Jump to content

blije bakkus

Members
 • Posts

  223
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ecolette is een echte aanrader. Heel soms treedt kanker op en de appels blijven vrij klein bij dit ras. Verder alleen maar positieve eigenschappen!
 2. Mooie rassenlijst, dat wordt vast een hele mooie boomgaard! Mijn ervaringen: Bestuiving is geen probleem, geen zorgen over maken zeker niet als je meerdere rassen plant. Williams op hoogstam met zaailing onderstam geeft geen lekkere vruchten. Dit ras zou ik uitsluitend op zwak groeiende Kwee onderstam aanraden. Trevoux is zeer schurftgevoelig, zeker op zaailing (hoogstam) beslist af te raden. Mantet is zeer kankergevoelig en daarom niet aan te raden. Je hebt relatief veel pruimenbomen. Je gaat over enkele jaren verzuipen in de pruimen in de maand augustus. Probleem hierbij is dat pruimen slechts zeer kort houdbaar zijn en de gebruikstoepassingen voor verwerking zijn beperkt bij pruimen. Daarnaast is pruim niet zo geschikt voor hoogstam. Pruimen moeten namelijk gedund en met de hand geplukt worden en ze hebben vaak last van luis die bestreden moet worden. Dat gaat makkelijker bij struikvormen dan bij hoogstammen. Daarnaast worden pruimenbomen lang niet zo oud als appels en peren. Na 20 jaar zullen veel van je pruimenbomen al dood zijn. Als dit een bewuste keuze is, dan is dat natuurlijk prima. Naast de rassen die jij al geselecteerd hebt, heb ik heel erg goede ervaringen met deze rassen; Winterrietpeer, Juttepeer, Groninger Kroon, Lunterse Pippeling en Jacques Lebel. Allemaal sterke en zeer robuuste vruchtbare rassen die weinig gezondheidsproblemen kennen. Ik tuinier trouwens op droge zandgrond.
 3. @Tielse Flipje en Yuras: er is in het verleden wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van hoog/laag enten op de groeikracht, maar dan vooral als het gaat om het gebruik van tussenstammen. Conclusie van dit onderzoek was als volgt; de lengte van de gebruikte tussenstam heeft invloed op de groeikracht van de boom als geheel. Voorbeeld: Beurre Hardy is een snelle groeier. gebruikt men dus een B. Hardy tussenstam van 60 cm dan ontwikkelt de boom meer groeikracht dan wannneer men een B.Hardy tussenstam van slechts 5 cm gebruikt. Bij gebruik van een lange tussenstam zit je ent ook automatisch hoger in de boom en zo komen we bij het onderwerp waar jullie over discusssieerden. Hetzelfde effect is meetbaar als je een tussenstam van een zwak ras zou gebruiken. Een langere tussenstam werkt in dat geval juist groeiverzwakkend, terwijl een korte tusssenstam (waarbij de ent lager zit) dan juist minder groeiverzwakkend werkt. Bron: F. Hilkenbaumer, Erwerbsobstbau 1973 Bij hoogstam appel wordt met name de Zoete Aagt als tussenstam gebruikt bij mijn weten. Keuleman was onbekend in dit verband bij mij.
 4. Een moderator die zijn eigen commerciƫle diensten aanbiedt op dit forum? Zonder direct een oordeel uit te spreken stel ik de vraag: Is dat nu wel gepast?
 5. De bloeitijd verschilt maar weinig bij peren. Meestal valt deze in NL in de derde of vierde week van april. Het ene ras enkele dagen vroeger of later dan het andere. In FR kan dit misschien enkele dagen anders liggen, maar bloeien in maart? Vergeet maar snel, die informatie klopt niet. De bloeitijd bij peren is niet zo relevant want de onderlinge verschillen zijn klein. Bij appels zitten er grotere verschillen in bloeitijd dan bij peren. Comtesse de Paris is trouwens een van de vroege bloeiers maar zoals gezegd, de onderlinge verschillen in bloeitijd zijn slechts zeer klein.
 6. Hmmmm even denken, dus een gezonde goed bewaarbare handpeer die goed groeit als landschappelijke hoogstamboom? En u woont in Frankrijk klopt dat? Dat laatste biedt extra mogelijkheden! Ik zou gaan voor Comtesse de Paris. Deze groeit niet zo sterk maar is heel gezond en bewaart heel goed. Wordt in het Nederlandse klimaat niet goed rijp, maar voldoet in Frankrijk goed!
 7. Smaak van b.hardy is prima. Bewaarbaarheid is slecht. Vruchtbaarheid is matig. Groeikracht is sterk. Ziektegevoeligheid is eveneens geen sterk punt bij dit ras.
 8. En oh ja, zo zag dezelfde abrikoos er 4 jaar geleden uit toen hij net aangeplant was
 9. Een abrikoos werkt goed tegen een warme muur op het zuiden weet ik uit eigen ervaring. Zelf heb ik de Hongaarse abrikoos in leivorm op een zuidgerichte muur. Dit werkt echt perfect en geen gedoe met spuiten tegen krulziekte zoals bij perzik! Een laat in het seizoen rijpend perenras zoals bijvoorbeeld Comtesse de paris is hiervoor ook zeer geschikt.
 10. Hier in Noord-Brabant duidelijk minder pruimen en peren dan normaal. Appels daarentegen heb ik grote opbrengsten dit jaar! Groninger kroon, Lunterse pippeling, Princesse Noble en Notarisappel dragen allemaal overvloedig. Sommige appels hebben wel roestige vorstneuzen. Tevens had de Lemoenappel die toch altijd al weinig draagt last van vorstscheuren in de vruchten. Het grootste probleem bij de appels dit jaar is echter de fruitmot. Ongeveer de helft van alle appels zijn aangetast. Daarnaast was de spinselmot een grote plaag dit jaar.
 11. Dat is nogal extreem snoeien inderdaad! Met deze zaagwijze zou je een kroonenting kunnen doen in het voorjaar. Helaas is kroonenting niet zo geschikt voor pruim. Daarnaast is de wond best groot. Misschien wel te groot voor de pruimenboom om te herstellen. Bovendien had je dan beter de zaagwond in het voorjaar gemaakt juist voor het enten.
 12. O ja, nog iets vergeten: Om de uitgangspositie voor je bomen zo gunstig mogelijk te maken kun je het beste de boomspiegel vrij houden van begroeing. Dus beter is het om het gras weg te halen rond de stambasis.
 13. Beste was geweest om deze bomen direct bij aanplant zeer fors terug te snoeien. Mijn keuze was dan geweest om de stam op 50 cm hoogte volledig af te zagen. Je zou dit alsnog in maart 2018 kunnen doen. De uitgangspositie is echter niet goed en de kans bestaat dat de bomen het niet redden of altijd lelijk zullen blijven, of dat het erg lang duurt voordat je bomen weer mooi zijn. Je zou overigens door nieuwe kleine boompjes te planten waarschijnlijk sneller over een mooie toekomstbestendige boom beschikken dan met deze bestaande boompjes, maar dat was niet je vraag
×
×
 • Create New...