-
Alles over Dahlia's
Ik denk dat ze rustig in pot kunnen blijven als die aarde een beetje is opgedroogd. Ik bewaar de knollen normaal in een emmer met droge gekochte compost. Het is vooral vochtregulering van het vocht dat in de knol zelf zit, waardoor hij dan beter bewaart en niet schimmelt, heb ik de indruk. In de vollegrond leg ik een tegel op die plek zodat de grond niet zeiknat wordt en minder snel bevriest. Ging vorig jaar goed. Maar het duurde wel lang voordat ze boven de grond zijn. Dit jaar laat ik alles zo in de grond zitten.
-
enthout ruilen (ruildag)
@Waaslander waarom zo een absurd verhaal? Iemand die nieuw is op het forum, vraagt of er een ruildag is en geeft aan zelf ook het nodige te kunnen aanbieden. Een doodnormale vraag. En begrijpelijk. Misschien kun je aangeven of je zelf enthout te ruil hebt? Dan is wat beter te begrijpen waarom je die vragen stelt.
-
Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025
Fried green tomatoes als lunch. Dit waren de eerste (eentje al weggesnackt). Weinig smaak, maar gebakken spul gaat er toch wel in bij dit weer. Het waren geen vleestomaten, die smaken misschien ook beter? En zelfgemaakte chutney erbij, om het wat meer smaak te geven. Die was heerlijk:) Southern LivingFried Green TomatoesIt's unthinkable to pass up a plate of fried green tomatoes in the South, and it's easy to learn how to make classic fried green tomatoes at home.Het maïsmeel uit het recept heb ik door paneermeel vervangen. Aan het einde een pannenkoekje gemaakt van het restant ei. Lekker toetje, met eigen siroop.
-
Siberische kiwibes (Act. Kolomikta)
Nou ben ik sowieso al geen grote kiwi-fan, maar ik dacht dat deze beter zouden smaken en eigenlijk is dat niet zo. Soort is Anniki. In sommige landen wordt er wijn van gemaakt. Misschien omdat ze toch al niet zo lekker zijn?
-
Siberische kiwibes (Act. Kolomikta)
@Fruittuin17 ik heb inderdaad kunnen oogsten. Maar ik vond ze niet lekker, dus ik heb de rest laten vallen. Als ze vallen, zijn ze zo zacht als een overrijpe kiwi, en net zo niet-lekker. Voordat ze vallen krijgen ze ribbels, dan zijn ze nog wat steviger maar wel eetbaar. Maar dat is lastig te identificeren. En echt lekker zijn ze ook dan niet. Omdat mijn huis in de verkoop staat, maak ik nu nergens stekken van.
-
Kastanjes verwerken, recepten, enz.
@Dahli Dat is dan een verbeterde versie van mijn manier, want ik deed ze met buitenschil en al in de magnetron. Ik ben blij dat jouw methode ook goed werkte!
-
Tofu maken
Die broeikamer voor tempeh is niet makkelijk te imiteren. Misschien in een hete zomer, in huis, als je het ook veel besproeit? In ieder geval waag ik me er even niet aan, want tempeh uit de winkel vind ik prima.
-
Kastanjes verwerken, recepten, enz.
Er is blijkbaar geen universele methode, daarom is een topic als dit handig. Het pellen na koken vind ik vervelend omdat er steeds kokend heet water uit komt stromen. En bij mij is altijd wel een stukje kastanje tot snot gekookt als ik ze insnijd en kook. In de magnetron is het pellen 2 seconden werk, dat vind ik fijn bij een grote hoeveelheid. Het gaat zo snel omdat de kastanje nog niet gaar is, en omdat je een houvast hebt doordat je met het mes de buitenschil op de plank drukt. Je pelt de binnenkant in één beweging eruit. Bij koken mis ik een startpunt of houvast. En ik ga voor 100 procent gepeld, omdat ik het verschil proef. Maar iedereen moet zelf afwegen hoe belangrijk dat verschil in smaak is, en of een beetje tannine de smaak juist verbetert. Het hangt ook met de soort samen, de echte marrons zijn makkelijker te pellen, terwijl bij chataignes het vliesje in allerlei holtes groeit.
