Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  2,008
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by fre3ke

 1. Als ik nu alle opslag verwijder, moet ik bijna alle wortels dicht bij de stam kapot knippen. En als hij ondieper moet staan, is er helemaal niets meer aan wortel over. Dus ik zie dus al niet echt een oplossing voor deze boom. En als ik die moeite toch neem, wil ik niet dat hij straks weer opslag gaat maken. Maar dat hoort dus wel bij deze onderstam, begrijp ik. Ik heb hem wel even ingekuild in afwachting van reacties maar ik denk dat hij weg moet.
 2. Mijn kweepeer wilde ik vandaag verplaatsen, maar ik denk nu hem helemaal weg te doen vanwege alle wortelopslag. Ik heb het 1 of 2 jaar niet verwijderd omdat ik wist dat hij eruit ging. Het is wel heel veel. Kan dit komen doordat hij te dicht bij de muur staat (een meter weg ongeveer)? Of doordat hij al eens verplaatst is en toen veel wortels is verloren en daarna een tijdje op een bergje stond en dus ook niet goed kon wortelen? Of is dit een verkeerde onderstam? Iemand een idee of het aan de omstandigheden heeft gelegen, voordat ik hem definitief afschrijf?
 3. Alles wat Patrijs zegt. En bessen bemesten is niet gebruikelijk. Zeker op klei, daar zullen ze al genoeg voeding krijgen.
 4. Ik heb de thermostaat nog steeds niet gemonteerd 😬 Bij de paddestoelen had ik de mat weer gebruikt met de oude thermostaat. Die hangt met metalen boterhamzaksluiting aan de buitenkant van het kratje. Dat kan bij deze niet en ik had geen inspiratie voor een oplossing.
 5. Een kersenboom, twee hazelnootstruiken en een vlier 'black lace' heb ik aan de nieuwe buren gegeven. We hebben ze samen uitgegraven en herplant, dat ging lekker snel. Nu heb ik weer plek om wat 'geparkeerde' boompjes een echte plek te geven: ananasreinet, nashipeer, mirabel en winterharde citrus. Morgen begin ik daarmee.
 6. fre3ke

  Pompoen 2022

  Ik eet vanavond onrijpe pompoen die ik had geoogst vlak voor de vorst, en ik moet zeggen dat ik het heel lekker vind. De pompoen is al een beetje zoet, en lekker zacht en sappig want hij is ontstaan in de periode dat het lekker regende. Het grootste deel sta ik rauw op te knagen als een soort komkommer. Ik heb er nog twee geoogst van een paar kilo/stuk. Allemaal van Lunga di napoli. Ik bedenk me nu dat ik daar misschien ook een recordpompoen van heb geoogst (langste pompoen? zou dat mogen?).
 7. Hangt van de soort af. De zgn. christmas melon rijpt thuis af in een paar weken tijd. Dan is de schil ook geel en de smaak veel zoeter. Dat zijn die groene rugby-ballen in fe winkel, ik weet de NL naam niet meer. Andere soorten blijven meestal onrijp.
 8. Wat een schatjes 🥰 Fijn ook dat je er zoveel plezier van hebt en geen ergernis. Hoewel steeds een hek verplaatsen me geen lolletje lijkt, maar het is de enige manier natuurlijk. Anders eten ze alleen lekkers.
 9. Citrusjam van de vruchten van mijn citrus calamondin. Het was maar 65 gram aan vruchtjes (met schil) dus ik heb opgevuld met een potje kruisbessenmoes van afgelopen zomer, en natuurlijk suiker. Ook zaadjes van een groene cardamom erin gedaan voor meer smaak. Als ik nog een keer vruchtjes oogst dit jaar, zal ik proberen een pure citrusjam te maken met de appelpectine die ik ook nog heb van afgelopen zomer. Maar ik reken daar niet op want de citrus is nu binnen gezet.
 10. fre3ke

