

Adrie
Members-
Aantal items
38 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Adrie
-
Al jaren zaai ik sla, kolen etc. net zoals de meesten vermoed ik, voor in bakjes en na opkomst verspeen ik ze in p7 of p9 potjes om ze later uit te planten. Maar waarom doen we dat eigenlijk zo? Is het niet veel handiger om meteen in een p7/p9 potje te zaaien? Dat scheelt verspenen en dus tijd? Zijn er misschien voordelen aan voorzaaien/verspenen die ik zo niet zie? Of nadelen aan het niet-verspenen maar rechtstreeks in potten zaaien?
-
Bekeken. Veel en veel te duur.
-
Bedankt voor de tips mannen. ik denk dat ik voor de bruinoleum ga, de teer duurt me te lang voor het droog is
-
Ik heb voor in de moestuin nog wel het een en ander aan kluswerk liggen; zo her en der wil ik een verhoogd bed maken, een paar koude bakken en wat frames voor het insektengaas en folie en zo. Ik wil dat gaan doen van vurenhout dat ik nog heb liggen en dat wil ik dan wel graag een behandeling geven die de levensduur (wat) verlengd. Mogelijkheden zijn een paar lagen gewone tuinbeits of een paar lagen bruinoleum. Wat is jullie advies? Wat is qua bescherming beter: de beits of de bruinoleum? Of is er nog een andere, betere optie?
-
Niet composteren maar rechtstreeks aan de grond toevoegen?
Adrie plaatste een topic in Bodem en bemesting
Ik heb nog een aantal broccolli- en bloemkoolstelen/bladeren staan die zijn overgebleven na de oogst. Ik ben niet zo'n composteerder, want om de 1 of andere reden lukt dat nooit goed, maar ik heb het idee om deze stronken/bladeren door de shredder te halen en dan de kleingehakselde delen gewoon in de grond onder te werken. Is dat als alternatief voor composteren een goed idee? Of juist niet? -
Ok, dus beter laten zitten voorlopig. Volgend jaar maar eens wat hogere tunnels voorzien
-
Ik heb de gewoonte om mijn koolplanten in een tunnel onder ikea-vitrage te kweken tegen de koolvlieg. Nu is de bloemkool al zo groot dat hij tegen de vitrage aangroeit en er beginnen zich al bloemkolen te vormen. Ook de broccoli is al aardig groot en past er eigenlijk niet meer in. Zou ik, nu de planten groot zijn, de beschermende vitrage weg kunnen halen en de planten daarmee de vrijheid kunnen geven om lekker vrij-uit verder te groeien? Of zijn ook grote kolen nog steeds bevattelijk voor de koolvlieg en dan vooral hun larven?
-
Ik zit er aan te denken om weer wat verhoogde bedden te gaan maken in de moestuin en in de kas. Om dat enigszins betaalbaar te houden lijkt me geïmpregneerd tuinhout de beste keuze, althans de meest economische. Nu heb ik dat in het verleden ook al eens gedaan en toen was de ervaring niet geweldig vond ik: na 5 jaar waren de meeste planken rot, ondanks dat het geimpregneerd was. Dat waren overigens maar planken van 18 mm dik, dus ik wil nu sowieso voor dikker hout gaan van ongeveer 40 dik. Maar ik zit dan nog steeds met de levensduur. Zou het de levensduur verlengen als ik het hout voordat ik het gebruik ook nog eens te behandelen met bruinoleum/ecoleum? In theorie heb je dan 2 beschermingen immers? Of maakt dat niets uit en is het zonde van de moeite?
-
Als je (koe)mestkorrels oplost in een gieter water, en je giet dat bij de groenten, werkt dat dan beter, sneller, of misschien juist slechter dan dat je de korrels gewoon tussen de planten strooit en ze wat in de grond werkt? Zit er bijvoorbeeld verschil in hoe planten de mest opnemen als je de korrels eerst oplost? Heeft iemand daar ervaring mee?
-
Hoi Estemy, Leuk,dat moestuinplan! Met welk programma heb je dat gemaakt? Groeten, Adrie
-
De spinazie in de kas staat op punt van doorschieten, er komen zo her en der dus al bloemstengels aan de plantjes. Zijn die bloemknoppen ook eetbaar, dus kan ik de spinazie nog oogsten en eten? Of beter van niet?
-
Nu de weersvoorspelling voor de komende 2 weken nog steeds niet denderend is, met elke nacht nog wat vorst en overdag nauwelijks meer dan 5-6 graden vraag ik me af of het verstandig is om toch nu al kapucijners en erwten te zaaien? Wat denken jullie? Doen of toch nog een paar weken wachten tot het écht lente wordt?
-
Ik weet niet hoe groot je kas is, maar je zou ook een flink bed spinazie kunnen zaaien, en raapstelen en radijzen. Sla, was al genoemd en wortelen. Kervel kan ook nog volgens mij, lekker voor de soep! Keus zat dus!
-
Zoals jullie wel weten kunnen we zaden onderverdelen in lichtkiemers en donkerkiemers. Maar wat is nou wat? Bestaat er ergens een lijstje waar dat voor alle groenten in is terug te vinden?
