Jump to content

Marjanneke

Members
 • Posts

  21
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Utrecht

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Marjanneke

  Daslook

  Dank voor de tips. Ik ga voor zaaien dan denk ik. En misschien een paar bolletjes!
 2. Marjanneke

  Daslook

  Mijn twee gekochte plantjes zijn inmiddels In drie jaar tijd uitgegroeid tot klein veldje in het miniplekje dat ze hebben. Ik wil ze ook op andere plekken uitzetten. Weet iemand wanneer ik ze het beste kan verplaatsen? Of is het beter om te zaaien?
 3. Kleine boompjes lukt misschien ook wel? Dit zijn mijn ballerinabomen. 3 appels, en 1 kers.
 4. Vorig jaar 2 vijgen geplant, en vandaag de eerste vrucht kunnen oogsten van mijn Rouge de Bordeaux. Het was een heerlijke vijg! Er komen er nog 2 aan, en dan is het gedaan voor dit jaar denk ik. Er zitten wel nog wat nieuwe kleine vijgen aan, maar ik verwacht niet dat die nog rijp worden dit seizoen. De Signora heeft helaas nog geen vruchten, maar is goed gegroeid. Hopelijk volgend jaar!
 5. Naar die blauwe bessen heb ik ook heel verlekkerd staan kijken. Maar er staan er al twee in de tuin, dus ik mocht niet! Maar dat was nog best moeilijk... Ik hoop hier volgend jaar een blije update te kunnen plaatsen.
 6. Nou, het zijn er toch twee geworden... zo veel ruimte hebben ze niet nodig, toch? De signora en de rouge de bordeaux. En nu maar wachten tot ze vijgen gaan geven... hopelijk volgend jaar al eentje om te proeven!
 7. Ah, dat had ik verkeerd begrepen mastert. Dat het even kan duren voor ik kan oogsten is niet erg. Maar liever niet net als deze keer na 5 jaar wachten nog niks... Van het kleine plantgat weet ik. Ik heb een mooie beroerde droge plek waar hij kan staan!
 8. Nog niet te laat hoor, ik ga a.s. Zaterdag. Ik neig nu naar de signora, misschien nog wel het meest vanwege de kleur van de doorgesneden vruchten. Ik vind lichte vruchten er niet zo smakelijk uitzien.
 9. Dit waren geen vijgjes die overwinterd hadden, ze vormden zich vanaf april. Die zaten er eerst niet, geloof me, ik vertroetelde die vijg zo hard en heb alle takken voor de winter nagespeurd in de hoop op de 'erwtgrote vruchtjes' die internet me beloofde. Net voor de bladeren kwamen ontdekte ik de eerste knopjes. Die vruchten zijn in twee maanden tijd uitgegroeid tot flinke vijgen, van een cm of 7. Die begonnen vanaf 5 juni af te vallen. Dat klopt met wat ik online vond: niet bevrucht, en daarom 'uitgebloeid' en afgevallen. Ik lees inmiddels al drie jaar over hoe het gaat met vijgen, en hoe kansloos het is een vijgenstek mee te nemen uit zuidelijke gebieden, en hoe nog véél kanslozer het is om die uit zaad op te telen. ik was ook super blij toen de vijg dit jaar vruchten kreeg, maar hield er wel rekening mee dat het nog mis kon gaan. Dat gebeurde dus ook. Ik hoop van harte dat ik geen fout heb gemaakt, want terugdraaien kan ik het niet meer. A.s. zaterdag hoop ik langs te gaan bij fruitbomen.net in Boskoop. Zij hebben vrij veel keus Op 23 april: Op 27 mei, het vroege verkleuren vertrouwde ik al niet. De vruchten voelden zacht aan: De doorgesneden vrucht/bloem, op 6 juni er afgevallen:
 10. De zelf gezaaide vijg is inmiddels overleden, r.i.p. Hij kwam uit zuid-Frankrijk. De zaden nam ik mee van een boom die op een camping stond. Dit jaar was hij 5 jaar oud en had voor het eerst vruchten, die allemaal vorige week afvielen. Inmiddels zo veel gelezen dat ik er van overtuigd ben dat deze soort een wespje nodig heeft voor de bestuiving. Dat wespje hebben wij in onze streken helaas niet. Het deed wel een beetje pijn hoor, mijn zorgvuldig opgekweekte en vertroetelde vijg vermoorden, maar helaas, ik wil wel kunnen oogsten.
 11. Ah, dankjewel! Dat is een fijne link om uit te pluizen
 12. Nu mijn experiment met mijn zelfgezaaide vijg definitief mislukt is (de vijgen zijn er af gevallen, onrijp), is er plaats voor een nieuwe vijg. Maar welke? De Brown Turkey is misschien de meest logische keuze, maar ik wil graag een vijg die écht lekker en aromatisch is. Op basis van de beschrijvingen neig ik naar de Brogiotto Nero, maar die schijnt niet zo heel winterhard te zijn. De vijg komt tegen een zuidmuur te staan, in de volle grond. Helaas in de winter niet optimaal, omdat mijn huis dan zorgt voor schaduw, en de zuidmuur niet tot zonsondergang in de zon staat. Het is helaas de enige mogelijkheid in mijn kleine stadstuintje. Heeft iemand tips? Of eigen ervaringen? Wat is de lekkerste vijg voor Nederland? Ik kan er maar 1 kwijt, en die moet dan wel zo lekker mogelijk zijn
 13. De vijg is weg... toch even slikken, maar mijn tuin is te klein voor een siervijg. Boom omgezaagd en de wortelkluit weggespit. In zijn plek staat nu een klein vijgje van het tuincentrum. Hopelijk doet die het wel!
 14. De vijg in beter tijden, een paar dagen geleden, en een doorsnede van de afgevallen vijg. Mooi om zo de bloeiwijze goed te kunnen zien. Helaas, mijn vijg heeft blijkbaar het wespje nodig dat hier niet leeft.
 15. Omdat ook een droevig einde verteld moet worden: de drie vijgjes waren aan het verkleuren en voelden zacht aan. Ik was er al heel bang voor, en nu is het echt gebeurd. De eerste is er af gevallen. Ik verwacht dat de andere twee snel volgen.
×
×
 • Create New...