Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  1,081
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik heb gisteren de pepers eruit gezeefd en mijn handen ermee behandeld omdat ik ze had overbelast. Het werd niet heel warm, een beetje maar. Ik ben matig enthousiast. En ik vond een boekje van mijn moeders huishoudschool, waarin stond dat reuzel inderdaad varkensvet is, zowel huid- als orgaanvet. Voor lange houdbaarheid moet het bindweefsel eruit gezeefd worden na het uitsmelten. Dat zal saindoux dan zijn. Ik geloof dat Nederlanders wat verder van het dier afstaan dan Fransen, en het daarom hier onbekend is. Maar ik ga er wel naar op zoek, of zelf maken.
 2. Ingemaakte sperciebonen, ik heb net de eerste pot geopend en ben erg tevreden met de smaak. Ze gaan in een lauwe salade Nicoise. Ik had ze in de magnetron ingemaakt, geen weckketel of zo. Ik heb geen ruimte in de vriezer, dus ik vind het fantastisch dat het heeft gewerkt.
 3. Geschoond varkensvet ken ik niet. Reuzel is uitgebakken niervet, staat me bij. Dierlijk vet zal inderdaad beter werken dan plantaardig, het heeft meer verwantschap met onze huid. Maar het bederft normaal gesproken wel. Als ik varkensspek uitsmelt, dan gaat dat na een paar maanden schimmelen in de koelkast. Ook als ik Schmalz koop in de Duitse supermarkt, bederft dat. Ik heb de midalgan trouwens nog steeds niet gebruikt, het staat een beetje achteraan in de koelkast en ik vergeet het steeds.🙄
 4. Dat met de knoflook doe ik ook 🙂 Als de schil er toch af moet, plet ik de teen met een zwaar mes, dan komt de schil makkelijk los. De enige tip die ik heb, is een gaatje boren door je zakmes en een koordje erdoor halen. Ik weet niet waarom ik het precies zo handig vind, misschien alleen omdat ik hem makkelijk uit mijn zak vis. Ik zal een fotootje plaatsen als ik weer op de tuin ben.
 5. Wat heerlijk, dat je al die rassen kunt bestellen en uitproberen. Ik moet bij ieder boompje wikken en wegen. Het is natuurlijk niet voor jezelf, maar toch lijkt het me heel leuk om vrij te kunnen kiezen. Wel een beetje variëren natuurlijk, maar dat zit ook wel goed zo te zien. En nu twee jaar wachten hè, op de eerste oogst.
 6. Het was een interessant verslag, waarvoor dank. Voor mij is interessant dat het bittere ook na de stook blijft. Het zijn dus in alcohol oplosbare smaakstoffen. Misschien trekt het nog bij, maar bij mijn wijnen gebeurt dat helaas niet. De pitten eruit halen is een goede test voor volgend jaar. Dan krijg je ook geen blauwzuur-extractie. De pitten van mijn kroosjeswijn heb ik heel lang gebruikt in een 'pittenkussen'. Ik had een kniekous ermee gevuld en dichtgeknoopt. Die legde ik voor het slapen even in de magnetron, en dan bij het voeteneinde in bed. Maar bij jullie hoeveelheid pitten kan je misschien een hele zitzak vullen.
 7. Helaas heb ik geen tijd gehad om langs te gaan. Het zal dan een Seuri zijn, denk ik. Ze zagen er lekker uit. Ik ga volgend jaar rond oogsttijd nog eens langs daar.
 8. fre3ke

  Winterslaap

  Het begint inderdaad winterslaap-tijd te worden. Ik moet zelf nog wel het één en ander uitgraven en afdekken (en verplaatsen), ik heb steeds geen tijd, fijn dat jij je klusjes al gedaan hebt. Dan kunnen de dieren inderdaad hun plekje gaan innemen. Voor hen is het heel fijn dat wij niet de hele winter door de tuin lopen te draven. Altijd leuk om aparte zaden te hebben, volgend jaar vast een mooi verslag over hoe ze het doen, en smaken.
 9. Het huis gaat tegen de vlakte, dan denk ik niet dat de tuin nog veel verschil maakt. Verplanten zou ik nu doe, Hoekman legt al uit waarom.
 10. De zwarte aarde bevat misschien geen bodemleven. Je kan er een groenbemester op zaaien, en in het voorjaar onderschoffelen. Ik denk dat je daarmee een gezonde start maakt. Braakliggende grond is niet goed, zo heb ik begrepen, het bodemleven holt achteruit. Dus groenbemester, of karton (en daarop je keukenafval?), maar van werken met karton weet ik weinig.
 11. Waarom heet het niet gewoon paprikatopic? Daar zit de puntpaprika al in. Ik vind dit maar verwarrend.
 12. Ananaskers, en nog wat pepers padron en rococo. Eind november, geen kas, best raar.
 13. Hier ook traag. Ik was vorige week gaan graven, ze maken wel wortels en een groeipunt. Maar nog niks boven de grond.
 14. De meeste bloemenzaden zijn niet van het type dat vogels graag eten. Maar jouw methode lijkt me prima. Beter zelfs dan nu al in de tuin zaaien. Want je kunt schoffelen en de tuin schoonmaken voordat je gaat zaaien. Dat geeft je bloemen een betere kans. De emmer moet wel afwateren, anders gaat de boel verzuipen en rotten. Een bloempot kan ook. Ik doe het zelf in de koelkast in vochtig keukenpapier. Maar ik zaai daarna in bakjes, dat is sowieso anders. De methode die ik de link van Speets staat, gaat meer over voortrekken in een soort mini koude kas. Niet echt handig.
 15. Wow, dank je @weknow, ik wist niet dat er andere Aziatische peren zijn. Maar ook bij Pyrus Bretschneideri zie ik de rassen niet. En Pyrus Ussuriensies evenmin. Ik hoop dat ik volgende week tijd heb om nog eens bij t Olde Ras langs te gaan, en ze te ondervragen 😉 Misschien mag ik ze ook proeven nu de fruitshow voorbij is.
×
×
 • Create New...