Jump to content

Roland

Members
 • Content Count

  468
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oss

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vandaag toch maar behandelt met BP omdat het de komende dagen warmer wordt en gaat regenen.
 2. Dit winterseizoen heb ik nog geen behandeling tegen krulziekte uitgevoerd. Zou het nut hebben om met dit koude weer (overdag onder de 7°C) al te starten met een behandeling met Bordeauxe pap?
 3. is Sweet Aperitif zaadvast?
 4. Hier ook de zaden netjes ontvangen.
 5. Zojuist zaden binnen gekregen van de Physalis Edulis. Is deze anders dan de Physalis Peruviana?
 6. De vijgenskeletteermot gaat die wilde aangroei van vijgen wel oplossen. Welke rassen zijn dat die uit zaad zonder vijgenwesp te vermeerderen zijn?
 7. Deze vraag heb ik enige tijd terug gesteld voor een paar vrienden op Facebook. Ook hier kwamen veel goedbedoelde reacties welke appelrassen andere allemaal lekker vonden en waarom ze juist die rassen adviseren. Een direct antwoordt met welk ziekteresistent ras nu hetzelfde smaakprofiel heeft als Pink Lady en dus een goed alternatief is voor jou was er lastig te filteren tussen de vele reacties. Eigenlijk hetzelfde zoals hierboven. Er kwam uit dat: - Santana ongeveer hetzelfde smaakt maar wel iets zuurder is. - Malus Imrus verglijkbaar smaakt met Pink Lady. En is Imrus ziektebestendig. In de pomospost ben ik het volgende tegen gekomen wat interessant kan zijn als je zoekt naar alternatieven voor de supermarktappels: http://www.npv-pomospost.nl/images/pomospost/2012/Pomospost_2012_winter.pdf De originele rasnaam van Pink lady is trouwens Cripps Pink.
 8. Roland

  Tomaten Topic 2021

  Normaal heb ik stamtomaten in de buitenteelt welke met een bamboestok of nog beter een tomatenkoord ondersteund worden. De tomatenplant wordt steeds om het koord gedraaid en de dieven worden verwijderd tot een hoogte van ca 2 meter. De plantafstand is ca 70cm tussen de planten en rijen. De planten rouleren op bedden van ca 3,5 bij 2 meter. En hierop zet ik normaal 12 planten. In 2021 ga ik een aantal struiktomaten in de buitenteelt uitproberen welke resistentie bevatten voor phytophthora (ph2 en ph3). De struiktomaten worden ca 1,2 meter hoog maar groeien breder uit dan stamtomaten en worden niet gediefd. Welke ondersteuning systemen gebruiken jullie voor de struiktomaten? Aangezien ik veel verschillende planten wil uitproberen en niet voor maximale opbrengst ga zou ik graag zoveel als mogelijk planten plaatsen welke natuurlijk nog wel een gezonde en lekkere vrucht kunnen geven. Op internet lees ik dat ca 60x60cm plantafstand geadviseerd wordt. Wat zou voor mij de minimale plantafstand zijn bij deze struiktomaten?
 9. Nu enige jaren verder, wat jij je favorieten?
 10. Roland

  Appelwortel - Yakon

  Dit jaar dus voor het eerst Yacon gekweekt. In februari 4 broedknoppen in een pot gezet in de woonkamer. Deze liepen na een paar weken uit en moest ik in maart alweer overpotten. In mei na ijsheiligen de planten uitgeplant in de tuin. Door het uitplanten kregen de planten wel een groeistop. In de hete droge zomer veel water gegeven maar ze wilden niet gaan groeien. En ineens in augustus kwam er een groeispurt. De planten werden over de 2 meter hoog en toch wel 1 meter breed. De kleine knollen en plantjes welke ik meer zon had gegeven doordat ze vooraan stonden zijn uiteindelijk tot grotere planten uitgegroeid en hebben meer oogst gegeven. De planten bleven groeien tot de eerst nachtvorst. De oogst in november was enorm. Deze heb ik in een kartonnen doos op een koele plaats voor 2 weken bewaard en na 2 weken zijn we hem gaan gebruiken in salades. Ook gekookt is de Yacon erg lekker. Maar in salades is hij een goede aanvullingen met knapperig, verfrissend en zoetige smaak. Welk ras ik heb weet ik helaas niet maar Yacon komt volgend jaar weer terug in de tuin.
 11. Nog nooit geteeld maar dat maakt deze wedstrijden ook zo leuk. We leren weer eens iets nieuws. Schrijf mij maar in.
 12. Is de smaak van Nikita's gift beter dan van een rijpe kaki uit de winkel?
 13. Voor speciale Perzik, Nectarine en Abrikozenrassen moet je hier zijn: https://www.windindewilgen.nl/verkoop/ Speciale vijgenrassen zul je denk ik zelf moeten stekken. stekken zijn bij diverse liefhebbers verkrijgbaar. https://figuesdumonde.wordpress.com/ http://www.fig-baud.com/catalogue.html En kruisbessenproeftuin heeft ook een mooi assortiment en is niet duur: https://www.proeftuin.eu/Nl/homenl.php Hier op het forum staan ook wat webshops genoemd uit het ooste van europa waarvan de ervaringen goed waren. Blijf weg bij Alpine Plants, deze persoon zorgt alleen maar voor teleurstellingen:
 14. Wat een luxe om zo`n grote kas tot je beschikking te hebben. Door de kast start je seizoen eerder, worden de zomers heter, loopt het seizoen langer door en zijn de wintertemperaturen minder koud en guur. Belangrijk is om een goed irrigatiesysteem te maken. Je kunt volgens mij wel alle gangbare groentes kweken waarbij je dus veel eerder kunt starten en langer doorgaan. Ik zou voor een niche gaan waarbij je specifiek voor groenten en fruit gaat dat normaal erg lastig is in het Nederlandse buitenklimaat. Goed gerijpt fruit aan de boom is zoveel smaakvoller dan het supermarktspul. Denk aan: Vijgen, Kaki, Perziken en Nectarines, Abrikozen, Druiven, Kersen, Pruimen, Tomaten (speciale rassen), Aubergines, Kiwi, Passievruchten. Je kunt verschillende rassen kiezen zodat je oogstspreiding hebt en bv van juni t/m oktober perziken kunt oogsten. Hetzelfde met kersen en de andere fruitsoorten. En dan heb je ook nog de vruchten welke het normaal niet goed zouden doen door de strenge winters maar waarvan bepaalde selecties beschikbaar zijn die toch iets vorst kunnen verdragen: Citrus, Guava, Olijven, Avocado, Banaan, enz. Ook zou ik Appels en Peren in de kas durven te planten. Al doen deze het ook uitstekend buiten.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...