Jump to content

eduro

Members
 • Content Count

  101
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Turnhout

Recent Profile Visitors

516 profile views
 1. @kevers Fijn dat mijn opzet je aanspreekt. Ik gebruik het programma Garden planner 3 freeware lekker simpel en met een ruime bibliotheek aan onderdelen. Succes met je plannen en als je vragen hebt lees ik het wel.
 2. Ik denk wel even mee. Vergeet geen wateropslag mee in te plannen met een droge zomer en een eventueel verbod wordt dat ook een probleem voor fruit- en moestuin. Verdeel de boomgaard in afgezette stukken/verplaatsbare afzetting op die manier kan je de kippen sturen en gelijkmatig het gras bemesten, een kippentractor/verplaatsbaar nachthok is dan handig. De plaatsing van je bomen in je boomgaard zou ik strak houden met een licht speelse toets. Reken op ruwweg 50/70m2 per boom. Ruimte genoeg dus voor 15 a 20 bomen. Zomaar een ideetje die ik even in een schetsje heb gezet, de paden volgen de geografische richtingen kortom het motto en zorgen voor een snelle toegang door je gehele tuin. Toegang tot je moes- fruit- en boomgaard onder een ronde boog pergola bekleed met leifruit/druiven afhankelijk van je keuzes, mijn gedachte is even weg van de dagelijkse stress een introductie naar wat gaat komen, vervolgens een ring van lei- en klein fruit om je moestuin en uitkomend op een binnenplein waaruit je een direct overzicht hebt over de moestuin, het binnenplein is groot genoeg om invulling te geven hoe en wat je maar wil, een grote vijgenboom? paviljoen? kruidenplein etc. De tekening is op schaal. Misschien helpt het je verder.
 3. eduro

  Tomaten Topic 2020

  Vandaag een mooie oogst binnen gehaald. Pepers, paprika en ja wat anders tomaten, tomaten en nog meer tomaten. De san marzano is productie aan het inhalen. Er valt nog genoeg te oogsten. de san marzano
 4. Gefeliciteerd Beukwood met een mooie dochter.
 5. eduro

  Tomaten Topic 2020

  We plukken alweer een tijdje tomaten, volgend jaar waarschijnlijk wat minder en meer pepers. de zwaarste tomaat 781 gram en daar alleen een foto van gezien, de vrouw smikkelde die op voor de lunch.
 6. sleufpalen van beton met gewapende betonplaten ertussen is een perfecte oplossing. https://www.tuinafsluitingshop.be/product/korte-gleufpalen-voor-betonplaten/ ook elders te koop maar heb je een idee
 7. eduro

  Nieuwe (Moes)tuinier

  @GrorkZe is erg blij en trots met de resultaten, ik krijg zelfs spontane adviezen😉 , De werkelijkheid vind ze beter als verwacht. Bedankt voor je welkom @jootje orchideeën hebben geen geheimen meer maar ook hier medio maart zien ze er niet meer op hun best uit, en ben ik en zij blij als ze naar buiten mogen (in de schaduw)
 8. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @Scififreakleuk dat mijn setup je aanspreekt, in de Engels sprekende landen is het bekend als een dutch bucket systeem google daar maar eens op dan vindt je veel voorbeelden met deze potten of zelfgemaakt met emmers ook filmpjes op youtube zijn er genoeg. In Nederland noemen ze deze potten mapito pot online te koop voor €3,35 per stuk met knieën. het systeem bestaat uit 3 onderdelen 1 de retourleiding; van 50 mm hierin heb ik om de 33 cm gaten geboord van 25 mm waarin de afvoer van de mapitopot wordt geplaatst. 2 de mapitopot; deze is gevuld met 6 liter perliet 3 de druppelleiding; met 1 druppelaar per pot De retourleiding komt uit in een opvangton waarin ik een dompelpomp heb zitten die water terug in de druppelleiding pompt. De dompelpomp wordt gestuurd met een standaard digitale tijdklok waarin ik de gewenste tijd en duur instel. Dat is het hele systeem simpel en eenvoudig uit te voeren. Voeding; online vind je duizenden pagina's met voor en tegens over welke voeding het beste is en op hydroponics fora vele verhitte discussies, simpel gesproken hebben ze allemaal gelijk en iedereen krijgt mooie resultaten, het betekend alleen maar dat het niet zoveel uitmaakt. Zelf gebruik ik Kristalon oranje npk 6.12.36 1gram en calcinit 1 gram per liter water dus totaal 2 gram per liter. De opkweek; ik gebruik steenwolpluggen de zogenoemde paperbus van 28mm om zaden op te kweken, na uitkomst (circa 10 dagen) kies ik de sterkste jonge plantjes en zet deze over in stekblokken (7,5cmx7,5cm) met een gat van 28mm en druk ze hierin, nu starten met voeding en na 5/6 weken zijn de plantjes al 25/35 cm groot en kunnen naar de mapitopot overgezet worden, de stekblokken zet ik bovenop het perliet en druk een druppelaar in de stekblok dat is alles het seizoen kan beginnen. onderstaand wat meer foto's van mijn systeem.
 9. Je toelichting maakt veel duidelijk ik nam aan dat de buis telkens leegloopt maar dat is niet zo er blijft water in de buis, en ja dan maakt de het toevoerpunt niet heel veel uit, ook de locatie van de planten in de buis geeft dan niet direct een aanwijzing. Misschien had ik beter kunnen schrijven; ik denk op de 2de foto neusrot te zien op de tomaten 😏 het kan schaduwwerking zijn of verdroogde bloemblaadjes op de neus. Ook hier heb ik een 3 tal tomatenplanten die het niet doen, hangen 1 of 2 tomaten aan maar groei staat stil al weken. Je voedingsrecept gebruik ik hier ook alleen gebruik ik oranje en calcinit 1+1 gram, ik vraag me af of de samenstelling voor hobby gebruik nou echt zo belangrijk is of je nu kristalon rood, wit, geel of oranje gebruikt laat staan andere merken, de meeste hobby kwekers zijn tevreden over hun opbrengst.
 10. eduro

