Jump to content

eduro

Members
 • Posts

  125
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Turnhout

Recent Profile Visitors

853 profile views
 1. eduro

  vrachtwagen vol compost

  @Viviane Ik heb het alleen op de plekken aangebracht waar ik borders wilde aanleggen die zijn 100m2, gemiddeld dus 20cm dik op de borders. (er is nu naar schatting nog 10cm verhoging over) ik heb het rechtstreeks over het gras verdeeld. indien ik het hele tuindeel hiermee zou hebben gedaan is dat voldoende voor ongeveer 5 cm.
 2. Dat is een leuk project alleen weinig zinvol of beter gezegd efficient. Lucht per m3 en per graad Celsius heeft een warmte capaciteit van 1.3 watt Zandgrond droog heeft een warmte opslagcapaciteit van 1.4 kw per graad verschil per m3 Voor onze streken is het zinvoller om water te gebruiken voor warmteopslag. bijvoorbeeld een goed geïsoleerde ibc ton van 1m3 kan 4,1 kw warmte opslaan per graad celsius dat is 3x zo efficient, om het water te verwarmen kan je eens kijken naar een doe het zelf zwembad verwarming (google) wat niet meer is dan een lengte pe slang netjes oprollen in een vlakke rol en bovenin de kas hangen en vervolgens aansluiten op de ton. al met al veel minder werk mijn inziens. je kas heeft ongeveer 90m2 buitenoppervlak bij enkel glas is je warmteverlies 5,8watt per m2 per graad,1 graad verschil binnen/buiten is dan al 522 watt verlies dit zonder luchtlekken. Koelen kan je met geforceerde ventilatie doen maar om effectief te zijn zal je ongeveer 10x je kasinhoud moeten afzuigen dus rond de 750m3 per uur eventueel kan je dan een swamp cooler gebruiken waar verse lucht door een vochtig scherm wordt getrokken op die manier kan je tot 10 graden koelen. Hier kan je warmtecapaciteit en geleiding opzoeken per materiaalsoort warmtecapaciteit Hier een plaatje van warmteverloop in de grond per seizoen ook belangrijk in je berekeningen.
 3. Ik begrijp je benadering, eerst maar eens starten en stekmateriaal verkrijgen dan heb je stekmateriaal om verder de invulling te geven aan de tuinen. De mogelijkheid om door te groeien is er maar hoeft niet direct invulling te hebben. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Klein beginnen om stekmateriaal te verkrijgen en doorgroeien zoals de tuinen van Appeltern maar dan specifiek als fruittuinen is een benadering en eindigen zoals de groentetuinen van Château de Villandry maar dan thematisch gericht op fruit/vrucht en noten, ik zie zeker mogelijkheden. Ik zou er zeker een stichting voor oprichten zonder winstbejag, en een officiële erkenning verkrijgen zodat schenkingen belastingvrij verkregen kunnen worden. Als ik even verder nadenk over de stappen komen er al tientallen vragen en ideeën op, grond heb je al dus de eerste stappen zijn er al. Een zakelijke opzet is zeker nodig. Wat voor grondtype heb je?
 4. De schaalgrootte is immens; 150 Hectare dat is een fulltime job voor makkelijk 100 mensen. 1 blok is 500x500 meter voor zacht fruit daar passen makkelijk 20.000 bessenstruiken en duizenden aardbeienplantjes dan sta je al te snoeien met 10 man voor weken. Ter vergelijk een aardbeien teler heeft zijn handen vol aan 5000 meter, jouw project is 1.500.000 meter dat is 300x zo groot met dan nog alle variëteiten per soort?????? begin eerst maar eens de hoofdblokken onder te verdelen in subblokken van 50x50 meter dat is al 2500m2 verdeel die verder naar 10x10 meter en vervolgens verder naar bijvoorbeeld 2 x 5 meter. veldnummering volgt dan als A-99-24-09 dan kan je enigszins overzicht houden over dit project. En dan heb je 6 van die projecten?