  22-11-2022

  Wat zonde van je bananenbomen. Aan de andere kant, ik moest zoveel dingen binnen zetten dat het misschien beter zou zijn als er iets doodgaat van dat gevoelige spul. Al dat gesjouw met potten... Die Borlotti van jou, dat zijn pronkbonen bij mij. Niet dat het veel uitmaakt, ik heb tot nu toe weinig verschil geproefd tussen wat ik aan droogbonen heb geoogst. Verder weer een leuk overzicht. 👍
 11. fre3ke

  Aardamandel

  Net wat nootjes geknabbeld: lekker. Consistentie van verse kokosnoot en de smaak is ook goed. Je eindigt wel met een mond vol vezels als je een paar nootjes tegelijk neemt. Horchata maken is me te veel gedoe, ik eet ze zo. Volgend jaar zet ik ze misschien niet weer, vanwege die lage opbrengst. Toch heb ik 20 mooie nootjes in zand apart gezet, voor het geval dat.
 12. Tweedehands electrische deken lijkt me voor zo een oppervlak wel geschikt. Niet de moderne nemen die na 1,5 uur uitschakelen, maar een oudere. Leuk om te lezen dat sugar rush peach goede oogst geeft, want die ga ik volgend jaar zetten. Gisteren heb ik nog snel een adjuma uit de tuin getrokken en in pot gestopt, er hangen drie pepers aan die half verkleurd zijn. Kijken of dat nog wil nakleuren op de vensterbank.
 13. De yacon van @Goldfish heb ik vandaag geoogst. In kuip betere opbrengst dan in de vollegrond. Ook de yacon Morado van @acpronk geoogst, die was ongeveer gelijk qua opbrengst maar had geen gespleten knollen, en wel bloemen en is daarom nu mijn favoriet. Smaaktest over vier weken.
 14. fre3ke

