Jump to content

tielse flipje

Members
 • Content Count

  175
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Boekelo

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja, die cultivars doen het prima op zandgrond. Maar ook bijvoorbeeld Ecolette en vele, vele andere soorten. Nashipeer is ook een aanrader. Kijk ook even bij https://www.aatreeshop.nl/?gclid=EAIaIQobChMIy-SJsIzj6wIVFSwYCh3S5QNWEAAYASAAEgJWXPD_BwE Deze kwekerij zit op zandgrond, heel behulpzame mensen, prima adviezen en volop keus.
 2. Hen en twee hanen. Bij de hanen zie je, naast de grotere kam en lellen, ook al de fluorescerende veren in de staart en de langere dekveren op romp en hals.
 3. Ja, ik weet het. Ik heb gewerkt op bedrijven met slachtkuikenouderdieren. De hanenlijnen zijn geselecteerd op snelle groei, de hennen moeten nog genoeg eierleggende capaciteit hebben, Door de kruising van de hanenlijnen en hennenlijnen maak je gebruik van het heterosiseffect. Je betoog doet niets af aan het welzijnsaspect. Het door de poten zakken van broilers heeft te maken met genetische defecten die samengaan met een zeer snelle groei en lage voederconversie.
 4. Behalve het vetgehalte blijken ook pootafwijkingen steeds meer voor te komen bij snelgroeiende lijnen en een consequentie te zijn van selectie naar een snelle groei. Pootafwijkingen (dyschondroplasie en chondrodystrofic) zijn een belangrijke oorzaak van groeiachterstand en van sterfte bij slachtkuikens. Zij kunnen door selectie worden beïnvloed zoals uit volgende tabellen blijkt. Bovendien blijkt daaruit dat pootafwijkingen toch grotendeels kunnen worden losgekoppeld van een hoog lichaamsgewicht door te werken met gecombineerde selectie-indexen. Hieruit kan dan tevens worden afgeleid dat de zienswijze t.o.v. pootafwijkingen als causaal veroorzaakt door het te hoog gewicht op relatief jonge leeftijd niet opgaat en een te vereenvoudigde voorstelling is. https://www.biw.kuleuven.be/DP/fysiologie/PLUIMV5.1.htm Het selecteren op productie-eigenschappen heeft geleid tot een toename van metabolische en fysiologische problemen zoals cardiovasculaire problemen en skeletproblemen. Ondanks dat selectie een aantal groei gerelateerde problemen heeft opgelost, zijn er nog steeds welzijnsproblemen gerelateerd aan ziekte bij commerciële vleeskuikens en ouderdieren. RUU Welzijn van vleeskippen
 5. Vreeken verkoopt bij mijn weten geen fauna, maar flora. Faunakennis is dus overbodig Tien jaar geleden voor het laatst besteld bij Vreeken, dus misschien heb ik het mis...
 6. Als je ze vrij snel uitplant kun je ze gewoon op een plukje zetten. Wel even inwateren natuurlijk. Als je wat langer wacht met planten zou ik ze op ongeveer 50 cm zetten en dan in november op de definieve plek zetten.
 7. Geen bloem gezien. Dit jaar hetzelfde verhaal; bloemen en vruchten bij elk soort pompoen (muskaat, uchiki kuri, blue hubbard), maar niet bij de vijgenbladpompoen!
 8. Vorig jaar groeide een van de twee vijgenbladpompoenen bij mij de hoogstam perenboom in, haalde met gemak de top (5 meter) en overgroeide daarna de hele boom. Maar geen enkele vrucht, geen idee waarom.
 9. Spoelwormen (Ascaridia galli, de grote spoelworm). Directe besmetting via spoelwormeieren mogelijk, maar kan ook bijvoorbeeld via de regenworm. Dus er is niet altijd een tussengastheer nodig zoals bij de lintworm. Spoelwormeieren blijven zeer lang infectieus in de bodem (maandenlang). Ontwormen met bijvoorbeeld fenbendazol (Panacur 2,5%), bij hoge infectiedruk na 4 tot 5 weken te herhalen. In jouw geval dus herhalen! Wormeieren doden kan met een brander als je een dun laagje zand op een harde ondergrond hebt, maar dan kun je natuurlijk ook de zandlaag verversen. Als de kippen gewoon op de grond lopen is het elimineren van de eitjesopname en dus de hernieuwde besmetting onmogelijk, tenzij je eerst ontwormd en dan de ren verplaatst. Enkele wormen bij de kip is niet ernstig, er is een evenwicht tussen kip en worm. Kip dood, dan ook worm dood. In jouw geval, met een massale spoelwormbesmetting moet je natuurlijk wel behandelen. Je kunt ontlastingonderzoek laten uitvoeren door de dierenarts.
 10. Illinois heb ik in juni gestekt in de kas, zie foto. Illinois heeft bij mij een enorme groeikracht, maar nog geen vruchten. Morus alba is heel gemakkelijk te stekken, maar de meeste planten (uit zaad gekweekt) heb ik weggegooid vanwege de smaak van de vruchten. De echte Morus nigra vruchten vind ik daarentegen wel lekker (zoetje en zuurtje) maar de vruchtdracht is dit jaar niet hoog. Groeit ook niet zo hard. Pakistan planten staan nog in pot en zijn nog klein. De Mojo moerbei ga ik niet aanschaffen. Er is afgezien van de winterhardheid nogal wat twijfel over de smaak van de vruchten. Commercieel slim gebracht.
 11. Gemiddeld 5 eieren/week. Gemiddeld een ei per 25 tot 26 uur, dan een rustdag (soms twee). De legtijd schuift dus steeds wat op en na de rustdag legt de kip weer op het tijdstip van het eerste ei van de cyclus.
 12. Misschien lukt het beter als je als zoekterm faverolles ingeeft.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...