Jump to content

tuinLB

Members
 • Content Count

  564
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  NB

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik ga komend jaar voor Anais en Texla, Afgelopen jaren steeds Frieslanders geteeld maar die vielen de laatste 2 jaar toch wat tegen daarom ga ik dit jaar Anais eens proberen. Texla heb ik nog niet eerder geteeld maar hoor er veel goede verhalen over, zowel wat betreft opbrengst als smaak.
 2. Gisteren pepers en paprika's gezaaid. Had eigenlijk nog 2 weekjes willen wachten, maar aangezien het veelal wat ouder zaad is toch maar al gezaaid. Mocht er niets opkomen heb ik in ieder geval nog genoeg tijd om nog een keer te zaaien. Ook nog wat rucola en sla gezaaid.
 3. Hier gaat de eierproductie ook weer langzaam aan omhoog. De brahma's leggen niet tot zeer weinig. De leghennen leggen redelijk door, al zijn ze nu op een leeftijd ( nu ruim 2 jaar oud) dat het langzaam aan tijd voor nieuwe wordt. De wyandotte krielen beginnen nu ook langzaam weer te leggen. Als ik eraan blijf denken ga ik dit jaar ook eens bijhouden wat er verkocht wordt aan kuikens, eieren etc en wat er geslacht wordt, zodat ik nog iets preciezer kan berekenen wat de kosten en opbrengsten zijn.
 4. Ik heb er gisteren ook 2 half in de potgrond gelegd, in een kweekbak met deksel boven op de verwarming. Eens kijken of het wat wordt. De vorige 2e pogingen in voorgaande jaren waren niet zo succesvol maar we blijven volhouden.
 5. Kippenweide combineren met boongaard is sowieso een goed idee. Die boomgaard zou in mijn ogen dan ook het beste zijn om mee te beginnen. " het beste moment om fruitbomen te planten was 10 jaar geleden" dus des te eerder die in de grond zitten des te beter. Kassen kunnen in mijn ogen nooit te groot zijn. Maar dit is altijd sterk afhankelijk van wat je erin wil planten. Ook of je 1 of meerdere kassen doet is afhankelijk van wat je plannen zijn
 6. Afgelopen jaar voor het eerst eens duidelijk bijgehouden hoeveel eieren er nu gelegd zijn door de kippen. Vandaag even wat nageteld en het viel me nog nog niet tegen. 1670 eieren gelegd ( dit zijn puur de eieren die ik kon gebruiken, windeieren etc niet meegeteld) Gelegd door door 5 brahma's, 3 leghennen, 1 barnevelder en gedurende een deel van het jaar 3 wyandotte krielen. Uitgaande van en gemiddelde bezetting van 11 hennen kom ik uit op 152 eieren per hen. Wat ik een mooie score vindt. Voerverbuik heb ik ook bij gehouden maar jammer genoeg is dat beeld enig zins vertroebeld door het feit dat bij een deel van hennen een deel van het jaar ook jonge hennen en hanen hebben gelopen voor de verkoop/slacht. Bij de Brahma's klopt de voeropname ingrote lijn wel, met de opmerking dat daar ook nog een haan bij loopt, 484 kilo voor 5 hennen en een haan op jaarbasis, wat neer komt op ongeveer 80 kilo voer per kip per jaar wat weer betekend 220 gram per dag. Voerverbruik in de andere kippenweide bedroeg 324 kilo, maar zoals ik al zei is dit voerverbruik behoorlijk vertekend aangezien er gedurende het jaar verschillende aantallen jonge hennen en hanen bij gelopen hebben. Uitgaande van gemiddeld 7 dieren in dit verblijf kom ik uit op ongeveer 127 gram voer per kip. Even doorrekenen naar de kosten van het voer kom ik uit op een eierprijs van 26 cent per ei Volgens mij zit dit dan ook rond de prijs wat je zou betalen in de winkel voor een ei. (gewoon scharrel, geen vrije uitloop etc). En bij deze prijs in begrepen zitten dus ook nog een aantal brahma hanen die uiteindelijk in de vriezer terecht zijn gekomen en een deel van de eieren is uitgebroed en de kuikens verkocht, dus dat heeft ook nog iets opgeleverd. Net als een deel van de eieren die ik weggeven heb maar waarvoor ik in soms toch ook nog wel iets betaald krijg (er zijn altijd mensen die vinden dat ze moeten betalen voor de eieren die ik ze geef), Wat ik aan al deze informatie heb. Niet veel maar vond het toch interessant om een keer een heel jaar door te rekenen en te kijken hoeveel er nu eigenlijk in een jaar doorheen gaat aan voer en hoeveel eieren dat oplevert. En wat ruw berekend de kosten per ei voor mij zijn.
