Jump to content

eduro

Members
 • Content Count

  93
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Turnhout

Recent Profile Visitors

326 profile views
 1. eduro

  Nieuwe (Moes)tuinier

  @GrorkZe is erg blij en trots met de resultaten, ik krijg zelfs spontane adviezen😉 , De werkelijkheid vind ze beter als verwacht. Bedankt voor je welkom @jootje orchideeën hebben geen geheimen meer maar ook hier medio maart zien ze er niet meer op hun best uit, en ben ik en zij blij als ze naar buiten mogen (in de schaduw)
 2. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @Scififreakleuk dat mijn setup je aanspreekt, in de Engels sprekende landen is het bekend als een dutch bucket systeem google daar maar eens op dan vindt je veel voorbeelden met deze potten of zelfgemaakt met emmers ook filmpjes op youtube zijn er genoeg. In Nederland noemen ze deze potten mapito pot online te koop voor €3,35 per stuk met knieën. het systeem bestaat uit 3 onderdelen 1 de retourleiding; van 50 mm hierin heb ik om de 33 cm gaten geboord van 25 mm waarin de afvoer van de mapitopot wordt geplaatst. 2 de mapitopot; deze is gevuld met 6 liter perliet 3 de druppelleiding; met 1 druppelaar per pot De retourleiding komt uit in een opvangton waarin ik een dompelpomp heb zitten die water terug in de druppelleiding pompt. De dompelpomp wordt gestuurd met een standaard digitale tijdklok waarin ik de gewenste tijd en duur instel. Dat is het hele systeem simpel en eenvoudig uit te voeren. Voeding; online vind je duizenden pagina's met voor en tegens over welke voeding het beste is en op hydroponics fora vele verhitte discussies, simpel gesproken hebben ze allemaal gelijk en iedereen krijgt mooie resultaten, het betekend alleen maar dat het niet zoveel uitmaakt. Zelf gebruik ik Kristalon oranje npk 6.12.36 1gram en calcinit 1 gram per liter water dus totaal 2 gram per liter. De opkweek; ik gebruik steenwolpluggen de zogenoemde paperbus van 28mm om zaden op te kweken, na uitkomst (circa 10 dagen) kies ik de sterkste jonge plantjes en zet deze over in stekblokken (7,5cmx7,5cm) met een gat van 28mm en druk ze hierin, nu starten met voeding en na 5/6 weken zijn de plantjes al 25/35 cm groot en kunnen naar de mapitopot overgezet worden, de stekblokken zet ik bovenop het perliet en druk een druppelaar in de stekblok dat is alles het seizoen kan beginnen. onderstaand wat meer foto's van mijn systeem.
 3. Je toelichting maakt veel duidelijk ik nam aan dat de buis telkens leegloopt maar dat is niet zo er blijft water in de buis, en ja dan maakt de het toevoerpunt niet heel veel uit, ook de locatie van de planten in de buis geeft dan niet direct een aanwijzing. Misschien had ik beter kunnen schrijven; ik denk op de 2de foto neusrot te zien op de tomaten 😏 het kan schaduwwerking zijn of verdroogde bloemblaadjes op de neus. Ook hier heb ik een 3 tal tomatenplanten die het niet doen, hangen 1 of 2 tomaten aan maar groei staat stil al weken. Je voedingsrecept gebruik ik hier ook alleen gebruik ik oranje en calcinit 1+1 gram, ik vraag me af of de samenstelling voor hobby gebruik nou echt zo belangrijk is of je nu kristalon rood, wit, geel of oranje gebruikt laat staan andere merken, de meeste hobby kwekers zijn tevreden over hun opbrengst.
 4. eduro

  Tomaten Topic 2020

  dat is ok. wanneer is die mtfd?
 5. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @GrorkClipper is mijn snoeischaar is altijd ergens anders bezig als ik hem nodig hebt komt ie niet, moet ik hem halen de luie donder.
 6. @BeukwoodSlap hangend blad is een gebrek aan water, ik heb dat ook meegemaakt in de 3de week van juni waarbij ik ook dacht hydroponics dat kan watertekort zijn maar dat komt goed en inderdaad in de ochtend goed maar in de middag niet meer weer slaphangend blad op de 4de dag drastisch watertoevoer verhoogd en op de 6de dag zagen de toppen er weer goed uit in de middag, het heeft me wel veel aankomende bloemtrossen gekost en kleinere trossen daaropvolgend. kan je aangeven waar in je voedingsbuis de getroffen planten stonden? begin, midden, eind? 200 cherry tomaten in de groei nemen nogal wat water op, ook je andere getroffen planten verwerken veel water. Je oplossing om minder water te geven om overloop te voorkomen maar wel meerdere keren per dag bevoordeeld de eerste groep planten maar de rest krijgt nu juist minder water per keer. Een betere oplossing is het om op meerdere locaties in de buis voedingswater toe te voegen bijvoorbeeld om de 10 plantgaten je krijgt dan ook een betere gelijktijdige verdeling van de hoeveelheden water met voedingsstoffen. Op je 2de foto zie ik namelijk tomaten hangen met neusrot, ik ben nu wel wat nieuwsgierig naar jouw recept van voedingsstoffen?
 7. eduro

