Jump to content

fre3ke

Members
 • Content Count

  429
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hoe kan het dat moerbeien nu al afrijpen? Ik begrijp er niets van. Ik hoop dat het goed gaat met de bakken. Het is een risico zonder afwatering. En de opwarming van de grond daarbij. Het zijn speciekuipen toch? Ik heb me wel eens afgevraagd of het wel gezond is om in die bakken te kweken. Ik wilde er zelf waterkers in kweken, maar ze zijn niet van voedsel plastic. Ik werd al misselijk van de lucht toen ze in de auto lagen. Ik weet nog steeds niet of ik het ga doen.
 2. fre3ke

  10-4-2021

  Wat een overdaad zo vroeg in het jaar. Maar je moet er wel wat voor overhebben bij dit weer, het is echt guur. En dan ook nog oppassen voor overstekende duinen😅 Ik heb afslag van het strand nog nooit zo gezien. Kan inderdaad allemaal weer opgespoten worden. Mooie foto's.
 3. Wat heb je gekocht? Kun je een foto plaatsen @Nanda1965?
 4. Goed dat je de muren gaat gebruiken. Ik heb veel schutting en muur in mijn tuin, die ik ook zo fruitig mogelijk bekleed. Het staat ook in mijn tuinboeken. Iedere muurtje gebruiken. Een druif kan inderdaad mooi langs dat stukje muur op het zuiden. Maar een druif wil omhoog dus als je hem langs de balk laat lopen, kan hij je goot en pannen gaan ontwrichten. De trossen kun je inpakken in van die herbruikbare groentezakjes die AH nu een tijdje gratis gaat geven ( als ik het nieuws goed heb begrepen). Anders wordt iedere druif opgegeten door wespen, waar je inderdaad zelf dan ook mee te maken krijgt. Een vijg heb ik niet staan. Ik vind het een lelijke plant met die grote bladeren 😊 ik vind gewone kiwi ook niet mooi, ik heb zelf de Siberische kiwibes gekozen maar daarvoor heeft jouw plek te veel zon. Een zelfbestuivende abrikoos in leivorm zou kunnen. Mooi blad, de abrikoos. Of een nashipeer of gewone peer, maar dan moet je meestal een bestuiver hebben. Vitis vinifera purpurea is ook mooi maar niet direct eetbaar.
 5. Hoi Pascal, ik herken dat, ik voel me in dat soort situaties ook schuldig. Maar het is nu jouw tuin en je moet er dus ook je eigen fouten in maken, en vervolgens je best doen om de boel op te lappen 😉 Het is mogelijk dat de kraan de ondergrond heeft aangedrukt waardoor een ondoordringbare laag is ontstaan. Dan draineert de grond niet goed. Je kan dit misschien controleren door een gat te graven en dat met water te vullen en dan te kijken hoe lang het duurt voordat het droogvalt. Het kan ook dat je opa bemesting gebruikte voor zijn groente en het daarom zo goed groeide, ondanks een arme bodem. Dan komt het niet door jouw toedoen, maar door de bodem dat alles slecht groeit. Gras is ook niet de makkelijkste begroeiing, als je op dit forum rondkijkt zie je wel meer verpieterde gazons. Je zit er zelf nu al 16 jaar, dus het is ook wat kras om te zeggen dat alles ineens doodgaat of niet groeit. We hebben zeer droge zomers gehad de laatste jaren, het kan ook gewoon de natuur zijn.
 6. @RobO, in welk model wil je leiden? Ik meen dat alleen een waaiervorm mogelijk is, bij alle pruimensoorten. Ik word eraan herinnerd door de post van Diesel4666, ik heb vorig jaar een mirabel de Nancy gekocht en in mijn snoeiboek opgezocht of die geleid kon worden. Hij is nu in een V-vorm, dus ik denk dat dat het enige model is dat kan volgens het boek, want ik heb zelf een voorkeur voor horizontaal leiden en dat heb ik niet gekozen. Het boek behandelt mirabellen samen met pruimen, dus daar zou het verschil niet in moeten zitten.
 7. Ik eet, dus ik weet. 😋 Maar jij zegt dat je slecht ontwikkelde smaakpapillen hebt, dus ik denk niet dat het een probleem is, in dat geval.
 8. Mooi hoor. Ik ken stapelpallets niet, maar ze lijken me heel praktisch hiervoor. Waarom niet op de grond? Het lijkt me lastiger voor wormen, zoals het nu is opgezet.
 9. Urine gaat wel stinken op warme dagen, maar is verder inderdaad een perfecte bron van stikstof. Brandnetelgier ook, of hele brandnetels zolang ze nog niet in zaad staan. Je kan ook de compost halfverteerd over de tuin verspreiden, en als er te veel stikstof aan de bodem wordt onttrokken alsnog met urine/water gieten, dan heb je geen stankprobleem.
 10. Kan dus ook een japonica zijn of een speciosa met dezelfde bloeitijd? Ik heb al twee struikjes staan namelijk. @Goldfish, zou ik die foto's kunnen zien? Heeft geen haast, de plant is overal uitverkocht dus ik zal waarschijnlijk pas volgend jaar kunnen bestellen. Maar als iemand nog zaadjes heeft...
 11. Heeft iemand al een tijd een Chaenomeles Japonica van Wedrowski staan, en zo ja hoe hoog is deze nu? Ik heb er één van Wedrowski, en op het kaartje staat maximale hoogte 1 meter. Ik wil inschatten of dit klopt, omdat ik eigenlijk een chaenomeles wil hebben die 2,5 meter hoog wordt. Ik las ergens dat C. 'Japonica' in feite vaak een Speciosa of Superba is (die hoger worden). Misschien is dit stiekem ook een Superba. Hij heeft vrijwel geen doornen dus ik denk niet dat het een Speciosa kan zijn, die hebben volgens mij altijd doornen.
 12. fre3ke

