Jump to content

WendyB

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. In een moment van onoplettendheid, mijn net opgekomen paprika zaailingen vergeten op tijd water te geven. Gevolg slaphangende plantjes en een flink aantal droog voelende kiemblaadjes. Direct water gegeven en na een paar uurtjes stond het grootste gedeelte gelukkig weer overeind. Maar de droge kiemblaadjes bleven natuurlijk droog. De exemplaren die al een puntje groei lieten zien van de opkomende 'echte' blaadjes, toch besloten alvast te verspenen. Normaal gesproken wacht ik hier nog even mee, maar ach, baat het niet dan schaadt het niet. En warempel, bijna 2 weken later lijken ze zich inderdaad niets van de slechte kiemblaadjes aan te trekken. Dus mogen ze lekker blijven staan onder de groeilamp. Een aantal zaailingen waren niet meer te redden, die heb ik dan toch maar opnieuw gezaaid (ok, vooruit dan, uiteindelijk heb ik van alle soorten nog wat extra gezaaid...gewoon...voor de zekerheid...โ˜บ๏ธ) De bladgroenten van 8 januari groeien gestaag, alleen de andijvie blijft wat achter. De tuinbonen die ik 1,5 week geleden ook alvast voorzaaide laten zich ook al zien, deze mogen vanaf vandaag op de onverwarmde zolder onder een eigen groeilamp verder groeien. Tot slot nog een laatste nieuwe probeersel. Ik zag op social media zoveel voorbij komen over witlof. Nog nooit gekweekt dus een kant en klaar groeipakketje leek me leuk om te proberen. Op de eerste foto een week oud, de tweede foto is van 2 dagen geleden. Nog een weekje en kunnen we (al!) onze eerste eigen witlof proeven!
 2. WendyB

  Zwaaaaaai!

  Mooie tuin en wat een leuk verhaal! Geniet ervan!
 3. WendyB

  Daar zijn ze...

