Jump to content

fre3ke

Members
 • Content Count

  86
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mijn fruitpulp hergebruik ik altijd om fizzy limonade van te maken. Er zit nog veel smaak in de pulp, en ik vind het altijd zonde om weg te gooien. Zeker na al die moeite van plukken en zo. Dus ik deel deze methode graag, misschien dat anderen dit ook kunnen gebruiken. Het is net als het maken van gemberbier, je hebt suiker en gewone gist nodig. Ik heb het de laatste tijd weer gedaan bij mijn zwarte bessen. Die hebben zo veel pectine, dat de pulp nog vol sap zit. Nadat ik het sap uit de bessen heb gehaald, heb ik een zeef vol pulp. Die keer ik om boven de pan waar ik de bessen in had gekookt. Ik laat nog wat water langs de zeef laten lopen om de laatste pulp eruit te krijgen. Niet te veel water. Ik zet de pan op het vuur en roer de pulpkoek los. Na het losroeren moet het de kleur van lekkere limonade zijn. Ik doe dit op zicht en smaak, dus ik kan niet zeggen hoeveel water. Voor mij moet het de kleur zijn van de eerste foto. Vervolgens voeg ik suiker toe en dat doe ik ook op smaak. Ook alsof het limonade is. Het moet lekker zijn om zo te drinken. Ik denk dat het zo'n 100-150 gram per liter is. Door het verwarmen lost de suiker makkelijk op. Maar het geheel gaat ook nog even tegen de kook aan, om de laatste vruchtcellen kapot te maken. Ik heb er de laatste keer op het kookpunt wat geraspte gemberwortel in gedaan, en de smaakcombinatie bevalt goed. Dan laat ik het afkoelen. Pas bij kamertemperatuur gooi ik er wat gist in. Niet veel, gist vermeerdert zichzelf. Ik heb vaak verse gist in huis en gooi er wat kleine brokjes in. Droge gist strooi je er op. Niet roeren. Na een uur of twee is de gist actief en zie je dat aan de oppervlakte, zie tweede foto. Nu doorroeren. De volgende dag drijft er een pulpkoek op de oppervlakte, zie derde foto. Je kan de limonade nu al drinken, gewoon een beetje zeven en de pulp teruggooien in de pan. De pulpkoek moet je 2x per dag door de limonade roeren. Na maximaal 48 uur gisten moet je definitief zeven, want dan gaat het bitter worden door de pitten. De pulp is makkelijk uit te knijpen tot een droge koek. De gisting heeft alle smaakstoffen onttrokken. De gist zet suiker om in koolzuur, wat de limonade een fris smaakje geeft, en wat sprankelends. Uiteindelijk wordt ook een beetje alcohol gevormd, en is de suiker grotendeels opgebruikt. Dan vind ik het niet meer zo lekker. De bodem bevat alle gistcellen en dat deel is sowieso niet zo smakelijk. Maar de rest vind ik heerlijk. Ik doe het nooit in flessen, zoals bij gemberbier, omdat er bij mij al eens een vergeten fles is geƫxplodeerd. Het blijft bij mij in de pan.
 2. Heb je de vijver al leeg gemaakt? Als de bodem van gestort beton is, moet je dat er eerst uitjekkeren. Anders verzuipen je planten. Ik zou zelf eetbare waterplanten gaan kweken, en de vijver lekker intact laten. Dan heb je iets leuks en bijzonders. Water is ook een meerwaarde voor een tuin, het trekt insecten en vogels. Maar als je je plan doorzet. Hij lijkt me 70 cm diep als ik bakstenen tel, en als je hem niet tot de rand vult dan heb je het over zo'n 60 cm. Die zou ik gewoon met goede aarde opvullen. Onderin een laag puin of grint voor afwatering kan geen kwaad. Compost is volgens mij bij veel gemeenten gratis op te halen. Als je dan verder zand gratis ergens ophaalt, heb je een goed en goedkoop basismengsel, denk ik. Ophoogzand heb ik in mijn hele tuin liggen. Het is als beton, een keiharde toplaag en daaronder kurkdroog. Wat een troep.
 3. Ik heb te weinig latten, dus pas volgende week is hij klaar, maar dit is de pergola in gevorderde staat in de avondzon. Het gevoel dat je onder een pergola hebt, vind ik heerlijk. Het is een soort tuinkamer. De beplanting weet ik ook. Langs de schutting zet ik toch de actinidia kolomikta, want daar is niet extreem veel zon. In het open stuk, op het zuiden, komen toch druiven. Twee of drie stuks. Ik moet even kijken hoe ik die ga leiden, ik wil het dak helemaal overdekt hebben en dan de trossen erdoorheen. En de voorste paal een klimbloem, zoals clematis. Rechts tussen de palen is ruimte voor een leiboompje. Tegen inkijk van de buren, want die hebben een hoge tuin achter de steenmuur. Het gras dek ik af met worteldoek en veel houtsnippers. En er komen misschien een paar lage sier-schaduwplanten onder de pergola. Of ik kweek er paddestoelen!šŸ˜ Wat een mogelijkheden biedt een pergola. En de vogels zijn ook blij met deze mooie uitkijktoren.