-
Ik heb aan de hand van jullie suggesties eens wat verder gegoogled en ik hou het voorlopig op de giant elephant beans. Foto's van het zaad op internet lijken inderdaad op "mijn" bonen. Ben hiervan ook wat sites tegengekomen met recepten met foto's over hoe ze klaar te maken en dat komt ook overeen met wat me al verteld was door de gever van de bonen, dus dat past ook wel in het geheel. ik ga ze straks in mei gewoon eens zaaien! Dank je wel allemaal voor de antwoorden.
-
Een foto bij deze puzzel kan helpen dus bij deze: Zie de 5-cent munt als referentie voor de grootte. In werkelijkheid zijn ze minder wit, maar dat komt door de flits. Ik ben benieuwd!
-
Ik kreeg vandaag een zakje met een stuk of 16 bonen er in die op (grote) tuinbonen lijken. Ze zijn wel een cm of 3 lang en 2 breed, flinke jongens dus. Volgens de gever zijn het geen tuinbonen, maar een soort droogbonen, althans zo moet je ze behandelen. Zaaien aan staken want ze klimmen, na de oogst de bonen uit de schil halen, laten drogen en dan in de pan. De naam of soort of zo van deze boon wist ie niet, alleen dat ze héél lekker waren Weet iemand wel wat het zou kunnen zijn?
-
Ik ben mijn bedden voor 2013 aan het indelen en omdat ik me zoveel mogelijk aan een goede vruchtwisseling wil houden kijk ik daarbij ook 5 jaar vooruit. Het wordt aanbevolen om voor tuinbonen een vruchtwisseling van 5 jaar aan te houden, terwijl voor andere bonen (snijbonen, sperciebonen etc) maar 4 jaar geldt. Na 4 jaar mogen de tuinbonen dus nog niet op een bed waar de afgelopen 4 jaar ook tuinbonen hebben gestaan. Maar mogen de tuinbonen nu na 4 jaar wel op een bed waar 4 jaar eerder stamboontjes hebben gestaan? Ik blijf dan netjes weg van een oud tuinbonenbed, maar is deze regel zo ook bedoeld? Hoe doen jullie dat?
-
Ok, bedankt voor je uitleg. Maar als ik 4 rijen naast elkaar teken, tussen rij 1 en 2 20 cm, dan tussen 2 en 3 dus 60 cm en tussen 3 en 4 weer 20 cm, dan zie ik rij 2 en 3 toch echt als binnenrijen en niet als buitenrijen. Daar zal de verwarring wel zijn ontstaan denk ik Maar zoals jij het uitlegt klinkt het in elk geval logisch en ziet het er ook logisch uit. Ik ga ze over een tijdje ook in het echt maar eens zo uitplanten, lijkt me wel efficiënt qua grondgebruik.
-
Ik ben sinds halverwege vorig jaar een fervent gebruiker van het Handboek Ecologisch tuinieren van Velt. Werkelijk onvoorstelbaar hoeveel bruikbare info daar over alle groenten in staat! In het stuk over tuinbonen, of labbonen zoals ze in het belgische Handboek heten, staat over de plantafstand een stuk wat ik echter niet begrijp. Het gaat om het volgende: Vaak wordt ook in dubbele rijen op 20x20 cm gezaaid. Tussen 2 buitenrijen moet je dan 60 cm aanhouden. Wat wordt er bedoeld met "tussen 2 buitenrijen moet je dan 60 cm aanhouden??
-
Ziet er goed uit! Maar even een vraag over het gebruikte materiaal: de plankjes zien er uit als MDF. Klopt dat? Want dat spul kan niet tegen vocht, dus als je dat buiten in de regen gebruikt is het binnen no-time naar zijn grootje
-
Als je goede vruchtwisseling toepast in de moestuin mag je geen twee jaar achtereen peulvruchten op eenzelfde perceel hebben staan. Die theorie snap ik. Maar hoe zit dat binnen 1 groeiseizoen? Mag ik dan wel bijvoorbeeld eerst vroege peulen zaaien en nadat deze zijn geoogst op dezelfde plek slabonen? Of is twee keer peulvruchten op dezelfde plek in 1 jaar ook "verboden"?
-
Heb je een kas? Want dat is wel een vereiste volgens mij. In dat geval kun je nu nog wel zaaien, over een week of 6 verspenen en gedurende de winter de jonge kooltjes goed in de gaten houden. Pas op voor strenge nachtvorst! Dan eind februari in de kas uitplanten levert april/mei misschien mooie bloemkooltjes op. Heb je geen kas, dan wordt het een stuk lastiger en zul je sowieso april/mei niet halen, want dan moet je ze in de volle grond uitplanten zo rond maart, en valt de oogst grofweg in juni volgens mij. Zonder kas is het vooral lastiger om ze gedurende de winter goed te verzorgen. Ik weet zo niet of er soorten zijn die speciaal voor de weeuwen- en winterteelt geschikt zijn, maar daar zou ik ook even op letten.
-
Dat tulpen- en narcissenbed ziet er strak uit! Iets om ook eens te proberen, in de winter groeit er toch niks anders in de moestuin. Maar wat ik me af vraag: hoe groot zijn de gaten voor de tulpen en narcissen? En hoe plant je ze dan? Zijn die gaten niet te klein om de bollen makkelijk de grond in te doen?
-
Dank allemaal voor de tips. Ik ga het eens met de folie proberen!
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.