Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  964
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by fre3ke

 1. Gisteren was ik bij een wijngaard in Lelystad. Daar hing de Rondo nog aan de stokken, was nog net niet oogstrijp. De Regent zag er net zo slecht uit als bij mij, onregelmatige rijping, vrijwel geen blad meer. Ik geloof dat ze hem helemaal niet gaan oogsten omdat de kwaliteit dit jaar zo bedroevend is. Het was een excursie van de Wijnbouwers der Lage Landen. Ik heb waanzinnig veel geleerd en een leuke dag gehad. Ik kan het lidmaatschap aanbevelen. Nog even verder off-topic 😬 Ik heb dit jaar te kort pulpgegist. En ik kreeg mijn fles niet vol, ik heb toch maar aangevuld met vlierbessiroop, dus extra suiker net als jullie. Ik moet nu wel gistvoeding toevoegen. @henkg, zuurmeting tijdens/na de gisting geeft een vertekend beeld door opgelost koolzuur, heb ik begrepen. Het moet voor de gisting. Het verbruik van zuur door de gist is in de meeste gevallen te verwaarlozen, en na de gisting verlies je verder smaakstoffen door de kalk. En 460 gram suiker op 4,5 liter is dat niet wat veel om hem van 10 naar 12,5 procent te krijgen? 17 gram per liter per procentpunt reken ik altijd.
 2. https://everydayroots.com/arthritis-pain-relief-cream
 3. Ik wil een body-oil maken die warmte afgeeft. Om op te smeren bij spierpijn, zoiets als Midalgan. Ik heb veel hete pepers geoogst, en de zaadlijsten en zaden, die ik niet gebruikte voor de sambal, gaan in de body-oil. Ik heb zaden en zaadlijsten net fijngemalen in de keukenmachine, en daarna olijfolie erover gegoten. Moet dit zo een paar dagen staan, of moet ik het nog verwarmen? Ik zou denken verwarmen tot 80-90 Celsius en een paar uur zo houden. Ik vraag me ook af wat de verhouding is. Ik heb er nu een laag van ongeveer 0,5 cm olie op liggen. Maar ik denk dat dat te heet wordt, ik ging spontaan hoesten toen ik het deksel van de keukenmachine afhaalde. Ik ben benieuwd of iemand hier al ervaring mee heeft.
 4. Dat sommetje is toevallig echt ingewikkeld omdat het iets met mol te maken heeft (scheikunde, niet het zoogdier). Ik heb het voor het wijnmaken eens geprobeerd uit te zoeken, maar snapte er niets van en heb het maar opgegeven. Maar ook met natte vinger berekenen lijkt het er op dat het dus niet zo heel zuur hoeft, zolang het maar niet alkalisch is😁. Ik had een pot pompoen geopend waar veel zuur in zat, en die was ook echt niet lekker. Ook niet met kalk om te ontzuren. Sowieso is het hele inmaken een minder goed plan dan ik eerst dacht, omdat de pompoen zelf tegenvalt. Ik zal posten hoe het met de volgende lading verloopt, als die er nog komt.
 5. Ik heb hout gehakselt. Ik had mezelf helemaal ingepakt, want de spaanders vliegen je om de oren. Dikke leren motorhandschoenen aan. Maar toch een verstuikte duim eraan overgehouden, door de terugslag van een houtje.
 6. Ja, dat klopt dat het geen wecken is. Ik zal het eerste bericht aanpassen. Maar de principes zijn hetzelfde. Bij wecken hoef je dingen niet tot snot te koken, dat is het verschil. Dat voordeel zoek ik niet bij pompoen dus dan kan met schroefdeksel conserveren ook. Maar de zuurgraad blijft nodig. Ik begrijp ook niet hoe dat goed kan gaan met maïs. Anyway, de pompoen met 0,5 gram zuur heb ik al gegeten, hij was niet bedorven na twee weken. Het waren maar twee potten, de rest had ik zuurder gemaakt. Ik heb het Ph-papier ontvangen dus ik kan de volgende lading beter aanpakken. Ik weet niet of ik de vorige lading opnieuw ga zuren, ik heb er nu geen zin in. @RobO de rode kool lijkt me ook niet zuur genoeg. Ik weet niet hoeveel appeltjes je erbij doet. Het boek heet Conserveren en het is van Time Life Praktisch Koken.
 7. Ik eet de hele dag al gesuikerde zwarte bes. Ze hadden in drank gestaan twee maanden, en recent heb ik ze laten uitlekken en met suiker in een pot gedaan. De siroop die nu is ontstaan, kan straks bij de drank. Maar de besjes zijn dan over, en ik zit ze nu met eetlepels tegelijk naar binnen te werken. Zoet, alcohol, veel vezels, vitamine? Ik weet niet waarom ze zo goed smaken. In ieder geval wordt er niets verspild. Ik at ook brood met pompoenconfituur, maar die confituur is niet voor herhaling vatbaar. En met zwartebessengelei, best lekker maar niet zo lekker als de kruisbessengelei. Ondanks de structuur van dipsaus, is de kruisbessengelei een mirakel. O ja, ik at een eigen appeltje. Een rode van boskoop, ik had er maar drie, maar ze zijn lekker.
 8. Vandaag heb ik van houtresten dit egelhuis gebouwd. Met een oude grespijp als toegang. Het was allemaal erg improvisorisch. Daardoor zitten er nu aan weerszijden kieren, daar waar de bovenste plank de onderste overlapt. Mijn vraag: moet ik dit zo laten, of het dichten? Ik kan er een prop hooi in stoppen, of wat klei die ik nog heb liggen. Frisse lucht krijgt de egel waarschijnlijk wel via de buis. Die trouwens ook niet perfect op het huis aansluit. Ook hier de vraag of ik die aansluiting straks bij plaatsing moet dichten. Het dak heeft wat smalle kieren, maar op bouwtekeningen van een egelhuis zie ik een spleet van 2 cm onder het dak die wordt vrijgelaten. Zoveel ruimte zit hier niet. Misschien moet ik daarom de kieren aan weerszijden niet afdichten? Of zitten ze te laag en geven ze vooral koude tocht? Ik weet het echt niet. En de plaatsing. Ik had vorig jaar een slapende egel naast een houtstapel waar worteldoek onder lag, en plastic erover. Ik lees overal dat zo'n huis het beste op een stoeptegel kan worden geplaatst. Maar de bodem zelf lijkt me beter isoleren dus ik wil dit huis ook op wat worteldoek zetten. Iemand ideeën daarover? Overstroming is hier op het zand niet zo'n risico, ik zet het huis sowieso op een hoger deel.
 9. fre3ke