 4. Het ligt dus niet aan mij dat ik het niet nat krijg. Je geĆÆmproviseerde irrigatie klinkt simpel en effectief. Gefeliciteerd dat dit zo goed gelukt is. Ik weet weer wat meer.
 5. Interessant onderwerp. Mijn bessenstruiken zijn nog te jong om iets te kunnen zeggen over verandering. Maar ik wil er nog flink wat toevoegen dus het is wel goed om te weten dat sommige rassen minder bestendig zijn voor het toekomstige klimaat. Dank voor de info. @roeier, kunnen de struiken afgedragen zijn? Je weet immers niet hoe oud ze al waren.
 6. Heb je zand onder een hoek van ongeveer 45 graden gelegd? Ik heb dat ook ergens gedaan, maar gieteren lukt niet. Het loopt er zo af. Hoe heb je dat opgelost? Een vlak stuk bovenop?
 7. Tomaten hebben er geen baat bij. Je kan het gebruiken bij alle bladgroenten zoals spinazie of sla.
 8. Ik ga ook nog even door op de twee onderwerpen. Ik ben alert op plaagplanten. Mijn moeder had in de jaren 80 eens wat bamboe van iemand gekregen. Tegen de tijd dat we doorhadden dat het een probleem was, was het al te laat. Het viel niet meer te stoppen. Uiteindelijk is de hele voortuin jaren later met een graafmachine uitgegraven. En ik woonde in de flevopolder, die toen nog maar een paar jaar oud was. Er was een modeltuin, ik geloof van Mellie Uyldert, en daar stond de enige reuzenberenklauw die ik mijn hele jonge leven in Lelystad heb gezien. Inmiddels zie je vanaf de snelweg dikke rijen reuzenberenklauw in de flevopolder. Ik heb dus twee keer een plaag zich zien ontwikkelen en dat heeft wel indruk gemaakt. Het is dat niet-te-stoppen aspect waardoor ik geen risico's neem met de akebia quintana. Ik kan het niet inschatten, maar ik ga het ook niet uitproberen. Leifruit is een verspilling van een goede pergola. Echt. Maar leifruit is wel handig op andere plekken. Dus die tips zijn wel leuk. Actinidia kolomikta heet ook wel siberische kiwibes. De bladverkleuring is bij mannelijke planten, die ook als sierplant worden gebruikt. De zelfbestuivers hebben roze bladranden en zijn ook erg mooi. Het is een kalme groeier, heb ik begrepen. In tegenstelling tot de gewone kiwi.
 9. Dat is een heel goede link @Brabantse Tuinprins Dat document ga ik ook in de toekomst nog gebruiken. Wel verrassend dat de appelbes en het krentenboompje qua giftigheid ook een (lage) score hebben. Misschien net als bij vlier, dat onrijpe bessen of andere plantdelen giftig zijn. De Akebia Quintana scoort hoog qua risico voor de vrije natuur, met een grote onzekerheid. Precies wat jij zegt. Maar als ik jouw verhaal lees, is hij ook voor mijn eigen tuin al een bedreiging dus die komt er zeker niet. De Akebia Trifoliata vormt geen bekend risico maar lijkt me niet zo fraai. Ik heb nu vier opties met allemaal hun voor- en nadelen. Ik denk dat ik de actinidia arguta neem, en erbij een stauntonia om te kijken of die overleeft. Veel dank allemaal. Als het project klaar is, zal ik een foto maken, maar een fraaie dichtbegroeide pergola duurt wel een paar jaar natuurlijk.
 10. @weknow, winterhard en beschutte standplaats is niet hetzelfde, toch? Staan die oude exemplaren waar je het over hebt ook vol in de wind? Ik heb geen lijstje gevonden van gevaarlijke planten hoor. Ik zocht een paar jaar geleden op akebia, en zag bij de zoekresultaten dat ze in sommige streken niet weten hoe ze hem moeten uitroeien. Dat stond zo ongeveer bovenaan en dat maakte indruk. Geen positieve. Natuurlijk is het ook klimaatafhankelijk. Maar meestal weten we pas dat iets in ons land een plaag wordt, als het te laat is. Ik denk dat je beter te voorzichtig kan zijn, dan proefondervindelijk het precieze risico vaststellen. De akebia is ook nog vrij nieuw voor Nederland, volgens mij. De appelbes niet, en Rosa rugosa ook niet.
