Jump to content

kustlijn

Members
 • Posts

  807
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by kustlijn

 1. ADOPEG ik ben u erkentelijk, hoewel ik op het internet had gezocht, heb ik het niet gevonden. Ik denk dat we de kolen dan nog maar even laten staan, totdat we de huidige overvloed aan tuingewassen hebben opgegeten. De beste koelkast is nog altijd de tuin zelf, de kool zou tegen lichte vorst kunnen , donderdag nacht zou het licht gaan vriezen. Wellicht word de kool dan ook wat zoeter. fre3ke bedankt voor de reactie, wij zijn normaal ook niet moeilijk met eten van eten van stelen. De koolstengels zijn echter behoorlijk dik, en bij veel planten worden de stelen dan houterig. Ik vroeg mij dan ook af , de kolen ( nu ) oogsten , of laten staan voor het volgend jaar. Veel kolen schieten het 2e jaar echter door
 2. Wij hebben een aantal mergstamkolen in de tuin geplant. Echt groot zijn ze niet geworden, en er bevinden zich ook weinig bladeren aan. De bladeren die er aan zitten zijn ten prooi gevallen aan rupsen, slakken en torren, zodat er weinig voor ons overgebleven is. De enige massa aan de planten zijn de redelijk dikke stelen. Ik heb gelezen dat deze stelen vroeger aan de koeien gegeven werden. Nu vraag ik mij af, of deze stelen ook voor menselijke consumptie zijn geschikt. De recepten die ik vind hebben betrekking op de bladeren, niet op de stelen. Wie weet raad?
 3. Ik ben net naar mijn aardbeien "gezwommen" RobO , ik heb niet zulke goede ogen meer, maar naar mijn mening zitten de zaadjes er nog op. Op die groene aardbeien zijn ze trouwens wel erg klein. Dan zouden de weinige rode aardbeien eerder aangegeten worden, maar die worden juist redelijk met rust gelaten. Als ik de steeltjes bekijk , dat lijkt het niet afgebeten, de snedes zijn scherp, en dwars op de steeltjes. Als ze zouden worden afgebeten , dan zou ik eerder verwachten dat ze schuine snedes hebben. Het ziet er eerder naar uit, dat ze worden afgerukt. Vanochtend lagen er weer veel los.
 4. Ja dat kunnen we doen, Patrijs. Eerst maar eens kijken of het de moeite waard nog is. Er is een aardig slagveld ontstaan, en zoveel aardbeien zullen er niet meer aan komen. Het volgend jaar komen er ( op dit stuk in ieder geval ) geen aardbeien meer. De bomen rondom worden te hoog , waardoor het stuk grond steeds natter en donkerer word.
 5. Deze pad werd door mijn vrouw aangetroffen tussen de aardbeien. Volgens mij zijn padden vleeseters, maar of ze af en toe aan aardbeien te goed doen? Hij/zij woont al jaren op een meter afstand van de aardbeien onder een stel buizen, en word 1 maal per jaar betrapt tussen de aardbeien. Maar we hebben nooit de correlatie tussen pad en opgegeten aardbeien gehad. En losse aardbeien hadden we ook nooit eerder. Dus ik denk dat deze onschuldig is. En ook al eet hij/zij af en toe een aardbei, het is leven en laten leven. Als het maar niet de spuigaten uit loopt.
 6. Ja, we hadden afgelopen jaar inderdaad op die plek muizen gangen. Wellicht zijn de muizen door de regen, bovengronds gekomen. Jammer dat de meeste aarbeien niet zijn aangevreten, enkel los gemaakt van de planten. Pure vandalisme. Het zou inderdaad de oplossing kunnen zijn.
 7. Dat zou een verklaring kunnen zijn als we netten gebruikten. Dat doen we echter niet meer, omdat er steeds dieren in verwikkeld raakte ( ree, groenspecht , bontspecht ). Maar in ieder geval bedankt voor het meedenken.
 8. Bij een rondgang door de tuin , viel het op dat er tientallen nog groene aardbeien, los van de planten op de grond liggen. Wij dachten eerst aan een dier , maar de weinige rode aardbeien, zitten nog wel aan de planten. Nu heeft het ook flink geregend met 49 liter per m2. Zou het van de regen kunnen zijn? Wie heeft er een verklaring voor.
