Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Met wat bemesten jullie de uien?


tds

Aanbevolen berichten

Het is het eerst jaar dat ik sjalotten en ajuinen kweek.

 

Ik ben al slecht van start gegaan door véél te weinig organisch materiaal te mengen in onze zanderige grond ... ajuinen houden daar wel van.

Pas als de planten een 20cm groot waren en gele tippen kregen ben ik begonnen met compost tussen de rijen te strooien, samen met koemestkorrels en koe/kip/paardenmestkorrels. Heb ook wat organische patentkali gestrooid.

 

Op het eerste zicht staan ze er na enkele weken wel wat beter bij, maar heb toch het gevoel dat het allemaal nogal traag gaat en dat er niet echt grote ajuinen gevormd worden ... .

Nu vroeg ik mij af, zeker in mijn situatie waar er géén vruchtbare compost in de grond zit, of het nodig is om bij te mesten?

Ik lees op het internet dat ajuinen niet echt houden van teveel mest, en het liefst gewoon in vruchtbare organische grond staan (maar dat heb ik dus niet ....).

 

Nu las ik op het net het volgende artikel:

"The size of the onion bulb is dependent upon the number and size of the green leaves or tops at the time of bulbing. For each leaf, there will be a ring of onion. The larger the leaf, the larger the ring will be when the carbohydrates from the leaves are transferred to the rings of the bulb.

 

Once the onions are established (three weeks after planting), they'll require more nitrogen for leaf formation. An onion typically generates a new leaf every 2-3 weeks. When you receive your transplants from us, they generally have 4-5 leaves. The perfect onion has 13 rings, so the key is to generate as many large leaves as you can before the onion starts bulbing.

 

Feeding the onion every 2-3 weeks with a good source of nitrogen, such as ammonium sulfate (21-0-0), is essential. Water the onions after every application, because the only way for the plant to take up the nitrogen is through the root system. Once the onion starts bulbing, additional nitrogen shouldn't be applied, since it will produce bulbs with thick necks. These won't shrink on drying, and therefore won't store well."

 

Hier lees ik dat stikstof dus wél goed zou zijn voor de ajuinen, want hoe meer bladeren ze vormen, hoe meer ringen ze vormen.

 

Of het volgende artikel (Utah university):

 

In addition to the fertilizer used at planting, onions need additional nitrogen fertilizer to produce optimum yields. Sidedress onions with � lb of nitrogen fertilizer (21-0-0) per 100 square feet in late May and June. Do not fertilize after mid-July as extra nutrients stimulate late season growth and reduce storage potential of dry onions.

 

Betekent dat dan dat ik ze binnenkort wat blaukorn zou kunnen geven? NPK: 12-8-16+3

Geven jullie extra meststof voor de ajuinen, welke?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De rugjes waar ze in staan bestaan uit 100% compost.

Ik heb bemest met bloedmeel (stikstof)l en beendermeel(fosfor).

Misschien krijgen ze nog een lichte dosis vinassekali(kalium) begin juni.

 

Mijn knoflook en sjallotten zijn ook zo bemest.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die gele tippen kunnen meer met droogte te maken hebben gehad dan met voedseltekort. Ik denk dat de maatregelen die nu zijn genomen afdoende moeten zijn, alleen duurt het even voor die voedingsstoffen vrijkomen voor de plant. Voor een snellere fix kan je bloedmeel strooien. Maar voor de bolvorming is kali volgens mij belangrijker dan andere bemesting. Compost is het beste.

Mijn ervaring is dat uien altijd wel groeien, soms iets dikker dan andere keren, veel meer afhankelijk van het weer. Het is nog iets te vroeg in het jaar om je druk te maken over de bolvorming. Die gebeurt pas later.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat de anderen zeggen lijkt mij ook. Ik mest ze wél ietsje, maar heel vroeg, ruim voor planten strooi ik ietsje koemestkorrel op het bed waar ze gaan komen. Wellicht strooi ik de komende weken 1x wat kali, maar ook niet veel. Wel zet ik uien in de wisselteelt nadat vorig jaar op dat stuk kolen hebben gestaan.

 

Dan ben ik het ook wel erg eens met het feit dat uien tóch wel groeien. Al blijven ze wellicht wat kleiner dan bij een ervaren buurman: nou én ? Dan mest je volgend jaar ietsje meer. Liever niet te veel.

Wat sowieso het geval is, is dat als je ze teelt als bewaarui, je toch echt niet te zwaar mag mesten. Dan krijg je wel grotere uien, maar niet lang te bewaren: je jaagt ze op zeg maar. Dat komt het bewaren niet ten goede.

Op zich is compost nooit weg hoor. Daar doe je niks fout mee. Maar te veel ook andere zaken, zou ik voorzichtig mee zijn.