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Likeur aan het maken van kweepeer, grappa en een vanillestokje. En extra ethanol om het alcoholpercentage op peil te houden. Gelukkig is dat in Duitsland gewoon te koop. En een kleinere hoeveelheid likeur van kweepeer, grappa, kardamom, ceylon kaneelstokje, pruimenmoes.
-
Kastanjes verwerken, recepten, enz.
Hier ook verdere experimenten. Vandaag heb ik drieënhalf kilo kastanjepuree in de vriezer gestopt en alles was gepeld met de magnetronmethode. De methode heb ik wel veranderd. Nieuwe magnetronmethode: steeds 7-9 kastanjes met een bodempje water in een hittebestendige glazen pan met dekse, ongeveer 2,5 minuut in de magnetron. Ik weet van deze magnetron het vermogen niet, maar waarschijnlijk 700-800 watt. Geen washandje, het deksel was zwaar genoeg en sowieso pofte maar één kastanje van de 100. Dan één voor één uit de pan halen, en doorsnijden en pellen. Steeds het deksel terugleggen. Ze waren heel heet, ik heb latex handschoenen aangedaan om het iets minder erg te maken. De plaats waar je de kastanje doorsnijdt, maakt weinig verschil. Het moet wel met een kartelmes, want de schil is taai. In het begin was het zoeken om het te laten werken. Ik deed ze waarschijnlijk te kort, want bijna alles liet zich slecht pellen. Maar toen ging het beter. En uiteindelijk waren dit de verhoudingen: een 3-liter pan gepelde kastanjes (die zijn daarna met water en melk gaargekookt) en een klein bakje kastanjes met het velletje er nog aan. Die met het velletje heb ik in water gekookt en daarna door een zeef gedrukt, maar de smaak van het velletje trekt er in, dus die puree is niet zo lekker.
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Ja, daarmee kun je ook lekkere dingen maken. Ik smolt altijd een klein beetje pure chocolade (Lindt) au bain marie. De kastanjes uit het zakje kneep ik in het zakje kapot. Dan openen en de inhoud plus de gesmolten chocolade tot een puree maken met de staafmixer. Steeds wat melk erbij als het te zwaar is, maar zo min mogelijk melk gebruiken. Zoeten met poedersuiker naar eigen smaak, goed dooreen mengen. Serveren met slagroom geklopt met suiker en een klein scheutje cognac. Het is alsof je een grote bonbon eet Er moet weinig chocolade in, want dat overheerst snel. Maar helemaal zonder wat goede chocolade, vind ik het minder lekker.
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
O ja. Met melk is het echt schandalig lekker. Ik at dat als toetje, niet op brood. Ik ga nog maar eens wat rapen ;)
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
@Tanja65 had je het kookvocht van de kastanjes gebruikt voor de crème de marrons? Of water?
-
Kastanjes verwerken, recepten, enz.
Oeps, verschrijving. Heb het aangepast. Mijn magnetron is 1450 watt. Dus 90 seconden op 1450 watt. Maar je merkt het ook als ze gaar zijn, ze gaan sissen of knallen.
-
Kastanjes verwerken, recepten, enz.
Nog steeds bezig met de kastanjes. Ze lagen een paar dagen en konden niet meer rauw gepeld worden. Nu heb ik een makkelijke pelmethode ontdekt: poffen in de magnetron. Methode: een handje kastanjes in een linnen zak, of doek, of washandje wikkelen. In een glazen/porseleinen/aardewerk schaal leggen, met bijbehorend deksel (want zwaar genoeg). In de magnetron doen. Ik doe 90 seconden voor 100 gram kastanjes. Een deel 'poft', net als mais. Daarom de doek en het glazen deksel, om dat geweld tegen te houden. Je kan ze natuurlijk ook insnijden van tevoren, of met een hamer slaan. Dan poffen ze niet. De gepofte kun je zo pellen. De rest op een plank in de lengterichting snijden. Ik snij het liefst net onder het kapje. Niet helemaal doorsnijden, het mes op het onderste schilletje neerdrukken zodat dat niet beweegt, en de binnenkant wegpellen. Het vruchtvlees laat heel makkelijk van de binnenschil los. En je brandt niet je vingers aan holtes met heet water, zoals bij inkruisen en koken. Ik heb vrij snel een half kilo gepeld.