Jump to content

tielse flipje

Members
 • Content Count

  214
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Boekelo

Recent Profile Visitors

585 profile views
 1. Even een aanvulling over de voeding; konijnen mogen eigenlijk maar 20gram konijnenbrok per kilogram lichaamsgewicht per dag kijgen. Als ze meer opnemen heeft dit gevolgen voor zowel het gebit als het maagdarm-kanaal. Konijnentanden en -kiezen hebben open wortels; de elementen groeien dus het hele konijnenleven door. Bij te weinig ruwvoeropname (hooi en groenvoer) is de slijtage onvoldoende. Een konijn kan geen plantencellen verteren. Het microbioom (o.a. bacteriën en gisten) maken de dikke celwanden kapot, zodat de inhoud van de cel vrijkomt. Dode bacteriën en andere onderdelen van het microbioom leveren een grote bijdrage aan de voeding voor het konijn. Als er teveel snel verteerbare voedingstoffen, zoals granen en brokken, gevoerd wordt ontstaat er een verstoring van het microbioom. Dit heeft dus grote gevolgen voor de gezondheid en het afweersysteem van het konijn. Normaal wordt de inhoud van de blinde darm 's nachts als een kralensnoer van keutels uitgepoept en direct weer opgegeten door het konijn, deze ontlasting heeft de juiste consistentie door de grote hoeveelheid ruwe celstof (vezels). Mensen koken plantaardig voedsel zodat de celwanden kapot gaan, verder hebben we nog enkele kilogrammen microbioom in onze darmen die ons daarmee helpen. Het micriobioom is erg belangrijk voor onze gezondheid, we lijken eigenlijk in sommige opzichten best op konijnen.
 2. Ik heb niet zo'n goede relatie met mijn buren, zodoende heb ik ze geprobeerd. Maar nu ben ik aan ze verslaafd en van de buurman mag ik ze ook niet meer wegdoen!
 3. Poelepetaten zijn geweldig! Ze communiceren met elkaar op een heel melodieuze manier. Het is net of je op een verjaardagsfeestje zit met tien tantes op leeftijd. Ze kunnen ook hun "rokken" optrekken en dan rennen ze rond terwijl ze haakse hoeken maken. Dat doen die tantes nou weer niet. Maar ze zijn ook heel honkvast. Het is dus verstandig om kuikens te nemen. De kuikens zijn erg gevoelig voor vocht. Tam worden poelepetaten nooit en veel eieren leggen ze niet. Vliegen kunnen ze uitstekend, ze ontsnappen bij mij regelmatig en komen uit zichzelf weer terug. Respect hebben ze ook niet, ze hangen gewoon aan vleugel van een kip (die drie keer zo zwaar is) en houden dan vast zodat ze meegesleept woren. Mijn vier parelhoenders lopen bij mij in een boomgaard van 2000m2, samen met 35 kippen en 5 kalkoenen. Omheining van 130cm hoog met daarboven nog twee schrikdraden.
 4. En dat hangt er van af wat je doel met het boompje is. Horizontale gesteltakken of niet.. Een streng vormboompje of wat losser. Persoonlijk hou ik van heel strak, zeker op deze standplaats. Het is tenslotte geen hoogstam, waarbij je wat meer vrijheid kunt geven. De bedoeling van deze oefening is een evenwicht tussen groei en vruchtdracht op de wat langere termijn. Bloemdunning en vruchtdunning uitvoeren. Het boompje kan nog niet veel vruchten dragen, het is nog veel te klein! Eind maart/begin april snoeien is ook prima.
 5. Veel beter deze foto's! Als stamverlenging zou ik de middelste tak gebruiken. De andere twee takken zijn onder een zeer steile hoek ingeplant, het zijn eigenlijk concurrenten van de stam. Door de veel te vroege vruchtdracht zijn ze wel uitgebogen, maar de implanthoek is veel te steil. Deze twee takken zou ik op kroonsnede snoeien, dus een stompje laten staan van ongeveer een centimeter. De nevenknopjes aan de basis van dit stompje zullen mooi horizontaal uitlopen en hiervan kun je mooie leggers maken. In de toekomst zou ik wel bloemdunning en vruchtdunning uitvoeren, want zo krijg je een kwarrend boompje zonder gezonde groei.
 6. Bij mijn kakkerlakkenkweek (als voeding voor de luipaardgekko's) gebruik ik gestanst karton. Dat wordt vaak gebruikt ter bescherming van de inhoud van postpakketten.
 7. Klopt, op het noorden doet de camellia bij mij het prima, geen vroege ochtendzon en liefst halfschaduw.
 8. Berken, wilgen en fruitboomtakken zijn allemaal geschikt. Om de kans op ongelukken en verongelukken zo klein mogelijk te maken zou ik de zijtakken verwijderen.
 9. Ben benieuwd, maar een triple-dooier zal het wel niet zijn! Dat is wel heel bijzonder.
 10. Dubbeldoelkippen hebben een veel lagere eierproduktie en dus ook een minder efficiënte verhouding tussen voeropname en eiproduktie ten opzichte van legrassen. Ten slotte vraagt het instandhouden van het lichaamsgewicht ook energie en andere voedingstoffen. Er zijn natuurlijk al heel veel dubbeldoelrassen, zoals Barnevelders, Noord-Hollandse Blauwen, Amrock en Marans. Zelf kruis ik Amrock, Poule en Marans. Het resultaat is een dubbeldoelkip met wat heterosiseffect. De eiproduktie is niet heel efficiënt, maar de haantjes hebben elk geval nog wat vlees. Als ik de kostprijs van de eieren uitreken wordt ik helemaal beroerd, maar het is gelukkig hobby. Hier betalen mensen aan de deur € 1.50 voor 10 eieren, dus dat doe ik niet meer. Dan geef ik ze liever weg aan vrienden. Qua efficientie kun je de leglijnen en vleeslijnen beter apart houden. De vleeskippen vreten zich helemaal vol en worden waarschijnlijk moddervet.
 11. Als de toeterkip een besmettelijke ziekte heeft, dan heeft de rest het ook...
 12. Lijkt op favus (poederkam), een schimmelinfectie. Behandelen met imaveroloplossing of miconazolzalfje.
 13. Ja, klopt precies. Voorbeeldje; Elise is een nakomeling van Septer (Jonathan × Golden Delicious) × Cox Orange Pippin. Uit Tsjechië.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...