

Marjanneke
Members-
Aantal items
21 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Marjanneke
-
Dank voor de tips. Ik ga voor zaaien dan denk ik. En misschien een paar bolletjes!
-
Mijn twee gekochte plantjes zijn inmiddels In drie jaar tijd uitgegroeid tot klein veldje in het miniplekje dat ze hebben. Ik wil ze ook op andere plekken uitzetten. Weet iemand wanneer ik ze het beste kan verplaatsen? Of is het beter om te zaaien?
-
Graag meer fruit planten in de tuin, maar.....
Marjanneke reageerde op Hayder's topic in Fruit en noten
-
Vorig jaar 2 vijgen geplant, en vandaag de eerste vrucht kunnen oogsten van mijn Rouge de Bordeaux. Het was een heerlijke vijg! Er komen er nog 2 aan, en dan is het gedaan voor dit jaar denk ik. Er zitten wel nog wat nieuwe kleine vijgen aan, maar ik verwacht niet dat die nog rijp worden dit seizoen. De Signora heeft helaas nog geen vruchten, maar is goed gegroeid. Hopelijk volgend jaar!
-
Naar die blauwe bessen heb ik ook heel verlekkerd staan kijken. Maar er staan er al twee in de tuin, dus ik mocht niet! Maar dat was nog best moeilijk... Ik hoop hier volgend jaar een blije update te kunnen plaatsen.
-
Nou, het zijn er toch twee geworden... zo veel ruimte hebben ze niet nodig, toch? De signora en de rouge de bordeaux. En nu maar wachten tot ze vijgen gaan geven... hopelijk volgend jaar al eentje om te proeven!
-
Ah, dat had ik verkeerd begrepen mastert. Dat het even kan duren voor ik kan oogsten is niet erg. Maar liever niet net als deze keer na 5 jaar wachten nog niks... Van het kleine plantgat weet ik. Ik heb een mooie beroerde droge plek waar hij kan staan!
-
Nog niet te laat hoor, ik ga a.s. Zaterdag. Ik neig nu naar de signora, misschien nog wel het meest vanwege de kleur van de doorgesneden vruchten. Ik vind lichte vruchten er niet zo smakelijk uitzien.
-
Dit waren geen vijgjes die overwinterd hadden, ze vormden zich vanaf april. Die zaten er eerst niet, geloof me, ik vertroetelde die vijg zo hard en heb alle takken voor de winter nagespeurd in de hoop op de 'erwtgrote vruchtjes' die internet me beloofde. Net voor de bladeren kwamen ontdekte ik de eerste knopjes. Die vruchten zijn in twee maanden tijd uitgegroeid tot flinke vijgen, van een cm of 7. Die begonnen vanaf 5 juni af te vallen. Dat klopt met wat ik online vond: niet bevrucht, en daarom 'uitgebloeid' en afgevallen. Ik lees inmiddels al drie jaar over hoe het gaat met vijgen, en hoe kansloos het is een vijgenstek mee te nemen uit zuidelijke gebieden, en hoe nog véél kanslozer het is om die uit zaad op te telen. ik was ook super blij toen de vijg dit jaar vruchten kreeg, maar hield er wel rekening mee dat het nog mis kon gaan. Dat gebeurde dus ook. Ik hoop van harte dat ik geen fout heb gemaakt, want terugdraaien kan ik het niet meer. A.s. zaterdag hoop ik langs te gaan bij fruitbomen.net in Boskoop. Zij hebben vrij veel keus Op 23 april: Op 27 mei, het vroege verkleuren vertrouwde ik al niet. De vruchten voelden zacht aan: De doorgesneden vrucht/bloem, op 6 juni er afgevallen:
-
De zelf gezaaide vijg is inmiddels overleden, r.i.p. Hij kwam uit zuid-Frankrijk. De zaden nam ik mee van een boom die op een camping stond. Dit jaar was hij 5 jaar oud en had voor het eerst vruchten, die allemaal vorige week afvielen. Inmiddels zo veel gelezen dat ik er van overtuigd ben dat deze soort een wespje nodig heeft voor de bestuiving. Dat wespje hebben wij in onze streken helaas niet. Het deed wel een beetje pijn hoor, mijn zorgvuldig opgekweekte en vertroetelde vijg vermoorden, maar helaas, ik wil wel kunnen oogsten.
-
Ah, dankjewel! Dat is een fijne link om uit te pluizen
-
Nu mijn experiment met mijn zelfgezaaide vijg definitief mislukt is (de vijgen zijn er af gevallen, onrijp), is er plaats voor een nieuwe vijg. Maar welke? De Brown Turkey is misschien de meest logische keuze, maar ik wil graag een vijg die écht lekker en aromatisch is. Op basis van de beschrijvingen neig ik naar de Brogiotto Nero, maar die schijnt niet zo heel winterhard te zijn. De vijg komt tegen een zuidmuur te staan, in de volle grond. Helaas in de winter niet optimaal, omdat mijn huis dan zorgt voor schaduw, en de zuidmuur niet tot zonsondergang in de zon staat. Het is helaas de enige mogelijkheid in mijn kleine stadstuintje. Heeft iemand tips? Of eigen ervaringen? Wat is de lekkerste vijg voor Nederland? Ik kan er maar 1 kwijt, en die moet dan wel zo lekker mogelijk zijn
-
De vijg is weg... toch even slikken, maar mijn tuin is te klein voor een siervijg. Boom omgezaagd en de wortelkluit weggespit. In zijn plek staat nu een klein vijgje van het tuincentrum. Hopelijk doet die het wel!