  Tomaten Topic 2020

  dat is ok. wanneer is die mtfd?
 11. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @GrorkClipper is mijn snoeischaar is altijd ergens anders bezig als ik hem nodig hebt komt ie niet, moet ik hem halen de luie donder.
 12. @BeukwoodSlap hangend blad is een gebrek aan water, ik heb dat ook meegemaakt in de 3de week van juni waarbij ik ook dacht hydroponics dat kan watertekort zijn maar dat komt goed en inderdaad in de ochtend goed maar in de middag niet meer weer slaphangend blad op de 4de dag drastisch watertoevoer verhoogd en op de 6de dag zagen de toppen er weer goed uit in de middag, het heeft me wel veel aankomende bloemtrossen gekost en kleinere trossen daaropvolgend. kan je aangeven waar in je voedingsbuis de getroffen planten stonden? begin, midden, eind? 200 cherry tomaten in de groei nemen nogal wat water op, ook je andere getroffen planten verwerken veel water. Je oplossing om minder water te geven om overloop te voorkomen maar wel meerdere keren per dag bevoordeeld de eerste groep planten maar de rest krijgt nu juist minder water per keer. Een betere oplossing is het om op meerdere locaties in de buis voedingswater toe te voegen bijvoorbeeld om de 10 plantgaten je krijgt dan ook een betere gelijktijdige verdeling van de hoeveelheden water met voedingsstoffen. Op je 2de foto zie ik namelijk tomaten hangen met neusrot, ik ben nu wel wat nieuwsgierig naar jouw recept van voedingsstoffen?
 13. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @Grork Die hoeveelheden kwamen bloot te hangen nadat ik blad weg geknipt had en ben wat overweldigd van de hoeveelheid. Wat ik met het overschot ga doen? geen idee weggeven aan familie en vrienden zoals ander overschot denk ik. Vork zou Clipper moeten ontmoeten kunnen ze samen bomen haha. De moestuin en kas maar ook de siertuin doe ik alleen maar we zijn met zijn 2tjes, @redzebra mooie foto met die waterval aan cherry tomaten de laatste foto had me te pakken 1,95 kg?? maar een 2de keer kijken loste dat weer op 561 gram dat past beter in je toelichting evengoed een joekel.
 14. eduro

  Tomaten Topic 2020

  Dit ras Crazy Cherry zou ook wat kunnen zijn @roeiergele cherry tomaten maar hij doet zijn naam eer aan, 1 bloemtak die zich een aantal keren heeft gesplitst er hangen nog een 10 tal bloemtakken erboven Ondertussen in mijn tomatenhuisje groeit het lekker door. Nu de neusrot problemen zijn opgelost begint de productie op gang te komen, ik hoop niet dat het gelijk rijpt al die trossen. Is het een appel? of een tomaat?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...