Jump to content

fre3ke

Members
 • Content Count

  211
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Een deel van het physalis-oerwoud uitgetrokken, omdat alle omringende plantjes geen licht meer kregen. Op een gegeven moment kwamen twee geschrokken roodborstjes eruit fladderen. Het is de enige beschutte plek voor vogels in mijn tuin, realiseer ik me. Volgend jaar laat ik de physalis dus staan tot het voorjaar , maar wel op een ruime locatie. Of naast schaduwminnende planten.
 2. Update: ik heb alles in enkel Guyot gesnoeid. Zie de foto van afgelopen zomer. "Onbekend" heb ik eruit gegooid en ook vervangen door Regent vorig jaar. Maar het rijpt veel te vroeg dus ik wil de Regent, en vervangen door latere rassen, ik denk Tempranillo of Cabernet Franc of Merlot. Wel heel jammer, ze staan er net 4 jaar en beginnen net goede oogst te geven. Dus ik vervang er nu twee. Ik vind het ook zonde dat ik het bovenste deel van de muur niet gebruik, dus ik denk dat ik toch het leisysteem uit het boek ga proberen, tot ongeveer 2 meter hoog. En een lei-abrikoos of perzik voor helemaal bovenin. Ik wil zo'n boom dan op 2 meter van de muur schuin aanplanten, dan hoef ik geen druivenplekken op te offeren. De Regent-oogst van dit jaar staat nog te gisten. De Solaris is, zoals Bertus al zei, een wildebras. Ik heb hem alleen nog maar uit de hand gegeten, erg lekker. Maar dit jaar geen enkele druif, door een fout van mijzelf. De Phoenix, ook lekker uit de hand, heb ik naar de voortuin verplaatst omdat die ook hard groeide en de buren gingen klagen. Maar hij gaat waarschijnlijk naar de nieuw gebouwde pergola. Over druivenkweek aan pergola's vond ik het volgende Duitse artikel https://www.yumpu.com/de/document/read/15058080/tafeltrauben-auch-fur-baden-ein-thema-reben-sibbus In het artikel staat dat een pergola voor tafeldruiven zeer geschikt is omdat er meer appelzuur wordt aangemaakt wanneer de druiven in de schaduw hangen. Ook blijven de trossen gezonder. Ik ga ook mijn wijnstokken uitbreiden. Ik heb een leverancier gevonden die keuze biedt in geënte onderstammen. https://www.eenvoudigtebestellen.nl/bij/SolariaWijnbouw.html 3 euro per wijnstok. Ik denk dat de hoogstam 5,5 of 6 euro zijn. Ik ga voor 5BB kiezen als onderstam, want die kan het beste tegen droogte. Er staat veel te gebeuren!
 3. Ik ga ook mijn hele schutting volgooien met druiven, zo kwam ik op dit onderwerp. Ik ben het niet helemaal met deze methode eens. Verzinkt staal werkt niet bij Azobé en ander hardhout (ik heb zelf Angelim Vermelho palen). Het gaat versneld roesten door stoffen die in het hout zitten. Ook als het niet direct breekt, krijg je wel al snel zwarte strepen op je palen. Je moet in hardhout eigenlijk met RVS werken. Dus ik ben wel benieuwd wat de ervaring is van @henkg daarmee? RVS ogen zijn duur, dus ik wil RVS schroeven met zo'n dekseltje gebruiken. Verder heb ik als spandraad electriciteitskabel gekocht met een kern van 2,5 mm koper. Koper is duurzamer buiten, omdat het niet wegoxideert. Het is wel stug, maar voordeel daarvan is wel dat je het kunt omvouwen en geen draadklemmen nodig hebt. Ik moet de constructie nog gaan uitvoeren, maar ik zal tzt foto's plaatsen. Handig, dat ik meteen aan de foto van Frans kan aflezen dat druiven prima tegen bestrating kunnen! Dat was nog een vraag bij mij, voor dit project.
 4. Is het niet gewoon een hokkaido?
 5. Dank Rorror. Als het bovengrondse afsterft, ben ik bij de eenjarige planten inderdaad nog steeds tevreden. Voor de kiemlingen is blijkbaar weinig hoop. Het zaad was bijna over datum, daarom had ik er in september drie gezaaid in de hoop dat ze zouden kunnen overwinteren. De zoethoutwortel zal ook bovengronds afsterven heb ik van anderen begrepen. Hij is inderdaad matig winterhard, daarom blijven ze in pot. Omdat ze nog zo klein zijn, weet ik niet of de wortels al sterk genoeg zijn om volgend jaar de draad weer op te pakken. Ik denk dat ik ze eind november op zolder zet.
 6. Ik heb een paar vragen over het overwinteren van mijn peper- en paprikaplanten. De twee peperplanten zijn een jaar oud en zijn opgepot. Hebben ze vooral licht nodig, of warmte? Ik wilde ze buiten laten tot het gaat vriezen en alleen bij vorst binnen zetten. Edit: ik heb de oplossing in het bonsai toppic van Rorror kunnen teruglezen: achter het raam zodra het buiten lager is dan 5 graden, en bij donkere dagen onder de lamp. Diana's mooie moestuin zegt dat ze nu naar binnen moeten, en daar licht en koel kunnen overwinteren. Ik kijk welke van de twee opties voor mij de meest praktische is. Min of meer dezelfde vraag voor twee net gekiemde paprikaplantjes. Ze staan nu achter het raam en 's avonds onder een lamp. Het is vrij duur om ze met de lamp de hele winter door te helpen. Vanaf welk moment zijn ze sterk genoeg om een groeistilstand van een paar maanden te overleven? Ik ben bang dat ze gaan strekken dus ik dacht dat ze toch maar buiten moeten zolang het niet vriest. Maar dan groeien ze helemaal niet, dus dan blijven ze maandenlang piepklein. Ik zit trouwens ook bij mijn zoethoutplantjes met deze vragen. De grootste zijn nu zo'n 10 cm groot. Ik wilde ze buiten laten zolang het niet vriest.
 7. Dat was wel heel dom van Fruitje3, om dit topic nieuw leven in te blazen. Nu staat het weer bovenaan in de lijst. In ieder geval ben ik nu ook gewaarschuwd. En ik hoop nog wat mensen. Ik heb een paar keer geprocedeerd tegen oplichters. Ze doen altijd hetzelfde als je het bedrog blootlegt: intimideren, nog meer liegen, en de slachtoffers gaan beschuldigen. Het is maar goed dat we niet met naam en adres op dit forum staan.
 8. fre3ke

