Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  1,487
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. fre3ke

  22-5-2022

  Bladkool is inderdaad een idee, ik heb genoeg zaad van eigen bloeiende palmkolen. Dank je! Ik vind rupsen doden nog te moeilijk.
 2. fre3ke

  22-5-2022

  Oh, ik had je blog niet moeten gaan lezen met honger. Ik heb nu zo'n trek in asperges. Bijna in tuinbonen zelfs (hou ik eigenlijk niet zo van ;)). Maar hier kom ik weer met mijn vragen: dek jij kool helemaal niet af? De rupsen zijn namelijk de reden dat ik ben gestopt met kool. Als er andere oplossingen zijn dan insectengaas, ga ik onmiddellijk kool zetten want ik vind het heerlijk.
 3. Wat leuk dat je toch bent gezwicht voor weer een roos. Ik hoop voor je dat hij ook geurt. Mijn hele kamer kan naar rozen ruiken met een paar bloemen in een potje. Ik vind het wel jammer dat voor bijen moderne rozen geen waarde hebben omdat de bloembodem onbereikbaar is. Ik heb een halfgevulde maar ook daar kunnen ze niet bij.
 4. @acpronk, de pompoen gewoon op de composthoop zetten. Een beetje vooraan, dan kun je achter afval blijven leggen. Ik heb groenlof Zuckerhut gezaaid. Ik vind witlof vies, dus dit misschien ook, daarom maar een zestal. En een paar zonnebloemen Henry Wilde, voor de vogels.
 5. Waarom zou je nu snoeien? Ik heb een roos die geen scheuten vanuit de onderstam maakt. De entplek zit bij rozen heel laag en wordt in de winter vaak met aarde bedekt, dus waarschijnlijk maakt de onderstam geen scheuten bij rozen. Ik zou dat iig niet te snel aannemen bij scheuten die je ziet. Een tip Waarschijnlijk heb je een theehybride staan. Die zijn vatbaar voor sterreroetdauw. Dan alle aangetaste blaadjes verwijderen, ook op de bodem. Maar evengoed blijft het terugkomen en alleen chemische spullen werken echt. Nog een tip. Rozen vragen veel mest en zon en wat kalk. Paardemest schijnt het beste te zijn. Om meeldauw te voorkomen de roos het beste plaatsen daar waar de eerste ochtendzon komt. Snoeitijd is normaal maart zeg ik uit mijn hoofd.
 6. Ik heb ook zo'n buurvrouw. De takken van de appelbes hingen 3 cm over de erfgrens, door het gewicht van de rijpende bessen. Voor ik kon oogsten, waren die tot heel ver over de grens teruggesnoeid met een botte schaar. Het olifantsgras was bijna met de grond grond gelijk gemaakt. Zodra een plant letterlijk over de grens gaat, gaat zij figuurlijk over de grens. Back on topic. Als het fruit op het noordoosten staat, is kruisbes, of in waaiervorm geleide zure kers een goede optie. Die hebben minder zonbehoefte dan ander fruit. Een geleide zure kers zal misschien een paar twijgen door de schutting steken, maar niet overlijden als die afgerukt worden. Kruisbes is makkelijk zelf te stekken, dus met één struik en wat geduld kan je al klaar zijn.
 7. Weer wat geleerd! Leuk hoor, zo'n hoge kruisbes. Mijn tuin is momenteel vol, anders zou hij op mijn verlanglijstje komen. Ik moet zeggen dat mijn Hinnonmaki's op stam inmiddels ook takken van een meter lang maken. Maar de echte struikjes, van gestekte takken in de grond, worden minder hoog.
 8. Ik kreeg een boek van @weknow, waar ik heel blij mee ben. Heerlijk, kan ik weer dagenlang lezen hoe je dingen zou moeten en kunnen doen in de tuin. Vorige week kreeg ik van een buurvrouw twee 10-liter terracotta potten, en drie 40-60 liter speciekuipen. Heel blij mee. En 30 bamboestokken die al heel lang buiten in de zon hadden gestaan. Dus iedere keer als ik er één in de grond stak, probeerde ik hem eerst op mijn knie te breken, en als dat niet ging was hij nog goed genoeg. Ik voelde me net karaktekid met al die versplinterde bamboestokken rondom me. Ik kreeg ook grote stukken plastic van haar. Grappig dat ik zo blij ben met een groot stuk plastic Maar het is zo handig in de tuin, vooral als ik plantgaten maak. Ook veel andere spullen van haar gekregen, ze was stevig aan het opruimen, en ik heb ook veel meegenomen voor de kringloopwinkel dat ze in de vuilnisbak wilde gooien. O, ik kreeg ook een vijverbak van haar, die wilde ik ook nog, het was precies het formaat dat ik wilde en de juiste diepte. En ook nog een prachtige parasolvoet, hij lijkt me uit de jaren '50 want geschilderd in dat mostergeel dat ik zo mooi vind. Van mij kreeg ze een paar tomatenplantjes en pompoenplantjes en een N.Z. spinazie zaailing, en wat compost. Ik kreeg nog meer van buren. Van de dochter van mijn directe buur kreeg ik een waardebon voor het lokale tuincentrum omdat ik een brand bij haar dove moeder had voorkomen. Moeder hoorde het brandalarm niet want ze was in de tuin aan het rommelen. Ik zei dat mijn huis anders ook in vlammen was opgegaan, maar ze was toch heel dankbaar en wilde die waardebon geven. (Ik ben eigenlijk allang blij dat ze weer normaal met me praten en me wat minder als een paria behandelen.) Met de waardebon op zak ben ik toch even het tuincentrum ingelopen en heb een 270-liter zak voor bladafval gekocht. Ik haal daarmee altijd compost en paardemest in in mijn auto, en deze is echt van goede kwaliteit. En een plantje dat nog op mijn verlanglijstje stond, de kaboutermuts.
 9. fre3ke

