Jump to content

tuinLB

Members
 • Content Count

  606
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  NB

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hier dit jaar hetzelfe probleem met de bonen. Ik ben nu ook iedere avond slakken aan het rapen en heb een aantal slakkenvallen gezet. Wat betreft de bonen. Ik heb al 2x opnieuw voorgezaaid en de compleet kaalgevreten plantjes vervangen. Sommige plantjes lopen inderdaad weer uit maar bijzaaien is dan vaak net zo snel.
 2. Heel wat zaken opnieuw gezaaid, vooral door het feit dat we dit jaar nogal slakkenoverlast hebben. En dus ook maar weer eens de bakjes voor de slakkenvallen bij elkaar gezocht. Verder gewied en gezien dat er de komende week toch redelijk geoogst kan gaan worden.
 3. Ik heb een BCS 2wieler, met een maaibalk en een frees. Ik heb deze bij het huis gekocht, dus niet bewust voor dit merk gekozen. De maaibalk heb ik slechts een paar keer gebruikt en heeft bij mij niet de voorkeur. Ik vindt het redelijk zwaar werken, de maai kwaliteit valt me tegen en het kost een hoop tijd om ermee te maaien. ik maai nu met een zitmaaier De frees daarin tegen werkt perfect en zou ik niet meer zonder willen. Mocht ik regelmatig zo´n stuk moeten maaien dan ging ik voor een zitmaaier of een klein tractortje. Mini tractortje kun je maaier, frees en ik weet niet allemaal wat nog meer kopen om eraan te hangen.
 4. Veel zaken uitgeplant, wat wortels bij gezaaid, onkruid gewied, bonenrekken voor het grootste deel afgemaakt. En zo nog wel wat zaken. Was al met al een zeer productieve tuindag.
 5. In mijn ogen kan het composteren van etensresten ( met daarin ook kleine hoeveelheden dierlijk materiaal) zeker op een goede composthoop geen kwaad en in mijn ogen voegt dit zelfs waarde toe aan je hoop. Ook een sporadische dood dier kan in mijn ogen geen kwaad. Maar dit moet natuurlijk wel met mate gebeuren. Kadavers geven op termijn ook bepaalde elementen etc. af aan de bodem of je hoop( hier wordt op dit moment bijvoorbeeld nog onderzoek naar gedaan mbt het laten liggen van kadavers in natuurgebieden) dus ook in dat opzicht kan een kadaver/ dierlijke resten op de composthoop toevoegen aan de moestuin. Ik heb dit al jaren gezien bij diverse tuinders en met succes. Zelf pas ik het zelden toe. Niet omdat ik er geen toegevoegde waarde in zie maar omdat het hier een te grote aantrekkingskracht op ongedierte heeft. Weknow typt een heel verhaal, maar als je aangeeft dat dierlijke uitwerpselen niets toevoegen aan de tuin dan ben ik eigenlijk al klaar met dat verhaal. Er is toch genoeg literatuur/onderzoek te vinden dat mest (=dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de productiviteit van een tuin. Tuurlijk zit hierin een verschil in het soort dierlijke uitwerpselen maar een opmerking dat dierlijke uitwerpselen geen toegevoegde waarde hebben gaat er bij mij niet in. Ik heb geen zin om hier een lang wetebschappelijk verhaal te gaan typen. Maar zoals ik al zei kan het toevoegen van dierlijk materiaal op een composthoop in mijn ogen, als het in beperkte mate gedaan wordt geen kwaad en kan het zelfs van toegevoegd waarde zijn.
 6. Vanavond raapstelen met pasta en rabarbercrumble. Heerlijk dat het verse eten uit eigen tuin weer op gang komt
 7. Hier zijn de eerste broedmachine kuikens van het jaar uit het ei. Eigenlijk was de planning om de broedmachine dit jaar niet aan te zetten ivm de verbouwing, maar kreeg de vraag of ik voor iemand wat van mijn Brahma eieren uit wilde broeden. Dus toen toch de broedmachine maar aangezet. Verder gaan we dit jaar als het goed is niets meer uitbroeden. Maar goed ik had ook gezegd dat we dit jaar de broedmachine helemaal niet aan gingen zetten
 8. Ik heb 2 ramen in de kas van 4 bij 2, ik heb de automatische openers hier nog ergens liggen maar ik gebruik ze niet, beetje met de zelfde redenen als Jorieke. Vooral het feit dat ze vaak langer open blijven dan gewenst is zeker in het voor en najaar een probleempje.
 9. Raapstelen met spaghetti en rucolapesto. Zowel de raapstelen als de rucola uit eigen tuin (kas)
 10. Nieuw stukje moestuin grasveld gemaakt. Bieten, andijvie en kolen uitgeplant. Verder wat onkruid verwijderd, geklust aan het nieuwe/tweedehandse konijnenhok en gekeken naar de geboorte van een lammetje. Jammer genoeg weer een rammetje. De score staat dit jaar ook 6 ramlammeren en 1 ooilam en nog 2 te gaan.
 11. Mijn tuin is een rechthoekig vlak met 2 vaste paden op 5 en 15m waarvandaan ik in rijen van ongeveer 5 meter zaai of plant. Hierdoor kan ik wel roteren met de gewassen maar zit ik niet gebonden aan bepaalde vakgroottes. Langs het grootse deel van de rechterzijde bevindt zich sinds dit jaar een bloemen/kruidenstrook. En weer een stukje verder naar rechts staat de kas en daar omheen bevinden zich de vaste planten ( rabarber, aardbeien eeuwig moes etc. ). En aan de voorkant van de foto bevinden zich de druiven (die nog vervangen gaan worden voor andere rassen). Deze vormen de afscheiding met de oprit van mijn huis
 12. tuinLB

  Tomaten Topic 2021

  Vandaag verhuizen de tomaten naar de kas. Wel nog in hun potjes, zodat ze mocht het nodig zijn nog een nachtje binnenin huis kunnen staan. Ze worden langzaamaan te groot voor de vensterbank.
 13. @tielse flipje toch is vader/ dochter een meer voorkomende kruising dan broer /zus. Ik weet de precieze reden hierachter ook niet meer. Dat zou ik weer eens even op moeten zoeken. Maar vader/dochter schijnt inteelt technisch minder erg te zijn dan broer/zus. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen maar het schijnt bij diverse diersoorten waar op bepaalde raszuiverheid en kenmerken gefokt wordt toch nog weleens te gebeuren.
 14. Hier zijn de eerste kuikens er al. 6 stuks, de laatste paar dagen zaten er 3 hennen op te broeden, dus aan moeders geen gebrek.
 15. Wij hebben alle het kleinvee (cavia, konijnen, kippen ) jaren geleden al omgezet naar gehakseld stro ipv houtvezels, Met als hoofdreden de compost. En ik kan iet anders zeggen dan dat dit perfect werkt. Mooie compost (al komt er op mijn composthoop ook veel mest van de varkens en dat helpt natuurlijk ook) en persoonlijk vindt ik dat het ook in de hokken beter werkt dan houtvezels. Tevens denk ik dat het ook kostentechnisch nog goedkoper is maar dat weet ik zo uit mijn hoofd niet zeker.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...