 9. Dankje Patrijs, dat gaan we maar eens proberen.
 10. Bedankt voor de tip Patrijs. Dus ook uitzaaien in rijke grond begrijp ik?
 11. Boah , daar vraag je me wat. Het is zogenaamde "Anzuchterde" , zeg maar uitzaaiaarde. Deze zou kiemvrij zijn , en extra humus bevatten, of er ook extra voedingsstoffen in betwijvel ik. Is het niet zo dat bij (te)veel voedingsstoffen de zaailingen "wegbranden"? De groene bak is inderdaad redelijk ondiep. Ik geloof niet dat mijn vrouw de Paksoi al in potjes heeft op gekweekt
 12. Kweek je deze in huis voor Patrijs? Want wat wij ook doen , bladgroenten lukt gewoon niet om in ons huis op te kweken. We hebben (kleine) vensters op alle vier windrichtingen, voor welk raam wij het ook zetten het gaat dood. Het komt op , groeit een beetje , en sterft af. Op bijgevoegde foto een bak van , pak hem beet , twee maanden geleden. Links een paar overlevende stamkolen , en rechts mini Paksoi; alles dood. En ja, wij hebben ze water gegeven.
 13. Dankje Roeier voor de opmerking. Tja, je kan lezen of niet, ik duidelijk niet Dus geen F1
 14. Dat gemakkelijk zelf uitzaaien kennen we ook van de warmoes. Het soort Paksoi wat wij hebben is de "extra dwarf" en is gekocht bij de volgende internet shop https://deaflora.de/Shop/Asiatische-Blattgemuese/Mini-Pak-Choi--Samen-.html Of het een F1 is , dat staat er volgens mij niet bij. Een beetje jammer. Omdat we behoorlijk wat uitval hadden bij de eerste zaaiing iop de koude grond, had mijn vrouw in een richel dicht aan dicht gezaaid. Nu kwamen ze natuurlijk allemaal op, dat word dan verspenen, eens kijken of dat lukt.
 15. Nee, de kolen bloeien nog niet bij de boer Weknow, hij ( of zij) heeft ze net gezet. Hoewel ik de Mini-Paksoi lekker vind, en ik ze er leuk uit vind zien, ga ik toch liever voor de Mangold ( Nederlands : warmoes ). De niet al te oude warmoes ( dus met niet al te dikke stengel ) is qua smaak en "bite" met de Mini-Paksoi te vergelijken. Warmoes is echter beter bestand tegen het inkoken bij hoge(re) temperaturen. Want van een mini-Paksoi blijft bij (roer)bakken niet veel over. Met warmoes kan je flink te keer gaan. Daartegen kan je de mini-Paksoi prima rauw eten, bijvoorbeeld in / als sla. Warmoes ( ook wel snijbiet genoemd ) is lid van de ganzenvoetfamilie, en inderdaad gelieerd aan de biet , maar vorm geen knol. Helaas groeit deze langzamer dan de Paksoi, maar levert dan ook veel meer. Verder kan je bij de warmoes bladeren uitbreken , waarna ( als je het goed doet ) meerdere malen opnieuw kunt oogsten Mijn vrouw gaat voor de bladeren, als een soort spinazie surogaat Ikzelf houd enorm van de stengels, waarbij wel geldt, dat als de stengels te dik worden, er taaie draden langs de stelen onstaan. Deze kan je weg halen, maar zo`n dikke steel is toch niet zo lekker, vind ik. Een ander voordeel is dat de warmoes vaak de winter overleefd. Hij sterft meestal wel wat af, de bladeren beginnen snotterig te worden, maar hij loopt in het voorjaar weer uit. Echter schiet de warmoes in het tweede jaar snel door, maar dan komt de zaad productie op gang. Zolang wij hier wonen voorzien wij ins ons eigen zaad, zonder problemen. Omdat we met gekregen zaad zijn begonnen, weet ik niet wat voor een soort wij hebben. In ieder geval een robuuste saaie wit en groene plant We hebben ook wel eens zaad gekocht van gekleurde warmoes , wat leuk in de tuin of het eten staat. Maar qua smaak en mondgevoel het bij de gewone niet haalt.