  Aardamandel

  Vannacht was de eerste vorst en vandaag heb ik geoogst. Het viel me tegen, voor zo een grote kuip. Ik laat ze nu eerst drogen om het zand eraf te vegen. Het was nogal een gepruts om de nootjes te vinden. Alle stengels moesten uit elkaar getrokken worden. Ze zitten oppervlakkig, dus de diepte van de pot was niet nodig, maar de breedte wel. Als ik ze weer zet dan doe ik onderin een prop worteldoek, of een laag perliet, zodat de pot maar 30 cm aarde bevat en niet zo zwaar is. Ik zal nog een smaak-update geven.
 15. Ik at zwarte winterrammenas op z'n Japans: https://www.thespruceeats.com/braised-daikon-radish-daikon-no-nimono-2031042 Zwarte winterrammenas komt zeker terug, maar ik moet wel iets tegen de woelmuizen doen volgend jaar.
 16. Potten met vorstgevoelige planten binnen gezet, plus alles van terracotta. (Nu echt) de laatste boontjes en paprika en peper geoogst, en alle peterselie, koriander, Okinawa spinazie en onrijpe pompoenen. De drijver uit de regentonautomaat opgeborgen. Ik hoop dat ik niets belangrijks ben vergeten.Ben wel de paksoi vergeten te oogsten, denk dat dat morgen snot is. De abessijnse gladiool staat in bloei, die had ik nog in een vaas willen doen met de dahlia's en alstroemeria. Morgen oogst ik de yacon, aardamandel en zoete aardappel.
 17. Is er veel smaakverschil met de winkel-witlof? Ik lust het niet vanwege het bittere, en daarom heb ik het nog niet gekweekt. Maar sommige groente is zo anders uit eigen tuin, dat ik het dan misschien wel lust. En daarbij kan ik de kelder dan mooi gebruiken.
 18. Het is misschien moeilijk voor te stellen 😉 maar de oceaan is een compleet ander milieu dan mijn bodem. Zouter, meer water, meer uv-licht, meer beweging. In mijn tuin zitten stenen die in de oceaan tot zandkorrels zouden vervallen maar in mijn tuin gewoon stenen blijven. Dus laten we geen oceanen met tuinen gaan vergelijken.
 19. Ik heb een bodemtest gedaan, daar werd gemeten op NPK, magnesium en sporenelementen. Staat ergens in het onderwerp 'bodem' , waar dit topic ook meer thuishoort.
 20. Pot met gesloten bodem is geen optie, de wortels gaan dan rotten. Nu verpotten lijkt me niet nodig, normaal doe je dat in het voorjaar. Dan kun je ook wortels snoeien. Als hij al te lang in een kleine pot staan kan het namelijk zijn dat de wortels zijn gaan ronddraaien. Ik snoei die wortels altijd, zodat er nieuwe wortels kunnen groeien die in de toekomst geen problemen gaan geven. Ik heb zelf ook niet veel ervaring hoor, ik heb precies 2 citrusboompjes. Bij de laatste keer verpotten afgelopen voorjaar, heb ik geloof ik pure compost gebruikt, of pure compost gemengd met een klein beetje zand. Daar zat genoeg voeding in en ik heb dan ook mooie vruchtjes eraan hangen. Zand is goed voor afwatering, maar ik heb nooit problemen met afwatering in mijn potten, en zand is zwaar. Als je verpot, komt er alleen aan de zijkanten en bodem wat aarde bij en om daar pure compost voor te gebruiken, leek mij prima en het boompje is gezond gebleven deze zomer (buiten). PH rond 6 krijg je door regenwater te gebruiken, of je kraanwater af te zuren. Maar ik zou me daar niet te druk over maken. Ik heb even mijn eigen info gecheckt: Amsterdams leidingwater heeft 0,143 gram calciumcarbonaat per liter. Om het te ontzuren heb je 0.224 gram zuur per liter nodig. Je kan dus een potje citroenzuur kopen en per 5 liter kraanwater een gram zuur toevoegen, uurje laten staan, goed roeren en daar je plant mee gieten. Maar echt nodig is het niet. In de winter giet je toch niet veel en in de zomer krijgt hij genoeg regen.
 21. Ik ben ook blij met mijn tweede plaats. In mijn kruidenrek is namelijk geen plaats voor nog een potje 😃. Felicitaties aan @Lia56. Ontzettend goed gedaan. En dank aan @henkg voor dit verzetje na het moestuinseizoen.
 22. Klimsteun voor druiven in de voortuin gemaakt, en de druivelaars ingekort en aangebonden. Een Regent vervangen voor Merlot, nadat ik vorige week mijn eigen Regent-wijn had geproefd van vorig jaar. Ik wist dat de soort een slechte reputatie had voor wijn, en ik kan me daar nu bij aansluiten. Tomaten, bladkool, biet en winterrettich geoogst. En een citrus Calamondin, waar ik een cocktail mee heb gemaakt na het tuinwerk. Dat was van het boompje dat ik eerst wilde weggeven maar toch heb gehouden omdat hij vruchten ging geven. Praatje gemaakt met de buurman, die me twee tomaten gaf voor zaadwinning. Eentje die naar citroen smaakt, zei hij. Deze buren zijn sinds een paar weken heel aardig, en ik vraag me af of ze op een pompoen azen. Ze weten dat ik te veel heb geoogst, ik heb al een paar buren een pompoen gegeven. Maar ik weet hoe ze eigenlijk over me denken. Dus ik doe het nog even niet. O ja, ook twee zoethoutwortels geoogst. Dat is heel weinig, ik denk dat ik de planten wegdoe.
 23. Waarschijnlijk wel. Ik heb hem toen gegeten zonder problemen. Er schijnen wel giftige soorten in de cucurbita familie te zitten, daarom wordt ook wel gewaarschuwd dit soort kruisingen niet te eten. Maar die giftige soorten zijn wilde soorten, die in Nederland niet voorkomen, heb ik begrepen. Ik geloof dat die soorten ook bitter zijn. Zoek het zelf anders na, voor de zekerheid. Maar je kunt je ook afvragen of het een lekkere soep wordt met een onduidelijke gekruisde vrucht. Die kruising van mij toen smaakte naar niks.
 24. Dan kan het misschien een spontaan gegroeide plant zijn, uit gekruisd zaad van courgette en pompoen? Ik had dat mijn eerste moestuinjaar, een bolvormige courgette die geeloranje van binnen was. Dat was een spontane groeier.
×
×
 • Create New...