Jump to content

Persica († december 2016)

† december 2016
 • Posts

  1,219
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Gelderland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. dag forumleden ,hartelijk bedankt voor al het medeleven en bloemen bij het overlijden van mijn man persica,william.Nu zondag 12 maart vanaf 10u tot 14 u wil ik een dag houden om zijn vele boompjes,boeken ,sproeistoffen te verkopen want het zijn er teveel en zoveel weet ik er ook niet van .Aan veel boompjes hangen geen naam en ik weet ook dat er onderstammen bij zijn .Moest iemand interesse hebben stuur me een bericht op het nr 0629044783,dan stuur ik het adres door waar ze staan .groetjes els
 2. Interessante vraag. Sinds enkele jaren ben ik in het bezit van vruchtdragende bomen van enkele Japanse zaailing pruimen en Pluots. Oorspronkelijk kwamen deze gekochte vruchten uit: California, Z. Afrika, Zuid Spanje. Ondanks dat deze fruitsoorten in een geheel ander biotoop zijn opgegroeid doen de nakomelingen (uit zaad) het in ons klimaat goed, wel is het zo dat deze bomen nogal vrij vroeg in het voorjaar gaan bloeien, met grote kans dat de bloesems bevriezen. Mijn doel voor de aankoop van deze soorten fruit is gebaseerd uit pure interesse ook ik wilde graag weten of deze variëteiten het in ons klimaat doen. Ik ben zeker geen voorstander om zulk fruit vaker aan te schaffen, trouwens het fruit word er veel te vroeg geplukt en is vrijwel smakeloos, echter de zaden werden bomen en daar was het mij om te doen . Een belangrijk punt bij dit soort bomen is de bestuiving, ik heb de indruk dat afhankelijk van het weer de kwaliteit van het stuifmeel maar ook van het nectar een belangrijke factor is. Honing bijen zijn nogal kieskeurig, ze houden niet zo van “vreemd”stuifmeel maar metselbijen daarentegen kijken niet zo nauw, bovendien vliegen ze al vrij vroeg in de lente. Bij Japanse pruimen en Pluots is het zo dat deze fruitsoorten enkel bestoven kunnen worden via kruisbestuiving, dit houdt tevens ook in dat deze gelijktijdig moeten bloeien. Gelukkig beschik ik inmiddels over geschikte bestuiver soorten. weknow vraagt: "Wat ik me echter afvraag is hoe het groei, bloei en vruchtgedrag van dit soort rassen is in ons klimaat.?" Voor zover het in mijn mogelijkheden lag heb ik deze bomen kunnen vergelijken in: vruchten, groeikracht, bloei etc. via Plantpatenten van de originele planten. Ik kom tot de conclusie dat mijn bomen gedurende de laatste vijf jaar het relatief goed doen in ons klimaat, waarschijnlijk spelen de zachte winters van de afgelopen winters hierin een grote rol.
 3. Hoi Erny, jammer dat het Belle de Thuin ent materiaal door een ziekte niet is aangeslagen , als je wil, kan ik nieuw mooie ent takjes naar je opsturen.
 4. Suriname heeft voor het grootste deel een tropisch regenwoudklimaat. Met een relatieve luchtvochtigheid van 80% De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden Onze vruchten welke genoemd worden in je vraag kunnen er echt niet overleven. Vruchtbomen van ons gematigd klimaat hebben een rustperiode nodig dus een (winterperiode) deze koude periode komt nooit voor in een tropisch klimaat. Tip: Stap over op: Bananen papaya's, mango's etc...
 5. Op zich zou je misschien denken dat gewone zandgrond helemaal niet zuur is, maar het tegendeel is het geval. Gewone zandgrond is wél zuur. Dus je zou zelfs je grond misschien wel kunnen verbeteren met champignon mest.
