Ga naar inhoud

bart

Members
  • Aantal items

    143
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door bart

  1. bart

    Mini mais

    Heet ook wel babycorn/babymais. Ik was laatst op een bedrijf in India die dit gewas op grote schaal teelt. Hun zaden kwamen van Syngenta, geen idee of je daar als particulier ook zaden kan halen.
  2. uien, omdat ze lekker zijn en je van zo veel verschillende soorten zaden kan kopen. In de winkels vind je maar een paar soorten.
  3. Interessante topic, zou zelf ook graag richting een zelfvoorzienend bestaan gaan en ben deels daarom ook begonnen met groentes telen. Welke dilemma's er dan allemaal wel niet op je pad komen... Het korte groeiseizoen en het bewaren van de oogst. Ik ben zelf alleen in het groeiseizoen zelfvoorzienend qua groentes, ik heb geen ruimte voor bewaring en geen vriezer. Ik denk dan ook weer soms te ver door, bijvoorbeeld over het gebruik van een vriezer. Als je het strikt beschouwt is dit per definitie eigenlijk al niet zelfvoorzienend, aangezien je zelf geen vriezer kan bouwen en ook de electriciteit voor het apparaat kan opwekken. Voor het wecken geldt hetzelfde, maak je de potten en pannen zelf? Hoe kom je aan al het gas en schone water? Azijn en suiker koop je ook. Dan bedenk ik me wat dit alles in geld kost, vriezer, gasstel, water, gas, electriciteit etc. Ben ik dan goedkoper uit dan wanneer ik alles in de supermarkt koop?? Het gaat niet om het geld natuurlijk, je wilt voor jezelf zorgen, weten wat je eet, onafhankelijk zijn. Maarja, de dag wanneer er ineens geen water meer uit de kraan komt en de lichtknopjes niet meer werken gaat ooit komen. Dan heb je ook niks meer aan je vriezer. Dit soort gedachten gaat voor veel mensen te ver en is voor de dag van vandaag ook niet reëel, maar het is wel interessant om bij stil te staan vind ik. Mensen leefden tot 150 jaar terug ook zonder stroom. Dus ik zit dan meer te denken aan goeie low-tech bewaar methodes voor bewaring en aan gewaskeuze waarvan je jaarrond kan oogsten. Ik ken iemand die ook 's winters binnenshuis doorteelt met bepaalde gewassen (in gekochte potgrond). Tja
  4. voor zover ik weet heb ik geen woelmuizen
  5. Ik heb twee onkruidjes, misschien weten jullie de naam? Tevens ben ik benieuwd naar de eitjes op het blad, van welk insect zouden die kunnen zijn?
  6. bart

    Salut

    Dit is wel weer typisch de Menph uit-de-hoogte houding.
  7. Ik heb dit jaar in mij aardappelveldje twee aardappels van het nieuwe ras Bionica gepoot. Deze zou resistent moeten zijn tegen aardappelziekte. Ben benieuwd of deze inderdaad ongedeerd blijven wanneer mijn andere plantjes aagetast raken. Overigens is dit ras via traditionele methoden veredeld, dus geen gentech. Ze zijn ook te koop als consumptieaardappel in de bioshop. Op mijn stagebedrijf gaan al meer dan 30 jaar de aardappelen en tomaten op de composthoop, aangetast of niet. Aardappelziekte komt toch wel aanwaaien is de filosofie van de boer. Kun je uitleggen waarom er thuis meer kans is op aardappelziekte dan op een volkstuincomplex? De vruchtwisseling heeft bij aardappels voornamelijk met schadelijke bodemaaltjes te maken. Als je dit bedoelt tenminste. Die aaltjes zorgen dan inderdaad voor een lagere opbrengst ja.
  8. voor de torrent downloaders: http://194.71.107.80/torrent/7238098/Queen_of_the_Sun__What_are_the_Bees_telling_Us__%282010%29_DVD-Rip
  9. Gister gedownload en gekeken. Een mooie documentaire over de bij en de problematische toestand waarin deze verkeert. Via http://www.queenofthesun.com/ is hij te bestellen op dvd. Ik had hem gedownload via the pirate bay maar ik zie net dat die sinds vandaag afgesloten is. Misschien dat hij wel via een andere website valt te downloaden.
  10. bart

    Paksoy schiet door

    Ok nou dan moet dat gebeuren bij de plantgoed leverancier, want wij doen het zelf niet. Ben benieuwd of dat toegestaan is volgens de SKAL normen.
  11. raapstelen stampot eikenbladsla met verse kruiden van het balkon
  12. bart

