastig om de beste plek te bepalen aangezien we in december de sleutel kregen en de kas in februari daaropvolgend al geplaatst werd. Niet de tijd genomen een seizoen af te wachten om te kijken hoe de zon ervoor stond, beetje ongeduldig zeg maar 😉. Ook staan er wat bomen rondom van de achterburen maar met de hulp van onze naaste buren hebben we uiteindelijk deze plek gekozen. We hebben nu zon in de kas vanaf zonsopgang tot +/- 16.00u, daarna een uurtje niet en vervolgens nog deels een uurtje. Helemaal goed gekomen dus!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...