  Asperges

  Er is een biologisch afbreekbaar folie voor de groene asperges. Ik heb dat ook gekocht voor mijn paarse asperges, maar nog niet toegepast. Ze groeien er vanzelf doorheen in het voorjaar als het goed is. Voor witte asperges heb je dat zwart/witte landbouwfolie met zakken aan de zijkant. 35 cm afstand is wel wat veel. Ik heb de mijne (paars) op 20 cm onderling gezet. Voor wit schijnt 25 cm de norm te zijn in de professionele teelt. Ook de diepte is verschillend voor wit en groen. Wit moet dieper, en daarom moet de gleuf dan nog niet helemaal worden dichtgegooid. Ik weet niet hoe ernstig het is als je ze wat te ondiep zet.
 13. Ik snap het. Bij jou vind ik zo'n sleutelgat structuur (ik geloof dat het zo heet) ook wel passen, uit de permacultuur. Ik denk dat ik een market garden mooier zou vinden dan een boerentuin vanwege de lange lijnen. Ik heb te veel zaaisel binnen staan doordat ik vroeg met bodembedekkers was begonnen. Toen werd het tijd voor paprika, nu weer tomaten. Verder Lakritztagetes, Sweet Mace, perilla, artisjok 2e ronde. Overal staan nu bakjes en potjes. Dus tot half mei niet meer zaaien. Alleen de pardancanda doe ik nog, een bloem, die ligt nu in de koelkast.
 14. Gesmoorde venkel. Ik smoor met wijn ipv water. Hart en kontje snijd ik pas op mijn bord uit de venkel. Favoriet bij spaghetti. (ooit uit kookboek gekopieerd, beetje rommelig, het gaat eigenlijk alleen om stap 1, 2, 3)
 15. Een toetje met venkel, aardbeien, peper, citroenschil en ijs, dat ik heerlijk vind (gescand uit de krant en naar tekst omgezet en toen Hertog Jan ijs als eigen aanbeveling erbij gezet )

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...