Ga naar inhoud

FruitLent

Members
  • Aantal items

    98
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Nijmegen-Noord

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. @Erny de resistentie van 'Fandango' zou ik veiligheidshalve met een korreltje zout nemen. Deze komt van Clause zaden uit zuid-Frankrijk. Inmiddels is gebleken dat Clause verschillende rassen als "resistent" op de markt brengt, welke in de praktijk eerder vatbaar blijken te zijn. Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat de "resistentie" van veel van de Clause-rassen is gebaseerd op een heterozygote Ph-2 resistentie en dat vinden wij in FruitLent gelijk staan aan "niet resistent". Dit geldt waarschijnlijk ook voor 'Fandango', ook al omdat het een herintroductie betreft van een veel ouder ras.
  2. FruitLent

    Klimspinazie

    De groene ook nog (verse zaden), maar die stond per ongeluk op "niet beschikbaar". Zojuist weer open gezet.
  3. @redzebra Leuk dat je ons artikel over de San Marzano tomaten aanhaalt. Daar heb ik namelijk ooit eens heel veel tijd in gestoken om uit te zoeken en uit te schrijven. Ik zie op jouw foto's een selectie die je van Wim Lybaert hebt verkregen. Gelet op de vorm en de grootte van deze vruchten moet dat de 'San Marzano 3' zijn. Marcel Joosten
  4. @redzebra Inderdaad hebben we deze in een grotere hoeveelheid gekocht bij een professionale leverancier. Dit doen we wel vaker, omdat we weten dat onze website redelijk bekend is en we daardoor ons "overschot" aan zaden via de FruitLent-website wel weer kunnen aanbieden, zodat andere hobbyisten deze rassen ook kunnen testen. Dus ja: we zouden er eventueel wel wat zaden van kunnen aanbieden.
  5. @Mai Pensato Dank voor de beschrijving van alle rassen. De melige smaak bij gele tomaten herken ik wel, maar dat is met name bij de felgeel gekleurde tomaten die van binnen wat wittig vruchtvlees hebben. Wij hebben nog zaden van het oude Nederlandse tomatenras 'Zonneschijn Goudgele' in bezit. Deze heeft goudgele vruchten waarvan het vruchtvlees van binnen niet wittig is, maar gewoon geel. Deze zijn wel van goede kwaliteit. Qua 'San Marzano'-type gaat wij in 2025 de 'Seviocard' (F1-hybride) testen, want deze is resistent tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), hetgeen in de hobbykas nog nog wel een een probleem is (de rassen 'Eduardo' en 'Pozzano' hebben deze resistentie niet). Marcel.
  6. @Bertus Nee, deze had ik niet zelf geënt. Deze waren afkomstig van een professionele vermeerderaar in Duitsland.
  7. @grusonia Wij testen geen wilde soorten. We hebben wel eens rassen getest met bapaalde phytophthora-resistentiegenen die nog een beetje tegen wilde tomaten aanschurken, zoals 'Matt's Wild Cherry', 'Rote Murmel', 'Koralik' en 'Tomatito de Jalapa'. Zodra je met deze "wilde" rassen gaat kruisen, is er echter een lange weg te gaan om te komen tot nieuwe Phytophthora-resistente rassen met een behoorlijk tuinbouwkundig niveau.
  8. Onze Phyotophthora-proef staat er buiten weer fraai bij. Geplant op 7 mei 2024. 47 planten bestaande uit 43 verschillende test-objecten, met: - enkele resistente commerciële F1-hybriden - enkele resistente F1-hybriden uit eigen selectie - enkele resistente F1-hybriden van Roland - enkele resistente zaadvaste selecties - enkele vatbare referentie-planten van verschillende rassen
  9. Het zal geen verassing zijn dat door de extreem warme en droge zomer de tomaten het in onze buitenproef dit jaar heel goed doen ! Het hoofddoel van de proef was echter het testen van allerlei rassen en selecties op Phytophthora-resistentie. De proef omvat dit jaar omvat 54 planten met in totaal 44 rassen/selecties. Deze 44 rassen/selecties omvatten: - vatbare rassen (als referentie) - bestaande commerciële rassen (zoals Mountain Magic) - nieuwe commerciële rassen (zoals Paoline en Gourmandsun) - eigen test-hybriden - eigen inteeltlijnen - test-hybriden van Roland De proef dreigt te mislukken omdat er nog geen Phytophthora in zit ! Daarom deze week bij een landbouwkundig proefbedrijf levend materiaal van de nieuwe EU36 en EU37 