Jump to content

tuinLB

Members
 • Content Count

  590
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  NB

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Wij hebben alle het kleinvee (cavia, konijnen, kippen ) jaren geleden al omgezet naar gehakseld stro ipv houtvezels, Met als hoofdreden de compost. En ik kan iet anders zeggen dan dat dit perfect werkt. Mooie compost (al komt er op mijn composthoop ook veel mest van de varkens en dat helpt natuurlijk ook) en persoonlijk vindt ik dat het ook in de hokken beter werkt dan houtvezels. Tevens denk ik dat het ook kostentechnisch nog goedkoper is maar dat weet ik zo uit mijn hoofd niet zeker.
 2. Hond, havik,buizerd, vos, kat etc. Als ik me over al die dingen zo druk moest maken kon ik toch echt geen kippen houden. Ik woon in het buitengebied waar veel honden los op het erf lopen, maar er komt toch zelden een vreemde hond bij ons op erf. Dus dat probleem zie ik niet echt. Katten lopen hier ook rond, maar ook die zie ik niet zo snel een kip pakken. Ik zeg niet dat het niet zou kunnen maar over het algemeen zal een kat geen krielkip pakken. Vossen kunnen idd een probleem zijn maar die komen overdag niet in de buurt. Dus als je je kippen s avonds opsluit zie ik geen problemen met een open ren. Blijven de roofvogels over. Dat kan bij een open ren best een probleem zijn, maar dat is ook erg afhankelijk van hoe de roofvogel populatie bij jouw is en hoe druk het rond de kippenweide is. Persoonlijke ervaring is dat in de meeste gevallen zorgen voor schuilplekken (struiken en bomen) afdoende is, zeker als er ook een haan bij loopt. Roofvogels blijven in bepaalde gevallen wel een probleem als je geen afdekking van je uitloop hebt. In mijn ogen weegt de extra ruimte voor mijn kippen zwaarden dan de hele kleine kans dat ze gepakt worden door een roofvogel, maar zoals ik al zei is dit wel voor iedere locatie anders en afhankelijk van de roofvogel populatie. Niet iedere roofvogel die overvliegt heeft het gelijk gemunt op je kippen Of krielen eerder ten prooi vallen aan roofvogels durf ik zo niet te zeggen. Ik ben mee grote kippen ( formaat leghen) kwijt geraakt aan de buizerd dan krielen. Al zal een roofvogel niet snel een brahma proberen te pakken. Ik heb de brahma haan hier zelfs een buizerd( die rustig in het weiland zat) zien verjagen. Dus ja rovers is iets om over na te denken maar je moet je er in mijn ogen ook niet al te druk over maken.
 3. Hier gaan de kippen vrijwel nooit over 1.20 gaas heen. En jammer genoeg merk ik nu dat de krielen wel over 80 cm gaas heen gaan. Kortwieken is dan wel een optie om te voorkomen dat ze over een hek heen vliegen. Maar zorg er dan wel voor dat ze niet via struiken etc. Alsnog omhoog kunnen springen. Ik merk hier dat, als ze over een hekje heen gaan, het eigenlijk altijd op een plek is waar ze bovenop het hek kunnen gaan zitten. In mijn geval is dat dus het poortje, want dat is de enige plek waar het hek niet uit gaas bestaat maar de bovenkant een plank is. Wel of niet over een hek heen gaan is ook erg ras afhankelijk. Zijdehoenders gaan nergens overheen. Brahma's zijn ook geen grote vliegers. Andere rassen daarin tegen gaan wel makkelijk de hoogte in.
 4. Erwten, peultjes, kolen en sla uitgeplant. En Nog 2 rijen uien geplant. Spinaziezuring, zeebiet, zeekool voorgezaaid. Alle 3 de eerste dat ik ze heb, eens kijken of het wat wordt. rucola, snijSelderij en basilicum voor gezaaid. Morgen of overmorgen ook nog wat dingen voorzaaien, het seizoen is zo langzaamaan echt begonnen
 5. Misschien een beetje mosterd na de maaltijd maar mijn gedachtes over een kas, ook op basis van eigen ervaringen: 1. Des te groter des te beter. Mijn kas is nu ongeveer 1.80 bij 4 meter. Als ik nu een nieuwe kas zou kopen dan zou ik sowieso voor een iets bredere kas gaan. Ik kan nu geen dubbele rijen planten in de kas ( tomaten etc) , daar is de kas net iets te smal voor. 2. Mijn kas is op het hoogste punt ongeveer 2 meter hoog. Volgende keer kies ik voor een hogere kas. de zijwanden zijn nu eigenlijk net iets te laag voor de tomaten waardoor ik ze nu richting het dak van de kas moet leiden om ze goed de hoogte in te laten groeien. 3. Plaatsing is erg locatie afhankelijk, moeilijk om daar zoiets over te zeggen. 4. Je kunt eigenlijk nooit genoeg ramen in je kas hebben. Automatische raamopeners heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb ze hier wel liggen maar ik ben er nog niet aan toegekomen om ze te installeren. 