Ga naar inhoud

Frank Houweling

Members
  • Aantal items

    2682
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Boskoop
  • Beroep
    Fruitbomen kweker

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Prachtig!
  2. Vrijwel zeker perenpokziekte. Naarmate de aantasting vordert is ook het ziektebeeld sterker. Aangetaste bladeren wegplukken en de composthoop op
  3. @Dashbro Volgens mij zie ik een Fruitbomen.net sticker op de achtergrond. Fijn om te horen dat de boom goed bevalt en een goede oogst gewenst!
  4. Phytophthora heb ik (jammer genoeg) wel eens gezien, maar nog niet bij de nashipeer! Dus interessant om te weten.
  5. Interessant, ik heb dit zelf nog nooit gezien bij ons op de kwekerij! Zou grondsoort een invloed kunnen hebben op de infectiedruk?
  6. Ik zou zelf zeggen dat de vorm van de boom helemaal niet zo verkeerd is. Ik zou dus lekker wachten tot september en hem dan snoeien.
  7. Hoi Jeffert, Ik kan niet alles helemaal goed zien maar ga proberen je te helpen Ik zie wel wat verkleuring van de bloesem, maar dat lijkt simpelweg het uitbloeien van de perzik te zijn. De bloesempracht is dan jammer genoeg afgelopen, maar ook dat hoort bij de natuur. Je bomen zijn wel veel verder in bloei dan bij mij (zelfs in de kas!). Misschien is dat een verschil in locatie in het land, of dat je de kas een beetje verwarmt. Dat zou trouwens ook niet nodig moeten zijn: perzikbomen zijn (in rust) best wel goed winterhard, makkelijk tot -10 / -15 graden celcius. Alleen als de knoppen gaan schuiven of de boom in bloei staat is een perzik gevoelig voor vorst. Nu wat betreft je zorgen: als de bloembladeren vallen maar het 'knopje' blijft hangen, dan is er niets aan de hand, en is de boom mooi bestoven. Vallen de knopjes er met bloembladeren en al af? Dan is de boom waarschijnlijk toch niet goed bestoven.
  8. Dat moet ook werken.
  9. Ik heb zelf nog weinig actieve insecten gezien, dus ik denk dat ik wel handmatig zou bestuiven. Leuk om te zien dat de boom zo mooi bloeit - ik hoop dat het fruit je later dit jaar mag smaken!
  10. De natuur is laat. Of eigenlijk gewoon op schema, de afgelopen jaren waren gewoon erg vroeg. De perzikbomen in de kas bloeien nog niet. Honingbessen lopen pas net uit. etc. etc. Mij hoor je niet klagen. Het risico op late nachtvorst is zo kleiner en voor jonge aanplant meer tijd om nieuwe wortels te vormen.
  11. Ik denk niet dat ik hier een heel gemiddeld perspectief heb, maar alsnog misschien wel interessant. Wij geven op onze kwekerij wel wat extra uit aan goede potgrond (en dat is eigenlijk bij de meeste kwekers wel het geval). Dat betaald zichzelf terug in betere groei. Daarmee zeg ik trouwens niet dat je een dure zak potgrond moet pakken waar maar veel reclame-teksten op staan. Jammer genoeg staat dat niet altijd 1:1 voor kwaliteit. Thuis hoef je waarschijnlijk niet de beste groei te hebben: de planten hoeven niet na x maanden 'verkoopklaar' te zijn. Misschien heb je wat meer geduld Ik zou zeggen dat een 'redelijke' zak prima is. De allergoedkoopste grond zou ik zelf niet zo snel pakken. Als ik zo'n zak bij mensen tegenkom zie ik dat er vaak veel houtvezel in zit en veel scherpe maar kortwerkende meststoffen. Ik verwacht dat groenten en kruiden daar best prima op groeien, maar een wat kieskeurige/moeilijke plant gaat het daar lastiger op krijgen. Dus niet de goedkoopste en niet de duurste: het is net wijn
  12. Ik heb dit artikel tot dus ver nooit gelezen - excuses! We hebben beide wel eens staan. Soms hebben we zaailingen, en soms de Has op onderstam. Dus beide correct
  13. Nu ben ik misschien niet zo'n goede "andere mening" dan Fruitbomen.net maar ik ga toch nog wat proberen toe te voegen Over het algemeen vind ik de herfstframbozen betere eigenschappen hebben dan zomerframbozen. Dus ik zou alleen zomerframbozen planten om de oogst meer te spreiden. Als dat niet zo belangrijk is, kan je het op herfst houden. Verder is er echt wel een onderscheid tussen 'ouderwetse' rassen met een zachtzure smaak en meer aroma die vaak wat eerder 'kruimelen' en daarom niet zo goed te bewaren zijn, en moderne rassen met mooie stevige vruchten die beter bewaard kunnen worden en vaak wat vlakker en zoeter van smaak zijn. En daar kan je natuurlijk kiezen wat jouw voorkeur heeft! De meest verkochte rassen in ons assortiment zijn inderdaad Himbo Top en Polka, dus mensen geven vaak een voorkeur aan die moderne rassen. Maar dat hoeft niet zo te zijn voor jou natuurlijk.
  14. Blauwe bes Sunshine Blue is misschien wel een leuke optie, ook groenblijvend. Let wel op: niet super winterhard. Dus bij zware vorst moet je die wel beschermen.
  15. Ja, die kan zeker wel wat schaduw verdragen. En de meeste/praktisch alle zure kersen zijn zelfbestuivend.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...