 6. Het is weer bijna winter, tijd voor de jaarlijkse: 'Kalk"strooibeurt... echter, kijk uit wat je doet ik ken voorbeelden bij wie het goed mis is gegaan, stel je gebruikt een flinke portie Champignon mest ja, sowieso (altijd) met veel kalk er in, + je hebt al een pH waarde van de grond bv. tegen de 7 aan, en dan nog eens de jaarlijkse dosis welke je vrijwel opgedrongen krijgt door de deskundige tuincentra adviseurs. Gewoon omdat kalk moet ! ...? Kan ook teveel zijn, eenmaal een teveel aan kalk in de grond, krijg je het vrijwel niet meer uit de bodem. Je spinazie zal bv nooit meer diepgroen zijn, teveel aan kalk blokkeert bv. de opname van IJzer en andere essentiële meststoffen. Nog een fabel wegnemen: nee perziken en nectarines houden niet van té veel kalk. pH van 6.4 is ideaal.
 7. Ik heb afgelopen jaar de proef gedaan met de grote witte bonen uit een gewoneToko shop, op het zakje stond Lima boon. Ondanks ik maar enkele zaden had gelegd heb ik toch zowat dezelfde hoeveelheid als van het zakje kunnen oogsten. Het waren geen bio bonen Deze bonen vragen een goed bemeste bodem. zie ook : lima-of-boterboon-t14528.html?hilit=lima bonen
 8. Yep, mijn buren hebben een Elstar in een grote speciekuip staan en dit gaat prima! al jaren. Ga er maar van uit dat Elstar zich zelf kan bestuiven !
 9. Kersen zijn niet de aller makkelijkste fruitbomen... onderstam, standplaats en bestuiving zijn erg belangrijk en als je die niet kent en, meestal is dit tegenwoordig het geval, dan blijft het een gok wat de groeikracht betreft, zelfs geënt op een 'zwak 'groeiende onderstam' zoals de gangbare Gisela 5 waar men nu veel op ent, schiet de boom toch nog meestal zo'n 4 a 5 meter de lucht in als hij op goede grond staat... en wil je dit wel? Met een degelijke snoeiwijze (wat ook nog niet zo simpel is) kun je de kers in toom houden, er zijn wel enkele kersen onderstammen waardoor de boompjes hoogstens 2 a 3 meter hoog worden, maar deze kom je dan weer niet tegen in de particuliere verkoop.
 10. Wat Yuras zegt: Ga naar een tuincentrum. Geen moeilijk gedoe zou ik zeggen. Je bent niet in het bezit van een tuin ?, Nou gewoon een potplant kopen dan ben je er zo mee klaar.
 11. Tegenwoordig is het zo dat de reguliere fruitboom verkoper geen flauw idee meer heeft om welk type onderstam het betreft wanneer men de fruitboom aan jou verkoopt, dus mocht je écht een appelboom op onderstam m27 willen bestellen... dus echt zwak groeiend, dan wens ik je veel succes in je zoektocht want er is letterlijk een wildgroei gaande in onderstammenland. Vroeger had je nog de mogelijkheid een NAK tuinbouw labeltje aan je boompje aan te treffen waarop stond : variëteit en welke onderstam, deze (waarborg) lijkt nu ver te zoeken, ben heel veel verkopers tegengekomen welke het hiermee niet zo nauw nemen...
 12. Welkom, Tips? Mijn tip: Niet eerst in de grond gaan spitten maar eerst eens dit geweldige forum doorspitten dan kom je al een heel end. Veel succes samen!
 13. Kers en zure kers vallen in de categorie 'Prunus Avium" Hierdoor kun je er geen pruimen/perzik/nectarine etc. op enten, het enthout stoot elkaar af en zal dus nooit samen groeien , blijft over: of een variëteit zoete kers of een andere zure kers die je misschien wel lekker vind? Je kunt er ook een sierkers op enten. Er zijn talrijke ent methodes die geschikt zijn voor kers, bv, spleetenting, occuleren, chipbudding... hierover is een zee van mogelijkheden te vinden, google er maar op.
 14. Ik kwam vandaag dit bericht tegen op Facebook PawPaw Festival: Dit festival op 22 & 23 oktober is om de Pawpawvrucht en het kweken daarvan te promoten en bekent te maken. In onze Pawpawgaard staan er kraampjes met Pawpawproducten en andere leuke kraampjes met orginele kado artikelen en anderer lekkere culinaire gerechtjes. Ook kan men planten kopen in verschillende maten geénten soorten & zaailingen en ook zaden. 22 oktober – 23 oktober 22 oktober om 11:00 tot 23 oktober om 16:30 ipkesbeltweg 42, 7443 PN Nijverdal, Nederland
×
×
 • Create New...