Jump to content

eduro

Members
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  turnhout

Recent Profile Visitors

64 profile views
 1. eduro

  Klaar!

  Die hebben de ruimte Jorieke, prima hergebruik van materiaal 👍
 2. eduro

  vrachtwagen vol compost

  @Jorg Goed filmpje van Charles op 11.30 begint de uitleg en herken inderdaad zijn uitleg over compost de eerste emmer groencompost is idd zoals ik heb ontvangen, de tweede emmer is gelijk van kleur met mijn eigengemaakte compost. Het werkt wat fijner als iemand ervaring heeft met deze materie, je hebt me gerust gesteld. @Anna3 Zelf ben ik ook begonnen met compost maken maar had echt niet genoeg, iok.be is de leverancier maar die levert alleen in mijn woonregio en niet daarbuiten. @donaldk Ja deze verschillen verraste mij ook, uiteindelijk zal het weinig uitmaken de meststoffen komen langzaam los, nieuwe borders met opgroeiende planten ze zullen geen gebrek hebben. er gaan 2 kruiwagens per vierkante meter dat is 180 liter ofwel 100 kg compost neem ik dan calcium als voorbeeld dat is 1,3kg calcium per vierkante meter wat langzaam los komt in de komende 4 a 5 jaar het lijkt me meer dan voldoende.
 3. eduro

  vrachtwagen vol compost

  Hier een overzicht van de verschillen tussen groencompost en gft-compost.
 4. eduro

  vrachtwagen vol compost

  @donaldk nee een test rapport heb ik niet gekregen ook niet om gevraagd ik wist niet dat ze deze kunnen leveren. deze lading kost €195 voor 14 ton, je kan het ook afhalen voor €13 per ton maar vanwege de lock-down gaat dat niet. Er worden 2 types compost aangeboden waaruit je mag kiezen (zelfde prijs) 1 gft compost gemaakt van bij particulieren opgehaald gft afval 2 groencompost gemaakt van door de groenvoorziening aangeleverd plant/boomafval uit openbaar groen ik heb gevraagd om groencompost. Na er vandaag mee gewerkt te hebben merk ik dat het relatief erg droog is het heeft een wat grijsachtig zwarte kleur als koolstof, er zit geen structuur meer in het lijkt niet op de compost in de plastic zakken van het tuincentrum.
 5. eduro

  vrachtwagen vol compost

  Mijn rechtsgevoel heeft een deukje gekregen. daarom zal ik de volgende keer om een weegbriefje vragen. Belangrijker is dat het een mooie kwaliteit groencompost is, gezeefd op 10 mm en uitgewerkt(niet warm) en droog, daar ben ik tevreden over. Ik heb het in de voortuin laten storten die moet ik na de border- en moestuin aanleg in de achtertuin ook nog aanpakken, de te verwerken volumes compost door het volgen van de no-dig methode nemen wel rap toe. Raar gevoel om al je werk de grond in te zien trekken, echt een gevalletje van waar blijft het!!!!
 6. eduro

  vrachtwagen vol compost

  klopt iets over de helft vol, de uitwendige maten van een containerbak zijn 2,5 x 6 meter en 1,80 meter hoog zonder slede, bruto 30m3 inhoud, effectief 25 m3
 7. De aanleg van de (moes)tuin gaat lekker door met nu de climax een vrachtwagen vol met groencompost een laatste stap in de grove werken. 14 ton totaal = heb wel mijn twijfels of dat circa 20 m3 kubieke meters zijn lijkt eerder 14 m3 hoe dan ook deze hoeveelheid zelf ophalen is geen optie meer dus aan de slag. Het kleurverschil met een berg compost wat in de tuin aanwezig was en eerder verdeelt is wel erg groot lastig te zien maar de kleur is eerder lichtbruin, kan dat te verklaren zijn dat het zogenaamde koude compost is?
 8. eduro

  Klussen, binnen!