 16. Mijn vrouw wilde het zaad voor volgend jaar bewaren. Ik heb haar jullie verhalen voorgelezen, en nu is zij aan zet wat ze wil doen Binnen 200 meter heeft een boer kool geplant, ik weet niet welke, maar dat zijn er in ieder geval erg veel. Ik heb overigens net alle mini Paksoi geoogst . Ik begrijp dat wij te vroeg waren , maar ons "moestuin jaar" is redelijk kort , en we nemen vaak de gok . We gaan weer nieuw zetten , ondanks dat half julli voor ons dan waarschijnlijk ook nog te vroeg is. Ze smaken overigens wel lekker die Mini Paksoi`s.
 17. Ruimte zat, daar ligt het niet aan. Mijn vrouw dacht er aan om er een paar door te laten schieten voor het zaad. Maar ik twijvelde of het zaad wel soortvast was. Wij hadden de Paksoi voorgekiemd , omdat de nachten nog vaak veels te koud zijn. Komen er ook insecten op de Paksoi bloemen af?
 18. 3x nee dus, de paksoi word niet bitter en vormt geen verdikking aan de stelen meer We kunnen dus niets doen om de Paksoi niet te laten doorschieten En het wegknippen van de bloemen heeft ook al geen zin Waarschijnlijk is het de koude geweest. Hoewel wij niet echt hoog wonen, hebben we bijna een alpine klimaat, en zijn de nachten vaak nog koud ( vorig jaar hadden we nog op 7 juli nachtvorst ) Wel dan gaan we ze oogsten en opnieuw zaaien Bedankt Patrijs
 19. Ja friet/ patat kan je invriezen. Toen ik in de jaren 80 als matroos op de koopvaardij de wereldzeeën bevoer, hadden we regelmatig dat de aardappels aan boord, sompig begonnen te worden. Vaak kwam het door dat de aardappels te warm waren geworden in het tijdstip van aanleveren en in het schip stouwen. We zaten meestal in de tropen , en proviant werd dan ook meestal onder de stralende zon gestored. Het gevolg, dat de kok aan de kapitein een aantal matrozen vroeg, om piepers te jassen. Wat we dan op het achterdek deden. Daar werden dan patatten van gemaakt. Eerst werden deze rauw ingevroren, maar het resultaat was dat later de gefrituurde patatten melig en slap werden. Dit voorkwamen we door de aardappels voor het invriezen voor te frituren ------------------- Ook wij hebben nu aardappels waarvan de uitlopers boven de kistjes beginnen uit te kijken. Invriezen is geen optie , omdat onze vriezers vol zitten. We hebben verschillende aardappelbrood recepten geprobeerd, en ik moet zeggen , dat meestal het brood neutraal smaakt. Dus geen aardappel smaak die overheerst. Het enige dat het brood minder rijst, en redelijk plat blijft. Het volgende recept hadden we laatst. 400 gram melige aardappels 1 theelepel zuiker wat zout 1 middelgroot ei 1 dobbelsteen verse gist ( in Duitsland zijn deze zo`n 42 gram ) 500 gram type 550 meel 4 eetlepels olie De aardappels in de schil gaar koken dan de aardappels pellen en door een aardappels pers persen. De zuiker in een kopje / schaaltje doen, de gist erover kruimelen en met een klein beetje lauw warm water oplossen. Dan de gist oplossing in 150 ml lauw water doen, en dit water met het meel veroeren. Daarna 30 minuten afgedekt staan laten Dan het deeg met de aardappelen, ei, olie en 1 theelepel zout en het ei veroeren tot een gladde massa. Afgedekt 1 uur staan laten. Wederom het deeg doorkneden en 1 grote of twee kleinere broden maken. Deze op een bakblik met bakpapier beleggen. Het brood, of broden met een scherp mesje insnijden. Voor de verandering nog eens 30 minuten laten staan Dan de oven op umluft ( ik weet niet hoe dat op zijn Nederlands heet , vetilator aan) 180 °C zo`n 35 minuten bakken ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- aardappelbrood met ui .................. 300-350g bloem .................. Een Pakje. Droge gist .................. 2 theelepels suiker, 1 theelepel zout .................. 125 gram Pellkartoffeln ( in de schil gekookte aardappelen ) gekookt, geraspt .................. 125g crème fraîche kruiden .................. 100ml lauw water .................. 1 middelgrote ui, fijngehakt .................. 40+20g zonnebloempitten Maak het gistdeeg klaar. Kneed het deeg met de uien en 40g zonnebloempitten, leg het op een bakplaat (ovaal, ca. 18x22cm); laat het deeg opnieuw rijzen. Borstel met water, bestrooi de resterende zonnebloempitten en druk ze licht aan. Snijd een ruitvormige insnijding van ca. 1 cm diep in het oppervlak. Bakken op 180°C, ca. 45-50 minuten
 20. We hebben voor het eerst Paksoi in de moestuin. Het gaat hier om de mini-Paksoi variant. Echter begint de Paksoi nu al te bloeien nog voor volwassenheid, en vragen ons af wat nu te doen. Slachten of door laten groeien. Word de doorgeschoten Paksoi bitter, en vormt de Paksoi dan nog een verdikking aan de onderkant van de stelen? Wat kunnen we doen om het snelle doorschieten te voorkomen? Helpt trouwens het weg knippen van de bloempjes?