Phytophthora-stammen opgehaald. De levende sporen vervolgens opgelost in water en de planten op 15 september jongstleden rond 21:00 uur aan alle kanten flink nat gespoten met de sporenoplossing. De nieuwe EU36 en EU37 stammen staan bekend als zeer virulent op aardappelen. Ik ken niet de virulentie van deze stammen op tomaat. We gaan echter de komende dagen vaststellen of de behandeling heeft geholpen...... Ik geef toe: als "tuinder" voelt het toch wel erg raar om gezonde planten bewust ziek te spuiten. Maar als "veredelaar" weet ik dat dit het enige juiste is, want anders gaat er in feite één jaar onderzoek verloren.... (gelukkig zitten er geen andere moestuinen in de buurt die last kunnen hebben van deze actie)
  10. @MSDG Inderdaad: dood phyto-materiaal op de composthoop is in beginsel geen probleem. Voor het overige begrijp ik jouw bovenstaande reactie niet, want dat over die mutaties en het doorbreken van resistenties, daar heb ik toch juist uitgebreid over geschreven op mijn pagina ?
  11. Op onze hobby-website heb ik een pagina geschreven over de omstandigheden waaronder Phytophthora optreedt in tomaten, wat je ertegen kunt doen en hoe de resistentie van de nieuwe rassen is opgebouwd. Je kunt deze pagina hier vinden: informatie over Phytophthora-resistentie in tomaat Op die pagina staat beschreven: - dat Phytophthora gewoonlijk niet achter blijft in de bodem - dat het onmogelijk is dat Phytophthora overleeft op dood plantmateriaal - hoe Phytophthora dan wel overleeft
  12. De linkerrij op de foto staat op dezelfde plek als de proef van vorig jaar. Voor bepaalde bodemziekten kan dat relevant zijn, maar voor de Phytophthora is dat niet echt relevant (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht / geschreven), dus ik vond dat voor mijn proef van dit jaar geen bezwaar.
  13. Ik heb heel veel leuke rassen. Het doel van de buitenproef is echter alleen het vaststellen van de Phytophthora-resistentie van de in de proef opgenomen rassen.
  14. Beste lezers, Onze buitenproef van 2022 voor de test van Phytophthora-resistente tomaten ziet er op dit moment zo uit. We hebben twee houten stellingen gebouwd voor de ondersteuning van de planten. Aan deze stellingen staan twee rijen van 22 planten elk, dus 44 planten in totaal. De planten zijn op 12 mei 2022 geplant in een onderlinge afstand van 46,5 cm. De hergroei na het planten is tot nu toe niet geweldig, vanwege de afgelopen periode met koud weer. De 44 planten omvatten in totaal 42 verschillende rassen (twee rassen staan dubbel geplant). De 42 rassen die we dit jaar testen zijn: - enkele commercieel beschikbare rassen die we al vaker hebben getest (met bewezen resistentie) - een paar nieuwe commercieel beschikbare rassen (nog niet eerder getest) - enkele test-hybriden van eigen productie - diverse test-hybriden van Roland (van dit forum) - enkele rassen die zeker vatbaar zijn (als vatbare referentie) Nu maar hopen op een slechte zomer...... 😄 😁 😁 (anders is de proef mislukt) Enkele rassen testen we ook in de kas (maar daar kunnen we de Phytophthora-resistente niet vaststellen). Oh ja: de stenen constructies die jullie links en rechts van het pad zien betreffen originele "Lentse bakkenplekken", nagenoeg de laatste overgebleven bakkenplekken in Lent. Er wordt al jaren niet meer in geteeld en de Lentse ramen die erbij horen ontbreken ook. Deze grappige combinatie (moderne tomatenrassen in historisch erfgoed) wilde ik jullie niet onthouden. Ik zal hier gedurende het seizoen af en toe een update plaatsen. Groetjes allemaal ! Marcel Joosten
  15. Vraagje aan de deskundigen hier: Dit jaar wilde ik de oude Heirloom 'Pink Brandywine' in onze hobbykas gaan testen. Uit de diverse beschrijvingen lees ik dat deze aardappelblad zou moeten hebben. Mijn zaailingen hebben echter gewone bladeren. Iemand enig idee wat hier aan de hand is ? Iemand ermee bekend of er wellicht normaalbladiger versies van dit oude ras bestaan ? Of hebben ze mij gewoon iets verkeerds geleverd ? Vriendelijke groeten, Marcel Joosten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...