Als imker kan ik bijenhouden enkel toejuichen. Ik heb hier al vernomen dat vele mensen denken dat bijenhouden veel aandacht en werk vereist. Dit is echter niet het geval. als je enkel 2 à 3 volkjes houdt en het daarbij laat, heb je maximum 2 uren per week werk aan de bijen. de drukste periode is uiteraard mei-juni omdat de bijen dan gaan zwermen, het slingeren van honing en de koninginnenteelt. dat laatste neemt heel wat tijd in beslag en voor iemand die maar 3 volkjes houdt is koninginnenteelt overbodig. helaas zijn er heel wat mensen die toch even vlug stoppen als begonnen dat ze begonnen waren. Je moet er natuurlijk mee kunnen leven dat je wel eens een volkje zal verliezen, daar kun je niet aan onderuit. zelf de meest ervaren imker verliest volken Bijen kan je op veel plaatsen houden, toch is het platteland niet ideaal, waar de monocultuur heerst (maïs,boonen,tarwe,...). zelf een boomgaard is niet genoeg, de bijen moeten het jaar door stuifmeel kunnen halen, het belangrijkste ! Veel belangrijker dan honing, met dit stuifmeel worden de jonge larven gevoederd.De kwaliteit en diversiteit van het stuifmeel bepaald de sterkte en levensduur van de nieuwe generatie bijen. de honing dient als voedsel voor de volwassen bijen. Jammer genoeg kan enkel de stad aan de deze vereisten voldoen dor hun velen tuinen, parken en stadsbeplanting, ook moestuincomplexen zijn ideaal om bijen te houden het is dan wel belangrijk dat je over zachtaardige volkjes beschikt. Bijen bestuiven graag komkommer, courgette, pompoen, alle soorten fruit. En niet te vergeten, de groenbemesters in de moestuincomplexen: zoals mosterdzaad, facelia,... zijn heel interessant voor de bijen.