Ga naar inhoud

Sparky

Members
  • Aantal items

    114
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Burgum Fryslรขn
  • Beroep
    Blauwe bessenkweker

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Nu de meesten hier inmiddels enige jaren honingbessen hebben staan, inclusief de nieuwere rassen, lijkt het me nuttig om te zien of we tot een consensus kunnen komen welke rassen nou echt de moeite waard zijn in Nederland. Uiteraard heeft de bodem, voeding, onkruiddruk, irrigatie, etc invloed, maar ik denk dat er vast een top 5 te maken is op basis van vruchtzetting, groeikracht, opbrengst, bloeiperiode, uitblijven van 'herfstbloei', smaak. Meer criteria zijn welkom uiteraard. Het zou leuk zijn, maar ook nuttig voor nieuwe liefhebbers, als we onze kennis en ervaringen zouden kunnen samenbrengen op een wat meer gestructureerde manier. Ik wil hier een spreadsheet voor maken met scores van 0-5 voor elk beoordelingscriterium. Het totaal aantal punten zou dan de aantrekkelijkheid van het ras uitdrukken. Als meerdere van jullie deze dan zouden invullen/bijhouden in het komende seizoen zou dat mijns inziens een kwantificeerbaar collectief oordeel per ras kunnen geven. Idee?
  2. Jawel, alleen dat doe ik pas als er genoeg nieuw hout vanuit onder kan vormen cq als de struik ouder is. Nu is hij nog wat iel en terugsnoeien zal je in mijn optiek niet bepaald meer bessen opleveren.
  3. Ik zit in Burgum friesland
  4. Met pijn in het hart ga ik afscheid nemen van mijn honingbessen. Ik heb zo'n 100 struiken waarvan de meeste soortecht zijn, bij de rest heb ik een vermoeden wat het is, maar destijds gekocht bij een welbekende malifide marktplaatsondernemer. Alles is tussen 2017 tot vorig jaar aangeplant. Ik gebruik ze alleen voor sap maken maar kom er al een paar jaar weinig tot niet aan toe om ze fatsoenlijk te oogsten. Gezien ik een fruitbedrijf heb kan ik er beter iets planten wat commercieel interessant is. ๐Ÿ˜ช Prijs komen we wel uit, sterk afhankelijk van de hoeveelheid struiken.
  5. Wacht nog maar een paar weekjes..
  6. Sparky

