Jump to content

HerbalX

Members
 • Posts

  19
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. HerbalX

  Pepers 2023

  Ik heb voor het eerst Rocoto Grande Yellow gezaaid, maar ik kom nu al achter dat het een lastig kiemer is. Ik begon met twee zaden omdat, ik hoef er maar 1 plant van aangezien ze behoorlijk wat ruimte claimen in de kas. Maar na twee weken nog geen succes, ik heb er nu maar twee zaden bijgevoegd in de hoop op succes te vergroten.
 2. Modern maar ook dat is nog niet weggelegd voor de hobbyist
 3. HerbalX

  Pepers 2023

  Ik heb ook een opsomming gemaakt van de parpika's en pepers die op dit moment gezaaid zijn. Het is de bedoeling om overal, op enkel soort uitgezonderd, 1of 2 planten van over te houden en die in maart/april een onderkomen te geven in de kas; Onderstaande soorten zijn gezaaid, hiervan is inmiddels 80/90% ontkiemt en/of opgekomen. Adjuma Rood Apache Thai Super F1 Numex Pinata Jalapeno (ras onbekend) Camino F1 (geoogst zaad 2022 selectie experiment) Bohemian Goat Habanero Rood F1 Scotch Bonnet Freeport Orange Malawi Peppadew Aji Lemon drop Aji Pinnapple Aji Mango Amarillo Cayenne long slim Inca Drop Fresno Reaper F1 7 pot Bubblegum Rocoto Yellow Grande Sweet Bonnet Piquillo Sugar Rush Striped Slowburn Paprika Rood (yolo wonder) Puntpakrika (ras onbekend) Snack Paprika (ras onbekend) Mini Bell paprika
 4. Mooi aanbod op de website, zodat ik afgelopen jaar enkele soorten knoflook te bestellen. Op het betreffende moment waren deze niet beschikbaar maar er stond bij dat alle soorten die ik had bekekend in september weer opnieuwe beschikbaar zouden zijn. helaas bleek dat niet helemaal te kloppen en gelukkig heb ik ergens anders nog een aantal andere soorten kunnen verkrijgen anders stond je in Oktober/November dus mooi met lege handen. Omdat vreeken toch een mooie selectie aan zaden heeft heb ik gister een lijst met zaden besteld. Ik vond 9,90 verzendkosten wel erg veel, maar als de kwaliteit goed is en het wordt op tijd geleverd dan ben ik best bereid daar voor de betalen. Ik benieuwd wanneer het geleverd wordt. Wat is overigens wel apart vond is dat men een mooie website met alle soorten heeft maar dat een normaal betaalsysteem ontbreekt. je kunt tijdens je bestelling een eenmalig incasso opgeven maar IDEAL, Paypal or Creditcard ontbreken. Wellicht dat dit nog iets is waar ze op kunnen verbeteren, voor de rest kijk ik uit naa rmijn bestelling.
 5. Het verwijderen / opruimen van oude vruchten kan ook gezien worden als preventieve maatregelen aangezien dit een belangrijk bron schijnt te zijn waarin de schimmel overleeft. Dit zou dan tevens de kans op herbemetting moeten verkleinen (voor het geval er een nieuwe boom wordt geplaatst. Je kunt hier ook wat meer informatie vinden over de de Monilia schimmel https://www.compo.nl/advies/ziekten-plagen/ziekten/monilia-rot
 6. Afgelopen zomer voor het eerst ervaring opgedaan meloenen in onze kas. Een paar mooie exemplaren geoogst maar ook tegen verbeterpunten aangelopen. Op dit moment ben ik de kas aan het klaar maken voor aankomende zomer, ik wil dan graag over gaan op staande teelt i.p.v. liggend. Selectie aan soorten heb ook reeds gemaakt en de volgende soorten zullen een plekje krijgen in de kas. Suikermeloen 'Honey White' Watermeloen 'Sugar Baby' Cantaloupe meloen 'Charentais'
 7. HerbalX