  Nieuw hier

  Kan je nu nog raapstelen zetten? Dan heb je al vroeg in het voorjaar iets te oogsten. Of winter postelein? Braakliggende grond schijnt slecht te zijn, omdat het bodemleven verdwijnt, dat is dan ook meteen opgelost. Anders een groenbemester, of worteldoek. Ik wijk dus af van het advies van Flup. Leuk hè, al die meningen. Aardappelen zijn een goede keuze omdat je op datzelfde perceel de volgende jaren beter geen aardappelen plaatst. Dus dan kun je maar beter het eerste jaar meteen aardappelen doen. Je kan de uitgelopen piepers uit je koelkast in de grond stoppen. Of een bijzonder smakelijk en exclusief soort als pootaardappel kopen.
 9. Marcel de Wacht in Ven-Zelderheide, volgens mij is dat nog net Gelderland en nog net niet Limburg. https://www.opvallendeplanten.nl/ . Edit: het is dus toch in Limburg. Hij is alleen op vrijdag en zaterdag open. Verkoopt alleen sierplanten. Maar wel bijzondere soorten en mooi overzichtelijk gesorteerd. Ook schaduwplanten in een apart deel.
 10. Ik heb geen klei, maar zand en ik heb daar dit jaar met een grelinette of woelvork in gewerkt en dat ging lekker snel. Ook niet zwaar voor de rug. En de grondlagen worden niet omgedraaid. Misschien het overwegen waard. Als je van tevoren compost erop legt, zakt dat meteen een beetje in de scheuren die je maakt.
 11. Ja, jammer want ik had al diverse zaden geoogst ook, had er veel zin in. Maar ik moet realistisch zijn. Volgend jaar hopelijk wel.
 12. Ik moet me toch weer afmelden voor de zadendoos. Ik verwacht weinig tijd en ruimte te hebben in de tuin om te zaaien, volgend jaar. Dat was dit jaar ook al zo en ik had gehoopt de indeling vóór de winter klaar te hebben, maar helaas.
 13. Als hij niet meer gist kun je inderdaad helemaal afsluiten, dat werkt ook. Ik zou geen sop nemen om op een lek te checken. Het is geen gasleiding 🙂. Als je je duim op het waterslot doet, kan de druk daarlangs niet meer weg en hoor je denk ik wel of het benedenlangs ontsnapt. Misschien beetje spuug gebruiken. Maar het is niet zo heel belangrijk zolang hij dus lekker doorgist.
 14. Je kan het hele waterslot vervangen door een slangetje dat je in een glas water laat eindigen. Dat slangetje kan wat breder zijn dan het huidige waterslot, waardoor het beter aansluit. Ik heb op die manier al eens eerder een waterslot gemaakt. Kauwgom bij het huidige waterslot moet ook werken, lijkt me. Weet je zeker dat er daar een lek zit? Zolang de boel goed gist is er nog weinig risico, dus je kan ook even de tijd nemen om een stop te zoeken op internet. Pas als de gisting vrijwel gestopt is, begint het riskanter te worden.
 15. @appelvrouw, het komt volgens mij doordat de metalen vooral opgenomen worden in bepaalde plantendelen. Sla, spinazie, asperges etc. van vervuilde grond is ongeschikt om te eten. Er zat een lijstje bij mijn rapport, waarop stond wat echt niet geteeld kan worden op vervuilde grond, wat onder voorwaarden geteeld kan worden (aardappels) en wat wel (fruit, noten, tomaten, bonen). Vervuilde grond kan ook worden gezuiverd door bepaalde planten te telen, zoals brassica, en peentjes. Die gooi je vervolgens bij het restafval. Ook bepaalde rietsoorten nemen goed vervuiling op. Even terzijde: ik koop altijd vlees van wildgrazers uit onze Nederlandse natuurgebieden, maar onlangs werd er vlees teruggeroepen vanwege te hoge dioxine-waarden. Deze dieren eten alleen maar gras en kruiden in natuurgebieden. Ik denk dat de dioxine ook hier komt van vervuilde planten, zelfs in natuurgebieden komt het dus voor. Dioxine is overigens niet wateroplosbaar, maar alleen oplosbaar in vet. @rorror , het is een game&watch van Nintendo, een 'handheld' 2-in-1 (je kan spelen op 2 verdiepingen). Het heet Greenhouse. Ik had destijds beter Donkey Kong kunnen kopen van mijn geld, maar die had mijn buurjongen al. Achteraf heb ik nog een paar van deze spellen verzameld, dus ook de beide Donkey Kongs, ze zijn erg mooi om te zien en leuk om te spelen, maar je kan ze dus niet op je dos-emulator krijgen. De tuin is nu een beetje een slagveld van verandering, ik zal kijken of ik een foto heb uit dezelfde hoek genomen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...