Jump to content

fre3ke

Members
 • Content Count

  289
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jemig, wat een pech. Het zal inderdaad kortsluiting zijn. Dat was 10 jaar geleden ook bij een schuurtje in mijn buurt, ook 's nachts. Stond ineens volledig in de fik, van binnenuit. Ik hoop dat jullie er snel overheen zijn. Misschien loop je een keer tegen een schuurtje aan, net als met de kas.
 2. Ik had die tip van Monty Don! Die had een tv serie over tuinen. Hij zei tegen een deelnemer die een fraai, krommend pad door een grasveld wilde leggen: niet doen, want je neemt straks toch de kortste route. Ik vond dat zo heerlijk realistisch. En ik zat ook aan kinderen te denken, die o zo praktisch zijn 😉 Vervelend dat je zoontje bang is voor de buren. Hij zou zich prettig moeten voelen in zijn eigen tuin. Succes met alles!
 3. Dat van de buren herken ik helemaal. Steeds met twee maten meten. En alles willen weten. Ik heb een schutting gebouwd omdat een heg te lang duurt, en te veel grond kost. Mijn buren hebben bij de stad geklaagd dat ze het er niet mee eens zijn, "omdat je dan als buren niet meer even met elkaar kan praten". Ze hebben zelf een coniferen'muur' van 3,5 meter hoog, rondom hun hele tuin. Alsof je dan nog met elkaar kunt praten!.Ze willen gewoon alles kunnen zien, maar niet gezien kunnen worden. En dan gaan ze een beetje liegen ovee waarom ze de schutting willen laten afbreken. Maar mijn buren zijn dan ook echt hypocriete, oorlogszuchtige hufters. En nog steeds, als ik op een meter afstand van de schutting bezig ben kun je me zien, en dan staan ze door de schutting te gluren, ik kan hun voeten zien, haha. Ik hoop dat je laurier volgroeid is tegen het moment dat je de buren echt niet meer kunt luchten 😁 Mijn schutting laat ik ook helemaal volgroeien, ik heb net allerlei druiven geplant. En er zitten heel veel insecten in alle spleetjes, libellen zitten vaak op de planken te zonnen, wespen knagen eraan om nesten te bouwen, het is echt een toevoeging voor de tuin.
 4. Hm, dat weet ik ook niet zeker want de bak zelf is 2,5 m2, een puntbelasting. Maar wel over 5 meter lengte. Ik denk dat het dus 125 kilo per m2 is, en dat is ook nog onder de norm. Maar inderdaad, bak zelf komt er nog bij. En als je dan zelf naast de bak gaat staan, wordt het toch wel 200 kilo. Ik ben zelf ook een van een dakterras uitgegaan, simpelweg omdat ik geen balkons ken die drie meter overhang hebben. Maar als onze wijsneuzige zijpaden terzijde : ik denk dat takken onderin prima werkt voor afwatering. Het zal echter lang duren voor het is afgebroken. Dat is op zich geen probleem. Ik deed in mijn potten onderin soms een laag keukenafval en die was bij het verpotten gecomposteerd, dus er gebeurt wel wat onderin een pot. Bladeren zijn wat lastig te vinden in februari, ze zijn behoorlijk verteerd al. Potgrond is prima grond, en het bevat meestal kunstmest voor twee maanden, daarna krijgt je plant honger. Daarna zou in theorie de mestcompost de voeding kunnen gaan