 

En inderdaad, wat ook al gezegd is. Het is pas midden-mei ! Je uien ga je nog lange niet oogsten. Gun ze ook even tijd he ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in feite geen idee of ze er goed bijstaan, ik had gewoon een beetje schrik van de gele toppen bij vnl de sjalotten ... .

Misschien was dat inderdaad wel omdat ze te droog stonden, we zien wel hoe ze reageren op de overvloedige regen van de laatste dagen

 

Nu zorg ik er voor dat er bijna geen onkruid meer opkomt en is alles bemest met compost, koemestkorrels en kip/koe/paard-korrels.

Allemaal bovenop de bestaande aarde, vermits het nogal moeilijk is om dat nu in te werken bij deze planten ... .

uiteindelijk zorgt de regen er wel voor dat alles tot bij de wortels komt.

 

Nu is he wel handig dat ze zo mooi in een rijtje staan, ga ik eens wat experimenteren met verschillende mest.

Uiteindelijk hoeft het allemaal niet, de ui groeit toch sowieso, maar het lijkt me wel interessant om het verschil te zien tss bemesting met bvb blauwe korrels, 27% stikstof enz ... ik weet het, allemaal totaal niet organisch maar ik heb die meststoffen toch liggen voor de schapenweide ... .

 

Dit was de toestand voor de compost en organische bemesting (25-04):

sjalot53701399961480.jpg

 

En dit is de huidige toestand:

ajuin35261399961521.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen idee, het is de eerste keer dat ik uien en sjalotten kweek

Hoe zien die van jullie er uit?

 

Ik heb gisteren de 2 halve rijen aan de rechterkant wat blauwe korrels gegeven omdat die er toch maar wat belabberd bij stonden.

Vandaag héél veel regen, ideaal dus. Eens zien wat dat gaat doen met de plantjes...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tip voor de volgende keer: voor bemesting even een foto en vraag plaatsen op dit forum. Niet meteen in paniek raken als je iets ziet wat je niet kent. Deze uien zien er prima uit. Extra compost kan weinig kwaad, maar een overbemesting met stikstofrijke meststoffen kan veel verpesten. Dan krijg je heel grote uien die slecht bewaren.

 

Wel grappig: vorig jaar kweekte ik voor het eerst sjalotten, en ik kreeg het ook een beetje benauwd toen de plantjes allemaal gele bladeren kregen (veel erger dan op deze foto). Ik liet het aan mijn buren zien en die haalden hun schouders op: "Dat doen die dingen altijd..."

 

En inderdaad een prima oogst, ik eet nog steeds de sjalotten van vorig jaar. Ze zijn overigens veel pittiger en traanopwekkender dan die van de groenteman.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welja, het is de eerste keer, als de planten dan plots gele toppen krijgen dan verschiet je wel even ... wat doe ik fout!

Uiteindelijk weet ik totaal niet hoe de planten er nu zouden moeten bijstaan, maar het stelt me gerust dat ze er nu toch vrij goed uit zien

Het zijn alleen de 2 rechtse (halve) rijen waar ik wat blauwe korrels gestrooid heb als test.

Uiteindelijk lukt dat allemaal wel zonder extra (al dan niet chemische) mest, maar het is wel interessant om te zien hoe de planten daarop reageren.

Bedankt voor de tips alweer mensen !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@tds Hoe krijg je die zo mooi recht?

Hier vallen ze om door de wind.

Ik heb de blaadjes ingekort zodat de stengeltjes sterker wordt.

 

Euh, vinden jullie dat mijn planten recht staan? Ik vond ze zelf namelijk dat ze er nogal slapjes bij hingen.

Ik wel heb op een youtube filmpje gezien dat je na een tijdje de stengels beter afknipt, zo worden de ajuien ook groter ...

 

http://youtu.be/sn19fbNm_PI

 

Toon maar wat foto's van jullie sjalotten en uien, zo zien we eens hoe ze er bij de anderen uitzien, kunnen we altijd iets van leren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 dingen over dat filmpje.

 

1: dat is veel later in het seizoen, die uien zijn al richting afrijpen of in ieder geval niet ver meer weg. Zelf zou ik nu zeker geen groen gaan wegknippen. Misschien later ? ( nog nooit gedaan , maar ik zal het es uitproberen juni/juli.

2: Wij zijn een nogal regenrijk landje. Ik weet niet waar dat filmpje van is natuurlijk, maar hier in ons kikkerland valt soms veel regen. In de holle stengels kan zich dan vocht ophopen, wat rot geeft aan de bol, als dat wat aanhoudt. Weet niet of ik dat zou doen omdat het gaat stormen ( en bij ons toch ook vaak met regen gepaard gaand )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier lagen ze bijna allemaal plat, door de wind en m'n hond.

Ik heb ze allemaal kort geknipt. M'n knoflook heb ik ook wat gesnoeid.

M'n plantjes zijn precies naar de kapper geweest, het ziet er veel netter uit nu.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...