 21. Dankje Yuras voor jouw antwoord. Ik heb even op wilde kers gegoogled ; groeit vaak als meerstammige struik of boom uit tot een hoogte van 15-20 meter. Dat kan kloppen. Mijn vrouw vermoedde het al, omdat de kersen redelijk klein zijn. Ik had al een aantal stekjes in een pot gedaan, om ze voor uitdrogen te behoeden. Maar voordat ik mij jaren bezeghoud met iets dat niet functioneerd, dacht ik; maar eens navragen Ik ga het maar eens proberen, wie weet lees je het over 3 tot 5 jaar , of het is gelukt. 😉
 22. Bedankt Weknow, tja die onderstam,.. dat was ik even vergeten. Nu weet ik niet of deze kers op een onderstam geent is Ik heb ook geen idee hoe oud deze kers is, ik weet dat ze hem ooit hebben omgezaagd, maar een stronk hebben laten staan. Deze stronk zou weer zijn uitgelopen, dan zou de boom toch uit een onderstam zijn ontstaan? En het moet gezegt de kersen zijn lekker, maar wij weten niet of het een Süß- of Sauerkirsch is. Ik vind ze best zoet, mijn vrouw best zuur. Kan je bij een oude boom zien of deze is geent?
 23. Ik ben een stuk grasland aan het scheuren om daar toekomstig onze moestuin te maken. Tussen het gras was ik tijdens het maaien al vaak kleine boompjes tegengekomen, welke ik natuurlijk rücksichtslos wegmaaide. Aanpalende bomen zorgen ervoor dat het gras bezaaid is met velerlij jonge boompjes. Nu tijdens het verwijderen van plaggen en het hakken van de grond kwam ik weer een rits jonge boompjes tegen, maar groeiende op een lijn. Dit betekende dat ze niet door zaden, maar door wortels zich uitdijen. Ik werd nieuwsgierig en begon aan de wortels te trekken om te kijken waar ik uit kwam. Vermoedelijk bij de wildrozen dacht ik. Maar nee, de wortels liepen richting de kers die daar staat. Ik begon de bladeren te vergelijken, en jawel hoor overeenkomsten. Nu is mijn vraag, kan ik op zo`n manier kersenbomen vermeerderen? En zo ja, ik neem dan aan dat deze dan klonen zijn van de oude boom.
 24. Ik weet niet waar Dom.Rep. op de Dominicaanse Republiek woont / woonde. Ik weet nog dat het in de bergen koud en vooral nat kan wezen. In de bergen rond Constanza vroor het in de winter Kortom de Dominicaanse Republiek heeft veel klimaat zones. De afstand tussen Curacao and Sint Maarten is ruim 900 km, ik denk echter dat het klimaat enigsinds overeenkomt. Probeer eens contact te zoeken met Makkelijke Mmoestuiner Liliane https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/makkelijke-moestuin-op-curacao of met groente kweker Jan Franken
 25. kustlijn

  Zoethout

  Flup en acpronk bedankt voor jullie reacties. Laat ik dan nog maar even geduld hebben. Ik ga wel meteen een nieuwe poging wagen, maar nu met zaden voorgekoeld en daarna geweekt.
×
×
 • Create New...