Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  1,770
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De smaaktest van mijn meloenen tot nu toe. Valt tegen. De Cyrano-meloen was wat waterig en hij had lucht tussen de pitten. Dus waarschijnlijk overrijp. De Orange Candy smaakt precies zoals het moederexemplaar uit de winkel. Zoet, een beetje knapperig, maar weinig aroma. Ik had gehoopt op meer aroma, door een rijpe pluk, maar blijkbaar is dit de soort. Overigens zijn de zaadlijsten zeer bitter, echt een galsmaak. Dus er zit een wilde vrucht in de genen, waarschijnlijk. Het vruchtvlees is verder prima en ik heb ook geen last van de maag gekregen. Er ligt er nog één te rijpen, en twee jonge exemplaren. Nu wachten op de drie stuks 'oranje ananas' . Die moeten het seizoen gaan goedmaken.
 2. Nee, ze zijn gaar genoeg. Ik gebruik een ander recept, zonder suiker en met rode peper. De boontjes zijn knapperig en zuur, en lekker bij een boterham met kaas o.i.d.
 3. @aalterse-willy, ik zit twintig minuten westelijk van Nijmegen. Zit daar op een westhelling, dus de middagzon straalt altijd flink hier. Maar we hadden ook koude nachten een maand geleden, 9 graden, en dat hebben de meloenen goed overleefd. Die gele is een 'orange candy', uit een gekochte meloen die vrij vroeg in de zomer al te koop is, uit Spanje. Ik kan wel wat zaad opsturen, ik heb de meloen deze zomer weer gekocht en los zaad wordt nergens aangeboden. Ik neem aan dat ze gekweekt worden op enorme velden in Spanje, dus weinig risico van kruisbestuiving. De ander was Cyrano. Outlet-plantje (voorgekweekt). Ik had te laat geoogst dus hij was wat waterig. Ik heb nog Oranje Ananas staan, die schijnt iedereen wel te kunnen kweken maar wil nog niet zo rijpen.
 4. fre3ke

  Pompoen 2022

  Narijpen geldt ook voor kabocha's. Twee weken bij 25 graden (of langer als het steeltje nog niet droog is) en dan nog een maand tussen 10-15 graden.
 5. @Erny, wat zijn dat voor minipruimpjes? Ze zien er lekker uit. Ik ging vandaag tomaten inmaken, maar de zuurgraad was te laag. Ik wilde de smaak niet verpesten met extra zuur, dus 1,5 liter sap met een brix van 7,5 en ph 5,5 staat nu in de koelkast als bouillon voor tussendoor. De moes was wel zuur genoeg, dus uiteindelijk toch 5 dl tomatenprut ingemaakt. En een klein potje bramen-pruimenmoes.
 6. Ik ben benieuwd of deze het gaan redden. Het probleem met waterstekken schijnt de omschakeling naar aarde te zijn. Maar als je dat doet na de bladval, is het misschien geen probleem? Ik weet er te weinig van.
 7. Ik heb vandaag meer geoogst dan gebruikelijk, dus ik kan zelfs wat inmaken. 2,2 kilo tomaat, vooral van Anna s multiflora en Mountain Magic. De hoge productie is dankzij de opmerking van Flup om volgend jaar meerstammig te gaan kweken, waardoor ik nog even snel die afslag nam. Dit is de pluk (met pruimen linksonder, voor het geval iemand zich afvraagt welke tomaat dat is). Over blad verwijderen: ik laat alles zitten dat er gezond uitziet. Alles met een vlekje, verkleuring enz gaat eraf. Soms is dat alleen het blad aan het einde van een tak (Mai Pensato, ik weet niet hoe ik het anders moet noemen), en soms de hele bladtak. Ik knijp of breek het af met mijn handen omdat ik geen zin heb om steeds de snoeischaar te ontsmetten. Voordat er regen komt check ik idealiter nog eens,en haal sowieso het blad dicht bij de grond weg. Al is het maken van een wond vlak voor regen niet handig, dus ik probeer dat allemaal al eerder te doen. Ik kweek buiten. Na een regenbui schud ik de planten zo goed mogelijk droog. De bladeren aan het einde van een tak vormen een soort kommetje waar water in blijft liggen, en dat vind ik een risico.
 8. Twee meloenen uit de vollegrond! Hele huis ruikt ernaar En nog wat spul.
 9. Ik vind het grappig @HuubvG dat je plant niet op de foto wilde. Bij mij ziet de rotoco er niet zo top uit. Er zat volgens mij een gang van een woelmuis onder, en sinds ik de boel heb aangestampt en flink gegoten, krijgt hij nieuw gezond blad en komen er ook weer bloemen. De pepers zijn nu rimpelig, ik hoop dat ze gladtrekken als het gaat regenen. Deze is ook sneu, de hot cosmo, precies drie pepers plus een rimpelig afdankertje.
 10. De pluimen van het gras zijn momenteel heel geschikt als ragebol. Heb net een stengel van twee meter gebruikt om alle hoge spinnewebben en flarden in huis weg te halen. Ze zijn nu wel geopend maar nog niet pluizig. Handige hulp in de huishouding!
 11. Ik verwijder nu ook alle bloemen. Was daar anderhalve week geleden al mee begonnen maar hier en daar heb ik toch een topje gemist. Van de geoogste tomaten is Green Zebra nu favoriet, lekker kruidig. De zaden zijn zuur, dus ik eet liever de buitenwand. Bijna even lekker is een zoete tomaat van Lsjr33, ik weet de naam niet. Hij wordt erg mooi rood. Daarna Evil Olive, ook van Lsjr33, veel umami maar mist toch iets. Daarna Anna's Multiflora van Red Zebra. Zoet maar een wat bescheiden aroma. Daarna Mountain Magic en Tombolino, die wel goed en vroeg produceren maar weinig opvallen qua smaak. Ik eet ze alleen rauw. Dat heb ik dus geleerd dit jaar, om daarop te focussen bij buitenteelt. Geen vleestomaten meer.
 12. fre3ke

