Jump to content

Frank Houweling

Members
 • Posts

  2,576
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Frank Houweling

 1. Benita is een zuilvormige nashipeer, dus de vorm is.. zuilvormig! Dat zijn dus weinig zijtakken, waar de peren aan de stam groeien. De peer zelf is duidelijk een kruising tussen een europeese en een nashipeer. De peer is dus te rond voor een europeese peer, maar de peervormig voor een nashipeer. Ik vind zelf de smaak erg goed, maar wel wanneer op het juiste moment geplukt. Wanneer de vruchten te laat geplukt worden kunnen ze zacht/melig zijn, en hebben ze ook snel last van wespen. Maar op het juiste moment geplukt zijn ze zeer smakelijk. Hieronder foto's van vanmorgen.
 2. Bedankt jorieke en bit, leuk om oude gezichten terug te zien!
 3. Ik heb er eetbaar fruit aan gehad, maar de vruchten zijn wel kleiner dan bij de groenteboer. Ik overwinter mijn planten dan wel weer in de kas. Het is niet de meest vorstgevoelige plant, maar toch zou ik het bij een zware winter niet aandurven.
 4. Het zware werk is geweest, en nu kan het tuinieren beginnen. Veel plezier!
 5. Hi roeier! Cool om te lezen dat mijn oude berichten nog wat toe voegen!
 6. Hallo Iedereen! In de begintijd van Moestuinforum ben ik hier nogal actief geweest, maar de laatste jaren is het jammer genoeg wat minder geworden. Ik kreeg gisteren weer een privé-berichtje met een vraagje van een moestuinforum-lid, en werd daardoor erg nieuwsgierig hoe het er hier voor staat. Ik zal de komende tijd proberen actief te blijven, en te kijken of ik nog wat fruitbomenvragen kan beantwoorden! Groetjes, Frank
 7. Rabarber houdt van losse, zure grond met veel mest en veel water. Verder trekt de plant zich in de winter helemaal terug in de grond, dus je hoeft je niet druk te maken dat hij vergaat!
 8. Een framboos is gelukkig minder agressief dan bijvoorbeeld een een bamboeMijn ervaring is dan ook dat er vrij weinig framboos door de gaten heen komt. En als er dan toch een tak naast de bak begint de groeien dan haal ik die gewoon weg. Succes!
 9. De kans dat ze het niet overleven is vrij groot, dus als het een mogelijkheid is om gewoon nieuwe te planten zou ik dat adviseren. Als ze dan toch meemoeten, dan is dit wel de beste tijd om te verplanten. Probeer bij het verplanten dan tenminste zoveel mogelijk wortels mee te nemen, en geef in het voorjaar voldoende water. Maar: geen énkele garantie dat de plant het overleeft!
 10. Hi Lowie! Bij twijfel zou ik adviseren om de takken te laten staan. Zowel een zomer- als herfstframboos zal in dat geval vruchten dragen. U kunt dan testen in welke maand de vruchten gaan groeien, en dan weet u voor de winter welke snoeimethode u moet toepassen. Als de struik erg groot is kan het geen kwaad om de struik wat bij te snoeien en/of uit te dunnen. Succes, en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!
 11. Bloesem rond deze tijd komt vaak voor bij bomen die net zijn verplant; die raken een beetje verward over welk seizoen het nu precies is Ook bomen die langer staan doen het wel eens, maar minder vaak. Er zijn mensen die zeggen dat de bloemen beter verwijderd kunnen worden, om bepaalde ziekten te voorkomen, maar het kan verder niet veel kwaad.
 12. Dichtgeklapt blad kan een tekort van water zijn, of een gevalletje Gieser Wildeman! Dat ras heeft in het voorjaar opvallende V-vormige bladeren, die soms zo 'dichtgeklapt' staan dat het bijna lijkt alsof de boom ziek is, maar het is echt gewoon het ras. Gevoelsmatig is het bij jonge bomen sterker zichtbaar dan bij oude bomen, maar dat weet ik niet zeker.
