Jump to content

Adrie

Members
 • Posts

  38
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  W-Brabant
 1. Al jaren zaai ik sla, kolen etc. net zoals de meesten vermoed ik, voor in bakjes en na opkomst verspeen ik ze in p7 of p9 potjes om ze later uit te planten. Maar waarom doen we dat eigenlijk zo? Is het niet veel handiger om meteen in een p7/p9 potje te zaaien? Dat scheelt verspenen en dus tijd? Zijn er misschien voordelen aan voorzaaien/verspenen die ik zo niet zie? Of nadelen aan het niet-verspenen maar rechtstreeks in potten zaaien?
 2. Bekeken. Veel en veel te duur.
 3. Bedankt voor de tips mannen. ik denk dat ik voor de bruinoleum ga, de teer duurt me te lang voor het droog is
 4. Ik heb voor in de moestuin nog wel het een en ander aan kluswerk liggen; zo her en der wil ik een verhoogd bed maken, een paar koude bakken en wat frames voor het insektengaas en folie en zo. Ik wil dat gaan doen van vurenhout dat ik nog heb liggen en dat wil ik dan wel graag een behandeling geven die de levensduur (wat) verlengd. Mogelijkheden zijn een paar lagen gewone tuinbeits of een paar lagen bruinoleum. Wat is jullie advies? Wat is qua bescherming beter: de beits of de bruinoleum? Of is er nog een andere, betere optie?
 5. Ik heb nog een aantal broccolli- en bloemkoolstelen/bladeren staan die zijn overgebleven na de oogst. Ik ben niet zo'n composteerder, want om de 1 of andere reden lukt dat nooit goed, maar ik heb het idee om deze stronken/bladeren door de shredder te halen en dan de kleingehakselde delen gewoon in de grond onder te werken. Is dat als alternatief voor composteren een goed idee? Of juist niet?
 6. Ok, dus beter laten zitten voorlopig. Volgend jaar maar eens wat hogere tunnels voorzien
 7. Ik heb de gewoonte om mijn koolplanten in een tunnel onder ikea-vitrage te kweken tegen de koolvlieg. Nu is de bloemkool al zo groot dat hij tegen de vitrage aangroeit en er beginnen zich al bloemkolen te vormen. Ook de broccoli is al aardig groot en past er eigenlijk niet meer in. Zou ik, nu de planten groot zijn, de beschermende vitrage weg kunnen halen en de planten daarmee de vrijheid kunnen geven om lekker vrij-uit verder te groeien? Of zijn ook grote kolen nog steeds bevattelijk voor de koolvlieg en dan vooral hun larven?
 8. Ik zit er aan te denken om weer wat verhoogde bedden te gaan maken in de moestuin en in de kas. Om dat enigszins betaalbaar te houden lijkt me geïmpregneerd tuinhout de beste keuze, althans de meest economische. Nu heb ik dat in het verleden ook al eens gedaan en toen was de ervaring niet geweldig vond ik: na 5 jaar waren de meeste planken rot, ondanks dat het geimpregneerd was. Dat waren overigens maar planken van 18 mm dik, dus ik wil nu sowieso voor dikker hout gaan van ongeveer 40 dik. Maar ik zit dan nog steeds met de levensduur. Zou het de levensduur verlengen als ik het hout voordat ik het gebruik ook nog eens te behandelen met bruinoleum/ecoleum? In theorie heb je dan 2 beschermingen immers? Of maakt dat niets uit en is het zonde van de moeite?
 9. Als je (koe)mestkorrels oplost in een gieter water, en je giet dat bij de groenten, werkt dat dan beter, sneller, of misschien juist slechter dan dat je de korrels gewoon tussen de planten strooit en ze wat in de grond werkt? Zit er bijvoorbeeld verschil in hoe planten de mest opnemen als je de korrels eerst oplost? Heeft iemand daar ervaring mee?
 10. Hoi Estemy, Leuk,dat moestuinplan! Met welk programma heb je dat gemaakt? Groeten, Adrie
 11. De spinazie in de kas staat op punt van doorschieten, er komen zo her en der dus al bloemstengels aan de plantjes. Zijn die bloemknoppen ook eetbaar, dus kan ik de spinazie nog oogsten en eten? Of beter van niet?
 12. Nu de weersvoorspelling voor de komende 2 weken nog steeds niet denderend is, met elke nacht nog wat vorst en overdag nauwelijks meer dan 5-6 graden vraag ik me af of het verstandig is om toch nu al kapucijners en erwten te zaaien? Wat denken jullie? Doen of toch nog een paar weken wachten tot het ├ęcht lente wordt?
 13. Ik weet niet hoe groot je kas is, maar je zou ook een flink bed spinazie kunnen zaaien, en raapstelen en radijzen. Sla, was al genoemd en wortelen. Kervel kan ook nog volgens mij, lekker voor de soep! Keus zat dus!
 14. Zoals jullie wel weten kunnen we zaden onderverdelen in lichtkiemers en donkerkiemers. Maar wat is nou wat? Bestaat er ergens een lijstje waar dat voor alle groenten in is terug te vinden?
 15. Ik heb aan de hand van jullie suggesties eens wat verder gegoogled en ik hou het voorlopig op de giant elephant beans. Foto's van het zaad op internet lijken inderdaad op "mijn" bonen. Ben hiervan ook wat sites tegengekomen met recepten met foto's over hoe ze klaar te maken en dat komt ook overeen met wat me al verteld was door de gever van de bonen, dus dat past ook wel in het geheel. ik ga ze straks in mei gewoon eens zaaien! Dank je wel allemaal voor de antwoorden.
×
×
 • Create New...