  Tomaten Topic 2020

  @Grork Die hoeveelheden kwamen bloot te hangen nadat ik blad weg geknipt had en ben wat overweldigd van de hoeveelheid. Wat ik met het overschot ga doen? geen idee weggeven aan familie en vrienden zoals ander overschot denk ik. Vork zou Clipper moeten ontmoeten kunnen ze samen bomen haha. De moestuin en kas maar ook de siertuin doe ik alleen maar we zijn met zijn 2tjes, @redzebra mooie foto met die waterval aan cherry tomaten de laatste foto had me te pakken 1,95 kg?? maar een 2de keer kijken loste dat weer op 561 gram dat past beter in je toelichting evengoed een joekel.
 8. eduro

  Tomaten Topic 2020

  Dit ras Crazy Cherry zou ook wat kunnen zijn @roeiergele cherry tomaten maar hij doet zijn naam eer aan, 1 bloemtak die zich een aantal keren heeft gesplitst er hangen nog een 10 tal bloemtakken erboven Ondertussen in mijn tomatenhuisje groeit het lekker door. Nu de neusrot problemen zijn opgelost begint de productie op gang te komen, ik hoop niet dat het gelijk rijpt al die trossen. Is het een appel? of een tomaat?
 9. Dat zijn beste paprika's
 10. Druiven die ik herplaatst had en vervolgens vergeten dus geen water gekregen.
 11. eduro

  Tomaten Topic 2020

  gefeliciteerd mensen ziet er goed uit, ik zal morgen gaan plukken en laten zien.
 12. Je hebt al veel gedaan om de bodemstructuur te verbeteren, je overweging om nog een keer compost op te brengen na het seizoen is een goede beslissing maar 4m3 over 100m2 is niet direct de dowding methode daarvoor is de laag te dun. Mijn keuze zou zijn in het najaar veel compost over de kleigrond verdelen en infrezen dan heb je de nodige structuurverbetering en dan wintergroente plaatsen dan heb je begin volgend jaar al opbrengst, de groenbemester voelt wat dubbelop. kijkend naar mijn ervaring heb ik over 100m2 20m3 verdeeld en het resultaat zonder karton eronder is goed, omdat 20 cm compost als ophoging werkt is er op de border randen minder compost, daar is de laagdikte ongeveer 5 cm en hier doorheen groeien nog wel grassen op die zich makkelijk laten verwijderen. even alles op een rij Het gegeven is je hebt kleigrond deze is al gefreesd met compost en ontdaan van veel onkruiden. er zijn mijn inziens dan 4 mogelijke routes 1 wederom 4 m3 compost infrezen om de grondstructuur verder te verbeteren, en wintergroentes plaatsen je wint een seizoen. 2 4m3 compost opbrengen als mulchlaag, maar is niet voldoende laagdikte om in te kweken de grondstructuur is onvoldoende voor wortels wel voor ander wintergoed 3 groenbemester zaaien en onderfrezen aanvullend een mulchlaag compost aanbrengen is veel werk en je verliest een seizoen. 4 20m3 compost opbrengen en deze als teeltlaag gaan gebruiken je wint een seizoen success met je overwegingen
 13. eduro

  vrachtwagen vol compost

  ja dat klopt 14 ton is 20m3 (ongeveer) ik heb 240 kruiwagens geteld 😉
 14. eduro

  Tomaten Topic 2020

  bij de Action hebben ze ook bindbuis, een bolletje voor €1.95
 15. eduro

  Tomaten Topic 2020

  Het is inderdaad de Amathyst cream cherry. Tomaten zijn rood rijp, met deze prachtig divers gekleurde varianten is er nog een leercurve voor mij, jouw conclusie over het scheuren bevestigd mijn onervaren indruk daarom ben het eens met je conclusie. Ik heb overigens nog een 3tal rassen die scheuren vertonen maar die zijn nog groen. hoe kan ik scheuren van de vrucht tegengaan? blad verwijderen? of juist niet?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...