  @rorror Zo, da's ook een mooie uitgebreide lijst! En ik dacht er met 12 soorten al veel te hebben ๐Ÿ˜‰. Hoe zoeter hoe beter, dus mocht je nog een tip hebben, graag! Op de Titan na zijn het voor mij allemaal nieuwe rassen, ben daarom erg benieuwd naar de smaak. Wat betreft de pepers beperk ik me dit jaar tot 3 rassen, de Cayenne die ik altijd als basis gebruik voor de sambal badjak, daar voeg ik dan ofwel de Scream Scorpion aan toe of de peper Limon als ik een ander smaakje wil. Tja, de informatie inderdaad... Ik heb een aantal zaden van Diana's Mooie Moestuin, zij heeft veel rassen en bijhorende informatie op haar website in de paprika database staan! Ook bij een aantal zaden van Tess Gruun stond deze informatie min of meer op de verpakking of de website. Voor de overige google, google, google en nog eens google. Daar ben ik inderdaad een tijdje mee bezig geweest ๐Ÿ˜…. Als ik dan eenmaal de informatie gevonden had ging ik nl. alsnog op zoek naar een tweede website om te kijken of die dezelfde informatie gaf. En nu maar afwachten of het klopt dus!
 4. Hmmm, ik had gerekend op 3 weken kiemtijd voor de paprika's, zeker niet binnen een week. Dat heb ik namelijk ooit eens gelezen en in mijn achterhoofd opgeslagen. Klopte ook aardig tot nu toe, maar realiseer me nu dat dit natuurlijk geldt voor het voorzaaien in de vensterbank... Oeps, eerste 'foutje', gelukkig hoef ik hiervoor alleen maar creatief te worden met het vinden van een plek over een aantal weken. De keerzijde van vroeg starten ๐Ÿ˜… Het valt me op dat het, op 1 zaailing na, allemaal om middelvroege rassen gaat. Die ene andere zaailing is een laat ras, de vroege rassen maken nog geen aanstalten. Ben dus benieuwd wanneer deze hun eerste teken van leven laten zien. In een Excel-bestandje maakte ik een overzicht van de rassen die ik dit jaar wil kweken. Er staat wat algemene info bij, kijken of het uiteindelijke resultaat inderdaad een beetje overeenkomt. Omdat ik nog een plekje over had onder de groeilamp zaaide ik op 8 januari ook alvast wat spinazie, kropsla, wintersla, andijvie en veldsla voor. Gewoon om te proberen. Van ieder soort maar een paar zaadjes, zodat ze over een tijdje de kas in kunnen!
 5. Hallo iedereen, Na jullie een paar jaartjes op de achtergrond te hebben gevolgd, stelde ik me afgelopen jaar eindelijk eens voor. Dit was in juni, dus vooral weer veel informatie gezocht over de 'probleempjes' waar ik midden in het seizoen tegenaan liep. Nu, met de start van een nieuw seizoen, lijkt het me leuk om zelf ook een blog bij te houden direct vanaf het begin. De perfecte manier om altijd eens terug te kunnen kijken naar wat ik eigenlijk allemaal aan het doen ben, maar als ik de blog netjes up-to-date houd, kan ik wellicht ook tijdig door jullie bijgestuurd worden mocht ik dreigen de verkeerde afslag te nemen ๐Ÿ˜…. Dit jaar ben ik namelijk wat nieuwe dingen aan het proberen. Zo besloot ik afgelopen oktober voor het eerst een keer wat winterteelt te zetten (winterui, -sla en bloemkool), kocht ik Quad Grow potten (zelfbewateringssysteem) om wat paprikaplanten in te gaan proberen en ontving ik afgelopen week mijn eerste 2 groeilampen! Deze gaan aan zodra de 12 paprikasoorten, 3 pepers en 1 aubergine soort hun sprietjes laten zien! Ook ben ik van plan voor het eerst snijbloemen te zaaien en heb ik het stukje tuin net voor mijn kas opnieuw ingericht met nieuwe bakken. Zo kunnen de kipjes tijdens het seizoen ook lekker door de tuin blijven lopen (hopelijk binnenkort รผberhaupt weer) zonder dat mijn dierbare plantjes eraan gaan ๐Ÿ˜‰. Hieronder nog wat fotoโ€™s om een idee te krijgen hoe het er nu uitziet. Ben ook erg benieuwd naar jullie blogs! De winterpostelein is al in aantocht, nog even wachten op de wintersla en -uien. Mijn nieuwe ingerichte hoekje. Hier toch alvast de winterui ingezet die over was. Over een paar weken verhuist de bak van de foto hierboven ook naar deze plek. In de ene helft van de kas wat bloemkolen en winterui, aan de andere kant de plantjes die in de kas mogen overwinteren. En achteraan (achter de aardbeienbak) ....heel veel rommel ๐Ÿ˜‰. Tot slot wens ik iedereen natuurlijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en veel plezier in het nieuwe seizoen!
 6. Leuk hoor zo'n vlog, en wat ziet het er al goed uit!
 7. Afgelopen jaar een bladvlekkenziekte bij de tomaten geconstateerd in de kas, dus komend seizoen ga ik hier alleen een paar aubergines en pepers kweken maar vooral heel veel paprika's! Geen propagator maar wel groeilampen dus half januari wil ik starten met zaaien. Een deel van de paprika's wil ik als test voor het eerst in het zelfbewateringssysteem Quadgrow gaan kweken. Iemand daar toevallig al ervaring mee? Daarbij een aantal van dezelfde soorten 'gewoon' in de grond om echt goed te kunnen vergelijken natuurlijk. Ben erg benieuwd naar de verschillen!
 8. WendyB

  Hen of haan?

  De verkoper n.a.v. jullie reacties ook de foto gestuurd en bevestigde inderdaad jullie reacties. Hij gaf aan er vrijwel nooit naast te zitten en vond het ook erg vervelend. Helaas had hij nu geen hennetjes meer beschikbaar maar wij zijn de eerstvolgende op de lijst. Jammer dat we nu weer een jaartje moeten wachten (heel moeilijk om aan dit ras te komen is gebleken) maar gelukkig hadden we al 2 hennen dus is het nieuwe hennetje niet alleen!
 9. WendyB

  Hen of haan?