 5. Overweeg voor je muuropbouw eventueel lijmen dan heb je geen- of een zeer kleine voeg. Dan zijn er 2 types lijm (1) in zakgoed welke je aanmaakt en (2) pu steenlijm in spuittubes. (ik gebruik de pu7000 van illbruck) Vooral de spuittubes werken handig en geeft weinig rommel.
 6. Wel je deur (laten) aanpassen wanneer je de kas op een muur gaat plaatsen.
 7. Ze zijn echt wel stevig die bodems en om die transport regels op te vangen heb ik ze opgehaald, kwestie van werk en ophalen combineren. de bodems hebben geen verpakking vandaar dat de dozentransporteurs er problemen mee hebben. prijsverschil komt door dropshippen 1 handelaar koopt een pallet vol en de kleinere kopen ze daar of laten ze rechtstreeks verzenden naar klant.
 8. Ik heb er 2 in gebruik het werk goed en zijn erg handig voor gecombineerd watergeven, ga je zaaitrays gebruiken? met de 31.5 cm brede kunnen er 4 in. in eerste instantie met de plantengieter water gegeven en daarna overgestapt op een pomp systeem voor een goed eb en vloed systeem heb ik deze bijgekocht drain sifon nu hoef je alleen je tijdklok aan te zetten en het water loopt na een ingestelde hoogte vanzelf bijna volledig weer weg. Echt een aanrader. Alternatief; als je stelling niet snel doorhangt een vlakke (hout?) plaat erop met 4 houten balkjes rondom en een stuk vijverfolie dan heb je ook een lage bak en dan zo'n drain sifon erin, je spaart veel geld uit. potten van verschillende grote watergeven in 1 bak, onder de kleine potjes plavuizen leggen nu krijgen de grote potten langer water en de kleine minder lang.
 9. in de nacht gaf ik geen water mijn cyclus was 6, 9, 12, 15, en 18 uur 6 minuten en die heb ik aangepast naar 6 uur start en daarna elke 1,5 uur 10 minuten en dat heeft geholpen. het te kleine wortelgestel meer droog nat cycli te geven ze gaan nu echt water gebruiken en hebben regelmatiger water nodig met calcium.
 10. @Scififreak ja ik herken het probleem dat koste mij van bijna alle planten de eerste trossen en 40% van de tweede trossen, calcium had ik ze toen nog niet gegeven de link van @redzebra het artikel eens doorgenomen en heb de navolgende stappen genomen; overdag een net op de kas voor minder licht, de ventilatie verbeterd en geprobeerd naar lagere temperaturen te komen ook begonnen met calcinit en de voedingswater meerdere keren laten stromen per dag. na een week ging het over d.w.z. af en toe nog wel een uitvaller maar dat kan. mijn conclusie was toen dat het ontbreken van calcium het veroorzaakte, het werd mij duidelijk dat calcium altijd moet worden gegeven calcium is een niet verplaatspaar zout die in de knopvorm al voldoende aanwezig moet zijn dus vroeg beginnen met calcium. interessant is dat jij voldoende lang wel calcinit gebruikte, kan je dat wat preciezer toelichten?
 11. @Scififreak Over een maand wordt dat nog veel meer, dan wordt het makkelijk 20 liter per dag. Ik heb vorig jaar ook gezocht naar lekken ook nooit gevonden maar wel veel tomaten kunnen plukken.
 12. @Scififreak je zaden zijn goed aangekomen bedankt. Wat voedingswater betreft meng ik bij, in elke bato bak blijft idd water staan maar ik heb gemerkt dat de spoelcyclus erg belangrijk is voor de groei, dus niet optoppen maar vooral spoelen.
 13. Dat staat er prachtig bij, erg leuk om nu mee te genieten van je planning en uitvoering. TOP
×
×
 • Create New...