    Paksoy schiet door

    In welk stadium worden die volgens jou daar mee bespoten dan?
  13. bart

    Paksoy schiet door

    Op mijn school en op mijn stagebedrijf telen we paksoi in de kas, ook in het voorjaar. Deze gaan niet schieten. Hoe zou dit komen? Komt dit door de kas situatie, of zou het een ras zijn die speciaal hierop ontwikkeld is?
  14. En het is natuurlijk mooi om te ontdekken hoe de gewassen eruit gaan zien wanneer ze in een stadium komen die je normaal nooit ziet omdat je hem al hebt opgegeten. Sommige gewassen bloeien ook nog eens erg mooi én het is tevens dan nog maar een kleine stap om de zaden die worden gevormd op te vangen en weer te zaaien.
  15. -Bart- Wat lukt er niet dan? Krijg je met buitenlandse knoflook geen bol? En met NL knoflook wel? Of wil het hier helemaal niet groeien? Leg eens uit, ben er wel erg benieuwd naar. Wat er dan niet lukt weet ik niet, ik zeg ook niet dat het dan altijd zal mislukken. Ik zeg het ook meer om het zeker te weten dat het in ieder geval een ras is die het in Nederland doet. Ik heb verschillende soorten knoflook in de tuin, ook uit andere gebieden. Ze staan er, afgezien van wat uitval, nog wel, maar je ziet verschil in groei. Of dat nou komt door de herkomst, het ras of nog iets anders, ik weet hiet niet. Ik weet alleen dat de knoflook die ik gekocht heb in de winkel die van Nederlandse herkomst was op dit moment het allergrootst is.
  16. Als je knoflook uit de winkel gebruikt, kijk dan naar de herkomst. Best gebruik je knoflook die in Nederland geteeld is. Als je uit een ander klimaat gebruikt heb je kans dat het hier niet lukt.
  17. Bedoel je gecoat zaad? Om sommige soorten zaad doen ze een soort coating, meestal van klei geloof ik, zodat het bruikbaar wordt in de zaaimachine achter de trekker. Anders zouden bijvoorbeeld wortels en sla al gauw veel te dik gezaaid worden. Met de coating erop kan met een precisiezaaier op exact de juiste afstand gezaaid worden.
  18. Planten is idd veel makkelijker. Voor mij is het zaaien eigenlijk meer de uitdaging. Ik vind het leuker om te zaaien. Daarnaast is het natuurlijk goedkoper. 500 uien voor 2 euro ofzo? In theorie dan natuurlijk.
  19. hier hebben ze hem http://www.boerengoed.nu/
  20. bart

    Knolselderij te iel?

    ik heb ze ook verspeend toen ze zo iel waren als op jouw foto en inmiddels zijn het al forse planten die binnenkort de tuin in gaan. Gewoon proberen. Je kan altijd nog wat bijzaaien, maar is wel laat nu.
  21. bart

    Ding Dong

    Heel goed, meer metalheads de tuin in!
  22. Normaalgesproken staat er wel een datum op de zakjes en mag je er mijns inziens vanuit gaan dat het zaad wat verkocht wordt van afgelopen teeltseizoen is. Gewassen met een penwortel zoals pastinaak en peen kan je het best ter plaatse zaaien. Het liefste ook niet te dicht zaaien omdat uitdunnen de wortelvlieg kan aantrekken. Voorzaaien en dan uitplanten lijkt me met dit soort gewassen wel heel erg delicaat en heel veel werk. Maar je kan het natuurlijk eens proberen en je ervaring hier op het forum delen.
  23. Ik ken geen courgettes die uit zichzelf gaan klimmen, lijkt me leuk om te proberen. Ik weet wel dat je niet-klimmende kan aanbinden aan een stevige stok. Misschien is dat een optie.
  24. Ik heb ze dit jaar voor het eerst niet rechtsreeks gezaaid, maar voorgetrokken in de platte bak, in potgrond. Dat ging erg goed, na iets meer dan een week heb ik ze uitgeplant in de tuin. Of ze het goed gaan doen moet nog blijken, maar tot dusver gaat het prima. Mijn vriendin heeft ze thuis voorgezaaid in zo'n lange plantenbak die je aan je balkon kan hangen, ook in potgrond. Ging ook perfect. Op mijn stage wordt door de potgrond scherp zand/metselzand vermengd. Dit scheelt dure potgrond en had nog enkele voordelen die ik me niet meer zo kan herinneren . Je kan ze ook best dicht op elkaar zaaien, zo'n 300 zaden in bakken van 35x50 cm deden we geloof ik.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...