Jump to content

Sparky

Members
 • Posts

  113
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Sparky

 1. Jawel, alleen dat doe ik pas als er genoeg nieuw hout vanuit onder kan vormen cq als de struik ouder is. Nu is hij nog wat iel en terugsnoeien zal je in mijn optiek niet bepaald meer bessen opleveren.
 2. Met pijn in het hart ga ik afscheid nemen van mijn honingbessen. Ik heb zo'n 100 struiken waarvan de meeste soortecht zijn, bij de rest heb ik een vermoeden wat het is, maar destijds gekocht bij een welbekende malifide marktplaatsondernemer. Alles is tussen 2017 tot vorig jaar aangeplant. Ik gebruik ze alleen voor sap maken maar kom er al een paar jaar weinig tot niet aan toe om ze fatsoenlijk te oogsten. Gezien ik een fruitbedrijf heb kan ik er beter iets planten wat commercieel interessant is. πŸ˜ͺ Prijs komen we wel uit, sterk afhankelijk van de hoeveelheid struiken.
 3. Wacht nog maar een paar weekjes..
 4. Sparky

  Pawpaw

  Bij mij beginnen de eerste bloemen te verschijnen. Ik vraag me alleen af of het de moeite is om ze zo laat in het jaar te gaan bestuiven. Hoe lang duurt het bij jullie ruwweg van bloem tot oogst?
 5. Tja.. Ik denk dat mijn Izmir een onderstam voor iets anders gaat worden πŸ˜…
 6. Het is een mooie soort, hier moet vast iemand voor zijn!
 7. @acpronk in p9 zou je toch redelijk snel wortels moeten kunnen zien. Je kunt altijd de kluit voorzichtig uit het potje halen om te kijken of er wortels zichtbaar zijn. Als de bladeren niet verwelken zou ik geduld hebben en ze mooi laten gaan. @Flup over wel of niet Smyrna wordt helaas veel geroepen over veel soorten. Wat ik zeker weet is dat Ross Raddi in een filmpje een Izmir rijp heeft die naar dezelfde bron te herleiden is. Hij heeft daar geen vijgenwesp. De peretta's heb ik bij verschillende verkopers vandaan. We gaan het zien. Als het wel Longue D'Aout blijkt te zijn dan vind ik dat wat vijgen betreft niet erg, wel jammer dat die dan dubbel is natuurlijk.. @Roland die Smith lijkt voor mij ongrijpbaar.. Het is voor mij 1 van de soorten die altijd mis gaat met stekken πŸ˜… Golden rainbow zie je in Europa niet veel volgens mij toch? Ik voel hier een stekken ruilbeurs aankomen met een aantal leden komende winter 😁😁
 8. Top Flup, wanneer je klaar bent afscheid te nemen van je planten hoor ik het wel via pb. Wellicht heb ik wat te ruilen dan. Heb sowieso nog een Dalmatie, wat peretta's en een Hardy Chicago staan mocht je er belang bij hebben. Ik heb 2 kassen voor mijn vijgen dus misschien kan ik ze ook allemaal wel van je overnemen. Misschien handig ff een pbtje te doen. Veel van de soorten (ongeveer de helft) is nog vrij klein, maar voor de liefhebbers hier een lijstje: Lampeira preta Noir de Bellone Brogiotto nero Verdone Napolitana Black Donov Izmir Noir de Caromb Bordissot negra rimada Machurinska - 10 Hardy Chicago Kadota black Negronne Black Ischia Blue Celeste Violette de Sollies Noire de Barbentane I-258 Pastiliere Black Madeira Col de dame noir Ceretto Madeleine des deux seisons Rouge de Bordeaux Osborn prolific Melanzana Ice crystal Ronde de Bordeaux Brown Turkey Paretta twotimer Longue D'aout Goutte D'or Col de dame blanche Dessert king Kroatian yellow giant Hardy yellow Grise de St. Jean Panachee Verdino Palazzo Precoce de Dalmatie Kadota white Brogiotto bianco Nazareth Bornholm's Diamond Machurinska white Settimo Panino Green Ischia Lebanese purple/black Moscatel branco Lungo del portogallo Settembrino Malta black Bordissot rossa Lsu tiger Giuda Strawberry verte Lsu hollier Pelina viola Diamante Gentile Verde tardivo Preto Sangue di drago Rossella Gentile piatto giallo Fantasia Rosa Fiaschetta viola Tondino Violetta Ciokolat Drago verde Drago nero Augello Plint nero Fico trani Fiorone Galicia negra Lsu Scott's black Lsu Scott's yellow Raspberry latte Carbone Deus negra Maltese falcon Tardivo Coll dama Blanca y negra Blue giant Red lebanese Wuhan De la reina Schifo Badia Col de Dame gris Peter's honey Torre Dell'orso Champagne golden celeste Blanquilla San Biagio Ajo Socorro Black Migueles Negro
 9. Ik heb in ieder geval wel belang bij de Amore dan. Heb er vast een mooie soort voor terug te ruilen komende herfst. Welke van je lijst ben je van overtuigd dat het een Smyrna is Flup? En wat is voor jou de reden om deze soorten weg te doen?