leveren. Mits je die op dat moment over de bak verspreidt. Ik ben een beetje bang dat als je de twee direct samen voegt, ze erg veel voeding leveren. En de tuinaarde is blijkbaar ook bemest. Als je een schot in de bak bouwt, kun je met 1 of 2x0,5 meter een try-out doen en dan volgend jaar de boel perfect aanpakken. Ik ben het met @Tuinbooneens dat je wel iets goedkopers moet kunnen regelen dan die zakken grond. Ik hoop ook dat er een lift is in je gebouw.😁😅
 5. Dat klopt niet, een liter water is een kilo, en organische stof heeft een lagere massa per liter. Alleen als je hem volgooit met zand, kom je wat hoger uit dan 1250 kilo. Ik schat 700-800 kilo natte aarde. Alsof er 10 mensen op je balkon staan, daar is het wel op berekend.
 6. Dat is veel werk geweest, maar het ziet er erg mooi uit zo vanuit het keukenraam. Dat wordt alleen maar mooier straks als alles gaat groeien. ... Ik hoop dat het gras niet gaat oprukken, dat doet het bij mij namelijk wel, zelfs met een rij bakstenen als grens, en worteldoek achter de bakstenen. De randjes moet je nu met een trimmer doen, daar past geen grasmaaierwiel meer tussen. Ik hoop dat het goed gaat met die gazongrens en anders is het maar een leermoment. Hoe kan het een dichte haag worden bij kolommen van 80 cm doorsnee? Dan zit er toch steeds 20 cm kier in? En ik zou zelf nog een paadje in het midden doen. Niet zo mooi, maar wel praktisch want anders moet je steeds over bedden springen. Iedereen kiest altijd de korstste route 😁😁
 7. Ik weet daar het antwoord niet op, maar ik heb begrepen dat bij bloeden je oogst minder is. Het gaat echt lang door door hè. Dus dat haalt je doel misschien onderuit. Daarnaast kun je misschien niet enten op je cultivar. Onderstammen worden immers geselecteerd op hun entbaarheid, maar zo'n cultivar niet. Ten derde, twee gesteltakken naast elkaar leggen zoals jij nu overweegt, leidde bij mij afgelopen jaar tot meeldauw overal.
 8. Daarom had ik de Cirad-link gepost. Daar staat de duurzaamheid van iedere houtsoort. En ook de sterkteklasse voor diverse krachtinwerking staat erbij, wat nog weer wat anders is. Niet iedere duurzame houtsoort is ook sterk
 9. Prunus tomentosa? De mijne is nog te klein om te zien of hij echt elegant is, of lekker. Verder inderdaad Cornus mas, of Cornus officinalis voor betere herfstkleur. Wat jij zoekt, wordt solitaire heester genoemd, trouwens. Als roodbladige variant is de prunus cerasifera Trailblazer misschien interessant. Krijgt echte pruimen. En de prunus incisa (uit mijn hoofd) heeft veel sierwaarde, groeit ontzettend traag, en heeft vieze vruchtjes waar de vogels wel van houden. Ik zou ook een kleinbladige Japanse esdoorn aanraden. Dan maar niet eetbaar, maar die zijn zo mooi! Zelfs het tapijt van afgevallen blaadjes is prachtig. En idem: toverhazelaar. Edit: aanlichten met een lamp wil ik eigenlijk afraden, in het belang van de fauna. Al dat licht overal tegenwoordig, is ronduit slecht voor dieren. Een donkere tuin is een oase voor kleine dieren.
 10. fre3ke

