Jump to content

Roland

Members
 • Posts

  572
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oss

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Als je niet teveel waarde aan rasnamen hecht dan kun je deze proberen: Violeta en Figo Preto. Violeta en Figo Preto zouden hetzelfde of bijna hetzelfde zijn als Black Madeira.
 2. Dit voorjaar I258 gestekt, maar is nog te klein om stekken van te nemen. Het is een experiment omdat de I258 waarschijnlijk niet rijp wordt in ons Nederlands klimaat.
 3. Heeft iemand hier rijpe Brandywine tomaten? rose, rode en gele
 4. Kijk eens op deze website. er is enorm veel gedetailleerde informatie: https://www.fruitlent.nl/home/onze-collectie-fruitgewassen/druiven/ https://druivenstokken.fruitlent.nl/
 5. En hoe is de smaak als je ze binnen laat narijpen tov aan de plant rijpen?
 6. Hoe zit dat eigenlijk met narijpen. Ik lees wel eens dat je onrijpe tomaten binnen kunt laten narijpen en dat deze toch een goede smaak krijgen. Echter hoor ik ook dat winkeltomaten minder lekker zijn omdat ze onrijp geplukt worden. De waarheid zal dan wel ergens in het midden liggen en nu vraag ik mij af: Hoe rijp moet een tomaat zijn om hem binnen te kunnen laten narijpen waarbij hij net zo goed smaakt als een aan de plant gerijpte tomaat? bv groen, geel, oranje of rood oogsten? En is er verschil tussen vlees en cherry tomaten?
 7. Niet elk vijgenras produceerd breba vijgen. De meeste trouwens niet. De maincrop zit op nieuw hout en de breba op hout van eind vorig jaar. De meeste vijgenrassen rijpen in het Nederlandse klimaat te laat voor hen main crop. Indien deze geen breba produceren heb je niets aan dit ras in Nederland. Van Brown Turkey weten we dat deze eens in de ca 20 jaar een voldoende vroeg en warm voorjaar heeft en warme nazomer tot in oktober waardoor deze zijn main crop ook kan rijpen. in alle andere jaren heb je dus alleen de Breba crop bij Brown Turkey. Welke trouwens erg lekker is.
 8. Een ander ras zoeken of net als bij de grote winkeldruiven gebruik maken van hormonen.
 9. Deze vijgjes worden niets meer. ik zou ze eraf halen zodat de plant breba vijgen kan aanmaken die dan volgend jaar augustus rijp zijn.
 10. De beste resistentie bij mij in de buitenteelt: Galahad F1 Galahad F2 Primabella Rondobella Resibella Sunviva Vivigrande Mountaineer Pride (west virginia17A) Mountaineer Delight (west virginia17B) Iedereen hier heeft zijn buitentomaten moeten ruimen. Bovenstaande doen het nog super goed. Van de meeste kun je zelf zaden van bewaren. Rote Murmel had ik veel meer van verwacht maar valt tegen.
 11. Afzagen en kroon enting proberen met meerdere enten in de top zodat deze sneller dicht is gegroeid.
 12. Bij F1 rassen heb je vaak als bijkomstig voordeel dat het hybride effect optreed. Hierdoor zijn de F1 planten vitaler dan beide ouders.
 13. Wil je meerdere jaren aan het kweken besteden dan kun je een goede smaak combineren met prachtige kleuren, vruchtvormen en resistenties combineren, enz.. Honderden tot duizenden planten in F2, F3, tot ca F7 generaties kweken en een nieuw perfect zaadvast ras creëren. De weg naar het zaadvaste ras is natuurlijk erg leuk en je zult veel bijzonderheden aantreffen wat veel genoegdoening kan geven.
 14. Je kunt dus zelf eenvoudig je eigen F1 rassen maken. Neem je lekkerste tomaat en kruis deze met een ras dat andere gewenste eigenschappen heeft. Nu maar hopen dat je F1 het beste van beide ouders vertoont. Je zult erachter komen dat het meestal andersom is en dat de meeste F1 rassen terug gaan naar de wildvorm, kleinere ronde rode vruchten. Het is wel erg leuk wanneer je een eigen F1 creëert welke geslaagd is en veel beter presteert dan beide ouders. Ik heb zo één gevonden: Extreem lekkere zoete Cherrytomaat (extreem hoge brix waarde) met het ph2 en ph3 gen gecombineerd waardoor deze erg goede resistentie tegen phytophthora bezit. De cherrytomaat blijkt ook goed ongevoelig tegen scheuren en is dus ideaal voor de buitenteelt.
×
×
 • Create New...