 10. Potgrond werkt ook prima, niet te veel water geven. Vijgen houden daar sowieso niet heel erg van. Nikky is Nicolo Parino. Aardige vent maar duur. De kwaliteit van stekken vind ik niet geweldig. Ik heb aardig wat van hem gekocht en er zit vaak erg oud hout bij. Zeker bij de duurdere varianten, wat het dubbel zuur maakt. Vergeleken met andere aanbieders waar ik van gekocht heb valt er van zijn stekken significant meer uit. Later in het voorjaar zal ik hier wel eens een lijst zetten van wat ik heb, dan weet ik zeker dat de soortjes het (blijven) doen. De teller staat nu richting de 100+ soorten dus keuze genoeg straks πŸ‘πŸ˜
 11. Ze zijn op een kleine halve meter aangebonden. De diagonalen zullen tot zo'n 2 meter komen, daar komt de kap. Dat komt uit op een kleine 1,8 meter fruitdragend hout per tak. In principe is het plan elke 5 jaar de boom te vernieuwen, dus elk jaar er 20% uit te knippen. Het zal een 'al doende' leerervaring zijn gezien deze techniek nieuw is voor me πŸ˜… Het is inderdaad vrij professioneel opgezet, de productie wordt lokaal afgezet.
 12. Vorig jaar hebben we van de jonkheer niets kunnen plukken door de late nachtvorst. Nu hangt hij bomvol met bloesem. Het is niet mijn favoriet maar hij is voor ons duidelijk de vroegste. Favoriet blijft voor mij de Rolan. Rovada en roodneus volgen vlak daarna, vooral ook voor de betrouwbare krachtige groei en productiviteit.
 13. Ik heb ze op Gisela 5 en de ent goed vrij van de grond, ik ben heel benieuwd hoe het wordt. Roland, ik heb ze 2 meter in de rij en 2,7 meter tussen de rijen geplant. In de loop van het jaar zal ik hier wel wat updates plaatsen. Er staan zo'n 150 bomen in deze stijl. 8 rijen met Nimba, bellise, merchant, vanda, Kordia, Schneider, Karina en Regina.
 14. Net nu ik mijn aanplant in ufo V stijl klaar heb zie ik dit topic. Ik heb de jonge bomen op 45 graden geplant en meteen op het snoer gebonden. Takken die er al op zaten meteen aangebonden. Het zou dus nuttig zijn om de top van de boom weer los te halen en omhoog te brengen? Ik twijfelde hier al over.. Ook wordt in al die filmpjes gesproken over heading cuts, stimuleert dat ook de vertakking verderop in de boom of is dat puur voor de ontwikkeling van die ene specifieke tak? Leuk om te zien dat er hier toch meer mensen zijn die het anders willen proberen πŸ‘πŸ‘
 15. Hier gaat het ook snel. Vooral de Russen lopen al tegen het bloeien aan. Gelukkig zijn er ook al veel bijen en hommels actief dus bestoven wordt er wel als het zo doorgaat.
 16. Als je het hebt over de bessen die je nu koopt is het antwoord nee. Op het zuidelijk halfrond gebruiken ze veel andere rassen. Zelf vind ik daarvan maar weinig goed smaken. De bessen die je in de zomer koopt kun je veel gewoon van kopen. Er zijn erg veel rassen met elk hun eigenschappen.
 17. Laat ik mezelf dan ook maar promoten in dit topic. Ik heb in Burgum Friesland Sparkberry Blauwe bessenkwekerij. Ons assortiment bestaat uit verse Blauwe bessen, Rode bessen, Aardbeien, Kersen, Pruimen en zolang de voorraad strekt ook nog kruisbessen. Naast vers fruit hebben we ook jam, sap, siroop, wijn, honing, etc. Als klapper op de vuurpijl hebben we ook planten te koop. Verschillende soorten blauwe bes, kruisbes, rode en zwarte bes, honingbes etc. In het seizoen zijn we ma-za geopend, daarbuiten elke vrijdagmiddag. Dan hebben we alles behalve vers fruit, maar we blauwe bessen uit de vriezer. www.Facebook.com/sparkberrybergum
 18. Over deze man heb ik mijn ervaringen in het eerder genoemde topic gedeeld. Ik zal vast niet alles verteld hebben maar wees gewaarschuwd. Het is een oplichter en een charlatan. Hij weet best veel van planten, maar het zijn vooral luchtkastelen en gouden bergen bij meneer de Frankrijker. Korte boodschap aan ieder die nu nog twijfelt; als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is het ook zo. Niemand heeft zoveel soorten en variΓ«teiten van bijzondere planten beschikbaar en al helemaal niet voor die prijs. Stickers, een stift en een boel fantasie hebben we allemaal...
 19. Roeier, Ik heb wel een bestuiver voor je anonieme Rus. Ik heb hier 1 staan, waar ik geen label meer aan heb die ook erg laat bloeit. Hij komt nu net vol in bloei en is elk jaar beduidend later dan de rest. Door het staartje van de bloei van de andere soorten mee te pakken geeft hij wel gewoon vrucht. Je mag er zoveel stekken van knippen als je wilt, of ik stuur je ze in het najaar op.
 20. Sparky

