Jump to content

eduro

Members
 • Posts

  118
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Turnhout

Recent Profile Visitors

739 profile views
 1. Ze zijn echt wel stevig die bodems en om die transport regels op te vangen heb ik ze opgehaald, kwestie van werk en ophalen combineren. de bodems hebben geen verpakking vandaar dat de dozentransporteurs er problemen mee hebben. prijsverschil komt door dropshippen 1 handelaar koopt een pallet vol en de kleinere kopen ze daar of laten ze rechtstreeks verzenden naar klant.
 2. Ik heb er 2 in gebruik het werk goed en zijn erg handig voor gecombineerd watergeven, ga je zaaitrays gebruiken? met de 31.5 cm brede kunnen er 4 in. in eerste instantie met de plantengieter water gegeven en daarna overgestapt op een pomp systeem voor een goed eb en vloed systeem heb ik deze bijgekocht drain sifon nu hoef je alleen je tijdklok aan te zetten en het water loopt na een ingestelde hoogte vanzelf bijna volledig weer weg. Echt een aanrader. Alternatief; als je stelling niet snel doorhangt een vlakke (hout?) plaat erop met 4 houten balkjes rondom en een stuk vijverfolie dan heb je ook een lage bak en dan zo'n drain sifon erin, je spaart veel geld uit. potten van verschillende grote watergeven in 1 bak, onder de kleine potjes plavuizen leggen nu krijgen de grote potten langer water en de kleine minder lang.
 3. in de nacht gaf ik geen water mijn cyclus was 6, 9, 12, 15, en 18 uur 6 minuten en die heb ik aangepast naar 6 uur start en daarna elke 1,5 uur 10 minuten en dat heeft geholpen. het te kleine wortelgestel meer droog nat cycli te geven ze gaan nu echt water gebruiken en hebben regelmatiger water nodig met calcium.
 4. @Scififreak ja ik herken het probleem dat koste mij van bijna alle planten de eerste trossen en 40% van de tweede trossen, calcium had ik ze toen nog niet gegeven de link van @redzebra het artikel eens doorgenomen en heb de navolgende stappen genomen; overdag een net op de kas voor minder licht, de ventilatie verbeterd en geprobeerd naar lagere temperaturen te komen ook begonnen met calcinit en de voedingswater meerdere keren laten stromen per dag. na een week ging het over d.w.z. af en toe nog wel een uitvaller maar dat kan. mijn conclusie was toen dat het ontbreken van calcium het veroorzaakte, het werd mij duidelijk dat calcium altijd moet worden gegeven calcium is een niet verplaatspaar zout die in de knopvorm al voldoende aanwezig moet zijn dus vroeg beginnen met calcium. interessant is dat jij voldoende lang wel calcinit gebruikte, kan je dat wat preciezer toelichten?
 5. @Scififreak Over een maand wordt dat nog veel meer, dan wordt het makkelijk 20 liter per dag. Ik heb vorig jaar ook gezocht naar lekken ook nooit gevonden maar wel veel tomaten kunnen plukken.
 6. @Scififreak je zaden zijn goed aangekomen bedankt. Wat voedingswater betreft meng ik bij, in elke bato bak blijft idd water staan maar ik heb gemerkt dat de spoelcyclus erg belangrijk is voor de groei, dus niet optoppen maar vooral spoelen.
 7. Dat staat er prachtig bij, erg leuk om nu mee te genieten van je planning en uitvoering. TOP
 8. Dan kan je kijken naar deze hieronder die zijn supersterk ik werk er prettig mee, dat zijn de quickpot bakken in Duitsland per 25 goedkoper zoals @Jane Doe al schreef. https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/materiaal/zaaitray-stektray/tray-zaai-en-stekplaat-hard-plastic-31-x-53-cm-4cm-diam-77-gaatjes/ hier de aanbieding uit Duitsland https://meyer-gartenbedarf.de/quick-pot-anzuchtplatte-qp-77-platte-33-5x51-5-77-toepfe-eckig-40x40x50mm-25-platten-1.html