    Pawpaw

    Bij mij beginnen de eerste bloemen te verschijnen. Ik vraag me alleen af of het de moeite is om ze zo laat in het jaar te gaan bestuiven. Hoe lang duurt het bij jullie ruwweg van bloem tot oogst?
  7. Tja.. Ik denk dat mijn Izmir een onderstam voor iets anders gaat worden ๐Ÿ˜…
  8. Het is een mooie soort, hier moet vast iemand voor zijn!
  9. @acpronk in p9 zou je toch redelijk snel wortels moeten kunnen zien. Je kunt altijd de kluit voorzichtig uit het potje halen om te kijken of er wortels zichtbaar zijn. Als de bladeren niet verwelken zou ik geduld hebben en ze mooi laten gaan. @Flup over wel of niet Smyrna wordt helaas veel geroepen over veel soorten. Wat ik zeker weet is dat Ross Raddi in een filmpje een Izmir rijp heeft die naar dezelfde bron te herleiden is. Hij heeft daar geen vijgenwesp. De peretta's heb ik bij verschillende verkopers vandaan. We gaan het zien. Als het wel Longue D'Aout blijkt te zijn dan vind ik dat wat vijgen betreft niet erg, wel jammer dat die dan dubbel is natuurlijk.. @Roland die Smith lijkt voor mij ongrijpbaar.. Het is voor mij 1 van de soorten die altijd mis gaat met stekken ๐Ÿ˜… Golden rainbow zie je in Europa niet veel volgens mij toch? Ik voel hier een stekken ruilbeurs aankomen met een aantal leden komende winter ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
  10. Top Flup, wanneer je klaar bent afscheid te nemen van je planten hoor ik het wel via pb. Wellicht heb ik wat te ruilen dan. Heb sowieso nog een Dalmatie, wat peretta's en een Hardy Chicago staan mocht je er belang bij hebben. Ik heb 2 kassen voor mijn vijgen dus misschien kan ik ze ook allemaal wel van je overnemen. Misschien handig ff een pbtje te doen. Veel van de soorten (ongeveer de helft) is nog vrij klein, maar voor de liefhebbers hier een lijstje: Lampeira preta Noir de Bellone Brogiotto nero Verdone Napolitana Black Donov Izmir Noir de Caromb Bordissot negra rimada Machurinska - 10 Hardy Chicago Kadota black Negronne Black Ischia Blue Celeste Violette de Sollies Noire de Barbentane I-258 Pastiliere Black Madeira Col de dame noir Ceretto Madeleine des deux seisons Rouge de Bordeaux Osborn prolific Melanzana Ice crystal Ronde de Bordeaux Brown Turkey Paretta twotimer Longue D'aout Goutte D'or Col de dame blanche Dessert king Kroatian yellow giant Hardy yellow Grise de St. Jean Panachee Verdino Palazzo Precoce de Dalmatie Kadota white Brogiotto bianco Nazareth Bornholm's Diamond Machurinska white Settimo Panino Green Ischia Lebanese purple/black Moscatel branco Lungo del portogallo Settembrino Malta black Bordissot rossa Lsu tiger Giuda Strawberry verte Lsu hollier Pelina viola Diamante Gentile Verde tardivo Preto Sangue di drago Rossella Gentile piatto giallo Fantasia Rosa Fiaschetta viola Tondino Violetta Ciokolat Drago verde Drago nero Augello Plint nero Fico trani Fiorone Galicia negra Lsu Scott's black Lsu Scott's yellow Raspberry latte Carbone Deus negra Maltese falcon Tardivo Coll dama Blanca y negra Blue giant Red lebanese Wuhan De la reina Schifo Badia Col de Dame gris Peter's honey Torre Dell'orso Champagne golden celeste Blanquilla San Biagio Ajo Socorro Black Migueles Negro
  11. Ik heb in ieder geval wel belang bij de Amore dan. Heb er vast een mooie soort voor terug te ruilen komende herfst. Welke van je lijst ben je van overtuigd dat het een Smyrna is Flup? En wat is voor jou de reden om deze soorten weg te doen?
  12. Potgrond werkt ook prima, niet te veel water geven. Vijgen houden daar sowieso niet heel erg van. Nikky is Nicolo Parino. Aardige vent maar duur. De kwaliteit van stekken vind ik niet geweldig. Ik heb aardig wat van hem gekocht en er zit vaak erg oud hout bij. Zeker bij de duurdere varianten, wat het dubbel zuur maakt. Vergeleken met andere aanbieders waar ik van gekocht heb valt er van zijn stekken significant meer uit. Later in het voorjaar zal ik hier wel eens een lijst zetten van wat ik heb, dan weet ik zeker dat de soortjes het (blijven) doen. De teller staat nu richting de 100+ soorten dus keuze genoeg straks ๐Ÿ‘๐Ÿ˜
  13. Ze zijn op een kleine halve meter aangebonden. De diagonalen zullen tot zo'n 2 meter komen, daar komt de kap. Dat komt uit op een kleine 1,8 meter fruitdragend hout per tak. In principe is het plan elke 5 jaar de boom te vernieuwen, dus elk jaar er 20% uit te knippen. Het zal een 'al doende' leerervaring zijn gezien deze techniek nieuw is voor me ๐Ÿ˜… Het is inderdaad vrij professioneel opgezet, de productie wordt lokaal afgezet.
  14. Vorig jaar hebben we van de jonkheer niets kunnen plukken door de late nachtvorst. Nu hangt hij bomvol met bloesem. Het is niet mijn favoriet maar hij is voor ons duidelijk de vroegste. Favoriet blijft voor mij de Rolan. Rovada en roodneus volgen vlak daarna, vooral ook voor de betrouwbare krachtige groei en productiviteit.
  15. Ik heb ze op Gisela 5 en de ent goed vrij van de grond, ik ben heel benieuwd hoe het wordt. Roland, ik heb ze 2 meter in de rij en 2,7 meter tussen de rijen geplant. In de loop van het jaar zal ik hier wel wat updates plaatsen. Er staan zo'n 150 bomen in deze stijl. 8 rijen met Nimba, bellise, merchant, vanda, Kordia, Schneider, Karina en Regina.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...