  Voorstellen

  Jam van duindoornbessen. Wel goed lezen hè. Welkom. Ik heb ook lang wildpluk gedaan. Maar lijsterbes, dat had ik al snel door, daar hou ik niet van. Palmkool daarentegen vind ik heerlijk. Spruitjes heb ik eens laten vergisten als een soort kimchi. Te veel werk, maar best lekker.
 11. Dank Grork, maar ik heb inmiddels zo'n ding met een drijvend balletje gekocht, waarmee al het water de ton in gaat, tot die vol zit. Wat jij nu noemt, is hetzelfde als een klep die altijd open staat. Daarvoor heb ik geen automaat, dat kan bij mij gewoon niet.
 12. Ik heb een Garantie vulautomaat te koop in de kleur grijs, voor 6 euro. Hij werkt zo: je zaagt een stuk uit je regenpijp en stopt de regenautomaat in het ontbrekende stuk, eventueel met een mof (verbinding). Als hij is gemonteerd, boor je een gat in de regenton op de juiste hoogte en sluit de slurf daar waterdicht op aan (moer en pakking zitten erbij). De automaat sluist een deel van het water de ton in, terwijl in het midden het water kan blijven doorlopen naar beneden. Als de ton vol zit, loopt er geen water meer in de ton en gaat al het water naar beneden. Ook in de winterstand loopt er geen water in de ton. Ik was er niet tevreden genoeg mee, omdat niet al het water in de ton komt en in de zomer wil ik dat wel. Bovendien heb ik de kleinste maat regenpijp, 70 mm doorsnee, en bij die maat druppelt erj onderaan water langs de regenpijp. Dat is alleen bij die maat, ik heb dat op Amazon nagelezen, en de regenpijpen zijn tegenwoordig 100 mm in doorsnee. Hij is 1 jaar in gebruik geweest, en compleet (gebruiksaanwijzing is te downloaden). Te koop voor 6 euro. Ophalen in Amsterdam, of in Kleef (20 minuten van Nijmegen).
 13. Ik heb afgelopen najaar hier voor weinig geld veel zaden gekocht (daarom deed ik niet meer mee aan de zaaddoos). Ik kwam er terecht omdat ik 'padron' paprika zocht https://gartensaaten.de Simpele dingen zoals anijs, kosten er maar een kwartje, of 60 cent. Om gratis verzending te krijgen, heb ik de bestelling aangevuld met een kweektray en turfpotjes. Ik heb een paar 'Snäppchen' gekocht, en daarvan was er één bijna over datum, de rest ging blijkbaar 'uit het assortiment'. Die ene was destijds nog kiemkrachtig, de plantjes staan al een paar maanden boven de grond.
 14. Wat leuk dat je dit topic hebt geopend. Ik heb zelf ook goede ervaringen met Natural World: goede prijzen, goed product en goed verpakt. Wel jammer dat je pas kan zien of iets uitverkocht is als je erop klikt. Ik heb daar de Poncirus Trifoliata 'Flying Dragon' gekocht, ik wilde die vanwege het mooie uiterlijk. Hij staat nog even in pot totdat ik een plek heb gevonden in de tuin (ahum). Ik hou erg van confijten dus ik wil dat met de schil gaan proberen, maar het zal wel nog een paar jaar duren voor er vruchten aan komen. Ik zal nog even een foto maken van het uiterlijk nu, ik vind hem prachtig. Hij schijnt ook te worden gebruikt voor bonsai. Verder, op de achtergrond, heb ik voor 5 euro een citrus mitis/calamondin gered, die vol spint zat en in een te kleine pot. Hij is helemaal opgeknapt na snoei en verpotten, en ging ook bloemknoppen maken, rond augustus. De meeste van die knoppen zitten er nog steeds aan en verdorren niet. Hij wacht blijkbaar met openen tot het warmer is. Misschien zet ik hem in de vollegrond als het wortelgestel groot genoeg is. Hij gaat nu naar binnen bij vorst. Deze site had ik eerder al gevonden, die vond ik echt informatief: http://www.foodplanting.com/winterharde-citrusbomen-buiten/
 15. Nou, hij is eindelijk klaar en kan gaan drogen. Ik heb een geïsoleerde kleideur gemaakt, die nu met een touwtje op zijn plaats wordt gehouden maar in de toekomst met iets anders. Weet nog niet hoe, maar er zijn aan de zijkanten gaten waar een plug en haak in kan. De deur heeft ook een greep (in plastic). Boven de primaire luchtinlaat (schaduw onder het touw) heb ik ook een gat voor een plug gemaakt. Dan kan ik iets over de inlaat hangen, mocht er genoeg lucht via alle kieren binnenkomen. Ik heb ook een klein bakplaatje gemaakt om een klein broodje te bakken in de vuurkamer na de stook. Dat ligt er nu bovenop te drogen, ook in plastic. De bovenkant is plat, om borden te warmen of hout te drogen. Altijd toeters en bellen, aan alles wat ik maak 🙄 De schoorsteen/naverbrander heeft vier tanden voor een pan gekregen, en later nog een windkraag. Allemaal weer meer werk dan je van tevoren denkt. En zwaar! Ik wilde hem eigenlijk in de kelder laten drogen, maar kan hem niet meer tillen. 30 kilo klei, en veel zaagsel en vermiculiet met water. Ook na het bakken zal hij zwaar zijn. Kan ik daar weer oplossingen voor gaan verzinnen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...