Ga naar inhoud

Sumiregusa

Members
  • Aantal items

    8
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Groningen
  • Beroep
    Student
  1. In de tuin van het ouderlijke huis heb ik vorig jaar een blauwe bessenstruik, kersenboompje en vijg geplant. Dit weekend moest het gras gemaaid worden, dus heb ik ook maar even goed gekeken hoe ze het deden. De bessenstruik lijkt het goed te doen, heeft bloemen gekregen, dus hopelijk dit jaar ook lekkere besjes. Idem voor de kers <3 Hij is duidelijk gegroeid in de lengte. Het probleempje lag bij mijn vijg. Toen ik hem had gekocht, zaten er 3 mooie bladeren aan de uiteinde van dit takje. Inmiddels ziet het er zo uit. Dus besloten we hem er (voorzichtig) uit te halen omdat we dachten dat hij dood was... ... maar hij leeft nog. Waarom zou hij nu van onderen bladeren maken?
  2. Ja klopt, ik heb nog ruimte op de vensterbank (in de lengte vooral). Ik kan ook niet wachten tot ik een eigen tuin heb. Hier hebben ze ook van die volkstuinen, daar zou je in principe ook wel heen kunnen. Maar het kost nogal wat en de afstand is ook steeds gedoe, terwijl je eigen tuin natuurlijk lekker aan huis is
  3. Haha, dat is leuk om te horen, misschien moet ik ook tomaatjes proberen, ben er zelf dol op. Hier op de 5e verdieping heb ik bijna altijd zon. Ik kan de rolgordijnen idd omhoog doen, maar ben bang dat de kozijnen alsnog het meeste licht tegenhouden.
  4. Hallo, Ik ben een nederige studente in Groningen op een kamertje van 13 m^2 met een vensterbankje gericht op het zuidwesten. Later, jaja, als ik een eigen huis mét tuin heb, wil ik een prachtige moestuin hebben. Maar ja, het is nou eenmaal niet anders, vandaar dat ik klein moet beginnen. Hieronder een introductie van het leven dat te vinden is in mijn kamertje. V.l.n.r.: Dracaena marginata, Rhipsalis himalaya, mooie ALDI basilicum, munt en peterselie, de beschimmelde Coop rozemarijn die ik zsm moet verpotten, Nertera granadensis astrid en bakje met een uitgedroogde cactus en twee kleine vetplantjes. Heb ook zaadjes liggen maar geen tijd (en ruimte ) gehad om ze te zaaien: Hybride viooltjes, tuinkers, vogelgras, kropsla, krulpeterselie, ananaskers, koriander, struiktomaat en stokslaboon. Extatosoma tiaratum (PSG9), de oogappeltjes van mijn vriend, die niets anders lusten dan rozenbladeren, bramen en eucalyptus. Eitjes van Carausius morosus (PSG1), dit worden mijn wandelende takjes. Mijn lieve parkieten die me elke ochtend op een ontzettend natuurlijke en luide manier wakker maken. Op de kamer van mijn vriend ligt mijn citroenmelisse die ik al een lange tijd terug had gezaaid. Daar maak ik wel een keer een foto van als ik ze zie. De citroenmelisse zou het heel goed doen opeens (nu het in een klein plastic kasje staat). Het is, naast vogelzaad en tuinkers, het eerste plantje dat wil groeien.
  5. Na het plukken kun je de bladeren stapelen in een pot met een deksel. Je plaatst er een stapel van ongeveer 15 stuks per keer (om alle randen ook goed gevuld te krijgen) en drukt de bladeren plat in de pot. Wanneer de pot helemaal is gevuld, plaats je er een zwaar voorwerp op zodat de bladeren platgedrukt blijven (hier thuis gebruiken we een schone steen, maar een flesje met zand kan bijvoorbeeld ook). Vervolgens voeg je zout toe: een pot van een inhoud van 3-4 liter heeft 1 kg zout nodig. Het beste kun je alle zout in voldoende water eerst oplossen en dit in de pot toevoegen. Wanneer alle zout is toegevoegd, vul je aan met water en sluit je de pot ter bewaring. Je kunt het zo 1-1,5 jaar lang bewaren. Hier heb ik een recept van het internet voor je geplukt, dit is ongeveer de manier waarop mijn moeder de gevulde bladeren ook maakt: 1 potje wijnbladeren 1 1/2 eetlepel olijfolie 1 fijngehakte ui 2/3 kop rijst (1 kop=2,4 dl) 3,5 dl water 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water) 1 kop pijnboompitten 1 eetlepel fijngehakte peterselie zout en peper naar smaak 1 mespuntje kaneel 2 gepelde tomaten in stukjes sap van 1 citroen Spoel de wijnbladeren voorzichtig onder koud stromend water af. Sauteer de ui goudbruin. Voeg de rijst toe en sauteer al roerend 3 minuten. Doe water, rozijnen en pijnboompitten erbij. Roer het goed door elkaar, doe een deksel op de pan en laat het mengsel 25 minuten sudderen tot het water geheel is opgenomen. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie, zout, peper, kaneel en de tomaten erdoor. Vul de wijnbladeren met dit mengsel. Bekleed een casserole met de overgebleven wijnbladeren. Leg de gevulde wijnbladeren erop, afgewisseld met een laag bladeren. Verzwaar ze met een bord, doe een deksel op de casserole. Breng het aan de kook en laat ze op een zacht vuur ongeveer 1 uur sudderen. Laat de gevulde bladeren afkoelen in de casserole. Giet ze af en serveer ze koud. De bladeren moet je in principe als een soort envelop vouwen.
  6. Hier thuis bij mijn ouders hebben we een druivenstok in de tuin. Al jaren groeit hij vooral als een sierplant, af en toe worden de bladeren geplukt om te bewaren. De druiven zijn op dit moment nog onrijp, de bladeren aan de kleine kant. De blauwe druiven smaken zuur als ze rijp zijn en gebruiken we daarom verder niet. Er wordt dus nog gewacht met het plukken van de bladeren, welke later bewaard zullen worden in zoutwater (je kunt de bladeren ook koken en invriezen). Zelf ben ik gek op gevulde druivenbladeren. Ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit doen.
  7. In ga het in potten proberen, heb helaas geen tuin. Maar voorlopig heb ik ook genoeg aan kleine potjes voor het ontkiemen van de zaadjes denk ik. Bedankt!
  8. Sumiregusa

    Voorstellen

    Hallo iedereen, Ik ben studente (21) en woon in Groningen. Tijdens/na de vakantie wil ik een moestuintje beginnen (nu helaas nog erg druk met tentamens etc.). Heb al een lijstje met zaadjes die ik graag wil planten. Koreaanse mini-struiktomaat Wintertijm Kropsla Salie Rozemarijn Paprika Koriander Krulpeterselie Citroenmelisse Er zullen vast nog meer plantjes/zaadjes bijkomen. Fruit kweken lijkt me ook leuk, maar daarvoor heb ik op het moment helaas geen ruimte. Intussen lijkt het me leuk om inzicht en informatie te vergaren via dit forum. Groeten, Sumiregusa
×
×
  • Nieuwe aanmaken...