-
De vijg in beter tijden, een paar dagen geleden, en een doorsnede van de afgevallen vijg. Mooi om zo de bloeiwijze goed te kunnen zien. Helaas, mijn vijg heeft blijkbaar het wespje nodig dat hier niet leeft.
-
Omdat ook een droevig einde verteld moet worden: de drie vijgjes waren aan het verkleuren en voelden zacht aan. Ik was er al heel bang voor, en nu is het echt gebeurd. De eerste is er af gevallen. Ik verwacht dat de andere twee snel volgen.
-
Ze waren lekker. Alle zeven... hopelijk volgend jaar meer!
-
Leuk Cheela! Hoe oud is de jouwe? Ik ontdekte nog een tweede vijgje
-
Zes jaar geleden stond op de camping in Zuid-Frankrijk een grote vijgenboom. Iedere dag aten we daar een paar vijgen. Het waren de eerste verse vijgen die ik ooit had geproefd. Ik was meteen verliefd! Ik had een aantal zaadjes meegenomen naar huis om te zaaien. Als ik toen had geweten wat ik inmiddels allemaal heb gelezen was ik vast rechtstreeks naar het tuincentrum gegaan... In de lente van 2013 zaaide ik een aantal zaadjes in een potje. Ze stonden tijden lang achter het raam in de zon, maar er gebeurde niks. Uiteindelijk gaf ik het op en de grond belandde samen met de zaadjes in de kas op de nieuwe volkstuin. Die groeide ons al snel boven het hoofd, en het jasje stond vol met heermoes en ander onkruid. Toen we het kasje aan het eind van het seizoen gingen opruimen vonden we daar tot onze verbazing twee babyvijgen! We gaven ze een plekje in een verhoogde moestuinbak en gingen de winter in. Het volgend voorjaar deden ze het nog steeds! Ze liepen uit en stonden in weer en wind, onbeschut, op hun nieuwe plekje. In 2015 verhuisden we naar een huis met échte tuin. De vijgen gingen mee. Eentje kreeg een plekje in de grond, de ander in een pot. Inmiddels had ik meer gelezen, onder andere hier, dat het behoorlijk kansloos is om vijgen aan een zelf gezaaide vijg te krijgen. Twee weken geleden besloot ik dan ook om toch maar een Brown Turkey vijg te halen in het tuincentrum. En toen... ontdekte ik in mijn zelf gezaaide boompje de allereerste babyvijg! Over een half jaar hoop ik te weten of hij ook echt rijp gaat worden! [img-rotate=][/img-rotate]
-
Is het gelukt met de stekjes? Anders kan ik ze ook eventueel maken. En dan heb ik gelijk een vraag Hoe maak ik die stekjes precies, en hoe zorg ik dat ze aanslaan? Ik heb een flinke plant, maar wil zelf ook graag vermeerderen. Er staat er nu 1 in mijn gewone tuin, en er moeten er ook een paar in de volkstuin komen.
-
Geduld hebben... en slungelige peterselie?
Marjanneke reageerde op metermoestuin's blog bericht in Mijn eerste 'echte' moestuin
Late reactie, dus ik hoop dat je deze nog ziet. Ik zag dat je twee hele leuke (en lekkere!) aardbeienvarianten hebt gekocht. Ik heb ze ook, en ze zijn allebei erg lekker. Extra voordeel van de witte is dat de vogels ze links laten liggen Maar... beide aardbeien hebben een andere, 'echte' aardbeienplant nodig om bestoven te worden. Wil je aardbeien krijgen, dan heb je dus ook nog een echte aardbeienplant nodig. van berriesathome.nl: "De framboos-aardbei geeft met name aardbeien in mei en juni en wordt in vaktermen een junidrager genoemd. Let op dat de framboos-aardbei kruisbestuiving nodig heeft om bevrucht te worden en zo aardbeien te krijgen. Hiervoor is het nodig dat een insect zoals een hommel of bij eerst een aardbeienbloem van de rode zelfbestuivende aardbeienplant bezoekt en vervolgens het stuifmeel overbrengt naar de framboos-aardbei. Zo wordt op natuurlijke wijze de framboos-aardbei bestoven." -
Landelijke Compostdag is op za 19 maart 2016
Marjanneke reageerde op henkg's topic in Bodem en bemesting
Utrecht doet helaas niet mee. Vorig jaar kon je 1 zak compost krijgen als je grof vuil inleverde... dat schiet natuurlijk niet zo veel op. Toch maar kijken of het lukt om in 1 van de meer landelijke gemeenten in de buurt wat op te halen.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.