  Pompoen 2022

  Herkenbaar beeld! In het begin ging ik dan water geven, maar het blad bleef hangen. Het is gewoon te warm. Bij mij gaat de Lunga eindelijk rijpen. Van wasachtig groen naar groen-geel sinds vandaag. Ik word er blij van, het ziet er erg mooi uit. En ik maakte me ook wat zorgen over deze soort omdat hij lang moet rijpen. De andere Lunga heeft al langer een gele gloed. Die wordt helemaal geel-oranje denk ik. Bij Long Island Cheese is in ieder geval één vrucht gevormd. Yeah. Die kan ik dus proeven dit jaar. Het was nog spannend, want de bloem was na een paar uur al verwelkt. En er waren nul mannelijke bloemen aan de plant. Maar de Lunga is ook een muskaatsoort, die heeft de honneurs van bestuiving waargenomen, denk ik. Van Sweet Mama raken de geoogste pompoenen al op kleur. Ik krijg maar 3/4 pompoenen per plant van deze, door droogte en door agressieve buurpompoenen. De spontane Maxima-mixpompoen is ook lekker bezig. Heeft de groeikracht geërfd van Rouge vif d'Étampes. Als hij niet te hachelen blijkt, gaat hij in de sapcentrifuge.
 13. Vandaag had ik twee Hungarian hot wax geoogst. Die ene naar rood verkleurende, waarvan ik dacht dat het niet klopte, en eentje die nog geelgroen was. Ik had gelezen dat ze meestal geel worden gegeten, en heter worden als ze rood zijn. Toevallig was hier de rode helemaal niet heet, en de gele juist wel. Ze kwamen van verschillende planten. In ieder geval zijn ze oogstrijp hier. Vanavond heb ik er eentje ingemaakt met sperzieboontjes in het zuur. Hoe het smaakt weet ik alleen pas na de zomer.
 14. Er komt weer een komkommer in mijn door meeldauw getroffen plant. Hij ziet eruit als een feestneus. Als de feestneus 1 cm per dag groeit, kan hij half september nog kampioen worden. De vorige vrucht is in stukken gesneden en staat in de pekel, morgen wordt het zoetzuur.
×
×
 • Create New...