  Ok, dank voor de reacties. Helaas niet wat we dachten te hebben gekocht, hopelijk wordt het opgelost.
 10. WendyB

  Hen of haan?

  @prettig gestoord; schat je dit n.a.v. de lellen en kammen toevallig? Is het dan dus niet gebruikelijk voor een hen dat ze op deze leeftijd al zoveel kam/lel hebben? Of zie je nog iets anders?
 11. WendyB

  Hen of haan?

  Hallo, Kan iemand mij zeggen of dit alle 3 hennen zijn? Het zijn Barnevelder krielen nu 14 weken oud, maar inmiddels al net zo groot (maar nog niet zo 'dik') als onze volwassen hennen van 3 jaar. De volwassenen hennen zijn van hetzelfde ras, andere kleurslag. Het zouden alle 3 hennen zijn, maar ik twijfel omdat ze nu al zo groot zijn en ik zie ze ook wel eens tegen elkaar omhoog springen... Alvast weer hartelijk dank!
 12. Dank voor de aanvullende reacties @oscardevos en @redzebra ! Toevalligerwijs had ik van de (ernstig) aangetaste tomatensoorten ook van ieder een plantje buiten staan. Ook hier hebben deze het veel beter gedaan dan de soortgenoten binnen. Ik heb de foto's van vorig jaar er nog eens bijgepakt en zag dat de schimmel toen al actief was, maar zeker in mindere mate. Verder las ik dat de schimmel eigenlijk alleen op tomaten verblijft, klopt dat? @oscardevos; Zo ja, kan ik dan uit jouw laatste berichtje voorzichtig concluderen dat als ik komend jaar de tomatenplantjes ook alleen buiten zet, ik het seizoen daarop in ieder geval schimmelvrij start (althans met deze schimmel)?
 13. Dank, jullie reacties stellen me weer een beetje gerust! Bladeren worden inderdaad niet nat in de kas, let ik extra goed op. Het klopt dat de vruchten er allen nog heel mooi uit zien, ze groeien ook nog steeds goed. Te droog gestaan zou kunnen, ben afgelopen paar weken door omstandigheden een paar keer niet echt consequent geweest met bewateren. En dan net met die temperaturen.... ๐Ÿ˜Š Bodemmoeheid neem ik ook zeker mee voor volgend jaar, twijfelde begin van dit seizoen al of ik de bovenste grond laag zou vervangen. Morgen even de meest belabberde bladeren weghalen en dan hopelijk nog een paar weekjes oogsten!
 14. Wat denken jullie? Dรฉ tomatenziekte op mijn tomatenplanten? Ze staan in de kas, dag en nacht de deuren en ramen open. Ik geef ze eens per week water met vloeibare tomatenvoeding via een fles in de grond gestoken. Ik vind het heel lastig te bepalen aangezien ik alleen aangetast blad zie (helemaal niets op de stammen en stengels, deze zijn allen nog heel mooi groen). De gele vlekken die je ziet op het blad zijn aan de onderkant droge schimmelvlekken. Voor de zekerheid de planten er uit of volstaat het blad verwijderen (wat overigens dan vrijwel al het blad betekent...)?
 15. Bloedluis hebben we na 2 voorgaande aanvallen gelukkig al enige tijd onder controle. Onze kippen lopen overdag vrij rond in de tuin. Deze is vrij groot dus ik zie zeker niet wat ze dan allemaal eten. 's Avonds gaan ze weer in de ren die we elke dag zoveel mogelijk ontdoen van de ontlasting maar heb vaker gezien dat ze proberen vliegen te vangen die op de kippenpoep zitten. Legmeel krijgen ze in een voerbak maar extraatjes zoals meelwormen en graan strooi ik inderdaad in de ren op de grond (zand). Ze zullen hierdoor dus ongetwijfeld eigen ontlasting binnen krijgen. Ik zal dit dus zeker veranderen. Ook even naar de DA voor een test en hopelijk komt het dan snel weer goed. Dank voor jullie reacties en tips!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...