  Pepers 2023

  Hier staan inmiddels ook de eerste zaailingen al boven de grond
 8. Snoeien doe ik in het vroege voorjaar, op een droge dag. Laat je 2/3 staan dan heb je en kans op er aankomend jaar gewoon bloemen in komen. Als je ze tot 10/15 cm afknipt blijven ze zeker wel leven maar krijg je bij de meeste rassen geen bloemen omdat een hortensia bloeit op twee jarig hout. (afgezien dus van enkele rassen die wel op 1 jarig hout bloeien( Er vanuit gaande dat een "normaal" ras hebt en je meerdere stengels hebt, kun je enkele stengels 1/3 snoeien en andere tot 15 cm boven de grond afknippen. volgend jaar kun je het dan andersom doen en dan heb je elke jaar toch nog bloemen in je plant staan. Succes!
 9. @marjoleinvdh Ik heb voor het eerst pepers staan, met een hele mooie opbrengst! (Vind ik zelf) maar ik zie iedereen hier alles oogsten en binnen halen, is dat omdat het echt niet meer kan? Want mijn planten maken nog steeds bloemen aan Onder de 16 graden stoppen de meeste rassen met groeien en leggen bepaalde rassen al langszaam het loodje. voor een optimale groei moet de temperatuur daar 24 uur per dag boven blijven. Ideaal is een stabiele temperatuur rond de 25 graden. mocht er nog wat groei in de plant zitten dan zou je kunnen proberen om de nieuwe bloemen er af te halen zodat alle energie nog naar de pepers gaat die er op die moment aanhangen/nog moeten gaan rijpen. @Arja drie weken geleden heb ik in Brabant als moeten krabben, de eerste vorst na de zomer hebben we hier dus al gehad.
 10. @mdubbelm Hartelijk dank voor je antwoord, helaas heb ik geen succes gehad met bij een aantal van de genoemde partijen. ( Zaadhandel van der Wal, Biologisch Pootgoed Carel Bouma) Tuinen van Weldadigheid hebben nog een heleboel verschillende soorten beschikbaar maar de soorten waar ik interesse in heb zijn net uitverkocht (waarschijnlijk meer mensend opzoek zijn naar dezelfde soorten) bestellen ga ik daar in elk geval wel, mooi intiatief en dat steun ik graag. Eemlook daarvoor probeer ik al een tijdje uit te zoeken of ik iets van hen online kan kopen maar zover ik het op hun site kan zien leveren ze alleen aan een aantal natuurwinkels in de omgeving van Amersfoort en hebben ze geen particulier verkoop (tenzij ik daar natuurlijk over het hoofd heb gezien)
 11. Beste mede tuiniers; Voor de aanplant van aankomende maand ben ik opzoek naar een aantal rassen knoflook. Helaas heb ik misgegrepen bij enkel zaad- en pootgoed leveranciers en hoop ik dat jullie mij zouden kunnen helpen aan 1 of meerder van onderstaande rassen; ik ben opzoek naar de volgende rassen; Cristo Georgian Fire GSF #65 Pennsylvanian dutch Wildfire Uiteraard gaat voor niks dus zon op (gelukkig nog wel) en wordt voor de rest natuurlijk gewoon betaald. Mocht mij willen en kunnen maken met 1 of meerdere van bovenstaande rassen, laat het dan even weten! bij voorbaat dank.
 12. Bakje adjuma's, wat jalapeno's en chocolate habanero's
 13. Ik ben ook van plan om voor het eerst knoflook te gaan planten. Nu had ik een mooie selectie gemaakt aan rassen die ik graag zou willen aanplanten en ben ik al enkele maanden aan het wachten tot deze beschikbaar zouden komen bij Vreeken zaadhandel, omdat ik het was lang vond duren heb ik contact opgenomen en wat blijkt; geen van de rassen wordt nog verwacht dit jaar. Mijn hoop is enigzins gevestigd om mede forum leden die mij aan een of meerdere van onder staande rassen kunnen helpen; Cristo Georgian Fire GSF #65 Pennsylvanian dutch Wildfire
 14. Op 1 van mijn galia meloenen tref ik een aantal bruine plekken aan, ik heb eigenlijk helemaal geen ervaring met meloenen, maar volgens mij is deze nog niet rijp. Iemand een suggestie wat ik met deze meloen moet doen? (is nu ter grootte van een kleine voetbal)
 15. @Patrijs De kas was relatief laat neergezet, en staat op de originele moestuin grond we hadden daarom niet echt een idee wat er allemaal zouden willen zetten. De groenten we hadden reeds pastinaar en uien staan voor de grond maar om doordat de ruimte nu was ingenomen door de kas hebben we er voor gekozen ze maar in de kas te plaatsen. Op dit moment ligt er een ontwerp klaar om twee bakken te maken in onze boomgaard waar we in de buitenlucht groenten kunnen kweken.
×
×
 • Create New...