5. Zelf gebruik ik de kas vooral voor paprika's, pepers, komkommers en tomaten. En in het voorjaar ook voor het opkweken van diverse zaken (en wat spinazie/bladmoes en sla voor de tomaten in de kas gaan). Als je dat wil doen denk dan ook een na even eventuele rekken in de kas. Zelf maak ik hiervoor gebruik van losse planken op bokken. 6. M.b.t. Goldfish zijn opmerkingen over vergunningen, onderstaande heb ik van internet geplukt en volgens mij is dit redelijk up to date "Het bouwen van een hobbykas, serre, of prieel is vergunningsvrij wanneer het bouwwerk aan de onderstaande eisen voldoet: 1. De hobbykas mag niet hoger zijn dan 3,00 mtr. 2. De totale oppervlakte van de hobbykas is minder dan 30m². 3. Is de hobbykas kleiner dan 10m²? Dan mag deze op de erfgrens met uw buren staan. 4. Is de hobbykas groter dan 10m² maar kleiner dan 30m². Dan moet u minimaal 1 mtr. uit de erfgrens bouwen. 5. U bouwt op de begane grond. Indien u twijfelt of u een vergunning nodig heeft, vraagt u het bij uw gemeente na. Zo voorkomt u onnodige problemen." Ps. Mooie oplossing in de kas zo Bram, ziet er goed uit. M
 6. Inderdaad zoals hierboven al aangeven. In huis is het meestal te warm en te weinig licht. Als je de mogelijkheid hebt is een koele kamer met ramen op zuid het beste. hier staan alleen de tomaten en paprika's langere tijd binnen. Veel andere zaden worden in huis voorgezaaid en gaan zo snel als ze opkomen naar de kas. En de zaken die binnen staan staan dan zo koel mogelijk en in een raam op het zuiden
 7. Begin eens met kijken naar de achterzijde van het zakje. Daar staat meestal de zaaiperiode als op. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar zelf zaai ik rond half april de pompoenen in potjes in de kas zodat ze na de ijsheiligen de volle grond in kunnen.
 8. Afgelopen weekend: Aardappelen gepoot. Erg vroeg maar de afgelopen jaren ook redelijk goed gegaan. Is alleen iets beter opletten met late vorst, als de planten boven de grond komen. Verder wortels, spinazie en bladmoes gezaaid in de volle grond en pootuitjes geplant. Ook weer erg vroeg maar de komende 2 weekenden was ik er anders niet aan toe gekomen.
 9. Ik gebruik de tunnel voor uien. Heb al een paar jaar last van de uienvlieg en probeer dat zo te voorkomen.dit is voor mij het eerste jaar dat ik zo'n tunnel gebruik, dus moet nog zien wat het resultaat ervan is. Heb de materialen liggen om nog 1 tunnel te maken. Ik weet nog niet precies wat daar onder gaat maar ik vdenk dat er kolen onder komen als het rupsen seizoen weer begonnen is.
 10. Iemand enig idee welk kersenras ze hebben ?? Eigenlijk wilde ik dit jaar geen boompjes planten maar wil wel nog een late kers.
 11. Kuikens kun je vanaf dag 1 kopen, dat is maar net wat je zelf wilt. Persoonlijk zo ik proberen ze vanaf ongeveer een week te krijgen, dan zijn de zwakkere exemplaren er wel uit. En inderdaad de eerste weken tochtvrij en warm genoeg houden. Mijn kuikens zitten dan in een bak in de schuur met een warmtelamp of wamteplaat in de bak. Vaccinaties heb ik zelf nog nooit gedaan bij mijn kuikens maar dit is wel een optie, in mijn ogen niet nodig maar kan wel. Mocht je geen gesekste kuikens kunnen kopen let er dan op dat je er meer koopt dan dat je er wilt houden uiteindelijk want 50% van de kuikens zijn haantjes. En dan moet je natuurlijk ook die haantjes nog ergens kwijt kunnen.
 12. Zoals Huub zegt, erg afhankelijk van het soort gras dat je lat van hebt. Mocht het `gewoon´ gazon zijn dan zou ik ervoor kiezen het gras af te dekken met karton en dan voor het planten het te frezen en dan de overgebleven grote stukken gras te verwijderen en daarin aardappels of pompoenen (met wat extra mest) te planten. Zo heb ik hier een aantal keer een stuk grasvrij gemaakt. Het is dan na de eerste oogst de niet geheel grasvrij maar wel ene heel stuk beter waardoor je zonder al te veel werk in het 2e jaar al een veel beter moestuinbed hebt. Zorg er dan wel ook voor dat je na de oogst die grond weer afdekt waardoor het graas geen kans krijgt om opnieuw te gaan groeien.
 13. Ik heb ook wel interesse maar dat is enigzins afhankelijk van wanneer er kuikens zijn en hoe de verbouwing hier bij ons gaat verlopen.
 14. Vooral wat "rommelklusjes" gedaan. Je weet wel dat soort kleine klusjes die elke keer blijven liggen. Wat draad opnieuw gespannen, hekje rond fruitboompjes gezet, extra paal in de grond geslagen bij de omheining en meer van dat soort werk. En een aantal opsluitbanden bij het huis uitgegraven en verplaatst naar de rand van de moestuin, deze van het weekend maar eens netjes in de grond zetten. Zodat het iets makkelijker wordt om de grens van de moestuin en het gras te onderscheiden

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...