 11. Ik heb begrepen dat als akebia uit je tuin ontsnapt, hij een probleem voor de oorspronkelijke natuur kan worden. Net als reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop. Daarom sta ik daar negatief tegenover. Iemand hier in de buurt heeft hem wel in de tuin en ik kijk er wat vertwijfeld naar. Misschien dat de cultivars zich beter gedragen? Ik vind het toch een risico, De stauntonia schijnt op een beschutte plek te moeten overwinteren. Dat gaat niet lukken met deze pergola. Anders was het wel een leuk idee geweest. Van de 5-smakenbes heb ik een zelfbestuiver en een reguliere aangeplant. Ik weet dat de reguliere in zijn eentje niet zal dragen. Ik wilde de plant eerst uitproberen. Ik ben verbaasd te lezen dat de zelfbestuiver grotere bessen zal geven, ik had het omgekeerde verwacht. Als ik bijbestel dan doe ik dat weer in Polen want ik ben slecht in zaaien, maar dank voor het vriendelijke aanbod @Goldfish! Ik heb begrepen dat je thee kan zetten van het blad, dat ga ik eens uitproberen en proeven. De plant voor thee gebruiken is een goede backup, voor het geval de bessen zo vies zijn. Klimspinazie blijft te klein. Maar wel een leuke plant, ik ga hem bij de schutting uitproberen. Wat gebeurt er eigenlijk met de kolomokta bij veel zon? Ik heb ananasnaya, sentyabraskaya en anniki. Op de labels staat zon of halfschaduw. Een deel staat nu ook al op het zuiden, maar misschien hebben ze daar geen last van omdat ze nog klein zijn. ƉƩn ananasnaya is al wat ouder en groter en die heeft wat dode randen en punten maar ik dacht door droogte.
 12. Ik denk dat ik inderdaad toch voor druif moet kiezen. Ik vind het wel bezwaarlijk dat een druif zo veel werk vraagt. Een pergola zit 2,5 meter boven de grond. Langs mijn muur bind ik iedere winter een nieuwe gesteltak aan, en dan in het voorjaar de vruchtscheuten. Bij een pergola zie ik dat niet zo gebeuren. Misschien moet ik voor de gewone kiwibes gaan, zoals al was voorgesteld. Geen idee hoeveel werk dat is, trouwens. Ik zit ook naar de 5-smakenbes te kijken. Ik heb er al een en het is best een leuke plant. Ik heb nog geen bessen geproefd dus het is een beetje een gok. Lei-fruit rond een pergola vind ik niet zo geslaagd. Het is voor mij een constructie die het beste tot zijn recht komt met klimmers.
 13. Dank @weknow. Ik moet er dan nog bij zeggen dat het de tuin bij mijn huis is. Ik wil liefst mooie Ć©n lekkere planten. De kolomikta is wel leuk om te zien. Dus dat de oogst niet super is, vind ik niet zo erg. Een overvloedige oogst op mijn grond betekent waarschijnlijk toch dat het nergens naar smaakt. Maar de volle zon is dus echt wel een probleem. Wat zou ik er dan overheen kunnen leiden in plaats van de kolomikta? Ik heb al veel druiven in die hoek, dus dan wordt het wel saai. Ook de plantafstand voor de kolomikta zou ik nog willen weten. Ze gaan sowieso verhuizen.
 14. Ik ben bezig een 5x4 meter pergola/prieel te bouwen waar fruit overheen zal groeien. Ik wilde de actinidia kolomikta ervoor gebruiken want daarvan heb ik al zes stuks staan, plus een mannetje. Die zou ik dan komende winter verplanten. Maar ik twijfel. Ik zit met de volgende vragen. Hopelijk kan iemand me helpen. 1 De a.k. laat zijn vruchten vallen als die rijp zijn, heb ik begrepen. Je hoeft dus niet te plukken? Als dat zo is, kan ik ze namelijk beter verticaal langs de schutting laten groeien en iets plukbaars over de pergola doen. 2 De a.k. liever niet in de volle zon? De pergola staat op een plek die de hele dag zon heeft. 3 Wat is de onderlinge plantafstand voor a.k.? Ik zit op heel arme grond met een dunne teellaag, dus buiten het plantgat vinden ze geen voedsel of vocht. Ook verdere praktijkinfo over a.k. is zeer welkom. Dank!
 15. Ik heb er ooit een bij de Makro gekocht maar ik ben gestopt met hem gebruiken omdat ik het afwassen onhandig vond. Er plakt wel wat aan vast, en er komt ook vet uit mijn koekjes, dus schoonmaken moet gewoon. Je moet hem plat op het aanrecht leggen en er met de borstel overheen. In mijn minikeuken was dat niet handig. Drogen is ook lastig omdat het een glibberig ding is. Ik koop liever bakpapier.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...