  Pawpaw

  Als bestuiver heeft hij zeker wel nut, vind de vrucht gewoon echt niet lekker in vergelijking met andere soorten. Heel flauwe milde pawpaw smaak met een bittere nasmaak. Als je voor echt lekkere vruchten gaat kun je misschien overwegen er nog een andere soort bij te zetten.
 21. Sparky

  Pawpaw

  Afgelopen weekend heb ik meerdere pawpaws geproefd bij Hans Kluyt in Nijverdal. Heerlijk! Ik had al een tiental bomen, daar heb ik er nog maar een paar bij geplant. Paar dagen later bij kwekerij Asimina op bezoek voor meer bomen, waar ik de Sunflower vrucht mee kreeg.. Gelukkig heb ik daar maar 1 boom van want man wat zijn die dingen vies. Volgend jaar eindelijk m'n eigen pawpaw vruchten, ik kan niet wachten!
 22. Walnoten zijn windbestuivers en kunnen over een kilometer of 5 nog wel bestuiven, net als een kastanje bijvoorbeeld. Blauwe bessen, ik neem aan dat je de vaccinium corymbosum bedoelt ipv de myrtillus, zijn vrij goed zelfvestuivend. Je zult wel meer en beter vrucht krijgen bij kruisbestuiving. Hoe dichter de struiken bij elkaar staan hoe meer pollen er van plant a naar plant b komt. In de setting van een tuin zal dit wel snor zitten.
 23. Hier is alles inmiddels geoogst. Gemiddeld zo rond de 0.5 kg per struikje. Veel struiken zijn echter niet de beloofde soort dus bijna alles gaat er in de winter uit en begin ik opnieuw.. Over de internetaanbieder die hiervoor verantwoordelijk is is al een apart topic geweest, maar ik zeg het nog maar eens. Doe geen zaken met Alpine Plants. Werkelijk geen enkele plant die ik van hem heb gekocht vertoont de raskenmerken van de rassen die ik gekocht zou hebben. Enkele planten zijn best leuk, maar niet wat ik besteld heb. Bedankt Richard, 3 jaar groeitijd naar de kloten.
 24. De instructies zijn vrij helder beschreven toch? Tuurlijk is het complexer dan bijvoorbeeld aalbessen stekken, maar prima te doen. Wil je gewoon een paar struikjes in de tuin dan kun je het beste gewoon een paar kopen bij de kweker of een winkel die de rassenlabeling serieus neemt.
×
×
 • Create New...