Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  1,637
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by fre3ke

 1. Inderdaad, als ik meer achter de desktop zit zal ik waarschijnlijk weer posten. Dat is wel einde seizoen .
 2. fre3ke

  Pompoen 2022

  @Patrijs, je bedoelt de soort 'pompoenplanten' uit je blog? Die zet ik ook altijd 😉 (serieus, de soort staat er niet in). Edit: ik zit nog na te schudden van het lachen.
 3. fre3ke

  Pompoen 2022

  Hier is de Sweet Mama al verder. Was vorig jaar ook, toen kon ik al in augustus oogsten. En er komen mega veel vruchten aan. En ook de Napoli begint goed vrucht te zetten. Deze is 20 cm. De Yukeshegou is trager. Dit is de enige vrucht tot nu toe. Formaat baseball. De Long Island Cheese heb ik op een andere plek gezet en hij knapt nu op, ik hoop dat hij nog een spurt gaat maken.
 4. Een halve kuub gezeefde compost gehaald en over de tuin verdeeld. Donderdag komt er regen, ik hoop genoeg om het te doorweken want het is zulk droog spul. Daarna ga ik nog paardenmest halen voor de droge periode. En dan niets meer deze zomer. Iedere ochtend gooi ik 10 liter water bij iedere pompoenplant die het blad laat hangen. Dus ook vandaag weer.
 5. @rorror, je hebt gelijk, die meldingen krijg ik inderdaad. Ik dacht alleen bij posts, maar bij blogs blijkbaar ook, ik heb het even gecheckt. Maar ik was met een lange edit bezig. En die worden niet opgeslagen. In ieder geval ben ik die twee keer kwijtgeraakt. Omdat de verbinding op mijn mobiel soms wegvalt, had ik voor de zekerheid het blog tussentijds opgeslagen, door het te publiceren met een toekomstige datum. Daarna deed ik dus een edit. Ik wilde weer tussentijds opslaan door te publiceren. Maar er moest eerst een categorie worden toegekend ( raar, want die had ik de eerste keer al toegekend maar misschien per ongeluk het veld nieuwe categorie aangetikt?). Toen klikte ik per ongeluk op home en was de edit weg. De foto's waren wel geüpload, dus de volgende dag wilde ik die dan opnieuw in de tekst plaatsen met weinig tekst ertussen. Na een half uur tikte ik per ongeluk op de zwarte balk en was alles weer weg.
 6. Heb je wel glas? Of, heb je uitgezocht waar glas te krijgen is en tegen welke prijs? Als er geen glas bij zit, zou ik er niet aan beginnen.
 7. Ik heb een Orange Candy buiten plat op de grond groeien. Ik heb hem vroeg getopt, hij heeft 6 scheuten. Aan de scheuten komen nu zijscheuten met vrouwelijke bloemen. Ik heb er ééntje niet getopt en nu zit er al een tweede vrouwelijke bloem aan. Zal ik eerst kijken welke van de twee bevrucht is, voordat ik iets verwijder? Of kan ik ze allebei laten zitten en twee meloenen aan één zijscheut laten groeien? @sluipwesp dank voor je uitleg eerder, daar heb ik veel aan gehad.
 8. Nee, daar staan ze helemaal niet om bekend (behalve bij jou dus 🙂). Maar het is iig duidelijk dat het aan deze Shishito-zaadjes ligt, ik heb inderdaad jouw zaad gebruikt. En dat het vorig jaar aan de Padron zaden heeft gelegen. Mysterie opgelost.
 9. @Frans, wat zonde van die berg prachtige komkommers. Kun je daar niets mee? Mai maakt er soep van, geloof ik. Van de pitten kun je een soort melk maken, schijnt. En anders misschien de lokale kinderboerderij blij maken?
 10. fre3ke