  Mieren en Fransen

  Wat een mooie zonnebloemen. Het lijkt wel een schilderij, zo gerangschikt in een grote bos. Je mierenbeschrijving is erg vermakelijk om te lezen. Waarschijnlijk minder om zelf te ervaren. Ze steken mij ook wel eens als, meestal als ik ineens een heel nest blootleg, per ongeluk. Hun schade is groter, moet je maar denken.
 10. Daarmee is de waarde van die website dan meteen vastgesteld: nul. Je kan niets wecken met een Ph hoger dan 4,5. Tenminste, volgens mijn zeer gedetailleerde boek over conserveren. Pompoen is iets van 7 dus er moet sowieso zuur bij. Ik ga morgen in de dierenwinkel kijken of ik Ph-papier kan vinden voor 4,5. Als ik jullie ervaringen zo lees, moet ik opschieten met het opnieuw wecken 🦨💣😳
 11. Ja, ik zat net nog wat te checken en las het inderdaad, de toxines worden wel geneutraliseerd door koken. Bij 85 graden al, 5 minuten.
 12. Ik snap je advies, maar ik heb te weinig plaats in mijn vriezer om een hele pompoen kwijt te kunnen. Daarom wilde ik wecken. Ik denk ook dat het te weinig zuur is. 😬 Ik had vanuit een recept voor sperziebonen doorberekend dat het 10 gram citroenzuur moest zijn maar dat was niet lekker. Toen ben ik maar wat gaan doen en proeven. Niet slim. Ik denk dat ik een klein deel alsnog invries, en de rest opnieuw ga koken, met meer zuur. Botulisme is hittebestendig dus te weinig zuur is echt een risico. En ik bedenk me net dat ik kalk kan toevoegen na het openen, om de zuurgraad weer normaal te krijgen. Hehe, lekker simpel uiteindelijk.... Edit: botulisme maakt een gifstof aan, en dat gif neutraliseer je niet met koken. Het leek me goed om dit te melden.
 13. Het is inderdaad veel werk, de druiven verwerken, dat valt altijd tegen. 4,5 kilo zal zo'n 3 liter opleveren, dat haal ik net niet dit jaar. Ik denk qua Brix wel hetzelfde als jii, slappe hap. Maar ik ga geen suiker toevoegen want mijn druiven hebben te weinig aroma en body daarvoor. Ik ga voor een jonge wijn dit jaar. Heb daarvoor wel de verkeerde gist gebruikt. Welke gist gebruik je?
 14. Dank voor je reactie. Het is inderdaad Rouge Vif d'étampes. Jammer, dat hij niet narijpt, de smaak is flets. Ik heb een andere in de zon gelegd, met zijn ligplek voorop, en die kleurt wel mooi bij, maar ik reken ook daar maar op een groen binnenwerk. De pitten zijn wel groot en lekker, dus ik heb nog wel wat profijt van de teelt. Oorspronkelijk had ik oliepompoen in de planning, dit is een prima tweede keus.
 15. Rijpen alle pompoenen na? Ik had van de week een rijpe (dacht ik) soeppompoen vers verwerkt. Maar van binnen was hij nog steeds wat groen. Rijpen alle pompoenen na? Ik had begrepen dit soort pompoen niet. Ik had hem opzettelijk direct na de pluk verwerkt. En de plant was zo goed als dood, dus later plukken had niets uitgemaakt.
 16. Rupsen doodgeknepen op de kruisbes. Van die kleine groene, ze hebben al 90% van het blad opgegeten. Ik controleer nu iedere dag, het is veel werk. Gelukkig zijn ze er dit jaar pas na de oogst. Pompoenen weer uit de kelder in de zon gelegd. Zoals verwacht gingen de stelen schimmelen. Straks onkruid weghalen. En misschien mijn nieuwe compostbak opbouwen. Ik heb legerranden gekocht bij een pallethandelaar, ze lijken me erg functioneel.
 17. fre3ke