 13. En dan moet ik je bekennen dat ik Golden Everest juist weer lekkerder vind! Over smaak valt inderdaad niet te twisten. Mijn ervaringen in het kort: Fallgold: - Donkerdere kleur, - Iets grotere vruchten, - Herfstframboos, - Iets lagere productie dan Golden Everest, - Beter aroma dan Golden Everest; Golden Everest: - Late zomerframboos, die lang doordraagt (tot in de herfst), - Wat kleinere vruchten dan Fallgold, - Hoge productie, - Zoeter dan Fallgold. Mijn advies: plant ze gewoon allebei aan en kies zelf welke jij lekkerder vindt!
 14. Hi Goldfish, De ziziphus is een 'Lang'. Deze staat alom beschreven als zelfbestuivend. Van de feijtoa heb ik afgelopen jaar zelfs zelf fruit kunnen eten. Mocht je meer informatie nodig hebben dan weet je mij te vinden. Nu wat betreft de vraag. Komen de planten wel in de bloei?
 15. Hi Rikb, ik herken je vraag nog. Ik heb wel een reactie gemailt (hoogspersoonlijk zelfs!), heb je hem inmiddels ontvangen? Anders kun je misschien even je spam-map controleren. En anders kun je het altijd nog een keer proberen via een berichtje op moestuinforum / een telefoontje natuurlijk. Wij reageren (bijna) altijd op mails! Muscat bleu hebben wij op voorraad, bristaler muscat jammer genoeg niet.
 16. Misschien pure reclame, maar met zo'n bijzondere plant mag het wel vind ik. Ik heb voor de liefhebber nog enkele stuks Dapple Dandy + bestuiver staan hier Op = Op Heb ik lang naar moeten zoeken!
 17. Anijsappel ken ik wel van naam, is een oud frans ras. Pomme d'anis. Hier is de enige foto die ik kon vinden: http://www.pomologie.com/pomme1/fpommes/d'anistardive/d'anistardive.html Over de kaneelappel is gelukkig veel meer te vinden: http://www.hoogstamfruitnh.com/contentfiles/zoetekaf.html
 18. Met die vorm/kleur en rijptijd kan het een gloster zijn, maar de smaak komt niet echt overeen.
 19. Persica weet vast wel het antwoord, maar volgens mij is dat een pluot. En je kunt alles zaaien, alleen krijg je nooit helemaal de zelfde vrucht terug aan de boom die uit het zaadje groeit.
 20. Van allebei wel eens vruchten gehad. Was allebei niet veel soeps.
 21. Ik heb vorig jaar een granaatappel uit de kas op. Maar om nou te zeggen dat hij net zo goed is uit de winkel...
 22. Grappig willemGN, ik heb juist het tegenovergestelde. Áls ik een boom ergens anders koop, dan wil ik de kweker persoonlijk kennen, en heb ik het liefste dat de kweker om de hoek zit. Vorige week toevallig nog bij 'onze' druiven-stekplanten wezen kijken. Een beter bewijs van soortechtheid dan zien is er natuurlijk niet, daar kan ook NAKB-certificering tegenop.
 23. Heb ik wel een keer meegemaakt ja. Ging toen overigens niet om fruitbomen, maar om een partij seringen die naar Duitsland ging. Grote inkooporganisatie in Duitsland wou een bepaalde kleur hebben die op was. "Dan hang je er toch gewoon andere etiketten aan?" zei de handelaar. Ik vind het een walgelijke gang van zaken, maar zo denkt vast niet iedereen erover. Dat baldur zich niet zo netjes gedraagt verbaast me niets meer. De meeste verhalen die ik hoor van klanten zijn niet erg positief. Maja, dat is alleen maar goed voor mij.
 24. Zowel de foto van de leverancier als de foto's uit de tuin lijken geheel niet op mijn perzikozen. Daarnaast zijn die van mij al láng en breed opgegeten.
 25. Ik zou Bianca niet snel een probleemgeval noemen.
×
×
 • Create New...