  Begin april 2022

  Grappig, bij mij staan de druiven al bijna in bloei en bij jou komen ze dus net in blad. Welke paprika heb je staan? En welke afstand zit er tussen de planten? Ik heb zelf dit jaar ook buitenpaprika, ik heb een ras speciaal voor de buitenteelt gekocht maar ik ben ook benieuwd naar andere rassen.
 10. Met kruisbessen kom je niet hoger dan 50 cm. Staan de planten aan de zuidzijde of de noordzijde van de schutting? Het is me niet duidelijk. Ik heb zelf aan de noordoostkant van de schutting kruisbessen op stam en een jostabes, omdat die met minder zon toekunnen. Maar de josta piept soms door de planken van de schutting heen, dat zullen je buren waarschijnlijk niet verdragen.
 11. Dat bedoel ik ook @redzebra. Het is dus zeker dat Sonja parthenocarp is? Dan zou bestuiving dus betekenen dat er bittere vruchten ontstaan? Of is dat ook achterhaald? Als mijn andere komkommersoort, Fatum, niet parthenocarp is, heb ik daar wel mannelijke bloemen nodig. En dan loop ik dus het risico dat Sonja toch wordt bestoven. Maar ik kan nergens informatie vinden.
 12. Ik ben nu ook een beetje in verwarring. Toevallig ontving ik vandaag de stap-voor-stap gids Groenten, van Weknow. Daar staat dit voor buiten: En dit voor de kas: Ik begrijp dit zo: Als Sonja een oud kas-komkommerras is, zijn de mannelijke bloemen niet nodig en moeten verwijderd worden want ze maken de komkommers bitter. Als Sonja een echte buitenkomkommer is, zijn de mannelijke bloemen wel nodig. Het boek noemt weliswaar alleen Gele Tros als buitenras, ik neem aan een bittervrije soort, maar dat is waarschijnlijk achterhaald (30 jaar oud boek). Edit: in het Duits heet het 'Freilandgurke Sonja', een bittervrij buitenras. Dus ik neem aan dat de mannelijke bloemen nodig zijn. Ook in de kas. Dat Mai Pensato dan toch een vrucht heeft, begrijp ik niet.
 13. Zo is het ook, dat aanaarden meer aardappelen betekent, en geen groene aardappelen. Je blijft het aanaarden herhalen naarmate de plant groeit. Ook bij vorst kun je zo de jonge scheuten beschermen met aanaarden, maar dat is alleen vroeg in het seizoen.
 14. Hoe oud zijn deze staken? En welke bamboesoort is het?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.