  3-7-2022

  De foto van de stokroos is prachtig. En mooie maaltijden weer. Maar ik begrijp de Amsterdamse Bak niet. Zit het zaad in die stengels?
 11. @Mellie, toen ik afgelopen winter bij Westlandpeppers bestelde, zat daar ook Shishito bij. Die waren groen en niet heet. Qua hitte een beetje als Padron. Het is wel raar dat deze heet zijn. Jij laat ze dus rood worden. Op zich houd ik wel van groene peper, ik blijf deze voorlopig groen gebruiken, de rest zal vanzelf wel rood worden want ik gebruik niet zo veel peper en er hangen een paar in. Ben op zich wel blij dat ik al verse peper heb van de tuin. 👍
 12. Er zijn maar weinig planten die genoeg hebben aan een laag grond van 20 cm. Salie doet het dan een tijdje goed, en sterft. Bij de rozemarijn verwacht ik hetzelfde. De peterselie is volgens mij gewoon uitgebloeid. Thijm houdt het wel uit, ik heb hem ook jaren in een vrij ondiepe pot gehouden. Wel ieder voorjaar takken- en wortelsnoei uitgevoerd. Dus dat zou je kunnen proberen. En misschien wat eetbare viooltjes toevoegen? Staat de bak op het zuiden?
 13. Wat jammer dat de erwten en peulen zijn mislukt. Je had consumptie aardappelen in de grond gezet, toch? Is dat niet de reden dat ze niet goed gaan? Okra heb ik één keer gezet, van een zaadje uit een gekochte vrucht. Hij stond op de warmste plek maar deed het toch niet goed. De enige vrucht was heel vezelig. Ik ben dol op okra maar ik teel het niet meer zelf. Misschien lukt het in je kas wel.
 14. Helaas, ik stop even met het blog. De reden is een combinatie van mijn eigen onhandigheid en de technische werking van de blogs. Het is al een paar keer gebeurd dat ik tijdens het plaatsen van foto's in de tekst (waarbij je veel moet scrollen) per ongeluk op de zwarte balk tik, of op de groene bovenaan. De browser gaat naar een andere pagina en alle tekst is weg. Of ik probeer tussentijds op te slaan, maar heb geen categorie ingevuld waardoor er niet wordt opgeslagen, en ik heb alweer doorgeklikt. Ik heb een goede tolerantie voor dit soort pech, maar de balans van tijdsinvestering naar resultaat is inmiddels te ongunstig. Als ik meer achter de desktop zit, ga ik wel verder. En ik post gewoon verder in de verschillende topics.
 15. Pompoenblad, met dank aan @Patrijs (zie pompoen topic). Hartstikke lekker! Wel wat knoflook meegebakken natuurlijk, en een paar plakjes peper uit eigen tuin. O, en wat zand 😳
 16. Ik heb de eerste buitenpeper geoogst. Volgens mij Shishito, maar de vogels hebben het label ondergespit. Hij is in ieder geval best heet. Het kontje heb ik er afgehapt om te proeven. Edit: shishito zou niet zo heet moeten zijn dus ik vraag me af of het een andere peper is, of dat het door droogtestress komt dat alles hier zo heet wordt.
 17. Ik denk inderdaad dat niet al het zand eruit hoeft. Ik heb zelf zandgrond en ik voeg alleen compost toe. Ik weet niet wat tuinaarde precies is, maar volgens mij zit er ook zand in en dat heb ik al genoeg liggen. Een laag van 20 cm compost volstaat hier voor een goede vochthuishouding en voldoende voeding. Het zakt altijd wat in. Jij hebt onder het zand al een voedzame laag die goed vocht vasthoudt. Je zult de kleilaag waarschijnlijk wel moeten bewerken om de drainage te verbeteren. Je kan klei verbeteren door er zand in te mengen ( dat is voor mij wel boekenwijsheid). Daarom lijkt het me verstandig om in ieder geval een deel van het zand in de klei te werken. Met compost verbeter je de bodem verder. Misschien dat de moestuinders op klei er meer over kunnen zeggen.
 18. Ik maak nu voor het tweede jaar gelei met munt en salie van de Hinnonmaki kruisbessen, dat is echt mijn favoriet op beschuit. Ik vind juist dat frisse pepermunt heerlijk met het zuur en het zoet. Maar het zal misschien ook van het ras afhangen hoe de smaak uitvalt. Ik heb een struik staan die waarschijnlijk Invictor is, die gebruik ik er niet voor. Ik neem 750 gram suiker per kilo sap. Het sap krijg ik door de kruisbes met een bodempje water 20 minuten te laten pruttelen, de prut door een zeef te duwen en de brei nog tweemaal te zeven zonder druk etc. Pas als de zeef is volgelopen met prut, gaat hij goed helder sap doorlaten. Dus je moet het beginzeefsel er voorzichtig opnieuw ingieten met een dun straaltje. Ik kook de gelei tot 106 graden, doe er dan de takjes pepermunt (mentha arvensis) en salie in en laat het 10 minuten trekken. Zeven, takjes goed uitdrukken, opnieuw aan de kook brengen en in potje doen.
 19. @appelvrouw, is de römertopf niet ook slowcooking? Over vintage gesproken, ik at een pompoen van vorig jaar. Hij was helemaal goed, ook geen bruine spikkels vlak onder de schil. Wel wat minder zoet, maar dat zal het exemplaar zijn. Deels als soep, met koriander uit eigen tuin.
 20. Hoe dik is de zandlaag? Ik denk dat als je de zand-en kleilaag door elkaar spit, je een goede basis hebt waar je met compost op kunt verdergaan. 15m2 afgraven op 33 cm diepte, geeft vijf kuub af te voeren grond en vijf kuub aan te voeren grond. Kijk eerst naar een simpelere oplossing, zou ik zeggen.
 21. Voor de goede orde: Fraam heeft al zijn berichten aangepast, en helemaal leeggemaakt. Alle openbare, kritische reacties op het verdienmodel waren waarschijnlijk niet het soort reclame dat hij voor ogen had 😉
 22. fre3ke

  Pompoen 2022

  Dat vrees ik ook. Net als vorig jaar. Ik weet niet hoe ik dat kon zijn vergeten 🙄.
 23. fre3ke

  Pompoen 2022

  Ik heb nu al problemen met de twee nieuwe pompoensoorten. Ze schieten keihard alle kanten op. Ik heb al een paar peperplanten moeten verplaatsen. De Napoli is het ergste. Diezelfde plant dendert hier op de voorgrond, komend van rechts. Links op de achtergrond nog één. In het midden van de foto Sweet Mama, die in het begin braaf als een toefje groeit, maar nu ook een beetje begint te strekken. Eigenlijk wil ik die ook meer ruimte geven. Bij deze groeien altijd een paar pompoenen bij het hart,maar die eerste oogst is wel lastig, want ik kan er slecht bij met een mes. De Yukeshegou heeft de houtstapel bedekt en gaat nu voor de bakstenen. Daarbij zie ik maar één vrucht tot nu toe. Aan de kant waar de rietmat ligt zie ik wel vier uitlopers oprukken terwijl daar een pad is/was. De tweede plant is wat rustiger tot nu toe. Ik ga nu dus snoeien. Maar niet dit vruchtje.
 24. Bij mij nu ook. Hij zei me dat het hooi een bepaalde schimmel bevat, en dan eten de paarden het niet. Dus wordt het voormalig voer als bodembedekking gebruikt.
×
×
 • Create New...