  gezellig zo'n kachel, goed werk 👍
 9. Ik lees alweer een tijdje mee voor ideeën en tips voor het moestuin gedeelte voor de nieuwe tuin, het zaaien, verspenen en meer is een nieuwe ervaring waar ik min of meer door een weddenschap in gerold ben. Ik heb een 3 jaar geleden de fout gemaakt om tegen mijn vrouw gekscherend te zeggen dat ze succesvol was om elke orchidee die ik haar gaf binnen 3 maanden in de compostcontainer te laten verdwijnen, waarop het antwoord was "als je het beter kan doe het dan" Die handschoen heb ik opgepakt en inderdaad bewezen dat de orchideeën onder mijn beheer 😉 overleven, mijn interesse in planten groeit ondertussen door en via de orchideeën > kamerplanten > kuipplanten route en een aardbeien stelling die ik hier gevonden heb in een draadje werd ze afgelopen najaar al erg nerveus toen ik voor het tweede jaar op rij de eetkamer vol zette met kuipplanten "moet dat nou" zegt ze, ja zeg ik "die kunnen de winterkou buiten niet overleven" enne de vitrage moet van het raam de planten hebben licht nodig! en lieverd boven in de hal onder het daklicht zet ik een stelling neer voor de kamerplanten die ik binnen niet kwijt kan oh ja...en "waarom maak je niet een kasje in de tuin" sputtert ze nog tegen .................. Wel "je moet het ijzer smeden als het heet is" is een gezegde die ik spontaan van toepassing vind. Afgelopen winter heb ik een tuinplan getekend met een op het web gevonden programma. Het plan is goedgekeurd en in volle uitvoering diverse deelprojectjes zijn klaar. In het moestuin seizoen als dagboek update ik de voortgang van de moestuin en als het op prijs gesteld wordt ook over mijn andere planten. Mijn forum naam is Eduro ben 59 en woon in de kempen.
 10. eduro

  23-II-3-2020

  Ziet er goed uit Patrijs mooie borden vol opbrengst. 😀
 11. Patrijs en Paddestoelengek bedankt voor jullie waardering, zoals je schrijft Patrijs heb ik dezelfde ervaring dat de palen wijken het is een lastige methode met weinig speling. Bedankt Patrijs voor jouw ervaringen
 12. Mijn compostbakken zijn gemaakt van sleufpalen en betonnen kantplanken overgebleven van een omgewaaid oud hek de palen waren verrot op grondniveau na schoonmaak en inkorten prima bruikbaar voor deze toepassing. Wel een paar nieuwe blokhutprofiel delen gekocht om erin te kunnen.
 13. Geen glas ik ga folie gebruiken
 14. Afgelopen week de compostbakken geplaatst gemaakt van sleuf hekpalen met betonnen kantplanken, mooi hergebruik van een hek die begin februari is omgewaaid, maar het geheel was relatief veel werk, in ieder geval meer dan ik vooraf verwachte. afmetingen uitwendig 2x 1 x 1 x 1,2 meter hoog. Ik heb nog voldoende materiaal over om 1 grote bak van 2 x 1 x 1,2 meter er aan te koppelen mocht dat nodig zijn. (de gedachte is om hier het groenafval in te verzamelen en als het vol is om te zetten naar de andere bak met toevoeging van houtsnippers om zo de temperatuur verhoging te kunnen krijgen) maar of dat zo werkt? er direct achter ligt een enorme berg takken te wachten op de hakselaar dat is uitgesteld werk op dit moment. en in de bak De werktafel voor buiten is ook klaar waar ik al veel gemak van heb, waar ik bij de start van de tuinwerkzaamheden uit ging van een oppot tafel verwacht ik dat het uitgroeit naar een veelzijdig onmisbaar stuk gereedschap in het hart van de tuin. Ondertussen gaat de opbouw van de tuin door volgens het zelfgemaakte ontwerp.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...