Jump to content

Kruidje

Members
  • Posts

    1,548
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Personal Information

  • LOCATION
    regio Ehv

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Kruidje

    29-1-2022

    De maaltijden zien er zoooooo lekker uit! Goed bezig.
  2. De tijd van het jaar. Als ik een nieuwe kleur zoete aardappelen heb dan zet ik gauw de helft of een derde op kweek. Gek genoeg maakt eentje wortels terwijl de andere 2 gaan voor spruiten. Deze zoete aardappels zijn gekweekt in Midden-Limburg dus enigszins aangepast op het Nederlandse klimaat. Nu nog goed behandelen over de zomer - maar dat geldt voor de hele tuin en ook voor het compost gebeuren... Enne... De physalis is nog steeds bezig op net boven 10 graden overdag (in de serre)
  3. @donaldk dan heb je andere informatie dan ik. Ja, ik haal bierbostel van de bierbrouwerij - die zijn blij dat het niet in de kliko hoeft. En ik haal houtsnippers van de gemeentehoop. Beiden trouwens meestal met de fiets. Soms een kruiwagen met paardenmest van het paard een paar 100 m verder op. De rest komt toch echt uit eigen tuin. Rotsmateriaal heb je niet per se nodig, indigenous microbes heb je niet nodig omdat die op je hopelijk heel diverse input hebt zitten, fulvic/humic acid maken de microben wel voor je dus dat hoef je niet te kopen - tenminste in mijn hete composthoop ontstaat dit binnen een paar dagen. Calikim ken ik niet dus gebruik ik niet. Je stelt dit allemaal zo moeilijk voor en dat is echt niet zo. Wat gebruik jij dan - want groente telen zonder iets gaat dus niet lukken.
  4. @donaldk ik begrijp niet goed wat je wilt zeggen. Natuurlijk hebben ze allemaal zo hun eigen mening. Dat is pioniers eigen. Die zijn in mijn ervaring meestal zelfs ronduit stekelig. Het is aan de volgende generatie om de verschillende stromingen weer een beetje uit hun isolatie te halen. Daarbij is het belangrijk om precies te weten waar je het over hebt zodat de methode die je kiest nog wel blijft werken. Betekend bio voor je dat je van alles moet kopen? Dat is toch juist niet zo? Compost kan je prima zelf maken en dan hoef je eigenlijk niets meer? Als je meer controle wilt (en dat wil je als boer wel) dan heb je natuurlijk meetinstrumenten nodig of je moet dingen inkopen. Volgens mij kan je uit die laag houtsnippers wel weer een nieuw stuk enten. Dat moet ik nog testen maar ik ben er erg positief over. Als je oogst wilt moet je de hoeveelheid te doorgroeien houtsnippers wel een beetje beperkt houden voor de schimmel (en van 1m2 krijg ik meer oogst dan ik op kan). Wat zoek je voor benificiele schimmels voor eigen gebruik? Wil je eetbare paddenstoelen of wil je je grond verreiken met schimmels? Het een bereik je met enten van eetbare paddenstoelen in een medium, het ander door gewoon een hoop diverse houtsnippers 2 jaar of zo te laten liggen. Als je ongeduldig bent ga je enten en als je geen oogst verwacht dan kom je met een kg ent-spul veel verder dan 1m2.
  5. Hier is dan de link naar het artikel Meer schimmels, minder bacteriën. Dit artikel is verschenen in het Permacultuur Magazine Nr. 24 in september 2021
  6. De reden is, denk ik, dat wij vooralsnog niets met Soil Redox doen. Voor Redox moet je bij een andere stroming van regeneratieve landbouw zijn. Onze analyse-instrumenten zijn microscoop, penetrometer en onze ogen.
  7. Voor de kerst heb ik een oesterzwam men growkit van Rotterzwam gekregen. Dat blijkt een enorme groeikracht te hebben dus dat maakt het extra leuk. Ik sla 3 vliegen in een klap: Straks heerlijke oesterzwam men Recycling van de koffieprut van mijn man Straks entmateriaal voor mijn composthopen
  8. @weknow Je gebruikt 100x totale vergroting om de nematoden te vinden en 400x totale vergroting om alles in detail te bekijken. En je hebt een condensor met iris-diafragma nodig om voldoende contrast op te hebben zodat je de details in doorzichtige organismen kan zien. Kom je eens op cursus? Dan leg ik het tot in detail uit
  9. Ik organiseer vanaf aanstaande zaterdag (6 november) de bodemchallenge op facebook. Je kan je nu al aanmelden. De challenge kost niets. In deze challenge bekijken we de fysische en chemische eigenschappen van de grond. Veel van deze eigenschappen worden beïnvloed door het bodemleven. Er is dus geen duidelijke scheiding tussen fysische en biologische processen aan de ene kant en tussen chemische en biologische processen aan de andere kant. Dag 1 Introductie: Waaruit bestaat de bodem? Korrelgrootte van de minerale deeltjes. Grondsoorten. Test je eigen grondsoort. Bodemhorizonten. Dag 2 Bodemverdichting. Heb jij bodemverdichting? Dag 3 Waterinfiltratie. Dag 4 Nutriënten. CEC. Bodemanalyses met betrekking tot nutriënten. Dag 5: pH. Waarom doe ik dat? Ik wil hiermee mijn interactieve online workshopseries voor een gezonde bodem promoten. Deze vindt in januari, februari en maart plaats op woensdag avonden. In de workshop series ga ik diep in op de samenwerking tussen bodemleven en plant, het kweken van organismen in compost en compost thee, en hoe je het kan aanpakken om het bodemleven in de bodem te herstellen. Link naar de gratis bodemchallenge: https://www.facebook.com/groups/1409602189435424 Link naar de informatie van de workshop series: https://rijkebodem.eu/nl/informatie
  10. Ze zijn nu het huis uit. (19 en 21).
  11. De hoge soort is bij goede groei makkelijk 2 m en meer. Al waren alle frambozen dit jaar hoger dan ooit! Ik moet toegeven dat de namen van de soorten me niet zo kunnen boeien. Ik ben geen verzamelaar. Ik vind frambozen gewoon lekker. Het is te gek dat er zo'n verschillende smaken in de frambozen bestaan. En dan doen de bodem en bemesting (en het weer) ook nog mee in de smaak... Onze kinderen waren ook gek op frambozen toen ze klein waren. Later waren ze te lui om zelf te plukken en onze dochter was helaas ook bang van de wantsen en andere kriebelbeestjes.
  12. Dat ziet er heel anders uit dan toen ik de laatste keer bij jullie was
  13. Ik weet niet wat voor soorten ik heb. Ik vind ze allemaal erg lekker maar de smaken zijn heel verschillend. Ze hebben allemaal kleine doorntjes. Ik heb 2 soorten herfst frambozen waarvan 1 erg hoog is dus waarschijnlijk niet voor je geschikt. En het valt mij op dat deze geen extra oogst in de zomer lijkt te kennen ook al knip je ze niet af. De andere is een soort die ik 20 jaar geleden uit Duitsland mee heb genomen en die stond daar waar hij vandaan kwam ook al jaren in de tuin dus is waarschijnlijk best oud. Mijn derde framboos is een lage gele zomer framboos. Misschien heb je er wat aan...
  14. Ja, als er schimmels aan het begin van een hete composthoop waren en je de hoop aeroob houdt dan komen de schimmels tijdens het afkoelen weer terug, net zo als de nematoden, protozoa, niet-hitte-minnende bacteriën en regenwormen. Die houden allemaal even pauze tijdens de hete fase of kruipen naar de zijkant waar het niet zo heet is.
×
×
  • Create New...