  Saffraan kweken

  Dat is goed om te weten @HuubvG. Ik laat bollen ook liever zitten, en had nog niet over bovenbegroeiing gedacht. Bij gebrek aan kruipthijm ga ik eerst maar experimenteren met de bodembedekkers die ik al heb. Wanneer de bollen eenmaal boven zijn. Vooralsnog zie ik hier nog niets verschijnen 🙁
 18. Ik heb gisteren pompoen ingemaakt om later weer tot soep te verwerken. Pompoen is alkalisch. En ik heb wat water moeten toevoegen, ook alkalisch. Weet iemand hoeveel zuur er dan nodig is om het in te maken? En hoeveel zout? Ik wil van beide niet zoveel omdat de soep anders niet meer lekker wordt. Ik heb nu gedaan: 700 gr pompoen 200 gr tomaat 120 gr water 4 gram zout 0,5 gr citroenzuur (is gelijk aan 12,5 gram azijn van 4%, een eetlepel azijn ongeveer)
 19. Nee. Het blijft zand. Maar door er compost door te mengen houdt het beter vocht en voeding vast. De grootte en vorm van de zandkorrel blijft echter zoals hij is. Als je compost door een laag kiezel mengt, wordt het ook geen zwarte grond, het blijft kiezel, gemengd met compost. Als je bij 20:1 voor massaverhouding compost:zand uitkomt, heb je misschien wel zwarte aarde bereikt, maar dan moet je wel plaats hebben voor een berg in je tuin. Ook het advies van Weknow onderschrijf ik niet helemaal. Als de compost niet wordt ingewerkt, kan de zandlaag eronder nog steeds uitdrogen. Ik zit op hoge zandgrond, bij jou is er misschien nog grondwater. Ik moet bij aanplant compost inbrengen tot de diepte van de wortels.
 20. De lucht die uitzet kan ontsnappen. Bij afkoelen ontstaat een vacuüm.
 21. Worteldoek is geen landbouwplastic. Het is geweven, dus het ademt. Niet schadelijk voor het bodemleven, integendeel. Doordat de grond vochtig blijft, blijft de bodem gezond. Als je het over het onkruid heen legt, hebben de wormen meteen te eten de komende tijd. Ik had het eerste jaar een geweldige oogst.
 22. Ik weet niet of dubbel geënte bestaan, het lijkt me dat er altijd een ent zal domineren, dus dan kun je net zo goed twee struiken zetten. Nu is een goede tijd om aan te planten. Het voorjaar schijnt de voorkeur te hebben maar ik heb ook vorig najaar veel aangeplant en het heeft allemaal de barre winter overleefd. Je kan ook kiezen voor een rode druif.
 23. Huh? Ik had het gekocht als groot kaasjeskruid dacht ik, of een meerjarige soort daarvan, zoiets. Maar ik gooi blijkbaar alles door elkaar. Ik vond het al zo verschillen van het eenjarige kaasjeskruid dat ik gezaaid heb. Ik schaam mij diep dat ik desinformatie heb verspreid, sorry. Maar ben ook wel blij dat ik nu weer weet wat het is.
 24. Welkom. Is de schaduw het grote probleem daar? Ik kan me voorstellen dat er in het voorjaar en najaar maar weinig zon in de tuin valt.
 25. Verwarmen misschien. Dan zet het metaal wat uit. Wel oppassen met de olie die je al gebruikt hebt, dat het niet te heet wordt.
×
×
 • Create New...