-
Wat heb je vandaag (of gisteren) in de moestuin gedaan 2025
Wat een ellende, @Gitta , @Petrasmoestuin , @Vrouwholle ! Allemaal op zijn eigen manier, maar helemaal als je er zoveel plezier in hebt. Ik had dit jaar op het juiste moment níet genoeg tijd, dus heb ik maar wat zielige plantjes die er ‘op hoop van zegen’ staan. Als die ook maar iets opleveren is het alleen maar bonus.
-
Lavendel
😅 Ja borduren, jij weet ze te verzinnen. Gooi maar in de mand met te stoppen sokken en plannen voor ‘visible mending’ om duurzaam met kleding om te gaan. Maar ik zou wel willen hoor! Maar het is dus niet te laat voor geurzakjes? Dat is goed nieuws! Want bij jouw koekjes zag ik dat je de lavendel knipt als ze op haar top is hè?
-
-
Dropplant siroop?
Heb je die nog gemaakt Rookie? Ik vind dropplant in de thee voornamelijk lekker in combinatie met citroenmelisse, munt en/of citroenverbena. Maar goed om te weten dat de siroop lekker is.
- Lavendel
-
Wat heb je vandaag (of gisteren) in de moestuin gedaan 2025
@Vrouwholle Wat een leuke ontdekking van die slakken, muizen en Oost-Indische kers! Nou ja, leuk….. Leerzaam eerder. Is het al zo duidelijk dat het bij het slakkentopic geplaatst kan worden? Ik heb nog wel slakkenvraat ondanks 2 o-i kersen in 120x60 cm., maar die klimmen grotendeels. Ik ga het eens proberen om wat meer over de grond te leiden. Jouw planten groeien vast snel en weer mooier aan.
-
Oeps... stormschade
Toch wel voor veel mensen te zien aan je 🍓 @appelvrouw Heb je er al eens foto’s van gepost?
-
Oeps... stormschade
…. En ik dacht nog even verder: welke groenten kunnen tegen harde wind? Liggen moestuinen niet van oudsher op beschutte plekken? Denk aan ommuurde tuinen, de groene heggen en hagen en erfafscheidingen van vroeger. Die open gebieden met monoculturen zijn van de laatste tijd. Planten in de wind zijn ook meer bevattelijk voor luizen en ander gespuis.
-
Oeps... stormschade
Ach @Rookie wat een pech!! Jammer van je bonen. Je was destijds van plan om transparante schermen neer te zetten toch? Omdat jullie heel veel plezier hebben van het uitzicht dacht ik? Want ik denk dan aan een windbreker zoals een vogelbosje. Waar de wind wel door kan, maar waar hij in kracht afneemt. Op het west/zuidwesten (dank je @MSDG ) of daar waar je “windtunnel” het ergst is. In de winter kijk je erdoorheen en goed voor de natuur. Maar daar heb je vast al over nagedacht.
-
Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025
En die eerste fruitschaal! Een schilderij! Onbetaalbaar als je dat allemaal bio wilt kopen, wat een schatkamer heb je in je tuin @Fruittuin
-
-
Etherische olie destilleren
Ik ben benieuwd naar je monarda olie, Jorieke. Ik heb er nooit van gehoord. Wel van olie van de bergamot vrucht 🍋 Edit: ondertussen wat over gelezen. Lijkt een fijne olie. Nog steeds benieuwd of je er tevreden over bent.
-
Zelf yoghurt maken.
Ik heb de Luvele pure met 4 bekers van keramiek, die ook heel fijn zijn. Maar zoals ik zei, ik heb hem echt omdat ik een ander soort yoghurt maak (met Reuteri en Gasseri bacteriën) en omdat ik wil dat ik er niet teveel omkijken naar heb. Op dit topic vind je nog veel andere manieren om het te maken. Ik heb er ook veel van gebruikt en dat ging prima. In een hooikist, coolbox, thermosfles, onder dons, in de slowcooker. Ik ben even kwijt of ik dat ook met lactosevrije melk deed. Ik geloof het wel.
-
Zelf yoghurt maken.
Hoi Peulenschil, welkom! Ja, ik ben tevreden over mijn yoghurtmaker. Mag ook wel, want het is niet de goedkoopste. Het is een Luvele. Ik zal morgen even het type opzoeken. Je kan er veel meer mee dan alleen yoghurt maken. Duidelijke site waarop ook veel recepten.
-
Goede ervaringen met gewassen in Square foot gardening, 30x30x h20 cm
Vandaag stengelui/ reuzenbieslook en bloedzuring besteld. Ik wil wat meer vaste planten op mijn dakterras.
-
Goede ervaringen met gewassen in Square foot gardening, 30x30x h20 cm
Wat leuk! Hoe hoog wordt die spigariello ongeveer? En hoeveel zette je er in een vak?
-
Zelf yoghurt maken.
Dank je wel voor de link @Vrouwholle, hier heb ik nog een hoop te lezen zeg! Ik heb veel yoghurt en hangop gemaakt, een stapje in de kaashoek gezet, maar daar nog niet veel gedaan. Mij gaat het meer om de goede probiotica en om lactosevrije producten. En dan vind ik het leuk om te experimenteren met het “parfumeren” van de yoghurt of hangop (nog een nachtje laten fermenteren met bijvoorbeeld vanille, koekkruiden, fruit enz.) Ik heb nu een heuse yoghurtmaker omdat ik speciale yoghurt maak die 36 uur op 37* moet staan. En omdat ik die elke week maak. Ik kan me voorstellen dat je blij bent met jouw oven!!!