 9. @Scififreak de paperbussen gaan eerst in een ruime bak regenwater die ik afzuur naar ph 4 a 5, en laat het een nachtje staan. de volgende dag haal ik ze eruit en plaats ze terug in de tray. vervolgens verdeel ik het zaad, etiket erbij en losjes huishoudfolie erop (jij hebt kappen ook goed) de trays gaan dan naast de cv kachel en laat het opkomen na 5 a 10 dagen zijn ze opgekomen (veel licht is nu nog niet belangrijk) 22 a 24 graden dag en nacht is perfect. opkomstpercentage hangt af per soort maar gemiddeld ongeveer 80% van het totaal komt uit het varieert per soort Na circa 14 dagen zet ik ze over naar de stekblokken (wanneer ik wortelgroei zie tussen papier en steenwol) de stekblokken laat ik vooraf weer een nachtje staan in regenwater nu met een halve dosering kristalon dus 0,5 gram liter en aanvullend zuur ik het verder af naar ph 4 a 5 de volgende dag druk ik de paperbus in de blokken, de tray met blokken zet ik nu wel in het licht maar niet in direct zonlicht, een lamp is ook ok. Wederom na een week ongeveer begin ik met watergeven met 1 gram kristalon nu ook met calcinit erbij, laat de blokken volzuigen en het niet opgezogen restwater gooi ik weg. (afzuren is nu niet meer nodig op deze voedingssterkte zit je rond de ph6) de reden voor afzuring is dat nieuw steenwol een te hoge ph heeft, door afzuring stabiliseert steenwol zich rond ph6 (ik gebruik citroenzuur poeder maar met citroensap gaat het ook) gepileerd zaad aandrukken bv met de achterzijde van een potlood tot bovenzijde pil min of meer gelijk is met bovenzijde paperbus is perfect
 10. @Scififreak gepileerd zaad zou ik niet bedekken dat is dubbelop, het kost het plantje in wording teveel energie om door te breken naar de oppervlakte Je beschrijft de symptomen in het bericht hierboven, pil ingegraven, pil opengebarsten, wit scheutje groeit niet verder.
 11. @redzebra voor mij ook nog te vroeg, het lijstje komt nog zal wel eenvoudig zijn, dit jaar plaats ik alleen ossehart type en grijp daarvoor naar de aanwezige voorraad.
 12. Je maakt je voor niets zorgen over dit probleem, je hebt de directe instraling van de (ochtend)zon tot circa 16 uur en je hebt in de namiddag nog zonlicht op het serredak dat gaat prima. Mijn kas staat ook no naar zw maar na 16.00 uur heb ik totaal geen zon meer door een groep bomen en ben daar blij mee, het wordt in de zomer snel te warm en heb na 16.00 uur geen extra warmte nodig juist omdat de kas dan niet meer verder opwarmt maar er nog licht genoeg is (diffuus licht) groeien mijn planten juist dan beter. Licht bereikt ons en de planten op 2 manieren direct licht en diffuus /indirect licht, het diffuse licht is bijvoorbeeld het aanwezige licht in de schaduw, is er geen schaduw bijvoorbeeld als er een wolk voor de zon komt dan heb je diffuus licht. Licht wat door een polycarbonaat golfplaat gaat en dan door je glaswand van de serre heeft zoveel lichtverlies dat brengt geen voordeel. dus niet nodig. Lees dit linkje eens door: uitleg diffuus licht
 13. Dat gaat goed hoor, als er in een straal van 100 meter een andere Walnoot staat kan die ook meebestuiven. Einde jaar komen er ook twee bij mij in de nieuwe tuin van 10 x 52 meter we hebben tijd.👍 Er is ook nog een iets grotere van 3 meter kroon.
 14. Aan de andere kant van je keukentuin is geen probleem voor bestuiving... dat gaat prima.
×
×
 • Create New...