 7. Hier zijn ze ook in 2020 nog gearriveerd. Binnenkort maar eens even in knolvenkel verdiepen.
 8. Dubbeldoelkippen fokken blijft een lastig verhaal. Grote en zware hanen kan ook nog leiden tot schade aan je hennen. Lijkt mij het handigst om een "leghaan" te kruisen met de vleeshennen. En dan zul je zeker in de eerste generatie nog beperkt moeten voeren. Want als de hennen te zwaar worden zal dat zeker effect hebben op de hoeveelheid eieren maar ook op de bevruchting. In de commerciële houderij worden vleeskuikenmoederdieren en de daarbij behorende hanen ook gedeeltelijk apart gevoerd. ( speciale voerbakken in de stal die hoger hangen zodat de hennen er niet bij kunnen maar de hanen wel). Al vindt ik het wel een heel interessant experiment. Makkelijkste is natuurlijk een aparte lijn vleeskippen en leghennen. Maarja dan zit je nog steeds met de leghaantjes die te licht zijn.
 9. Even zonder verder gekeken te hebben naar specificaties e.d.. Die 2e is op basis van het plaatje en de naam volgens mij geen gloeilamp naar maar een "warmtelamp" voor in een terrarium om daar een plek te creëren waar reptielen kunnen opwarmen, weet niet of die ook geschikt zijn als gloeilamp.
 10. Ik doe ook weer mee. Wel eens venkel geteeld, maar met wisselend succes. Mooie gelegenheid om ze weer eens te planten.
 11. Ik neem mezelf ik niets kwalijk. Maar we gaan nu wel de hokken s avonds maar weer eens een tijdje dicht maken. Is alleen extra vervelend als je het er in het weekend over gehad hebt om ze te gaan verplaatsen. En voor diegene die nog een Brahma van ons tegoed had. S
 12. Ook hier een aantal slachtoffers van wild. De afgelopen jaren hebben wij hier bijna geen last gehad van dingen die onze kippen pakten, daarom gaan (gingen) hier de hokken s avonds niet meer dicht. (3 jaar geleden een ontsnapte nerts en een paar jaar geleden wat last gehad van roofvogels) Er liepen dus ook nog 7 jonge brahma´s op een stuk gras wat komend jaar moestuin moet worden. Dit stuk was slechts afgezet met schapennet en een verplaatsbaar hok. Dit is iets wat ik wel vaker doe en hier dus altijd goed ging. Tot ik vanochtend buiten kwam er er dus 1 brahma dood binnen het net lag en er 3 in de tuin verspreid lagen. De overige 3 heb ik nog niet terug gevonden dus vermoed dat die meegenomen zijn. Zeker weten doe ik het niet maar kan bijna niets anders zijn dan een vos die ze gepakt heeft. Welk ander dier krijgt 3 bijna volgroeide brahma´s meegenomen? Aller vervelendste aan dit verhaal is nog dat 1 van de hennen vandaag weg zou gaan en ik de rest dus niet verplaatst had dit weekend om dat ze dan minder makkelijk te vangen zouden zijn. Dus als die hen vandaag niet weg gegaan zou zijn had ik de dieren dit weekend verplaats en was er misschien wel niets gebeurd
 13. Sow, dit is wel een hele aparte. Meeste roofvogels gaan er vrij snel vandoor als ze ergens van schrikken. Zeker als ze nog geen prooi hebben. Vindt het ook apart gedrag voor een wilde vogel. Bestaat er niet de mogelijkheid dat het een ontsnapte roofvogel is?
 14. Ik heb ook dit jaar weer veel plezier gehad met de wedstrijd en de pepers vallen hier ook in de smaak. Goede aantallen aan de struik en een goede pittigheid. Ook ik kijk weer uit naar de wedstrijd van volgend seizoen.
 15. Brahma stoofpotje met bokbier, aardappels en wortels. Volledig uit van eigen land m.u.v. het bier.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...